Autor: Mario Šešlek Objavljeno: 23.06.2023. 14:59

Krenimo na izlet 

TEST: MG HS

MG HS TEST

Nakon Plug-In hibrida, pogledali smo što nam može ponuditi standardniji benzinac MG-jevog HS SUV modela

MG (Morris Garage) je i dalje relativno nova pridošlica na našim cestama, no upravo zato privlači poglede dizajnom koji se lagano odvaja od onih na koje smo navikli. HS model njihov je najveći automobil u ponudi - “mid-size” SUV u kojem je ugođaj putnika po nama bio prioritet za proizvođača.

Glavna prednost ovog modela? Cijena. No, to ne znači da vas u unutrašnjosti očekuje zveckava plastika. Dapače, verzija koju imamo na testu ispunjena je eko kožom koja u svojem crno-crvenom dizajnu diže dojam interijera.

MG HS-1

MG HS dolazi samo s jednim pogonom, a to je 1,5l T-GDi benzinac, no možete ga kupiti s ručnim mjenjačem od 6 brzina ili pak dual-clutch automatikom sa sedam brzina. Vjerojatno ste vidjeli reklame da obje verzije dolaze s potpuno istom cijenom što znači da što god odabrali, odluku donosite radi vlastitih preferencija.

Odabir izvedbe svodi se na dva paketa koji možete birati: osnovni Comfort i unaprijeđeni Luxury. Smatramo da Luxury verzija donosi dovoljno naprednih funkcija za ozbiljno razmatranje, a diže cijenu automobila za svega 2.000 €.

Dizajn i praktičnost

HS linija dizajnirana je da putnicima pruži uistinu prostoran interijer i udobnost u vožnji kakva se očekuje od skupljih modela u klasi. MG je sve uspio ugurati u cijenu od 30,700.00 €, što je i cijena modela koju imamo na testu. Ako vam se ne dopadaju crveni detalji unutrašnjosti možete uštedjeti 700 €, a kao što smo već spomenuli, prijelaz s Luxury u Comfort izvedbu spušta cijenu za još 2.000 €, no također gubite nešto atraktivnih sitnica.

MG HS-12

Aktualni model predstavljen je svijetu 2018. godine te je postao MG-jev najprodavaniji model. Šuška se o dolasku facelifta ove godine s nešto agresivnijim dizajnom prednje strane automobila i novom stražnjom stranom, no automobil uglavnom ostaje isti.

Kada pričamo o dimenzijama, ima 4.574 mm duljine, 1.876 mm širine (2.078 s retrovizorima) i 1.664 mm visine. Iako ga nije teško parkirati, u srcu grada, morati ćete biti pažljivi. Ovaj model, za razliku od hibridnog, nema 360° kamere. Dobivate samo stražnju kameru, zajedno sa zvučnim parkirnim senzorima.

MG HS-8

Sprijeda, ovisno koju izvedbu odaberete dobivate standardna ili LED svijetla, zajedno s LED dnevnim svjetlima koja sprijeda ujedno služe i za signalizaciju skretanja s progresivnom animacijom.

Straga imamo također LED svjetla s “troslojnim” dizajnom koji se proteže i na vrata prtljažnika. Žmigavci i ovdje imaju animaciju u obliku crte s LED osvjetljenjem.

MG HS-5

Osim atraktivnih dnevnih svjetla, dolazi sa standardnim “maglenkama” pri dnu prednje maske koje su vrlo dobro uparene u generalni dizan pomoću kromiranih detalja. Zapravo cijela prednja maska ima kromirane detalje, od velikog MG loga, do obruba velike prednje rešetke. Zapravo i prednja rešetka hladnjaka ima malene detalje s kromiranim vrhovima koji odlično izgledaju pod pravim svjetlom.

MG HS-27

Kao i hibridni model kojeg smo imali priliku voziti, ovaj također dolazi u njihovoj glavnoj “Dijamantno crvenoj” boji koja se, naravno, odlično spaja s crvenim detaljima unutrašnjosti (dodatni paket). Ostatak boja nudi vam crnu, bijelu i srebrnu, a jedino što bi moglo zapeti za oko je Brighton Blue - jedina druga boja uz crvenu.

MG HS-7

Nadalje, tu su 18-inčni kotači s alu-felgama koje koriste 235/50 R 18 V gume. Retrovizori vam nude ogromno vidno polje iz unutrašnjosti i velika su pomoć pri parkiranju ako ih dobro usmjerite. Sami se zatvaraju, a možete ih i vi zatvoriti ako se provlačite kroz uske prostore.

MG HS-31

Kod ovog modela vratašca za točenje goriva nalaze se s lijeve strane, a potrebno ih je otključati iznutra, pritiskom na poseban gumb. Kako ima samo jedan motor, uvijek točite benzin.

Krov HS-a je veliki dio vozila, bitan za istaknuti u Luxury paketu. S njim dobijete veliki panoramski krov koji se proteže i na stražnje putnike za odličan pogled; ima prekrivač za cijelu dužinu stakla, a prednja polovica se može i otvoriti tako da dobivate svjež zrak bez napornog puhanja u kabinu.

MG HS-40

Odlična stvar je što ujedno možete imati upaljenu i klimu u automobilu jer ne puše jaki vjetar izvana. Krov se proteže do stražnje strane, preko stražnjeg prozora što autu daje moderni, donekle sportski, dizajn. Tu je i mali brisač za bolju vidljivost u lošim uvjetima.

MG HS-13

Od ostalih detalja straga svakako istaknimo dva prava auspuha, što je danas rijetkost, i ukrasni difuzor čija je namjena dati autu sportski štih. Dobivate i automatizirano otvaranje vrata prtljažnika koja se otvaraju na pritisak gumba odmah iznad tablice.

MG HS-20-2

Imajte na umu da je pored njega i kamera za parking koju bi bilo idealno ne zamastiti kod otvaranja vrata. Jednom kad ih otvorite, vrata na sebi imaju gumb za zatvaranje.

MG HS-42

Donji rubovi oko automobila su plastični tako da su ogrebotine i oštećenja od kamenčića minimizirana i ako se vozite po putevima koji su daleko od idealnih, poput makadama.

MG HS-43

Što se prtljažnika tiče, iako ovaj model nema bateriju kao kod hibridnog modela, ne dobivate puno više prostora pa prtljažnik sada ima 463 litre, što je proširivo do 1.454 litara kada spustite stražnja sjedala. Prtljažnik je podijeljen na dva dijela dodatnim podom koji ga diže u razinu otvora prtljažnika za lakše rukovanje torbama.

Unutrašnjost

Što se unutrašnjosti tiče, Luxury model ima iste specifikacije kao i već testirani hibridni model, no bolje da ponovimo gradivo s obzirom da dobivate jednako impresivnu listu specifikacija po osjetno nižoj cijeni.

MG HS-19-2

Ona će se dosta razlikovati odaberete li Sardana Red opciju za dodatnih 500 € jer njome dobivate većinu kože u unutrašnjosti u crvenoj boji, zajedno s crnim detaljima, a ponegdje nalazimo i alkanteru. Sve površine automobila mekane su na dodir tako da nigdje nema osjećaja jeftine plastike, a krov iznutra u ovoj verziji dolazi u tamnijoj sivoj boji, dok standardna unutrašnjost bez crvenih detalja ima nešto svjetliji krov.

MG HS-25

Odlična stvar kod Luxury modela su sportska sjedala, no ne radi se o tvrđim već o sjedalima koja vas bolje obaviju, zadržavajući vrlo ugodnu meku vožnju s još više podstave. Prednja sjedala su električno podesiva te se naravno mogu i grijati za ugodnije zimske vožnje.

MG HS-21-2

S obzirom na veličinu automobila, većina vozača neće imati nikakvih problema s prostorom, a isto vrijedi i za prostor straga. Jedino se treba kod viših vozača naviknuti na malo niži središnji retrovizor.

Stražnja klupa ima uistinu dovoljno prostora za tri osobe umjerene građe za komotnu vožnju, a cijeli automobil nudi suputnicima uistinu ugodno iskustvo vožnje pa vjerujemo da će prigovori dolaziti jedino vozaču na njegov način vožnje.

MG HS-44

Stražnja sjedala se standardno dijele u 2/1 omjeru za spuštanje kako bi se prostor prtljažnika povećao, a zanimljivo je da se i stražnja sjedala mogu prilagoditi u nekoliko razina nagiba za najugodniju vožnju prema željama suputnika. Za najugodniju vožnju, straga također dobivate dva otvora klimatizacije koje suputnici mogu prilagoditi sebi. Tu je u sredini sjedišta i držač za dva pića te spremište za manje stvari poput mobitela.

MG HS-26

Vozač standardno ima kontrolu nad svim prozorima s lijeve strane, zajedno s upravljanjem retrovizorima te zaključavanje i otključavanje vozila tijekom vožnje. S desne strane imamo veliki 10,1-inčni zaslon kao centar infotainmenta.

MG HS-20

Zaslon je osjetljiv na dodir i putem njega pristupate većini opcija automobila, no uz njega dobivate i nekoliko fizičkih gumbiju za brži odabir često biranih stavki poput odmagljivanja prozora, prilagodbe grijanja, glasnoće audio sustava ili vraćanja infotainmenta na početni zaslon.

