Vidiauto Testovi Testirali smo... Nissan Leaf e+ 62 kWh Tekna 217 KS TEST

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 27.09.2020. 10:08

Brz i s većim dosegom 

Nissan Leaf e+ 62 kWh Tekna 217 KS TEST

Nissan Leaf e+ 62 kWh Tekna 217 KS TEST

Druga generacija Nissan Leafa nastavlja uspješnim putem prethodnika, a tome će sigurno pripomoći i izvedba e+ koja donosi snažniji motor, ali i bateriju kapaciteta 62 kWh koja mu omogućuje dosege i do 500 km s jednim punjenjem.

Nissan Leaf je već etablirano ime i kod domaćih kupaca, a predstavlja vjerojatno jedan od najpoznatijih električnih automobila. To nije ni čudno jer je baš Leaf jedno od najprodavanijih vozila ovakve vrste u svijetu, a sad smo konačno sjeli i u njegovu najbolju izvedbu.

Nissan Leaf e+ 62 kWh Tekna 17

I pritom ne mislimo samo na najbogatiji Tekna paket opreme, već o izvedbi Leaf e+ koja donosi snažniji motor i bateriju većeg kapaciteta od 62 kWh, a koja mu omogućuje veći doseg s jednim punjenjem. Detaljnije informacije o standardnom Leafu s 40 kWh baterijom i naše dojmove možete pročitati ovdje, a u ovom tekstu ćemo se pozabaviti najboljom inačicom Leafa koja je trenutno dostupna.

Dizajn i praktičnost

Druga generacija Leafa ima smiren dizajn, i dizajniran je tako da se ne ističe previše. Naime, futuristički dizajn se ne sviđa mnogim kupcima, a kako su električna vozila sve prisutnija na tržištu, tako su i u Nissanu odlučili drugu generaciju Leafa napraviti kao ''običnog'' kompakta.

Nissan Leaf e+ 62 kWh Tekna 15

Tako na prvi pogled ništa ne govori kako je riječ o električnom automobilu, osim Zero Emisions natpisa. Prednja maska i svjetla aktualnog su Nissanovog dizajnerskog izričaja, s time da je maska ''lažna'', odnosno nema otvora jer to električnom automobilu nije ni potrebno.

Nissan Leaf e+ 62 kWh Tekna 13

Bočno gledajući, Leaf je prilično visok, 1.540 mm, a bočne površine su prilično jednostavne, a ističe se donja linija prozora koja se pri kraju stražnjih vratiju naglo izdiže i nastavlja se na stražnja svjetla.

Nissan Leaf e+ 62 kWh Tekna 14

Straga je poklopac prtljažnika dvobojan, s crnim dijelom oko prozora, pa je izdaleka teško ocijeniti je li čitava ta površina staklena ili ne, a kombinacija plave i crne boje testnog primjerka odlično se nadopunjuju i stvaraju izuzetno privlačnu kombinaciju.

Nissan Leaf e+ 62 kWh Tekna 10

Prtljažnik ima obujam od 420 litara, a preklapanjem stražnjih sjedala obujam raste na 720 litara. Ako pak kupite izvedbu bez Bose audio sustava dobit ćete 15 litara veći prtljažnik, odnosno u njemu se neće nalaziti subwoofer. Iako nema dvostruku podnicu ispod koje bi se mogli postaviti kabeli, u Nissanu su odlučili napraviti dvije mreže, koje se nalaze s lijeve i desne strane prtljažnika, a koje su dovoljno velike kako bi u njih mogli smjestiti punjače. Pritom je testni model imao kabel s priključkom za kućnu utičnicu, kao i kabel za punjenje na javnim punionicama.

Unutrašnjost

Ni unutrašnjost Leafa nije futuristički dizajnirana, no modernog je dizajna. Instrument ploča je kombinacija digitalnog lijevog dijela koji prikazuje razne informacije, a na kojoj ćete najradije gledati doseg i potrošnju, dok je desno smješten analogni brzinomjer. Taj je ekran veličine 7 inča, dok je središnji multimedijski zaslon poznat iz ostalih Nissan vozila a dolazi u veličini od 8 inča.

