Vidiauto Testovi Testirali smo... Lexus CT 200h 1.8 Luxury Premium TEST

Autor: Kristijan Ptičar Objavljeno: 28.02.2012. 12:20

Luksuz u kombinaciji s ekologijom

Lexus CT 200h 1.8 Luxury Premium TEST

Lexus CT 200h 1.8 Luxury Premium TEST

Lexus CT200h je predstavnik kompaktne klase, a na test smo dobili jedinu verziju s 1.8 benzinskim motorom u kombinaciji s električnim motorom i baterijama. Motor je već poznat iz Priusa. Naravno, luksuzna unutrašnjost je prisutna kao i na svakom Lexusu.

Testirao: Krunoslav Ćosić

Hibridna vozila sve češće testiramo na VidiAuto.com, a predvodnik hibridnih vozila je Toyota koja pojedine modele u ponudi ima već dugi niz godina. Lexus, tvrtka u vlasništvu Toyote, također ne zaostaje i u ponudi ima nekoliko luksuznih hibridnih modela.

Testirali smo Lexus CT 200h, model koji je nastao na platformi Priusa, vozila koje najčešće povezujemo s hibridnim automobilima. Već smo imali priliku testirali Lexus RX 450h, moćni i vrlo skupi luksuzni hibrid snage 299 KS.

IMG_0131

Kompaktni Lexus CT 200h dolazi s benzinskim 1.8-litrenim 4-cilindarskim motorom snage 99 KS dostupnih pri 5.200 o/min i s okretnim momentom od 142 Nm dostupnih pri 4.400 o/min. Pojačanje snage stiže u obliku elektromotora snage 60 kW (maksimalnog okretnog momenta od 207 Nm) čime se ukupna snaga na kotačima penje na 136 KS.

Ne zvuči loše, 136 KS je zaista sasvim solidna brojka, ali tu je masa vozila od 1.485 kilograma, a zasigurno su za gotovo 200-ak kilograma mase zaslužne baterije smještene iza stražnjeg sjedišta i ispod prtljažnika.

Vanjski izgled

Vizualno, Lexus CT 200h predstavlja osvježenje na tržištu, naročito sa svojim stražnjim krajem koji je originalan i pomalo neobičan. Čak bismo rekli i da zahtijeva malo privikavanja, dok je s prednje strane ovaj Lexus sasvim prepoznatljiv. Tu su i LED prednja svjetla koja mu daju dodatni identitet na cesti, uz veliki logotip smješten na rešetki hladnjaka.
Stražnji kraj djeluje kao da je izdužen, poput kakvog sportbacka, a stražnje staklo započinje na boku. Prekrasna bijela boja s efektom odlično mu stoji.

IMG_0129
IMG_0126
IMG_0127

Unutrašnjost

Kao što se može očekivati, u unutrašnjosti su korišteni luksuzniji i kvalitetniji materijali, a dizajn je isto na nivou. Sve je na svojem mjestu, a kroz funkcionalnosti koje ćemo opisati kroz naš test moći ćete doživjeti djelić osjećaja vožnje u najmanjem Lexusu.

IMG_0138
IMG_0137

Mjesta i na prednjim i na stražnjim sjedištima ima i više nego dovoljno, sjedišta su udobna i obložena kožom (s grijanjem prednjih sjedišta). Vozačko se sjedište može podešavati električno u svim smjerovima. Sjedišta su vrlo ugodna za dužu vožnju i nećete se umoriti nakon višesatne vožnje. Tu su i tri memorije za vozačko sjedište – ukoliko vozilo vozi više vozača ili pak ako želite imati dva moda položaja sjedišta (za gradski vožnju i vožnju na autocesti).

Kokpitom dominira veliki ekran u boji koji se prilikom uključivanja izvlači iz svojeg skrovišta, a moguće je podesiti i kut pod kojim ekran stoji. Ispod ekrana proteže se klimatizacijski sustav te komande audio sustava. Tu su i mjenjač, miš za upravljanje multimedijom, regulator načina vožnje, kontrola grijanja sjedišta…

Prtljažnik ne očarava mjestom, jasno zbog baterija, ali je sasvim solidan s 275 litara zapremine. Ispod podnice se nalazi skriven dodatni prostor unutar kojeg se mogu smjestiti sitnije stvari. Nismo baš očarani niti pretincem ispred suvozača koji je vrlo malen.

IMG_0144
IMG_0163
IMG_0135

Vožnja

Čim sjednete u vozilo i pritisnete tipku Start vozilo je spremno za vožnju. Znači, nema ključa, nema pokretanja motora i čekanja, nema zvuka. Sve se odvija bez zvuka, ali se nakon kratkog vremena priviknete na to. Druga tema su pješaci koji vas ne čuju da im se približavate pa morate biti oprezni prilikom prolaska pored njih, ukoliko se kreću po kolniku.

Tijekom vožnje moguće je na instrument ploči biranje prikaza okretomjera ili pak električnog moda vožnje, što je popraćeno i pozadinskim svjetlom – plavim u slučaju eko prikaza ili crvenim u slučaju sportskijeg načina, s okretomjerom.

IMG_0148
IMG_0149

Ukoliko se odlučite za okretomjer tada ćete moći pratiti okretaje, što nam je nedostajalo pri testovima drugih hibridnih vozila. Drugi mod omogućuje prikaz punjenja, eko vožnje ili pak snažnog načina vožnje kada kao ispomoć benzinskom motoru snagu daje i električni motor.

Jasno, u eko modu vozilo će voziti samo na struju, ukoliko su baterije dovoljno napunjene, a baterije se pune u više različitih situacija – dok kočite ili kada je papučica gasa tijekom vožnje otpuštena. Lexus koristi kombinaciju benzinskog motora, elektromotora i hibridne baterije, a sustav se zove Lexus Hybrid Drive.

IMG_0154

Mjenjač je minijaturan, pogon prednji, a automatski E-CVT već je poznat s više Toyotinih i Lexusovih modela i predstavlja danas najugodnije mijenjanje brzina, bez ikakvog osjećaja trzanja ili mijenjanja brzina. Sve se obavlja nevjerojatno ugodno, što je glavna karakteristika ovog mjenjača (elektronički stalno promjenjivi prijenos).

Malu zamjerku dajemo mjenjaču na zvuk ukoliko često dajete jači gas – tada se začuje zvuk kao kod slabog automatik motocikla koji se više „dere“ nego što ide. Ali, ako se vozi umjereno i papučuca gasa stišće umjereno, što će smanjiti i potrošnju goriva, zvuk se toliko ne primjećuje.

Prilikom pritiska na gas vozilo konstantno ubrzava i nemate osjećaj gubitka ubrzavanja, zahvaljujući E-CVT mjenjaču. Ubrzavanje je dosta snažno, osjeti se moment koji benzinskom motoru daje elektromotor. Prilikom kočenja i te kako se osjeti masa, ali kočnice se odlično nose s masom vozila. U zavojima Lexus dobro drži cestu zahvaljujući dvostrukim poprečnim ramenima.

Vratimo se još malo na mjenjač, koji osim klasičnih D (Drive - vožnja), R (Rear – vožnja unatrag), N (neutral) nudi i B (Brake) mod koji omogućuje kočenje motorom prilikom vožnje po nizbrdici ili pak kada ne želite koristiti kočnice nego želite tijekom vožnje kočiti motorom. S obzirom na male hodove ručice mjenjača ova se operacija izvodi vrlo jednostavno i praktično.

IMG_0156

Vozač inače na izbor ima četiri moda vožnje – EV (električni), Eco, Normal i Power. Ako su baterije dovoljno napunjene tada je moguće voziti se samo u EV modu, ali tada je ubrzavanje vozila sporije i vozači iza vas sigurno neće biti sretni, ukoliko prvi startate na semaforu. Ovaj EV mod je dobar za sporije vožnje u koloni, kada se često koči tako da se istovremeno pune i baterije. Time se kinetička energija, koja se pojavljuje prilikom kočenja, iskorištava za punjenje baterija i nema njezinog bacanja „u vjetar“.

Kako je maksimalna brzina negdje oko 45 km/h jasno da se s ovom brzinom nećete zadovoljiti. Znači, električni motor i EV način vožnje služe kao ispomoć kad vam treba snage ili pak pri sporijoj vožnji. Maksimalna brzina vozila je 180 km/h, a od 0 do 100 km/h Lexus ubrzava za 10,3 sekundi. Masa se ipak osjeti, bez obzira na dodatni elektromotor.

IMG_0165

Zgodno je što se tijekom vožnje može pratiti tijek energije, i to na malom ekranu unutar instrument ploče ili pak na velikom ekranu u kokpitu. Grafički su prikazani akumulator (baterije i nivo napunjenosti), benzinski motor, električni motor i kotači te se u svakom trenutku može vidjeti koji se izvor koristi za pokretanje kotača.

Vjerojatno vas zanima kolika je potrošnja? Troši li malo ili puno? Prosjek potrošnje po gradu nam je bio 7,7 litara, što je manje od drugih vozila koja imaju ovakvu masu i snagu motora. Električni motor pomaže u potrošnji, ali je teško reći koliko točno.

Štednja je moguća, ali ne u tolikoj mjeri da krenete izračunavati koliko ćete uštedjeti na gorivu, ako se odlučite za kupnju ovog Lexusa. Ovo je vozilo namijenjeno ekološki orijentiranim vozačima koji su spremni platiti više, ali da manje zagađuju okoliš u kojem žive.

IMG_0140

Prema tvorničkim podacima, potrošnja iznosi 3,8 litara na 100 km. Teoretski, moguće je, ali ne u gradu, ai zasigurno je potrebno naučiti se malo drugačije voziti.
Emisija CO2 iznosi odličnih 87 g/km, što je daleko ispod bilo kojeg klasičnog automobila koji se vozi samo na konvencionalno gorivo.

Inače, tijekom vožnje je moguće grafički pratiti punjenje baterija odnosno potrošnju goriva iz minute u minutu. Za pažljive vozače – super stvar. Sustav omogućuje praćenje prosječne potrošnje i kroz duži period te kada ste imali najmanju potrošnju. Nama je na primjer, najbolja potrošnja bila 5,7 litara, što je stvarno odličan rezultat i moguće ga je vrlo često ostvariti, ali pri pažljivijem osjećaju pritiska noge na papučici gasa.

04012012713
04012012715
04012012716

Vožnja unatrag je olakšana postojanjem kamere smještene iznad registracijske tablice, a slika se uživo prikazuje na ekranu. Vozač vidi dosta širok kut iza vozila, a virtualne oznake parking mjesta pomažu pri parkingu. Naime, zahvaljujući ovim linijama koje se nalaze na ekranu vozač točno zna gdje će mu automobil završiti nakon vožnje unatrag, a okretanjem upravljača pomjera se i prikaz virtualne pomoći na ekranu te tako pomaže pri parkingu.

Naravno, ukoliko je kamera zaprljana, slika će biti loša, a i u slučaju hladnijeg vremena možete očekivati zamagljivanje kamere. U pomoć kameri priskaču senzori koji u gornjem desnom dijelu ekrana sugeriraju koliko imate prostora do prepreke.

IMG_0133
IMG_0134
04012012704

Sigurnosni paket opreme je bogat, kao što se i očekuje od Lexusa – čak 8 zračnih jastuka brine se za sigurnost, uključujući i jastuk za koljena.

Hibridni pogon

IMG_0130

Električni sklop ugrađen u vozilo, baterije i elektromotor, daju maksimalnu izlaznu snagu od 100 kW. Elektromotor je AC sinkroni, sa stalnim magnetom i s maksimalnom izlaznom snagom od 60 kW. Pri tome daje odličnih 207 Nm okretnog momenta. Ispod prtljažnika, iza zadnjih sjedišta nalaze se Nikal-metal hidridne baterije (Ni-MH) koje daju napon od 202 V. Baterije se moraju hladiti tako da pored stražnjih vrata, na stražnjem sjedištu, postoji prostor putem kojeg se baterije hlade i taj se prostor ne smije zatvoriti.

Multimedija

04012012711
IMG_0155

Lexus CT 200h je bogat multimedijom, a najviše nam se sviđa korištenje joysticka (miša) kojim se krećete po LCD ekranu dijagonale 7 inča. Na ekranu se prikazuje strelica miša kao na računalu, a odabir opcije je putem gumba s lijeve i desne strane.

Kao na pravom računalnom mišu. Miš je precizan i ugodan za korištenje, a prilikom kretanja prema određenoj opciji na ekranu sustav će pripomoći i točno locirati strelicu iznad opcije.

Na multimedijskom sustavu prikazuje se još opcija kao što su hard disk namijenjen pohrani velikog broja pjesama, Bluetooth za uparivanje s mobitelom, spajanje s drugim uređajima putem AUX i USB ulaza. Sve je jako dobro organizirano i složeno po tabovima na vrhu.

04012012709

Nakon spajanja mobitela preko Bluetootha, mobitelom je moguće upravljati putem komandi na kožom obloženim upravljačem ili pak putem samog multimedijskog sustava.

Na ekranu se prikazuju kontakti preneseni iz vašeg mobitela, povijest poziva, mogućnost postavljanja brojeva na brzo pozivanje. Putem virtualne tipkovnice moguće je pozivati brojeve.

IMG_0168
04012012712

Tu je i navigacija koja vozaču nudi jako puno informacija na ekranu. Moguće je pregledati POI (točke od interesa) i tako pronaći najbližu benzinsku pumpu, restoran, poštu…

Audio sustav je odličan, zadovoljni smo Surround 7.1 zvukom za koji je zaslužan Mark Levinson, a na ekranu je moguće podesiti precizno zvuk prema vlastitim afinitetima. Grafički se prikazuje središnja točka zvuka unutar vozila, što vam pomaže pri podešavanju idealnog balansa zvuka između čak 10 zvučnika. U CD sustav je moguće smjestiti do 6 CD-a.

IMG_0159
04012012717
04012012719

Ovaj vam Lexus omogućuje čak omogućuje i korištenje kalendara – moguće je dodati stavke i tako si organizirati vrijeme. Na ekranu se prikaže kalendar s danima, a odabir dana omogućuje unos željene stavke putem teksta i lokacije.

Na primjer, unesete vrijeme kad planirate ići na servis, podsjetnik za provjeru ulja i pritiska u gumama, otići kod punice i prevesti joj u subotu krumpir s tržnice… Sigurno neće biti dobro ukoliko to zaboravite napraviti.

Cijena za Lexus CT 200h

Lexus CT 200h, koji se proizvodi u Japanu i samim time nije oslobođen plaćanja carine u iznosu od 8% (kao vozila koja se proizvode u Europi), nema povoljnu cijenu, ukoliko bismo ga gledali kao klasično kompaktno vozilo. Ipak, ono što je zgodno jeste to što se registracija plaća samo prema snazi benzinskog motora, dok se električni ne uračunava. Tako u knjižici vozila piše da je snaga vozila 73 kW (odnosno 99 KS).

S obzirom da u Hrvatskoj nema poticaja za kupovinu ovakve vrste vozila, za razliku od većine europskih zemalja, Lexus ima luksuznu i cijenu koja počinje od 234.000 kuna (31.200 eura).

Na testu smo imali najjači paket dodatne opreme Luxury Premium tako da je cijena vozila 338.250 kuna odnosno 45.100 eura. Ali, za tu cijenu je popis opreme toliki da se A4 papir popuni u potpunosti, i to sa sitnom veličinom fonta. Luksuz uvijek košta.

© VidiAuto.com, 02.2012.

IMG_0142
IMG_0143
04012012705
04012012706
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs