Vidiauto Testovi Testirali smo... Mercedes-Benz B 200 d 150 AMG Line TEST

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 05.06.2019. 14:26

Prostran, brz i pametan 

Mercedes-Benz B 200 d 150 AMG Line TEST

Mercedes-Benz B 200 d 150 AMG Line TEST

Treća generacija Mercedes-Benz B klase je predstavljena na jesen prošle godine, a  nedavno je stigla i na naše tržište. Stoga smo testirali  model kojeg je pogonio dizelski motor sa 150 KS u kombinaciji s bogatom opremom.

Iako su prve dvije generacije Mercedes A klase bili monovolumenskog izgleda, malim vanjskim dimenzijama nisu mogle ponuditi obilje prostora, te se Mercedes 2005. godine odvažio predstaviti B klasu, kompaktni monovolumen za sve koji trebaju mnogo prostora. Bilo je to dosta kasno u odnosu na konkurenciju, no izgleda kako se takav model svidio kupcima.

Mercedes b klasa -360 stupnjeva

Naime, prve dvije generacije Mercedes B klase su prodane u preko 1,5 milijuna primjeraka, što je respektabilna brojka za ovakav model, no sve manjom popularnošću monovolumena, i Mercedes je preradio svoj model.

Mercedes-Benz B 200 d 150 Automatik 23

Tako treća generacija, koja je predstavljena u jesen prošle godine, više nije tipičan monovolumenski model, već bi ga mogli nazvati i ''napuhanom'' karavanskom izvedbom A klase. I to nije nimalo loše, jer je nova B klasa puno sportskijeg izgleda, iako se sjedi i dalje malo povišeno, a svojim atraktivnijim izgledom će svakako privući još više kupaca.

Mercedes-Benz B 200 d 150 Automatik 14

Dizajn i praktičnost

Već je na prvi pogled jasno kako novom B klasom Mercedes želi privući još novih (mlađih) kupaca, a glavne dizajnerske smjernice su preuzete s aktualne A klase.

Mercedes-Benz B 200 d 150 Automatik 19

S velikim međuosovinskim razmakom od 2.729 mm i kratkim prevjesima sprijeda i straga, B klasa izgleda moćno, ali i prostrano. Robusnom izgledu pomaže i velika prednja maska s velikom zvijezdom i ''namrštena'' LED svjetla, dok straga dominiraju LED svjetla i dvije ispušne cijevi. Bočna silueta je sad niža i nudi niži otpor zraka te time smanjuje potrošnju, a crni 19-inčni AMG aluminijski naplatci i zatamnjena stražnja stakla odlično su se uklopili u ovu cjelinu.

Mercedes-Benz B 200 d 150 Automatik 09

Prtljažnik je obujma 455 litara, a do kraja ove godine će u ponudu stići i klizna stražnja klupa koja će omogućiti manji prtljažnik i više prostora za noge na stražnjoj klupi, odnosno veći prtljažnik i manje prostora za koljeno, a sve kako bi svatko mogao prilagoditi vozilo prema vlastitim željama. Kako je gotovo potpuno ravnih linija, pa je i iskoristivost velika, kako i priliči ovakvom vozilu. Preklapanjem stražnjih sjedala obujam raste na 1.530 litara, što je dovoljno i za male selidbe.

Mercedes-Benz B 200 d 150 Automatik 11

Unutrašnjost

Već pri ulasku u vozilo i smještajem na vozačko mjesto, jasno vam je kako je unutrašnjost preuzeta s aktualne A klase, no pozicija sjedenja je potpuno drugačija. U B klasi se sjedi deset centimetara više nego u A klasi, što doprinosi boljoj vidljivosti, a tu prednost će posebno cijeniti svi oni koji imaju problema s kralježnicom ili koljenima, jer će ima ulazak i izlazak iz vozila biti jednostavan i lak.

