Vidiauto Testovi Testirali smo... Lexus RX500h Direct4 TEST

Autor: Mario Šešlek Objavljeno: 28.11.2023. 22:25

Isticanje sa stilom

TEST: Lexus RX500h F Sport Performance

Lexus RX500h Direct4  TEST

Lexusova nova generacija RX modela zadržava duh svojeg prethodnika kojeg će ljubitelji lako prepoznati, no kompletno je moderniziran izvana kao i iznutra.

RX linija od Lexusa vrlo je popularna s velikim brojem prodanih vozila. Kod nas Lexus možda nećete toliko sretati na cesti iako smo vidjeli već nekoliko primjeraka najnovijeg modela u zadnjih par mjeseci. Zato gdje god smo otišli, auto je bio primijećen i uživa u većoj ekskluzivnosti od konkurencije.

Lexus rx 500h-11

Dolazi u nekoliko verzija pogona označenim brojevima od RX350H, RX450H+ i top modela RX500H. Svi modeli koriste hibridni pogon s različitim kombinacijama tradicionalnog motora i seta elektromotora, a tu su još i paketi opreme. Vrh oba izbora završava na modelu RX500H F Sport Performance koji smo na kraju i vozili. Luksuzan je svakako riječ dana, no pogledajmo ipak što sve nudi.

Lexus rx 500h-41

 

Dizajn i praktičnost

Ovu generaciju RX modela opisali bismo kao sportski zaoštrenom u usporedbi s prošlim modelom, no i bolje usklađenim dizajnom koji sve elemente vozila skladno spaja u jednu impresivnu cjelinu kada ga vidite u pokretu kao i ako provedete dulje vrijeme uz njega.

Lexus rx 500h-18

Lexus se uvijek isticao vrlo izraženom prednjom maskom koja je rasla iz godine u godinu, no ovdje su ipak otišli s malo drugačijim pristupom gdje je donji dio prednje maske ostao u istom stilu iako je izgubio obrub prošloga modela i sada stoji samostalno što mu je odmah dalo moderan izgled.

Lexus rx 500h-21

Gornji dio koji bi se tradicionalno ponovno počeo širiti “zatvoren” je u ovom modelu gdje se dizajn nastavlja na masku s laganim “fadeom” prema vrhu, kako je to popularno u modernim hibridnim vozilima.

Ponovno uspoređujući masku s prošlim modelom, svi dizajnerski elementi F-Sport modela ostaju, no vidno su izraženijih rubova pa poklopac motora ima plići dizajn iznad prednjih svjetala koji se oštro uzdiže prema sredini. Srednji dio poklopca zato je posve izravnan od ikakvih detalja te vam ostaje samo refleksija svijetla i ozbiljniji izgled od prošloga modela.

Lexus rx 500h-20

Ispod prednjih svjetala ponovno imamo zaoštren i istaknut dizajn, pogotovo na F-Sport modelu koji uključuje i dodatne “otvore” za hlađenje za izraženiji sportski dizajn iako se naravno radi o hibridu koji nema takve potrebe. Pri samom dnu vidjeti ćemo i pomoćna svijetla za maglu koja vam pomažu i u zavojima osvjetljavanjem ceste.

Lexus rx 500h-42

Prednja svijetla zadržavaju prepoznatljiv dnevni potpis u stilu kvačica, no također je redizajniran da bude oštriji s pravilnijim linijama. Tradicionalna reflektorska svijetla zamijenjena su s po tri ogledalca koja reflektiraju razdvojene LED lampice s različitim usmjerenjima, ovisno koristite li oborena ili duga svijetla.

Pogledamo li auto iz profila, prvo naravno upadaju u oči 21-inčni alu naplatci koji u ovom modelu imaju upadljiv mat crni dizajn s istaknutim sportskim stilom i kočnicama koje na sebi nose jasan Lexusov potpis.

