Vidiauto Testovi Testirali smo... Citroen DS 3 1.6 BlueHDi 120 BVM6 Sport Chic TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 30.03.2015. 18:18

Luksuz u malom pakiranju 

Citroen DS 3 1.6 BlueHDi 120 BVM6 Sport Chic TEST

Citroen DS 3 1.6 BlueHDi 120 BVM6 Sport Chic TEST

Sportsku orijentaciju Citroen DS3 pokazuje u svim situacijama - i u vožnji i dok smo ga gledali na parkiralištu.

Citroen DS 3 će s ushićenjem odabrati ljubitelji dobrog dizajna, vozači koji posebnu pozornost poklanjaju detaljima, žele biti primijećeni, ali i koji žele uživati u vožnji. I mi smo tijekom tjedan dana testa uživali u svakom prijeđenom kilometru. I svaki put nam je bilo žao izaći iz redizajnirane DS trojke jer ovaj mali gradski automobil niti u čemu ne želi biti malen ispod zvijezda. OK, osim svojih dimenzija koje su takve na papiru, ali kada se automobil vozi tada se zaboravljaju njegove proporcije. Sportskom karakteru ne pridonosi samo novi u ponudi 1.6 turbodizelski BlueHDI 120 motor snage 120 KS s četiri cilindra nego i njegov ovjes, šasija, utegnutost u vožnji te raspon okretaja u kojima se može guštati. I pri tome da ne troši previše.

Dapače, nismo ga štedjeli, ali putno računalo nije pokazivalo veću brojku od 6 litara u gradskoj vožnji. A upravo je grad područje u kojem ćete s DS3 napraviti najviše kilometara. Ukoliko se smirite, kao što smo se i mi za potrebe ovog testa smirili nakon nekoliko dana istraživanja sportskih mogućnosti, potrošnja pada na oko 5 litara u gradskoj vožnji, a izvan grada ide prema 4 litre. Pri svakom zaustavljanju na semaforu, ukoliko je akumulator dovoljno napunjen, motor će se ugasiti i vrlo brzo pokrenuti nakon pritiska na papučicu spojke ili pak nešto jačim okretanjem upravljača. Novi motor u DS3 je i BlueHDi 100.

U motore BlueHDi ugrađen je modul za selektivnu katalitičku redukciju (SCR, Selective Catalytic Reduction), ugrađen neposredno prije pročistača krutih čestica. Ova tehnologija tako omogućava smanjenje dušikovih oksida (za 90%) smanjujući pritom i emisiju CO2. BlueHDi 100 u ponudi je s izvedbom od 87 g/km CO2, dok BlueHDi 120 ispušta 94 g/km CO2. Pored još jednog dizelskog motora HDi 70, benzinsku ponudu čine THP 155, PureTech 82 te VTi 120 s ručnim i automatskim mjenjačem.

Na testnom DS3 BlueHDI 120 oduševio nas je izrazito direktan upravljač omanjih proporcija, podrezan, ali ušminkan. Najdraže mjesto za testiranje upravljača je svakako sljemenska cesta prepuna zavoja, serpentina u kojima se vozilo baš dobro namuči da ih svlada. Citroen DS 3 nije posustajao, sve je obavio poput poslušnog vojnika, a mi smo samo komandirali s naše dvije ruke i dvije noge.

Osim upravljača, oduševio nas je i mjenjač, naročito kada znamo da su mjenjači kod Citroenovih vozila manje čvrsti nego kod konkurencije. Ovaj mjenjač sa šest brzina je čvrst, direktan i ugodan za šaltanje. Doslovce, nismo ga ispuštali iz ruku. I kočnice sve uredno prate, a kratki međuosovinski razmak se itekako osjeti na lošijim cestama s rupama, uz tupo lupkanje ovjesa po rupama. Isto tako, prelazak preko ležećih policajaca traži minimalnu brzinu kretanja, a vozaču iza će biti jasno zašto sporo prelazite – dvije cijevi ispušnog sustava dokaz su sportske komponente. Jasno, pa nećemo valjda sa sportskim vozilom u punom gasu prijeći preko uspornika.

Citroen DS 3 1.6 BlueHDi 120 (7)

Najdraža situacija u vožnji nam je bila kada smo mogli rastegnuti drugu brzinu – sve bi počelo na oko 1500 okretaja kada se turbina probudi i daje snažan obol u potisku prilikom ubrzavanja. Kod dizela obavezno mijenjanje brzine u sljedeći stupanj slijedi na oko 2000 okretaja, ali kod DS3 smo obožavali ići u visoke okretaje, čak do 4800 o/min. Dakle, stisnuli bismo papučicu gasa kad je kazaljka bila na 1500 i nismo odustajali sve do 4800 okretaja, a sve je bilo popraćeno snažnim ubrzavanjem i nepopuštanjem u savladavanju svih sila koje je pri tome potrebno savladati. Tih nekoliko sekundi zaista vrijede svake kune koju ćete izdvojiti pri kupnji ovog automobila za gradske šminkere. Sportskoj noti vozila pridodajmo i crni platneni pokrov stropa kakav se zaista danas rijetko viđa, što je prava šteta.