Mercedes-Benz B 200 d 150 Automatik 02

Osim toga, povišeno sjedalo omogućuje i više prostora za stopala za putnike na stražnjoj klupi, koji su u B klasi dobili i nekoliko centimetara povišen krov, pa će se ugodnije smjestiti. Stražnja je klupa podijeljena na tri dijela 40:20:40, pa će se na nju najbolje smjestiti dvije osobe, a i za visoke će biti mjesta.

Mercedes-Benz B 200 d 150 Automatik 05

Ispred vozača se nalazi digitalna instrument ploča na koju se nadovezuje 10,25-inčni zaslon multimedijalnog sustava. Izgled instrumenata je moguće mijenjati, kao i želite li na njemu prikaz navigacije ili neke druge informacije, no moramo posebno pohvaliti vidljivost po svim vremenskim uvjetima, ali i samu rezoluciju. No više o cjelokupnom sustavu pročitajte u posebnom odjeljku na kraju teksta, a čije sve funkcionalnosti je isprobao i nakon toga napisao naš softver guru Mario Šešlek.

Sjedala su udobna i dobro drže tijelo u zavojima, a mjesta na prednjim sjedalima ima zaista mnogo. Upravljač je odlično pogođene veličine ali i debljine te posjeduje tipke za upravljanje, ali i dva malena senzora putem kojih se upravlja klizanjem. Potrebno je kratko navikavanje kako bi uvijek napravili sve kako treba, no jednom kad se naviknete nećete imati više problema.

Mercedes-Benz B 200 d 150 Automatik 03

Naviknuti se treba i na prekidače brisača koji su smješteni na istu ručicu kojom se upravlja i žmigavcima, dok se s desne strane nalazi polugica mjenjača. Time se oslobodio prostor u središnjoj konzoli za touchpad te dodatni prostor za sitnice.

Mercedes-Benz B 200 d 150 Automatik 04

Motor i vožnja

Testnu Mercedes-Benz B klasu pogonio je dvolitreni turbo dizel motor koji raspolaže sa 150 KS i s 320 Nm okretnog momenta koji je dostupan od 1.400 do 3.200 okretaja. B klasa je odlično zvučno izolirana, a motor je tih, pa nema mnogo buke u kabini, čak ni pri visokim brzinama.

Mercedes-Benz B 200 d 150 Automatik 08

Motor je uparen s 8-brzinskim automatskim mjenjačem s dvije spojke, a međusobno rade odlično. Nema trzanja pri prebacivanju brzina, a rad mjenjača je brz. Zanimljivo je kako uglađeno rade i pri smirenoj vožnji, ali i pri nešto bržoj vožnji, te imate osjećaj kako mjenjač unaprijed zna što ste zamislili.

Mercedes-Benz B 200 d 150 Automatik 07

Naravno, B 220 d nije sportaš, no za ubrzanje do 100 km/h  treba svega 8,5 sekundi, dok je maksimalna brzina i više nego dovoljnih 219 km/h. S druge strane, B klasa troši prilično malo za svoju veličinu. Prosjek testa nam je bio svega 6,3 litre, dok je najviša potrošnja, u prosjeku, iznosila 8 litara, i to kad nismo skidali nogu s gasa. Mirnijom vožnjom ćete na otvorenoj cesti lako trošiti i ispod 5,5 litara.

Mercedes-Benz B 200 d 150 Automatik 06

Vožnja je prilično ugodna i vidi se kako je B klasa prvenstveno namijenjena smirenoj plovidbi cestom, no neće razočarati ni kad izaberete Sport način rada i koristite polugice za prebacivanje brzina iza volana jer će izmamiti osmjeh na lice gotovo svakog vozača.

Mercedes-Benz B 200 d 150 Automatik 15

Zaključak i cijene

Testni model Mercedes-Benz B 200 d 150 Automatik sa svom dodatnom opremom do registracije košta popriličnih 406.134 kune. Treba uzeti u obzir i kako od tog iznosa čak 100.783 kune ide državi u vidu PDV-a i PPMV-a! Naravno, u sve navedeno treba uzeti u obzir i bogatu serijsku opremu, ali i čak 25 stavki s popisa dodatne opreme.

