Vidiauto Testovi Testirali smo... Isuzu D-Max 1.9 Twin Turbo 163 4x4 TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 14.06.2017. 14:59

Pick-up za sve prilike 

Isuzu D-Max 1.9 Twin Turbo 163 4x4 SpaceCab Solar TEST

Isuzu D-Max 1.9 Twin Turbo 163 4x4 TEST

Isuzu D-Max je višefunkcionalni pick-up u kojem će uživati poduzetnici s potrebom prijevoza veće količine i mase tereta, ali i privatne osobe, a idealan je i za kombinaciju poduzetnik-privatno vozilo.

Pick-up vozila su s razlogom sve popularnija i u Hrvatskoj, a ako možete odbiti PDV u 100-postotnom iznosu onda imate dobitnu kombinaciju jer konkretno za testirani Isuzu D-Max u verziji SpaceCab ušteda iznosi 51.000 kunu.

Isuzu D-Max 2.5 Twin Turbo 163 4x4 SpaceCab Solar (3)

Zamislite da ste poljoprivrednik, možda vlasnik OPG-a koji ima svoje traktore, kombajne i druge radne strojeve koje svakodnevno koristite na njivi. Naravno, imate i obitelj s malom djecom, koju ujutro morate odvesti u školu ili dječji vrtić. Sve to obavljate s osobnim automobilom jer djecu ne možete voziti u traktoru. Ali, ako imate pick-up onda možete napraviti jako dobar kompromis - radne strojeve svaki dan ostavite na njivi, a od njive do kuće se vozite u pick-upu.

Isuzu D-Max 2.5 Twin Turbo 163 4x4 SpaceCab Solar (1)

Ukoliko vam recimo pukne guma na traktoru, u prtljažni prostor Isuzua stane i cijela guma koju zatim možete odvesti bilo gdje. Vozilo može prevesti poveći teret uz tovarni prostor dužine 1795 mm (kod jednostruke izvedbe 2305 mm), širine 1530 mm te maksimalne mase nosivosti do jedne tone, uz mogućnost vuče do 3,5 tona. A ujutro, kad idete na njivu, u D-Maxu možete povesti djecu. Treba napomenuti i bitnu stavku, a to je ušteda goriva na traktoru kojeg ne morate voziti svakodnevno, te još i čistiti kotače pri izlasku s njive.

Isuzu D-Max 2.5 Twin Turbo 163 4x4 SpaceCab Solar (5)

Isuzu D-Max je odličan i za tvrtke koje imaju razne potrebe prijevoza pa možete kod D-Maxa birati između tri karoserijske izvedbe - s jednostrukom, produljenom Space cab i dvostrukom kabinom. Mi smo na testu imali SpaceCab verziju koja omogućuje prijevoz četiri odrasle osobe, iako straga na sjedalima nije baš ugodna duža vožnja jer vozilo nema standardna sjedala nego manje površine za sjedenje. Ali, nije loše kad trebate dodatna dva mjesta u vozilu pa se odrasli putnici malo strpe. Na stražnja sjedala se ulazi kroz dodatna vrata koja se otvaraju nakon otvaranja prednjih vrata.

Ulaz u vozilo traži mali napor jer je Isuzu D-Max vrlo visoko vozilo, s podnicom od tla odmaknutom za čak 22,5 cm. Dobro bi došla stepenica koja se može dodatno kupiti pa je ulazak sigurno komotniji, ako vam se ne da svaki dan istezati i iskakati iz vozila.

U interijeru Isuzua D-Max prevladava crna boja uz plastične detalje u boji kroma, sviđaju nam se veliki okretomjer i brzinomjer koji pri svakom startanju dizelskog motora naprave otklon do maksimuma. A maksimum u praksi je do 4400 okretaja, uz najveću brzinu do 180 km/h.

Isuzu je u vožnji pregledan, iako mu je dužina gotovo 5,3 metara, a kako ima stražnju kameru time je i parkiranje praktično te nema nikakvog straha od uparkiravanja i isparkiravanja. Naravno, zahtijeva jako puno prostora pa parking mjesto mora imati dužinu najmanje 6 metara ako se uparkiravamo između dva paralelna vozila. Upravljač podesiv po visini obložen je kožom te je osrednje direktan.

Isuzu D-Max 2.5 Twin Turbo 163 4x4 SpaceCab Solar (2)

Ispod haube se nalazi potpuno novi 1,9-litreni turbodizelski motor s četiri cilindra, snage 163 KS (120 kW), a koji zamjenjuje prethodni 2,5 od 163 KS. Pogon je moguć na stražnje kotače, kombinacija prednjeg i stražnjeg te zaključanog na sve kotače. Zapnemo li negdje u kakvom blatu ili na nepristupačnim predjelima, ubacimo u pogon na sve kotače te u prvi stupanj ručnog mjenjača sa šest brzina. Tada se vozimo vrlo sporo, okretaji su bitno reducirani, uz veliku snagu i moment motora.

Isuzu D-Max 2.5 Twin Turbo 163 4x4 SpaceCab Solar (4)

Zbog toga je u gradskoj vožnji potrebno startati iz druge brzine, nema potrebe za korištenjem prvog stupnja prijenosa. Dakle, druga brzina se ponaša kao prva, ali je i vrlo duga pa su startanja zaista dinamična i agilna. Bez problema i napora za motor možete biti najbrži na semaforu. Zanimljiv je Isuzu u vožnji pa kombiniranje stupnjeva prijenosa zahtijeva malo istraživanje i proučavanje. Recimo, nekada ćemo pri skretanju u sporednu ulicu, pod 90 stupnjeva, koristiti treću a nekada drugu brzinu. Osjećaj na ručici mjenjača je nešto tvrđi pa traži malo više snage pri ubacivanju u brzine.

Testni Isuzu DMax nam je u gradu trošio oko 8,5 litara, uz vozača visine 173 cm i masu 76 kilograma. Izlaskom na otvorenu cestu potrošnja pada za najmanje dvije litre.

Redizajnirani Isuzu D-Max još ima metalik boju tako da se cijena testiranog vozila s PDV-om penje na 255.000 kuna. Uz odbitak PDV cijena pada na 204.000 kuna. Cijena nam se čini vrlo fer, s obzirom na sve ponuđeno, motor, opremu i redizajn koji donosi osvježenje pa D-Max izgleda vrlo moderno i upečatljivo s prednjim dnevnim LED svjetlima u obliku bumeranga.

Tehničke karakteristike

D-Max 1.9 Twin Turbo 163 4x4 SpaceCab
Vrsta motora: Turbo diesel
Obujam motora: 1898 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 163 KS pri 3600 o/min
Snaga u kWh: 120 kWh pri 3600 o/min
Okretni moment: 360 Nm pri 2000 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva
Pogon: pogon na četiri kotača
Ubrzanje 0-100 km/h: 12,10 s
Maksimalna brzina: 180 km/h
Potrošnja (grad): ---
Potrošnja (otvorena cesta): ---
Potrošnja (kombinarano): ---
Potrošnja (tijekom testa): 8,50 l/100 km
CO2 emisija: 163 g/km
Duljina: 5295 mm
Širina: 1860 mm
Visina: 1790 mm
Međuosovinski razmak: 3095 mm
Obujam prtljažnika: ---
Masa vozila: 1974 kg
Gume: 255/60 R18
Euro NCAP ocjena: 4
Cijena: 255000 kn
Ključne riječi:
cijena u Hrvatskoj D-Max Isuzu pick-up test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 22. srpanj 1908.

Od kočije do karoserije

Albert Fisher i njegovi nećaci osnovali su uz kapital od 50.000 $ tvrtku Fisher Body Company specijaliziranu za proizvodnju kočija i automobilskih karoserija. Tvrtka je ubrzo postala najveći proizvođač karoserija u svijetu te je surađivala s GM-om.

vs