Ukoliko se malo zaletite prema vozilu ispred vas, u pomoć priskače sustav Active City Brake za automatsko naglo kočenje. Pogledajte na prednje vjetrobransko staklo, na poziciju kod unutrašnjeg ogledala i vidjet ćete crnu površinu koja skriva pravi radar. Naime, ukoliko se u vožnji dogodi da na vrijeme ne uočite vozilo ispred sebe, DS3 će sam početi kočiti i tako spriječiti sudar. Active City Brake je sustav automatskog kočenja koji pri brzini do 30 km/h sprječava lakše sudare. Naime, laserski senzor kratkog dometa otkriva vozilo koje vozi ispred vas u istom smjeru ili je zaustavljeno, a senzor uključuje automatsko kočenje kako bi se izbjegao sudar.

Citroen DS 3 1.6 BlueHDi 120 (6)

Interijer

Sjedala su sportski orijentirana, kožna i odlično drže tijelo u vožnji, istovremeno ne pritišćući nas na bokovima. Vozački položaj je dobar, pregledan, a pri vožnji natrag u pomoć uskače kamera kojoj u noćnim uvjetima nedostaje osvjetljenja. Kod konkurencije smo u istim uvjetima imali bolje osvijetljen stražnji dio, iza vozila. Postoji i zvučna i svjetlosna podrška prilikom parkiranja uz ugrađene parking senzore. Dakle, idealno za gradsko vozilo koje se svaki dan treba parkirati i isparkiravati u gusto naseljenom prostoru.

Interijer DS-a 3 je zaista zanimljiv, prostran naročito ispred suvozača koji ima prostora za noge, dok će putnici straga morati zamoliti putnike na prednjim sjedalima da se malo pomaknu prema naprijed kako bi se mogli i oni udobno smjestiti. Ulazak na stražnja sjedala je kao kod svih vozila s troja vrata nešto nezgodniji, ali može se provući pored prednjih sjedala. Vrata se otvaraju izrazito široko tako da zahtijevaju nešto više prostora u okomito parkiranom položaju. Kao što vidite na našim fotografijama u galerijama, interijer vozila je svjež, moderan, ugodan i razigran. Kvalitetni su i korišteni materijali, nisu samo ugodni za oko, a pozornost privlači središnji piano finiš oko infotainment sustava i klima komandi. Jako nam se sviđaju okretomjer, brzinomjer i kazaljke. Taj dio izgleda vrlo elegantno, ali istovremeno i sportski.

Gradsku komponentu možete se vidjeti izvana na stražnjim staklima, a radi se o serigrafiji Irresistible Paris koja oponaša parišku arhitekturu i poznate spomenike poput Eiffelova tornja i Slavoluka pobjede; ispred suvozača je isti vizualni efekt dobiven laserskom gravurom. Odlično i efektno. Jako je lijepo dizajniran i klima uređaj s ekranom koji non-stop svijetli, dok se osvjetljenje tipki za kontrolu automatskog klima uređaja pojavljuje tek nakon pokretanja ventilatora. Lijepo je dizajniran i audio sustav koji se kontrolira i pomoću tipki ispod kola upravljača.

Aluminijske papučice odaju sportski profil pri svakom pogledu u donji dio kabine, a taj prostor kao i prostor ispred nogu suvozača je osvijetljen narančastim osvjetljenjem.
Prtljažnik skriven iza trećih vrata omogućuje smještaj prtljage pri putovanju te je i više nego dobar za svakodnevno korištenje kao i za odlazak u tjedni shopping.

Citroen DS 3 1.6 BlueHDi 120 (5)

Prtljažnik je obujma 285 litara

Vanjski izgled

Kombinacija bijele boje i crnog krova te crnih ukrasnih detalja i bočnih lajsni je efektna, dinamična i stilski pogođena. Ovaj automobil odmah može ići na modnu pistu. Odlične su i 17-colni aluminijski naplatci te velika novost na redizajniranom DS3 – nova prednja svjetla i pokazivači smjera. Radi se o istodobnoj upotrebi triju LED i jednog ksenonskog modula tako da je potrošnja energije smanjena za 35% kad su upaljena kratka i 75% kad su upaljena duga svjetla. Novost su i dinamički pokazivači smjera (žmigavci), uz već poznata LED dnevna svjetla u prednjim dovodima zraka. Stražnja svjetla imaju 3D efekt s LED svjetlima.

Citroen DS 3 1.6 BlueHDi 120 (1)
Citroen DS 3 1.6 BlueHDi 120 (2)
Citroen DS 3 1.6 BlueHDi 120 (03)
Citroen DS 3 1.6 BlueHDi 120 (4)

Taj detalj na svakom raskrižju kada smo uključili pokazivač smjera (žmigavac) privlači znatiželjne poglede drugih vozača. Na ovaj način DS3 pokazuje premium pripadnost, s razlogom. Tu je i velika rešetka hladnjaka s omeđenim ševronima na vrhu koji i dalje odaju pripadnost Citroenu, iako je odnedavno DS linija postala samostalna marka i više se ne vodi pod Citroenom. S boka i dalje pozornost privlači neobično odrezani stražnji kraj vozila, koji na prvi pogled odaje dojam kao da se radi o spajanju vozila iz dva dijela. Vrlo efektno i originalno. Pogled na stražnji kraj otkriva također nova svjetla, a na vrhu vrata prtljažnika ponosno stoji crni spojler. Dvije ispušne cijevi smo već spomenuli, pored kojih je svoje mjesto pronašao i omanji difuzor.