Mercedes-Benz B 200 d 150 Automatik 30

Početna cijena Mercedes-Benz B klase 200 d je 263.982 kuna i serijski dolazi s 8-brzinskim automatskim mjenjačem. Isti mjenjač je dostupan i s nešto jačim modelom, B 220 d sa 190 KS, čija cijena počinje od 289.506 kuna. U ponudi je i slabiji dizel, B 180 d, no on je dostupan samo sa 7-brzinskim automatskim mjenjačem, a cijena mu je 245.390 kuna.

Mercedes-Benz B 200 d 150 Automatik 21

Najpovoljnija Mercedes-Benz B klasa je model B 180, koju pokreće benzinski motor sa 136 KS u kombinaciji sa 7-brzinskim automatskim mjenjačem, čija cijena do registracije kreće od 236.715 kuna.

Mercedes-Benz B 200 d 150 Automatik 28

Nova Mercedes-Benz B klasa i dalje nudi praktičnost i prostranost prethodnika, no ovog puta je sve to upakirano u puno atraktivniju karoseriju, a MBUX sustav podiže cjelokupan dojam za stepenicu više.

Mercedes-Benz B 200 d 150 Automatik

MBUX

MBUX se sastoji se od dva ekrana koji nadoplatom dodatnog paketa postaju predivni zasloni visoke rezolucije te se njima upravlja gotovo svim aspektima vozila. Naravno, dovoljno su svijetli da dnevna vožnja neće predstavljati nikakav problem što se vidljivosti tiče.

Mercedes-Benz B 200 d 150 Automatik 20

Lijevim zaslonom se upravlja malim senzorom na lijevoj strani volana koji reagira kada njime prijeđete prstom te tako omogućuje navigaciju kroz sustav, a podijeljen je u četiri dijela: lijevi, desni i srednji dio za prikazivanje različitih informacija te gornji “notch” na kojem se pojavljuju informacije poput temperature i sata. Tri odjeljka ekrana u potpunosti su podesiva, počevši od samog dizajna koji se dijeli u četiri kategorije: klasičan, sportski, progresivan te decentan, a svaka kategorija se može proširiti i na dizajn desnog zaslona. Tu je i navigacija, pri čemu će karta s vašom lokacijom i označenim kretanjem do cilja biti prikazani unutar željenog odjeljka ekrana.

Mercedes-Benz B 200 d 150 Automatik 01

Desni, odnosno središnji zaslon ima ogroman broj opcija, a do svih općenitih postavki i opcija dolazi se kroz svega nekoliko pomaka prstom, dok općenite postavke sustava i automobila imaju nešto više izbornika.  Njime se može jednostavno upravljati dodirom ili touchpadom na središnjoj konzoli, a moguće je i upravljanja putem senzora s desne strane volana. Kako bi sve funkcioniralo, vozilo je uvijek, kada je to moguće, povezano na 4G mrežu. Tako i navigacija čiji se dizajn odlično uklapa u sustav te je ekstremno responzivan i na njega nećete morati čekati. Tu su 2D i 3D prikaz karte, koji će istaknuti i građevine u vašoj okolici. Jasno je označena i gustoća prometa te prosječno vrijeme dolaska na vaše odredište.

Kao dodatan paket, možete se odlučiti i za najnoviju Augmented Reality opciju unutar karata. Ona dodaje novu dimenziju navigaciji koristeći širokokutnu kameru visoke rezolucije s prednje strane automobila. Standardno će tijekom vožnje biti uključena karta, no oko 200 metara prije skretanja pali se kamera te preko snimke križanja stavlja veliku strelicu s imenom ulice u koju trebate skrenuti, kao i smjer. Usluga je vrlo precizna i osigurava kretanje na vrijeme bez nagađanja po karti. MBUX, naravno, podržava i Android Auto, kao i Apple CarPlay.

