Vidiauto Testovi Testirali smo... Honda CR-V 1.6 i-DTEC 4WD Lifestyle 9AT TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 21.12.2015. 08:50

Uvijek u pravom stupnju prijenosa 

Honda CR-V 1.6 i-DTEC 4WD Lifestyle 9AT TEST

Honda CR-V 1.6 i-DTEC 4WD Lifestyle 9AT TEST

Testirali smo novu Hondu CR-V čiji je 1.6 dizelski motor snage 160 KS uparen s automatskim mjenjačem s čak 9 stupnjeva. Zanimljivo zvuči, zar ne?

Izvana je SUV Honda CR-V upečatljivog dizajna, velike prednje "njuške" s velikim elementima koji čine prednji kraj, a velike prednje i stražnje lampe kao da povećavaju vozilo dužine 4605 mm (međuosovinski razmak 2630 mm). Proporcije se vide i na boku s relativno čistim linijama dizajna uz fancy dizajnirane aluminijske naplatke i zimske gume Yokohama u dimenziji 225/60 R18. Straga i naprijed su nam u vožnji pomagali parking senzori sa zvučnim i slikovnim indikatorima, uz stražnju kameru. Manevriranje vozilom tijekom parkiranja i prolaska kroz uže prolaze nije nam tijekom testa nimalo bilo nezgodno nego smo uživali u visoko postavljenom vozačkom položaju koji nam je u svakom trenutku davao odličnu preglednost i vidljivost.

Honda CR-V 1.6 i-DTEC 4WD Lifestyle 9AT (1)

Interijer

Pogled na unutrašnjost prilikom ulaska u CR-V odaje dojam da se ulazi u luksuzni SUV - koriste se kvalitetni materijali i na pogled i na dodir, kokpit je većih proporcija pa odaje dojam kao da se ulazi u veliku limuzinu, kromirani elementi poput vijugave lajsne koja se proteže cijelom širinom središnjeg dijela kokpita čine interijer Honde CR-V s dozom premium štiha. Honda u interijeru ne nudi velik broj gumba, iako nudi velik broj raznih funkcionalnosti, a tajna se krije u dobrom rasporedu tipki, prekidača i opcija postavljenih na tri ekrana - jednog iza kola upravljača te dvaju središnje postavljenih. Ispred vozača se nalazi veliki, zaista veliki brzinomjer s analognom kazaljkom, a s lijeve strane je smješten omanji okretomjer. S obzirom da je testirani CR-V opremljen s automatskim mjenjačem, okretaji su tu samo da pratite situaciju ili ako se odlučite na korištenje poluga na upravljaču s kojima se mijenjaju stupnjevi prijenosa.

Podnica je za 165 mm odmaknuta od podloge tako da će ulaz cijeniti i osobe koje imaju problema s kralježnicom jer njima ne odgovaraju limuzinske izvedbe. Prednja sjedala su ugodna u vožnji, imaju i bočne potpornje, a sva sjedala su u kombinaciji koža - alkantara.

Straga putnici jednostavno ulaze u nešto povišeniji od poda CRV s prostranim stražnjim sjedalima, dugim prostorom za noge te visoko postavljenim krovom. Dobivaju i zrak klima uređaja kroz otvore između prednjih sjedala, iza središnjeg naslona za ruke unutar kojeg se nalaze 12-voltna utičnica, 2 USB ulaza za spajanje uređaja na multimediju te za punjenje u vožnji plus HDMI ulaz na koji se također mogu spojiti kompatibilni multimedijski uređaji.

Prtljažnik obujma 589 litara je prostran, širok i dubok tako da se Honda CR-V može koristiti i kao vozilo za prijevoz većih predmeta, u kombinaciji sa spuštenim sjedalima.

Honda CR-V 1.6 i-DTEC 4WD Lifestyle 9AT (4)

Honda CR-V u vožnji

Testirana Honda CR-V ispod haube ima dosta moćan i snažan 1.6-litreni turbodizelski i-DTEC DOHC motor s četiri cilindra i 16 ventila. Motor daje maksimalnu snagu 160 KS pri 4000 okretaja, maksimalni okretni moment od 350 Nm dostupan je pri 2000 o/min, a povezan je s potpuno novim automatskim mjenjačem s devet stupnjeva. Mjenjač se čini posebnim jer smo motor već imali prilike voziti, a test Honda CR-V 1.6 i-DTEC 160 KS 4WD Lifestyle Navi možete pročitati također na VidiAuto portalu. Tako da možete birati između ručnog i automatskog mjenjača, a pogon je u oba slučaja 4WD.

Mjenjač oznake 9AT je precizan, ugodan, beztrzajan i sportski orijentiran ako je i to potrebno. U najviše stupnjeve prijenosa nije moguće doći prije nego li smo izašli na autocestu. Tada je CR-V pravi kralj s toliko stupnjeva prijenosa jer omogućuje vrlo precizno odabiranje stupnja prijenosa. Dok smo se približavali autocesti probali smo ručno, putem poluga na upravljaču doći do krajnjeg devetog stupnja, ali elektronika to ne dopušta. Kad smo dostigli 130 km/h uspjeli smo iz osme brzine prebaciti mjenjač u devetu brzinu. Na višim brzinama se razlika između posljednjih nekoliko stupnjeva mjenjača ne primjećuje baš previše pa se stupnjevi koriste kako bi se smanjili okretaji motora, a time i potrošnja i buka u vozilu.