Citroen DS 3 1.6 BlueHDi 120 (8)

Stražnja 3D svjetla su naročito noću vrlo efektna

Multimedija

U ovom je dijelu testirani Citroen DS3 s paketom opreme Sport Chic jako bogat, a bit ćete i vi kao vlasnici nakon kupnje. Ekran dijagonale 7 inča nije osjetljiv na dodir. Omogućuje istovremeni prikaz većeg broja informacija, biranje načina prikazivanja, kompas, navigaciju, spajanje pametnog telefona preko Bluetootha za telefoniranje i slušanje glazbe preko standarda A2DP koji omogućuje da svu glazbu s telefona možete slušati na zvučnicima audio sustava. S pojedinim verzijama Bluetootha očigledno sustav nije u potpunosti kompatibilan jer je naš Galaxy Note svaki put pri ulasku u vozilu zahtijevao da na ekranu potvrdimo spajanje s infotainment sustavom vozila. Kad smo se vozili u kasnim noćnim satima i glazbu htjeli staviti totalno u pozadinu, glasnoća na jedinici je i dalje bila dosta glasna tako da nije moguće slušanje skroz tihe glazbe. Eventualno rješenje je podešavanje ekvilajzera, ali to onda utječe i na zvuk kakav smo željeli prilikom glasnog slušanja.

Izbornik je preveden na hrvatski jezik te je vrlo jednostavnog sučelja, bez ikakvih kompliciranih podmenija. Putem tipki ispod klima uređaja direktno se ulazi u neki od modova (radio, music, phone, nav, setup, traffic), a zatim se pomoću kotačića i navigacijski tipki upravlja svim opcijama). Moguće je odabrati pozadinsku boju, uključiti automatsko pokretanje stražnjih brisača pri vožnju unatrag ukoliko pada kiša i aktivni su prednji brisači itd.

Nismo sigurni u koji dio testa bismo smjestili pozivanje prema Citroenovom centru za pomoć koju smo morali i testirati. Gumb je smješten na pomalo nezgodnom mjestu jer se vrlo lako može aktivirati, a ako ga slučajno pritisnete za prekid poziva prema agentu službe za korisnike koja pomaže u slučaju kvara dovoljno ga je još jednom pritisnuti kako bi se poništio poziv. Dakle, nakon što smo pritisnuli tipku sa znakom Citroena javila nam se ženska osoba kojoj smo pristojno objasnili da samo testiramo sustav te da nam kaže nekoliko riječi o njemu. U desnom dijelu tog dijela konzole smještena je SOS tipka koja poziva službe za pomoć u slučaju ozljeda u nesreći. Nju nismo isprobavali.

Cijena za Citroen DS3

Oprema je zaista bogata i uz sve nabrojano u našem testu dodajmo još i grijanje prednjih sjedala te automatsko preklapanje vanjskih retrovizora. Na cijenu Citroena DS3 sa opremom Sport Chic od 178.395 kuna treba dodati iznose za dodatnu opremu koja sadrži bijelu Nacre boju vozila/krov Moondust (4.300 kn), paket zrnata koža Mistral (5.000 kn), ukrasni paket „Irresistible Paris“ (500 kn), navigaciju eMyWay + kameru za vožnju unatrag + pomoć pri parkiranju straga + automatski klima uređaj (8.000 kn), naplatke od lagane legure 17“ Aphrodite u sjajnoj crnoj boji (400 kn).
 
Cijena testiranog automobila s PDV-om, opcijama i s obračunatim davanjima je 197.505 kuna.

©VidiAuto.com, 03/2015.

Tehničke karakteristike

DS 3 1.6 BlueHDi 120 Sport Chic
Vrsta motora: Turbo diesel
Obujam motora: 1560 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 120 KS pri 3500 o/min
Snaga u kWh: 88 kWh pri 3500 o/min
Okretni moment: 285 Nm pri 1750 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 10,50 s
Maksimalna brzina: 190 km/h
Potrošnja (grad): 3,20 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 3,60 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (kombinarano): 4,40 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 5,00 (kWh ili l)/100 km
CO2 emisija: 94 g/km
Duljina: 3948 mm
Širina: 1715 mm
Visina: 1458 mm
Međuosovinski razmak: 2540 mm
Obujam prtljažnika: 285 l
Masa vozila: 1090 kg
Gume: 205/45 R17
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 197505 kn
Ključne riječi:
cijena u Hrvatskoj Citroen DS 3 test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 23. lipanj 1996.

Zanardijeva prva CART pobjeda

Alessandro Zanardi, bivši vozač Formule 1, osvojio je na današnji dan 1996. godine svoju prvu CART IndyCar utrku u Portlandu, Oregon, u bolidu Reynard-Honde.

vs

.::.