Mercedes-Benz B 200 d 150 Automatik 18

Tako dolazimo do MercedesMe opcije, jednom aktivirana i potvrđena kod vašeg ovlaštenog prodavača, povezuje vaš smartphone i u stvarnom vremenu pruža pregršt informacija, nalazili se vi u vozilu ili ne. Osim brojnih opcija koje vam nudi, poput stanja kočnica, svjetala, akumulatora, kilometraže te nadolazećeg servisa i stanja goriva, daje vam obavijesti o tome jesu li vam ostala otvorena vrata na automobilu, jesu li ostali otvoreni prozori te slične informacije. Dat će vam i lokaciju vozila u svakom trenutku, a dobit ćete obavijest i kada je automobil otključan,a u opcijama sami možete izraditi svoj profil.

Mercedes-Benz B 200 d 150 Automatik 22

I za kraj - Mercedes Linguatronic sustav. Sada je moguće koristiti rečenice kao da razgovarate s drugom osobom, a sustav će pokušati shvatiti vašu želju i onda izvršiti traženi zadatak. Također je moguće “nastaviti razgovor”, to jest, sustav će razumjeti ako se sljedeća naredba nadovezuje na prethodnu, primjerice, ako tražite navigaciju do nekog grada, a zatim pitate “Kakva je tamo vremenska prognoza?”. Naravno, naš jezik nije podržan, stoga smo se koristili engleskim, no najavljeno je kako bi do kraja godine trebalo sve funkcionirati i na hrvatskom jeziku. Glasovnim naredbama možete dobiti brojne informacije, poput obližnjih kafića ili restorana, uključiti navigaciju, kontrolirati klima uređaj, kontrolirati ambijentalno svijetlo, otvarati krovni pokrov, ali ne i sam prozor. Odgovori sustava ovisit će i o tome je li dostupna Internet veza.

Mercedes-Benz B 200 d 150 Automatik 17

Cjelokupni sustav svakako impresionira svojim mogućnostima, od izbornika, pa do glasovnih komandi i AR mogućnosti. Asistiranje u vožnji je svakako prisutno, no i dalje se zahtijeva vozačeva pažnja, bez obzira na paket za koji se odlučite. Imajte na umu da su zasloni dodatan paket bez kojeg se dobije puno manje “kockastije” rješenje lošijih specifikacija. (MBUX napisao: Mario Šešlek)

Tehničke karakteristike

B 200 d 150 Automatik
Vrsta motora: Turbo diesel
Obujam motora: 1995 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 150 KS pri 3400 o/min
Snaga u kWh: 110 kWh pri 3400 o/min
Okretni moment: 320 Nm pri 1400 o/min
Mjenjač: automatski
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 8,40 s
Maksimalna brzina: 219 km/h
Potrošnja (grad): 5,40 l/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 4,00 l/100 km
Potrošnja (kombinarano): 4,50 l/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 6,30 l/100 km
CO2 emisija: 112 g/km
Duljina: 4419 mm
Širina: 1796 mm
Visina: 1562 mm
Međuosovinski razmak: 2729 mm
Obujam prtljažnika: 445 l
Masa vozila: 1595 kg
Gume: 225/40 R19
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 406134 kn
Ključne riječi:
Mercedes-Benz B 200 d 150 Automatik
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 17. listopad 1994.

10-17-1994 Najduža vožnja taksijem

Najduža vožnja taksijem

Nakon 42.350 prijeđenih kilometara vozač taksija Jeremy Levine i dvoje putnika Mark Aylett i Carlos Aresse vratili su se u London s puta do Rta dobre nade u Južnoj Africi. Putnici su za avanturu platili nevjerojatnih 40.000 funti (oko 65.000 eura).

vs