MG HS-18-2

Na volanu također imate solidnu kontrolu fizičkim gumbima: lijeva strana volana zadužena je za audio kontrole i mutimediju, a desna kontrolira menije glavnog vozačevog zaslona. Volan je također prekriven kožom i ugodan za držanje zahvaljujući specifičnom obliku.

MG HS-35

Iza volana imamo i treću dodatnu pedalicu, osim standardnih za brisače i svijetla, a njome se kontrolira pametni sustav vožnje koji nudi MG. Ostaju još kontrole iznad vas, a to je sveprisutan SOS gumb, kao i kontrola rasvjete vozača i suvozača. Dodatno u Luxury paketu dobivate i dva prekidača za kontrolu krovnog pokrova koji otkriva stakleni krov, te otvaranje prednje polovice staklenog krova.

S lijeve strane još možete kontrolirati visinu snopa prednjeg svijetla, koje je idealno postaviti ovisno o tome koliko težine je na stražnjem dijelu automobila kako bi ostao uperen u pod, a ne u druge vozače.

MG HS-16-2

U sredini, na dnu srednje konzole, je manji pretinac koji sadrži dva USB-A utora, od kojih jedan služi za Android Auto ili Apple CarPlay konekciju. S njima dobivate i jedan 12 V konektor.

Spomenimo naravno i internu RGB rasvjetu koja se proteže po širini prednje konzole, kao i vratima, a možete sami birati boju kojom će svijetliti.

Infotainment

Središnji zaslon infotainmenta u stilu je tableta koji viri iz centralne ploče, a ima dijagonalu zaslona od 10,1” te mu omjer pruža vrlo pregledan prikaz sadržaja, pogotovo navigacije. Podržava touchscreen funkcionalnost za kretanje kroz menije, no ovisno o zadacima mu ipak trebate dati malo vremena da “prožvače” pokretanje primjerice navigacije ili prebacivanje na neki drugi zadatak.

MG HS-22

Istaknimo da smo s ovim model dobili i ažurirani infotainment firmware koji je uposvježio i modernizirao vizualni izgled početnih zaslona, što je uvijek dobrodošao pomak.

Početni zaslon vam odmah nudi pristup klimatizaciji automobila; trenutnoj multimediji koja svira, uključujući i radio; te sustavu Android Auto, koji smo mi koristili. Vrlo lako možete prebacivati između standardnog izgleda i spojenog mobilnog sustava.

MG HS-20

Gornji rub zaslona uvijek vam pokazuje bitne podatke poput povezanog mobitela, izvor audio signala, trenutne postavke klimatizacije automobila, temperaturu vani i na kraju vrijeme.

S lijeve strane zaslona su kratice za brzi pristup raznim opcijama poput glazbe, navigacije, kamera i ostalih opcija automobila, bez obzira u kojem ste meniju na zaslonu.

Korištenjem USB-a, dodatno možete prikazati slike ili pustiti video, ali ne tijekom vožnje. Za puštanje glazbe s mobitela potreban vam je Bluetooth za povezivanje, a osim njega auto nudi i klasične AM/FM frekvencije te novi digitalni DAB radio.

MG HS-4-2

Pritiskom na “Audio” izbornik, možete prilagoditi glasnoću zvučnika u automobilu pomicanjem centra tamo gdje želite da je najglasniji. Tu je i ekvilajzer kojeg preporučamo da postavite u klasičan “V” oblik za najbolje iskustvo slušanja glazbe.

MG HS-8-2

Napomenimo da smo dobar dio putovanja slušali glazbu i moramo reći kako sustav može biti veoma glasan. Jedino na što se morate naviknuti je da treba klikati za podizanje i spuštanje jačine pa taj postupak može malo trajati. Glasnoću prilagođavate klikanjem na fizičke gumbe ispod zaslona ili pomoću gumbi na upravljaču.

MG HS-11-3

Pritiskom na gumb s nacrtanim automobilom ispod zaslona ili na ikonu automobila na samom početnom zaslonu, imate pristup mnogobrojnim opcijama kojima automobil prilagođavate sebi.

Prvi izbornik nudi opcije pomoći u vožnji: od upozoravanja za limit brzine na trenutnoj cesti do sustava za pomoć držanja ispravne trake za vrijeme vožnje, koji vas može ili samo zvučno upozoriti, ili lagano zatresti upravljač kada počnete prelaziti crtu bez upaljenog pokazivača smjera, ili fizički pokušati vratiti automobil u sredinu trake.

MG HS-12-3

Sustav u svim opcijama radi zadovoljavajuće te će vas svakako naučiti ispravnoj vožnji u više traka. Tu možete i upaliti opciju "MG Pilot", koja uključuje već spomenuti sustav za praćenje prometa i prilagođavanje brzine.

Motor

MG HS model nudi jedan motor, a riječ je o turbo 1,5l T-GDI DCT sustavu za automatik opciju. Motor razvija do 162 KS te 2150 Nm i do pravog ubrzanja treba koju sekundu dok turbo ne počne obavljati posao, pa za ubrzanje od 0 – 100 treba nešto manje od deset sekundi.

MG HS-3

Imajte na umu da je ipak riječ o velikom automobilu s oko jedne i pola tone bez putnika. Kako se koristi dvostruko kvačilo, prijelaz brzina je iznimno gladak, no ako pritisnete pedalu motor će iskoristiti gotovo pun raspon okretaja prije prebacivanja za brzo ubacivanje na brze ceste.

Ipak, kod ubrzanja se ne može mjeriti s hibridnom verzijom pa smatramo da oni koji vole oštrije startne performanse ipak uzmu hibridnu verziju. No, ako volite smirenije, rekli bismo obiteljske vožnje, ovaj automobil nudi vrlo ugodnu vožnju.

Vožnja

Za ovaj test odlučili smo se zaputiti do Istre gdje nas je dočekalo odlično vrijeme, pravi kontrast u odnosu na Zagrebačke kiše, no možda smo imali i malo sreće.

MG HS-2

Vožnja se sastojala dobrim dijelom od autoceste te Istarskih brzih i sporednih cesta do naše konačne lokacije. Isprobali smo sve napredne sustave automobila, što je uključivalo i napredan MG sustav samostalne vožnje (morate držati volan iako automobil ostale stvari radi samostalno) koji je idealan za duže vožnje na autoputu.

MG HS-10

Jednom kada se spustite s autoceste, automatska vožnja i dalje radi sasvim dobro, no ima čari i u samostalnoj vožnji koju smo ovdje preferirali. Automobil je vrlo stabilan i upija sve neravnine na cesti tako da je vožnja bila prava uživancija za vrijeme koje se može lagano i odspavati.

MG HS-6

Ono što bismo istakli za vozače koji prelaze sa starijih vozila, ovdje ćete izgubiti dojam o brzini kojom vozite po cestama van autocesta, pa svakako pratite svoju brzinu, a upozorit će vas i sustav koji prati nadolazeće znakove uz cestu.

Svakako savjetujemo da isprobate putovanje otvorenim krovnim prozorom koji daje posebnu čar otvorenog prijevoza, a po nama se ne morate bojati otvorenog prozora i upaljene klime u autu jer smo u 21. stoljeću, bubrezima je svejedno.

MG HS-22-2

Za kraj, rekli bismo da je ovo odličan automobil za vožnju, no ne očekujte sportske performanse. Za takvu vožnju pak pogledajte što nudi plug-in hibrid verzija. S obzirom na veličinu i oblik vozila, računajte na povišenu potrošnju, iznad 8l ako stišćete na autocesti, a isto vrijedi i za gradsku vožnju.

Zaključak i cijene

Nakon naše istarske avanture, možemo zaključiti da je vožnja osobe od 190 cm ugodna iza volana kao i na stražnjem sjedalu, a brzo vas uhvati i san. Automobil nudi i modove vožnje, a razlika između standardnog i “Sport” načina je u tome što automobil u sportskom načinu konstantno drži motor na nešto višim okretajima - za oko 1000 - pa će mu reakcije biti osjetno brže u vožnji, a sukladno tome je i konstantno glasniji te troši nešto više.

Sve u svemu, auto više cilja na mirnije obiteljske vožnje i putovanja, za što bismo mu dali odličnu ocjenu.

MG HS-18

MG nudi velikodušnih 7 godina jamstva, uz standardne uvjete korištenja njihovih ovlaštenih i redovitih servisa, a zamjenski dijelovi imaju 24-mjesečna jamstva.

Kao što smo spomenuli, sve verzije MG HS automobila dolaze s istim motorom, a možete birati samo boju i razinu jedne od dviju izvedbe, od kojih preporučujemo Luxury radi LED prednjih svijetla i panoramskog krova, kao i ugodnijih prednjih sjedala. Tu je i dvozonska klima koja uvijek dobro dođe, a za istu cijenu možete birati između ručnog ili automatskog mjenjača.

Izvedba koju smo mi isprobali košta 30,700.00 €.

Ključne riječi:
MG MG HS
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 25. srpanj 1945.

7-25-1945 Kaiser Frazer

Kaiser Frazer

Henry Kaiser i Joseph Frazer osnovali su tvrtku za proizvodnju automobila. Već u prvoj godini proizvedeno je 11.000 automobila, a godinu dana kasnije 100.000. Radi nedostatka sredstava novi se modeli nisu razvijali tako da je tvrtka 1953. prodana. Na fotografiji se nalazi Kaiser Virginian iz 1949.

vs

.::.