Honda CR-V 1.6 i-DTEC 4WD Lifestyle 9AT (2)

Istestirali smo ponašanje mjenjača na sljedećem primjeru: podesili smo maksimalnu brzinu 130 km/h te se ručnim komandama prebacili u peti stupanj (u petu brzinu). Motor se vrtio pri 3500 okretaja. Sa svakim sljedećim većim stupnjem prijenosa mjenjača broj okretaja se smanjivao za oko 500 - u šestoj brzini smo bili na 3000 okr/min, u sedmoj na 2500, u osmoj na 2000 dok se u devetoj brzini motor vrtio na oko 1600 okretaja. Dakle, mjenjaču dajemo čistu peticu za izvedbu, a jedino bismo voljeli kada bi poluge mjenjača na upravljaču bile veće ili kad bi barem bile fiksno postavljene jer u vožnji zavojima, kada smo se htjeli malo počastiti sa zabavnijom i dinamičnijom vožnjom vrlo je teško pronaći poluge negdje na upravljaču. Ručica mjenjača poput joysticka postavljena je visoko tako da ergonomski odgovara položaju desne ruke dok je lakat naslonjen na središnji naslon za ruke.

SUV Honda CRV se solidno ponaša u zavojima, pogon na sve kotače stalno nadzire putanju vozila te svaki pojedini kotač kako bi se izbjegla iznenađenja. U tome i uspijeva, a pri vožnji autocestom po jačem vjetru se osjeti lagano ljuljanje vozila mase 1658 kg koje je ipak vrlo visoko (1685 mm), ali i taj element u vožnji elektronika odlično kompenzira. 1,6-litreni motor je dobro odmjeren, uz nešto tromiji start dok vozilo ne uhvati ritam jer ipak se ovdje radi o manjem obujmom motoru koji svoj karakter i osobnost počne pokazivati tek uključivanjem turbine. I sviđa nam se zvuk dok Honda ubrzava, nije onaj klasično dizelski kakav možemo čuti kod većine vozila.

Honda CR-V 1.6 i-DTEC 4WD Lifestyle 9AT (3)

Potrošnja tijekom testa nam je s isključenim klima uređajem, ali uz često korišteno grijanje (i grijanje prednjih sjedala) bila u prosjeku između 6-9 litara, ovisno o načinu vožnje i brzini. Svidio nam se i nešto tvrđi upravljač koji dobro reagira na cesti i nema onog lutanja kakvo se može osjetiti kod današnjih vrlo mekanih upravljača.

CR-V je dostupan s 2.0 i-VTEC benzincem s prednjim i pogonom na sve kotače snage 155 KS (114 kW), uz ručni i automatski mjenjač, a dizelsku ponudu čine testirani 1.6 snage 160 KS (118 kW) i slabiji 1.6 snage 120 KS (88 kW) uz samo prednji pogon i ručni mjenjač.

Infotainment sustav

Multimedija je vrlo bogata u testiranoj Hondi CR-V s paketom opreme Lifestyle. Spomenuli smo već konekcije koje se mogu ostvariti putem 7-inčnog ekrana osjetljivog na dodir uz kapacitivnu tehnologiju dodira kakvu imamo na svim današnjim touch pametnim telefonima. Podržan je Android OS s dijelom funkcija kakve imamo na današnjim pametnim telefonima tako da se uparivanjem preko Bluetootha ili wirelessa nakon postavljanja telefona u hot spot način rada može preko ekrana i surfati internetom, pristupati pojedinim aplikacijama, telefonirati u vožnji, slušati glazbu koju imamo na pametnim telefonima uz A2DP protokol Bluetootha koji omogućuje transfer glazbe s telefona na audio sustav.
Kvaliteta zvuka putem šest zvučnika je vrlo dobra, tonovi su ugodni i nema raspadanja zvuka.

Cijena za Honda CR-V 1.6 i-DTEC 4WD Lifestyle 9AT

Početna cijena za benzinski 2.0 motor je 224.800 kuna, pogon na sve kotače uz benzinski motor dobit ćete za 247.660 kuna, a automatski mjenjač za 284.900 kuna.

Dizelski slabiji 1.6 motor snage 120 KS dostupan je po cijeni od 239.800 do 286.990 kuna. Cijena za test vozilo s 1.6 i-DTEC motorom snage 160 KS kreće se od 284.990 do 389.990 kuna. Želite li imati u vlasništvu baš ovaj motor uparen s 9AT mjenjačem tada se cijena za CR-V kreće od 316.990 do 389.990 kuna. Mi smo na testu imali opremu Lifestyle tako da je cijena za testirani CR-V 327.990 kuna.

Tehničke karakteristike

CR-V 1.6 i-DTEC 4WD Lifestyle 9AT
Vrsta motora: Turbo diesel
Obujam motora: 1597 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 160 KS pri 4000 o/min
Snaga u kWh: 118 kWh pri 4000 o/min
Okretni moment: 350 Nm pri 2000 o/min
Mjenjač: 9 stupnjeva automatski
Pogon: pogon na četiri kotača
Ubrzanje 0-100 km/h: 10,20 s
Maksimalna brzina: 197 km/h
Potrošnja (grad): 6,00 l/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 4,90 l/100 km
Potrošnja (kombinarano): 5,30 l/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 7,00 l/100 km
CO2 emisija: 139 g/km
Duljina: 4605 mm
Širina: 1820 mm
Visina: 1685 mm
Međuosovinski razmak: 2630 mm
Obujam prtljažnika: 589 l
Masa vozila: 1658 kg
Gume: 225/60 R18
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 327990 kn
Ključne riječi:
cijena u Hrvatskoj CR-V Honda test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs