Vidiauto Testovi Testirali smo... Mazda 3 sport 1.5 G100 Challenge TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 12.02.2014. 10:29

Štedljiv, komforan i - opet štedljiv 

Mazda 3 sport 1.5 G100 Challenge TEST

Mazda 3 sport 1.5 G100 Challenge TEST

Mazdin cilj – mala potrošnja i mala masa uz (obujmom) velike motore pokazala se dobitnom kombinacijom kod svih izvedbi nove Mazde 3. Na test smo dobili 1,5-litrenog benzinca G100 snage 100 KS, u hatchback izvedbi s pet vrata.

Testirao: Krunoslav Ćosić

Nova Mazda 3 s atmosferskim benzinskim 1,5-litrenim motorom snage 100 KS dokaz je kako vam nije potrebna turbina ispod haube kako biste se i sa 100 konja ugodno vozili i u nižim okretajima. Dakle, naročiti karakter Mazda3 (kalendarska godina 2013.) pokazuje u nižim okretajima, što joj priskrbljuje i nižu potrošnju, iako ima za današnje vrijeme kubikažom velik motor. Što je pozitivno, naravno, jer uvijek je bolja kombinacija što manja masa i veći motor nego ići na downsize pod svaku cijenu.

Niski okretaji, niska potrošnja goriva

Cijeli je prostor u kojem je smješten motor izrazito velik za kompaktnu klasu, kojoj Mazdina nova trojka pripada, a radi se o istoj mehaničkoj konstrukciji kao i kod svih Mazdi 3, kao i kod Mazde 6 i Mazde CX-5. Zbog toga Mazda3 ulijeva strahopoštovanje pred svim današnjim kompaktima koji iz što manje kubikaže pokušavaju izvući što više konja. Motor G100 (Mazda nove benzinske motore označava početnim slovom G, dok je CD oznaka za turbodizelske motore), inače najslabiji po snazi u ponudi nove trojke, ima karakter kao i ostali Mazdini benzinci sa Skyactiv tehnologijom koja povezuje motor, mjenjač, podvozje i karoseriju. U praksi, to znači da motor ima dosta momenta (150 Nm pri 4000 okretaja).

Vožnja pri 1500 okretaja nije ništa neobično i automobil će bez ikakvog napora voziti u tim okretajima. Čim kazaljka prijeđe 1500-1600 okretaja, na ekranu minijaturnog okretomjera pojavit će se sugestija za sljedeću brzinu. Dakle, kao da vozite turbaka. Zbog toga je i buka u kabini manja, potrošnja je manja, a ustreba li vam snage, nju ćete nešto sporije dobiti jer ovo je ipak samo 100 KS, koji vuku masu od 1265 kilograma. Motor nije preagresivan, ali će zato voziti bez pogovora onom brzinom koju održavate. Naravno, poželite li osjetiti malo uzbuđenja, prebacite za jednu ili dvije brzine niže i stisnite gas do daske. Mazda će potegnuti, ali ubrzanja nisu žustra kao kod za 20 KS jačeg 2-litrenog motora G120 sa 120 KS. Motor će se zavrtjeti maksimalno do 6300 o/min, tako da je za nešto strastveniju vožnju potrebno motor držati u području iznad 3000 okretaja. Ipak, stječe se dojam kako će potegnuti i pri nižim okretajima, jer dok prebacite u sljedeći stupanj prijenosa putem odličnog ručnog mjenjača sa šest stupnjeva, Mazda će početi ubrzavati.

Mjenjač nas je oduševio, kao i na svim drugim Mazdinim izvedbama trojke. I ne samo kod trojke, nego i kod Mazde 6 i kod Mazde CX-5 koje također koriste SkyActiv filozofiju koja daje odlične rezultate u praksi – manju masu, manju potrošnju, dobro ponašanje na cesti. Ručica mjenjača je izrazito čvrsta, nema klimanja, a hodovi su vrlo kratki i precizni. Zaista je gušt mijenjati brzine; stoga smo se zaputili na zagrebačku goru, do vrha Sljeme, strmom i zavojitom cestom u dužini od 10 kilometara, koja se sastoji od oštrih serpentina i zavoja svakih nekoliko stotina metara. Vožnja je protekla ugodno, Mazda se s međuosovinskim razmakom od čak 2700 mm dobro ponaša, nema gubitka kontrole kao niti naginjanja koja vožnju čine nesigurnom.

Mazda3 sport 1.5 G100 Challenge (5)

Naročito do izražaja dolazi omjer kompresije od čak 14,0:1, koji nema niti jedan drugi proizvođač na svijetu. Zbog toga motor ima odličan moment već iz nižih okretaja, tako da je to značilo i da Mazda svaki uspon i zavoj savladava u drugoj brzini, bez pogovora. Automobil ima samo 100 KS i takvo nešto nismo prošli niti s jednim drugim atmosfercem osim Mazdinoga. Izlaskom iz zavoja osjeti se manjak snage; ipak je to cesta koja traži puno konja, ali kako se vrlo brzo dolazi do sljedećeg strmog zavoja, opet do izražaja dolazi moment u nižim okretajima. Kada bismo mjerili vrijeme, sigurni smo da bi rezultat u konačnici bio jako dobar.

Kočnice su još jedna dobra komponenta ovog automobila, isto kao i precizni upravljač koji se može podešavati po visini i dubini. Ono što će vjerojatno mnoge potencijalne kupce Mazde 3 G100 zanimati jeste potrošnja te trebaju li posegnuti za 20 KS jačim 2,0-litrenim benzincem. Zanimala nas je stvarna potrošnja, stoga smo s do vrha napunjenim rezervoarom krenuli prema Samoboru i natrag do Zagreba, vozeći se prosječnom brzinom od 70-80 km/h. Pri tome se motor u šestom stupnju prijenosa vrtio na 1500 okretaja. Nakon ponovnog tankanja goriva, došli smo do stvarne potrošnje od samo 4,06 litara! Pogledali smo i na putno računalo koje je pokazalo potrošnju od 4,1 litre (tvornički podatak za izvangradsku potrošnju je 4,3 litre!). Dakle, ovo je izrazito štedljiv benzinac. Po gradu je potrošnja ipak narasla na 7 litara što je očekivano s obzirom na gužve i nisku temperaturu koja se kretala oko nule. Na autocesti smo pri brzini od 130 km/h imali potrošnju 7 litara, dok se na otvorenoj cesti u šestom stupnju prijenosa motor pri 90 km/h vrti 2000 okretaja (potrošnja je tada oko 5 litara). Zanimala nas je stvarna brzina vožnje, odnosno koliko kazaljka brzinomjera krivo pokazuje - pri vožnji od 70 km/h naš testni GPS je pokazao 66,6 km/h, dok je pri 80 km/h stvarna brzina bila 76 km/h.

Mazda3 sport 1.5 G100 Challenge (3)

Startanje motora ide preko gumba, dok ključ samo treba biti uz vas

Želite li ipak nešto više uzbuđenja u vožnji, tada posegnite za 8.400 kuna skupljim 2,0-litrenim G120 (uspoređujući iste pakete opreme). S 1,5-litrenim motorom moći ćete se štedljivo, mirno i udobno voziti, dok 2,0 jamči više uzbuđenja. Naravno, vrhunac ponude nove Mazde 3 je G165, atmosferski benzinac obujma 2 litre, snage 165 KS. Njega smo već testirali tako da možete pročitati dojmove za test Mazda 3 sport 2.0 G165. Što se tiče dizelske ponude, ona se sastoji od samo jednog motora – 2,2-litrenog CD150 sa 150 KS koji pokazuje odlične performanse i pri nižim, ali i pri višim okretajima. Taj se motor bez problema vrti i na 5800 okretaja, ali ne samo da se vrti nego i vuče vozilo. Uskoro ćemo objaviti test Mazde CD150 na Vidiautu.

Vozački položaj i praktičnost

Gledajući vozački položaj, Mazda je sve postavila na svoje mjesto tako da je komplementarnost vozača i vozila vrlo visoka. Sviđaju nam se sjedala koja dobro drže tijelo, a za pohvalu su i nasloni za glavu koji bez naginjanja prema natrag drže glavu. S obzirom na dužinu vozila od 446 cm jasno je kako u ovom automobilu ima dosta mjesta. Ipak, ne toliko koliko odaju vanjske dimenzije jer tu je duga hauba koju zaista volimo što je dugačka i koja oduzima dosta toga u konačnim mjerama, ali prostora je i više nego što očekujete. Ne samo naprijed, pri čemu se osjeti kako komotno sjede i vozač i suvozač, bez kontakta na središnjem naslonu za ruku, nego i otraga.

Mazda3 sport 1.5 G100 Challenge (4)

Prtljažnik je vjerojatno najslabija karika jer nudi 364 litre, što je manje od konkurencije, ali ako vam treba veći prtljažnik tada možete odabrati Mazdu 3 sedan koja je duža za 12 cm, a ima daleko veći prtljažnik obujma od 419 litara. Jasno, time pristajete i na neke kompromise kao što su četvora vrata, a ne pet vrata kao kod Sport verzije koju smo testirali. Po mnogima, hatchback/sport verzija je ljepša nego sedan/limuzinska, ali kako je ljepota u oku promatrača, taj dio ćemo ostaviti kupcima da odluče. Mi smo na testu imali peterovratnu verziju u sivoj (Aluminium Metallic) boji koja nije osjetljiva što se tiče prljavštine (Mazda ne planira trovratnu verziju, kao niti karavansku). Trebate li karavansku verziju, Mazda 6 je rješenje jer je dimenzijama nešto kraća nego limuzinska verzija.

Kodo filozofija

Vratimo se natrag na test Mazdu 3, koja izaziva pozornost svakodnevno jer očigledno je Mazdina filozofija „Kodo – duša pokreta“ urodila plodom. Mazda3 je karakterna izgledom i stavom koji prenosi pri pogledu na robusnu i pomalo neergonomski dizajniranu prednju masku. Zbog toga vozilo djeluje još duže jer cijeli dizajn nije „poguran“ prema natrag. Prednja maska je mišićava i odaje dojam snage, a tome pripomaže i duga hauba. Slijedimo li linije s boka prednjeg dijela, primijetit ćete predivno dizajniranu liniju koja završava u prednjim vratima. Odlično! Upravo smo se tome najviše i divili kada smo vidjeli prve fotografije nove Mazde 3 i potajno se nadali da takva što više i ostane. Japanci nisu iznevjerili i zadržali su sve bitne detalje koji automobil čine zaista lijepim. Dobro su dizajnirana i prednja i stražnja svjetla, koja (naročito noću) predivno izgledaju. Svjetla nisu razigrana na način da će zastarjeti kroz godinu-dvije, što je vrlo često karakterno za korejska vozila koja imaju razigranost, ali istovremena ta razigranost ne drži cijelu liniju na okupu.

Unutrašnjost vozila

S druge pak strane, unutrašnjost nije toliko „izdizajnirana“, kao što je eksterijer. U interijeru su prisutne klasičnije linije, nema razigranosti tako da će se svidjeti svima koji žele jednostavnost i praktičnost. Unutrašnjost podiže lajsna ispred suvozača, dok veliki ekran u boji, osjetljiv na dodir i dijagonale od 7 inča, pomalo strši i ne izgleda dobro uklopljen. Jasno, ovim se dizajnom postigla izraženost velikog ekrana, ali danas je 7 inča postalo standard u sve većem broju vozila i kompaktne klase. Ono što ipak nemaju drugi proizvođači automobila jeste dobro složen multimedijski sustav, koji je povezan putem ekrana osjetljivog na dodir, uz korištenje kapacitivne tehnologije dodira. Kapacitivna tehnologija zahtijeva samo lagani dodir prstom po ekranu, dok rezistivni ekrani, kakve svi drugi koriste, traže nešto jači pritisak.

Mazda3 sport 1.5 G100 Challenge (2)

HMI komander

Povezanost sa sustavom omogućena je i putem tipki na upravljaču kao i putem odličnog HMI komandera, koji nam je čak ljepše dizajniran nego u Mazdi 6. Smješten je na odličnu poziciju tako da vozač pri upravljanju vozilom uopće ne mora skidati pogled s ceste, a desnom rukom može upravljati funkcijama, kontrolom glasnoće i odabirom vrste medija koju će slušati. Malo dalje, iza komandera je unutar naslona za ruku smješten velik broj priključaka. Mazda se odlučila počastiti vas s čak dva USB utora, SD utorom i AUX priključkom. Sam multimedijski sustav je odlično dizajniran i složen je u tabove koji su vrlo pregledni i praktični. Kako bi se pazilo nas sigurnost u vožnji, upravljanje touch ekranom dopušteno je samo dok vozilo stoji. Bluetooth je tehnologija koju je 2001. godine predstavio Ericsson u mobitelu R520, a danas se može pronaći u gotovo svim novim automobilima s minimalnom dodatnom opremom.

Mazda nije stala samo na Bluetoothu nego je ponudila i wireless tehnologiju koja omogućuje da multimedijski sustav može biti spojen i na Internet. Dakle, spajanjem mobitela putem Bluetootha dobit ćete zakonski prihvatljiv način istovremenog upravljanja vozilom i telefoniranja, a spajanjem wirelessa sustava na wireless pametnog telefona moći ćete na ekranu provjeriti vremensku prognozu za sljedećih tjedan dana, provjeriti cijene goriva i još neke druge usluge koje moraju biti podržane u zemlji u kojoj se vozite. Ima tu još raznih informacija kao što su informacije o europskim zemljama (ograničenje brzine, kada su u godini svjetla obavezna...), a korištenjem navigacije dobit ćete još neke korisne informacije. Iako smo na testu imali Mazdu 3 s paketom opreme Challenge, imali smo zaista bogat popis za koristiti i testirati.

Mazda3 sport 1.5 G100 Challenge (07)

Mazda 3 ima i wireless tako da se na ekranu prikazuju informacije preuzete s Interneta

Mazda 3 1.5 G100 cijena

Mazda 3 s 1,5-litrenim benzinskim motorom snage 100 KS dostupna je u obje verzije - hatchback (sport) i sedan (limuzina), a što se tiče opreme, Sport verzija s pet vrata dolazi i s početnim Emotion paketom opreme, koji nije dostupan u sedan verziji. Zbog toga je početna cijena za hatchback verziju i paket opreme Emotion 119.165 kuna (s metalik bojom cijena je 122.630 kuna), dok je cijena za testiranu Sport verziju i paket opreme Challenge (koji smo imali na testu) 133.865 kuna (s metalik bojom cijena je 137.330 kuna). Isto toliko košta Sedan verzija s paketom opreme Challenge. Želite li još više opreme, Attraction paket cijenu podiže na 146.465 kuna (bez obzira na karoserijsku izvedbu).

Paket Challenge donosi 16-colne aluminijske naplatke, prednja svjetla za maglu, 7-inčni ekran u boji i HMI komander, CD player i šest zvučnika, kožni upravljač i kožnu ručicu mjenjača, audio i Bluetooth komande na upravljaču, piano crnu dekoraciju oko ručice mjenjača, automatski dvozonski klima uređaj, tempomat s limitatorom brzine, itd. Ukoliko ste spremni izdvojiti još 12.600 kuna, dobit ćete paket opreme Attraction koji uključuje bi-ksenon svjetla i LED dnevna svjetla, stražnje parking senzore, RVM radarski sustav otkrivanja mrtvog kuta, grijana prednja sjedala, senzore za kišu te zatamnjena stražnja stakla. Revolution opreme dostupna je od modela G120 i cijenu podiže na 167.444 kuna.

©VidiAuto.com, veljača 2014.

Tehničke karakteristike

3 sport 1.5 G100 Challenge
Vrsta motora: Benzinski
Obujam motora: 1496 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 100 KS pri 6000 o/min
Snaga u kWh: 74 kWh pri 6000 o/min
Okretni moment: 150 Nm pri 4000 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 10,80 s
Maksimalna brzina: 182 km/h
Potrošnja (grad): 6,50 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 4,30 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (kombinarano): 5,10 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 6,00 (kWh ili l)/100 km
CO2 emisija: 119 g/km
Duljina: 4460 mm
Širina: 1795 mm
Visina: 1465 mm
Međuosovinski razmak: 2700 mm
Obujam prtljažnika: 364 l
Masa vozila: 1265 kg
Gume: 205/60 R16
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 137330 kn
Ključne riječi:
3 benzin cijena u Hrvatskoj G100 hatchback Mazda test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 18. srpanj 1948.

Prva pobjeda najvećeg

Najveći vozač u povijesti Formule 1 Juan Manuel Fangio nastupio je u svojoj prvoj utrci te završio kao 12. Iako je tada imao već 27 godina Fangio je do kraja karijere (1957.) nanizao pet naslova svjetskog prvaka.

vs

.::.