Nissan Leaf e+ 62 kWh Tekna 08

Oko njega su smještene fizičke tipke prečaca, ali i dva okretna gumba koji uvelike olakšavaju upravljanje radiom i navigacijom, pa nije prečesto potrebno micati pogled s ceste. Sam softver nije baš najbrži, a ni najmodernijeg izgleda, te uz to nije dostupan na hrvatskom jeziku, kao ni serijski ugrađeni navigacijski sustav.

Posebno nam se svidjelo što su komande dvozonskog klima uređaja u potpunosti odvojene od zaslona i njima je lako upravljati. Doduše, više volimo okretni gumb za podešavanje temperature, no nećemo se previše buniti ni na ovakvo rješenje. Odmah podno njega smještena je i tipka za paljenje vozila, kao i USB i AUX priključak, te tipke za grijanje prednjih sjedala.

Nissan Leaf e+ 62 kWh Tekna 11

Kad smo već kod grijanja sjedala, grijana su i stražnja, a prekidač za paljenje je postavljen s unutrašnje bočne strane suvozačkog sjedala. Rješenje koje nismo vidjeli nigdje osim u Leafu, a ponovo moramo napisati kako imamo osjećaj kako kao da je taj prekidač zaboravljen kod razvoja automobila, pa je smještaj na ovo mjesto bio jedina mogućnost. No kad se jednom naviknete na njega, neće vam više biti čudan.

Nissan Leaf e+ 62 kWh Tekna 09

Vozačka je pozicija dobra i lako je pronaći idealnu poziciju, no viši će vozači možda imati problem s podešavanjem volana koji se ne može podesiti po dubini, već samo po visini. Iako bi voljeli da se može privući vozaču za par centimetara, jer bi tada bilo više prostora za koljena. Straga ima mjesta kao i u prosječnom kompaktu, što znači kako će se djeca, i inače najčešći putnici na stražnjim sjedalima, udobno smjestiti, no neće im se svidjeti što straga nemaju nikakav USB priključak za punjenje gadgeta.

Motor i vožnja

U Nissan Leaf e+ ugrađuje se elektromotor koji raspolaže s maksimalnom snagom od 160 kW, odnosno od 217 KS i nudi okretni moment od 340 Nm, a uparen je s automatskim mjenjače. Iako Leaf e+ nije zamišljen kao sportsko vozilo, a i kupci ga tako ne doživljavaju, riječ je o prilično sposobnom vozilu.

Nissan Leaf e+ 62 kWh Tekna 02

Ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 6,9 sekundi, no važno je istaknuti i kako ubrzanje od 0 do 50 km/h traje svega 3,3 sekunde, dok pak međuubrzanje od 80 do 120 km/h traje 4,9 sekundi. U praksi to znači kako se možete voziti iznimno brzo, i lako možete preteći sporija vozila, no u tom slučaju ćete i brzo potrošiti struju iz baterije. Maksimalna brzina koju Leaf e+ postiže je 157 km/h, no treba napomenuti kako sve iznad 130 km/h puno brže troši bateriju.

Nissan Leaf e+ 62 kWh Tekna 07

Ugrađena baterija kapaciteta 62 kWh prema službenim WLTP mjerenjima omogućuje doseg od 528 km u gradu, odnosno 385 km mješovite vožnje, uz prosječnu potrošnju od 18,5 kWh/100 km. Nama je prosjek bio nešto veći, 18,9 kWh, no on uvelike ovisi o načinu vožnje. S lakom nogom na gasu u gradskoj vožnji možete prosjek možete podići iznad 400 km, no računajte da s punom baterijom možete prijeći između 350 i 400 km. To je dovoljno prosječnom vozaču za gotovo tjedan dana vožnje, pa u teoriji ne bi trebali češće puniti, a samo punjenje traje od 90 minuta na brzom punjaču, pa sve do 32 sata, koliko bi trebalo potpuno praznom Leafu punjenje baterije do 100 % na običnoj kućnoj utičnici.

Nissan Leaf e+ 62 kWh Tekna 12

Leaf se vozi iznimno lako, a ugrađen sustav e-Pedal je odličan. Riječ je o sustavu putem kojeg se vozi samo uz pomoć papučice gasa – kada je pritisnete, on ubrzava, a kako je otpuštate on usporava i puni bateriju. Ako pak u potpunosti dignete nogu s gasa Leaf će se u potpunosti zaustaviti i tako će ostati i na uzbrdici. Kada se naviknete i dobijete osjećaj za vožnju, u gradu se nećete nikada vratiti na klasičan način vožnje.

Nissan Leaf e+ 62 kWh Tekna 03
Nissan Leaf e+ 62 kWh Tekna 04

Naravno, kako i prilični električnom automobilu, buka u vožnji je minimalna i možete čuti eventualnu buku vjetra. Ovjes je podešen nešto tvrđe, no udoban je i na gradskim i na otvorenim cestama, a nisu mu strani ni brži prolasci kroz zavoje. No ipak se najbolje osjeća prilikom umjerene vožnje.

Zaključak i cijene

Nissan Leaf e+ 62 kWh Tekna 217 KS košta 249.900 kuna, a testni model je bio opremljen i dvobojnom karoserijom za koju je potrebno doplatiti 5.500 kuna, odnosno isto koliko i za metalik boju. Jedini drugi paket opreme dostupan sa snažnijom baterijom je N-Connecta i cijena takvog modela je 341.900 kuna, a oba modela su bogato opremljena.

Nissan Leaf e+ 62 kWh Tekna 18

Cijena za Nissan Leaf s 40 kWh baterijom kreće od 283.900 kuna, a s istim Tekna paketom opreme košta 301.900 kuna. To znači da snažnija izvedba s većom baterijom košta 48.000 kuna, pa treba vidjeti koliko vam je stvarno važan doseg, jer je riječ o prilično velikoj razlici u cijeni.

Nissan Leaf e+ 62 kWh Tekna 19

Naravno, ne treba zaboraviti ni poticaje u iznosu od 70.000 kuna, a nadamo se kako će se oni sljedeće godine moći ostvariti lakše, a ne putem ''igre najbrži prst'', gdje je mnogo potencijalnih kupaca izgubilo volju za kupnjom električnog automobila.

Nissan Leaf e+ 62 kWh Tekna 05

Nissan Leaf je vozilo koje bez problema može zadovoljiti svakodnevne obiteljske potrebe, i to bez čestih punjenja, a budući vlasnici moraju samo imati na umu da bi put na more, ovisno o daljini, mogao potrajati malo duže.

Nissan Leaf e+ 62 kWh Tekna 20

Tehničke karakteristike

Leaf e+ 62 kWh Tekna
Vrsta motora: Električni
Obujam motora: ---
Broj cilindara: ---
Snaga u KS: 217 KS pri ---
Snaga u kWh: 160 kWh pri ---
Okretni moment: 340 Nm pri ---
Mjenjač: automatski
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 6,90 s
Maksimalna brzina: 157 km/h
Potrošnja (grad): ---
Potrošnja (otvorena cesta): ---
Potrošnja (kombinarano): 18,50 l/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 18,90 l/100 km
CO2 emisija: ---
Duljina: 4490 mm
Širina: 1788 mm
Visina: 1545 mm
Međuosovinski razmak: 2700 mm
Obujam prtljažnika: 420 l
Masa vozila: 1707 kg
Gume: 215/50 R17
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 355400 kn
Ključne riječi:
Nissan Leaf e+ 62 kWh Tekna
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 23. rujan 1897.

9-23-1897 Prva smrtna žrtva prometa u Velikoj Britaniji

Prva smrtna žrtva prometa u Velikoj Britaniji

Devetogodišnji Stephen Kempton poginuo je na današnji dan u prometnoj nezgodi na cesti Stockmar u blizini Hackneya. Dječak se švercao na vanjskom dijelu taksija i prilikom toga izgubio ravnotežu te pao pod kotače automobila.

vs