Lexus rx 500h-29

Oko samih kotača i rubova nestali su plastični obrubi te su sada zamijenjeni onima u boji karoserije koji cijelom modelu daju premium izgled bez obzira na koju boju se odlučili. Do izražaja dolazi i dizajn koji se prelijeva preko prednjih i stražnjih vrata, a kombinira oštre linije pri dnu prednjih vrata koje se pretvaraju mekaniji uzdignuti prijelaz prema vrhu stražnjih vrata.

Lexus rx 500h-24

Nesvakidašnji dizajn koji će uhvatiti refleksije na zanimljiv način. Ostaje i potpis dizajna iza C stupa koji produljuje stakleni vanjski dizajn skroz do vrata od prtljažnika. Kada pričamo o krovu, rekli bismo da ima manji pad prema stražnjem dijelu od prethodnika što je bilo jasno i kada smo sjeli na stražnje sjedalo i vjerujemo da će svi osim najviših suputnika imati vrlo ugodnu vožnju s puno prostora za glavu. Krov dolazi s opcijom panoramskog pogleda, a ne možemo izostaviti ni antenu u stilu shark peraje.

Lexus rx 500h-12

Straga kao i sprijeda dobivamo potpuno novi dizajn koji u istom mahu zadržava prepoznatljive elemente prijašnjeg RX modela. Tako je centar dizajna svakako dizajniran oko stražnje tablice i odmah ćete prepoznati Lexusov potpis jer se radi o istom dizajnu kao na prednjoj masci s širokim donjim rubom koji se sužava prema vrhu i predstavlja ravnu površinu dizajna.

Lexus rx 500h-30

S gornje strane imamo stražnja svijetla koja prate spomenuti centralni dizajn, a s donje strane imamo također široke elemente izgleda koji se polagano sužavaju prema centralnom detalju. Pri dnu, više nema otvora za auspuh te sada dobivate ponovno sportski “grill” sa svake strane, kao i izreze na samim rubovima, iza stražnjih kotača koji daju ukupan sportski izgled ovom modelu.

Lexus rx 500h-32

No, vratimo se na trenutak na stražnje svijetlo koje je dobilo puno pažnje pa sada čini svjetlosnu traku preko cijele širine vozila, s proširenim krajevima lako usporedivim s krilima po dizajnu. RX modelu tako daju premium potpis nove generacije, a Lexus se odlučio maknuti logo sa stražnje strane na čije je mjesto sada iznad LED trake stavio svoj naziv u suptilnom, ali primjetnom stilu.

Lexus rx 500h-14

Po slikama ne biste rekli, a mi nismo uspjeli vidjeti niti s metra udaljenosti, ali ispod krovnog “krila” sa stražnje strane ipak se krije i stražnji brisač tako da će vožnja u svim uvjetima biti uživanje.

Tako nam ovdje ostaje još prtljažnik koji dolazi s velikim “hatchback” otvorom i podnicom u ravnini za lagano ubacivanje prtljage, iako očekujte dosta visok prag s obzirom na veličinu vozila. Detalj koji ćete čuti svugdje odnosi se na nešto manju zapremninu straga te vas dočekuje 461 litra prostora.

Lexus rx 500h-43

No, ako vam zatreba više prostora, jednostavnim pritiskom gumba na lijevoj strani, odmah iznad subwoofera, elektronski se mogu preklopiti stražnja sjedala u 2:1 omjeru i tako lagano dobivate do 1.678 litara prostora.

Lexus rx 500h-44

Prtljažnik ima još dodatnih zvučnika za dobivanje prostornog Surround efekta u kabini, kao i otvor za 12V napajanje i nekoliko kukica za vješanje stvari, kao i naravno pokrov na razvlačenje. Prtljažnik ima i senzor kojim ga možete otvoriti u “hands-free” modu, ako nogom prođete ispod stražnjeg kraja.

 

Unutrašnjost

Unutrašnjost Lexus RX modela zaslužuje premium potpis jer bilo da sjedate sprijeda ili straga, gdje god vam ruka završi, dotaknuti ćete neki oblik premium površine, mahom kože. Svi dijelovi unutrašnjosti su omekšani pod rukom bez tvrdih plastika na nezgodnim mjestima.

Lexus rx 500h-60

Novi dizajn prati tradicionalan RX izgled s mahom razmještenim detaljima koji su sada puno skladniji i daju naslutiti spoj tehnologije, primarno infotainmenta, s ostatkom vozila, detalj koji se na prijašnjem modelu mogao smatrati “prijelaznim razdobljem”.

Lexus rx 500h F-29

Tako imate veliki infotainment zaslon u sredini s “plutajućim” gumbima za prilagodbu klimatizacije, a tu je i fizički gumb za glasnoću glazbe, detalj koji je uvijek dobrodošao. Lexus je ipak odlučio zadržati i dosta gumbi kao kratice do bitnih postavki pa nećete za baš sve morat ići u infotainment, već je za vožnju bitne postavke lako pronaći negdje oko vozača.

Krenimo tako od vrata vozača koja imaju kožne presvlake na svim bitnim dijelovima s kojima ćete biti u dodiru, a čak je i zvučnik prekriven tkaninom. Nosi potpis Mark Levinson ozvučenja o kojem ćemo nepto više kasnije, no dovoljno je reći da se radi o pravom Surround iskustvu s izraženim dubokim tonovima, za one koji to žele.

Lexus rx 500h F-10

Vozač na vratima ima sve gumbe za upravljanje prozorima na autu što uključuje i njihovo zaključavanje. Zatim je tu i zaključavanje cijelog automobila za vrijeme vožnje, kao i upravljanje retrovizorima, kao i njihovo sklapanje koje je standardno automatizirano kada se automobil ugasi.

Lexus rx 500h F-7

Zatim sa strane imamo i gumb čijim pritiskom se vrata otvaraju, no u slučaju nužde to je zapravo poluga koju možete dva puta povući za otvaranje vrata. Na strani sjedala vozača i suvozača imate gumbe za kontrolu sjedala u svim smjerovima, uključujući i napuhavanje lumbalne potpore.

Lexus rx 500h F-8

S lijeve strane volana nailazimo na skup tipki kojim se kontroliraju razne postavke. Prvi red odnosi se na kontrolu odometra, odnosno prikaza prijeđenog puta gdje možete birati koji želite prikazati kratkim pritiskom i resetiranjem na nulu dugim pritiskom.

Lexus rx 500h F-17

Tu je i kontrola svjetline sustava ispred vozača, prema vašim preferencijama. Red gumbi ispod su postavke za memoriranje do tri osobe, za brzo prilagođavanje sjedala i volana te ostalih postavki sustava, ovisno što ste sve postavili u infotainmentu.

Zatim na dnu imamo i gumbe za otvaranje vratašca za punjenje goriva, kao i automatizirano otvaranje prtljažnika. Primijetiti ćete i mali gumb za kontrolu postavki dubine i visine volana koji je također pokretan elektromotorima.

Iznad svega toga nazali se otvor za klimatizaciju s Nanoe X potpisom, sustavom klimatizacije od Panasonica s naprednim filterima koji izbacuje i mikroskopske “hydroxyl radikale” u molekulama vode za umanjivanje neugodnih mirisa.

Lexus rx 500h F-19

Tako dolazimo i do volana koji je presvučen kožom, uključujući i centralni dio koji na žalost treba tu i tamo prebrisati da zadrži originalni atraktivni izgled. Volan zapravo ima manji broj tipki te je većina toga pojednostavljena korištenjem površina osjetljivih na dodir za navigaciju sa svake strane s gumbima ispod za listanje opcija, a sve postavke prikazuju vam se na Heads-up sustavu koji projicira opcije ispred vas, na vjetrobransko staklo.

Lexus rx 500h F-21

Jednom kada pohvatate kako sustav radi, lagano je doći do svih postavki. Standardno jedna strana volana koristi se za multimediju i slične postavke (lijeva) dok je druga strana rezervirana za postavke vožnje, poput adaptivnog tempomata, držanja trake i drugih sitnica.

Lexus rx 500h F-22

Straga, svaka strana volana ima i polugu za ručno prebacivanje brzina, ako se zaželite sportske vožnje ovog hibridnog automatika sa šest brzina. Odmah iznad volana primijetiti ćete i izbočinu, a riječ je o infracrvenom senzoru koji služi za nadzor vozača.

Desno od volana imamo start/stop gumb kao i veliki infotainment zaslon. Kako smo spomenuli, zaslon ima i plutajuće gumbe za kontrolu klimatizacije, kao i centralni gumb za kontrolu glasnoće zvuka. Pored tog gumba su i fizički gumbi za paljenje prednjeg odmagljivanja s lijeve, a odmagljivanja stražnjeg stakla i vanjskih retrovizora s desne strane.

Lexus rx 500h F-16

Zatim ispod imamo otvore za klimatizaciju u čijem sklopu su s lijeve strane, bliže vozaču ujedno i gumbi za paljenje kamera automobila koje pomažu u parkiranju, a možete pokrenuti i sustav automatskog parkiranja koji će tražiti mjesto i lagano se parkirati umjesto vas.

Lexus rx 500h F-30

Ispod toga imate mali pretinac s gumiranom podlogom, idealan za brzo odlaganje mobitela i ostalih sitnica, a tu su i dva USB-C izlaza za punjenje mobitela i ostalih gadgeta.

Zatim dolazimo do centralne konzole koja sadrži mjenjač s raznim dodatnim gumbima, a iznad njega prekriven je dodatni prostor za pohranu koji možete otkriti pritiskom gumba, a također se može sam zatvoriti.

Lexus rx 500h F-13

Kako smo spomenuli, Lexus RX u svim modelima dolazi kao automatik, te imate relativno malen mjenjač čiji se samo vrh zapravo pomiče, a pomaknete ga u lijevo i onda prema gore ili dolje za prebacivanje vožnje unaprijed ili unazad.

Lexus rx 500h F-46

Tu je i odvojeno način vožnje za manualno mijenjanje brzina, s vrlo jasnim odvojenim gumbom koji automobil stavlja u Parking mod. Ispod imamo set kratica koji vam nude razne postavke, od automatskog držanja kočnice kada stanete, primjerice ispred semafora kako ne biste morali držati kočnicu cijelo vrijeme.

Lijevi gumb isključuje kontrolu proklizivanja, dok desni uključuje način rada za sporiju off-road vožnju neravnim terenom. Na kraju tu je i gumb za elektronsku ručnu kočnicu.

Lexus rx 500h F-45

Raspored ostaje sličan kao i na prijašnjem modelu, s držačima za šalice desno od mjenjača, a ima čak i dvije postavke dubine koje možete kontrolirati pritiskom šalice prema dolje ili na pritisak gumba sa strane koji dno vraća prema gore.

Lexus rx 500h F-31

Centralni naslon za ruke između vozača i suvozača može se otvarati na bilo koju stranu, ovisno tko treba nešto iz pretinca zahvaljujući dvostranoj šarci.

Lexus rx 500h F-32

Spomenimo još da i suvozač ima elektronsko prilagođavanje sjedala kao i vozač, a oba sjedala dobivaju grijanje kao i hlađenje pa možete voziti u optimalnoj udobnosti bez obzira na vremenske uvjete.

Straga vas također dočekuju premium materijali i jako udobna vožnja. Primijetiti ćete i gumb sa svake strane sjedala straga, a služi za elektronsko preklapanje sjedala ispred vas.

Stražnja sjedala također kao i prednja dolaze s razdvojenim grijanjem kao i hlađenjem samih sjedala, a u centru suputnici imaju i klimatizaciju odvojenu od prednje strane automobila, odnosno riječ je o trozonskoj klimatizaciji.

Lexus rx 500h F-26

Tu dodatno imate i dva USB-C punjača, a pri dnu preklopljen je klasični utor za izmjeničnu struju 230 V, no imajte na umu da podržava do 120 W snage pa ne možete baš sve njime pokretati.

Lexus rx 500h F-25

Tu su i neke dodatne sitnice poput dodatnih sjenila za suputnike straga koje ručno mogu povući s dna prema krovu vozila i tako dodatno umanjiti vrućinu i svijetlost sunca. Stakla straga su standardno naravno i zatamnjena.

Lexus rx 500h F-28

Jedan od detalja je i činjenica da je retrovizor ujedno i zaslon.

Lexus rx 500h F-3

Primjerice ako imate visoke suputnike straga ili pak puno prtljage, jednostavnim pritiskom gumba retrovizor se pretvara u zaslon koji gleda kroz stražnju kameru, a nudi isti pogled koji imate gledanjem kroz standardan retrovizor (bez pogleda unutrašnjosti automobila) pa je tako i vožnja punim automobilom lakša.

Lexus rx 500h F-4

Imajte na umu da će vam trebati malo navikavanja na ovakav pogled. Sustavom možete detaljno kontrolirati, od svjetline boja, kontrasta do zumiranja slike prema želji.

 

Motor i vožnja

Model Lexusa RX500H u F Sport Performance izdanju predstavlja vrh ponude, a radi se o 2,4-litrenom turbo benzincu koji je uparen s elektromotorom koji pomaže benzincu kod ubrzanja, ali i štednjom kod potrošnje u mirnijoj vožnji.

Lexus rx 500h F-20

Tu je i dodatan elektromotor koji je montiran kod stražnjih kotača te njima daje dodatan pogon. Dok hibridni sustav motora i elektromotora nudi do 272 KS, ostatak dolazi sa stražnjeg elektromotora za sveukupno 371 KS.

Lexus rx 500h-6

Snaga pogona čini ovog SUV-a od preko dvije tone vrlo laganim u vožnji s ubrzanjem 0 – 100 km/h od oko 6 sekundi, sa sustavom kočenja koji ga također vrlo brzo može zaustaviti. Tako na otvorenoj cesti lagano zaboravite kakvim automobilom zapravo upravljate jer je daleko življi, usudili bismo se reći sportski, po svojim performansama.

Lexus rx 500h-59

Na autocesti također lagano drži lijevu traku bez puno problema s vrlo mirnim i tihim osobinama vožnje. Jednom kada se nađete u gradskim gužvama, infotainment sustav lagano vas može zabaviti s impresivnim surround sustavom, a činjenica da se i stražnji kotači zakreću do 4° značajno olakšava manevriranje u uskim gradskim situacijama, bilo da se radi o manevriranju parkinga ili oštrim uličicama, možete biti sigurni da neće biti ogrebanih naplataka i uz minimalnu pažnju kod upravljanja.

Lexus rx 500h-28

Kada pričamo o potrošnji, uvelike ovisi o tome gdje se i kako vozite. Mi smo proveli sate u Zagrebačkim gužvama od zapada do Trešnjevke, s prosječnom brzinom vožnje ispod 20 km/h i ovdje automobil troši preko 12 litara na 100 km s obzirom na količinu “praznog hoda”.

Lexus rx 500h F-33

Jednom na autocesti, ovisno o težini vaše noge, trošiti će oko desetak litara na 100 km. Na kraju smo se vraćali otvorenom cestom praćenjem prometa i ovdje, pogotovo ako upalite adaptivni tempomat, možete očekivati oko 6 litara potrošnje na 100 km što je odličan rezultat za ovoliki automobil.

 

Zaključak i cijena

Kada gledamo premium ponudu, a pogotovo top model, svakako dobivate ono što plaćate. Premium materijali, vrlo ugodna vožnja, odlična reprodukcija glazbe, a sve to osjećati će svaki suputnik bilo sprijeda ili straga.

Lexus rx 500h-35

Vožnja se proteže od iznimno udobne za sve u automobilu do sportskog uživanja ako se sami nađete na zavojitoj cesti jer automobil može pružiti pravi užitak, dok god imate realna očekivanja od dvotonskog SUV-a, no zahvaljujući hibridnom pogonu može puno više i od sportskih automobila od prije nekoliko godina. 

Lexus rx 500h-52

Ono što smo mi primijetili je da ćete u svakom slučaju biti zamijećeni, gdje god se pojavite.

Naš model s top opremom koštati će vas 122.180 € iliti 920.565,21 kuna.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.