Vidiauto Testovi Testirali smo... Citroen C3 Aircross Feel 110 BVM6 TEST

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 05.09.2020. 10:08

Sve što vam treba 

Citroen C3 Aircross Feel Puretech 110 S&S BVM6 TEST

Citroen C3 Aircross Feel 110 BVM6 TEST

Iako je već nekoliko godina na tržištu, Citroen C3 Aircross i dalje je dovoljno atraktivan i jedinstven, a izvedba kakvu smo testirali nudi puno za malo i lako bi je mogli proglasiti najpoštenijom ponudom na našem tržištu.

Kompaktni SUV-ovi su sve traženija roba jer nude mnogo za malo, odnosno imaju dovoljno prostora za obiteljske potrebe, dovoljno su kompaktnih dimenzija za gradske gužve, a i najpristupačnija su vozila ovog oblika. Mogli bi reći kako je riječ o neslužbenim nasljednicima nekada, u Europi, najprodavanije klase kompaktnih modela.

CITROËN C3 Aircross FEEL Puretech 110 S&S BVM6 11

No gledajući po cjenicima i ponudama, vrlo lako i njihova cijena odleti u visine, no zato je tu Citroen koji je ponudio puno za malo, i tako tržištu ponudio simpatični SUV C3 Aircross s dobrom opremom po fer cijeni.

CITROËN C3 Aircross FEEL Puretech 110 S&S BVM6 25

Možda nema sve najnovije sigurnosne sustave u vidu automatskog kočenja ili sustav za nadzor mrtvog kuta, no opremljeniji je nego većina vozila iz ove klase ili kompaktne klase, koja se voze našim cestama. I ne samo to, tu je i dovoljno sve ostale opreme, a jedino nam je nedostajao naslon za ruku vozača.

CITROËN C3 Aircross FEEL Puretech 110 S&S BVM6 23

Osim toga, kupnjom ovog modela dobivate i 5 godina jamstva i održavanja, što je dodatna prednost. Stoga je Citroen C3 Aircross Feel Puretech 110 odličan izbor za one koji žele dobiti najbolji omjer uloženo-dobiveno, a u daljnjem tekstu ćete moći pročitati i zašto.

CITROËN C3 Aircross FEEL Puretech 110 S&S BVM6 21

Dizajn i praktičnost

C3 Aircross je predstavljen prije malo više od tri godine i zahvaljujući svom jedinstvenom dizajnu još uvijek izgleda dovoljno svježe, pa čak i u početnom modelu koji dolazi s dvobojnom karoserijom i sa 17-inčnim dvobojnim aluminijskim naplatcima. Sprijeda dominiraju dva svjetlosna sklopa, od kojih su donja sama svjetla, dok gornji dio predstavlja LED dnevna svjetla i pokazivače smjerova, a uokvireni su kromiranom letvicom koja u sredini prelazi u Citroenov zaštitni znak.

CITROËN C3 Aircross FEEL Puretech 110 S&S BVM6 18

Srebrni detalji na donjem dijelu prednjeg i stražnjeg odbojnika, kao i crna plastična zaštita koja je postavljena oko čitavog vozila, daju mu poseban robustan izgled. Posebice se to odnosi na svijetle boje karoserije, kada crna plastika posebno dolazi do izražaja, a u slučaju crnog krova i krovnih nosača, kako je bio pobojan i testni primjerak, robustan dojam je još veći.

CITROËN C3 Aircross FEEL Puretech 110 S&S BVM6 19

Straga se ističe još nekoliko detalja – branik koji je na rubovima karoserije izdignut, kao i crni detalj na poklopcu prtljažnika koji povećava stražnja svjetla. Tu je i crni Citroen znak sa srebrnim obrubom, a na isti je način označena i brojka 3 u nazivu, a zanimljivom izgledu pridonosi i crni stražnji spojler.

CITROËN C3 Aircross FEEL Puretech 110 S&S BVM6 05

Velika vrata i širok otvor prtljažnika olakšat će utovar stvari u C3 Aircross, a tamo stvarno stane puno. Opremljen je s dvostrukom podnicom i u osnovi stane 410 litara, a koja se preklapanjem može proširiti na 1.289 litara, iako uživo prtljažnik izgleda još veći. Taman za tjedno obiteljsko putovanje na more.

Unutrašnjost

Unutrašnjost je uređena tipično za Citroen vozila, što znači mnogo detalja i jedinstvenog dizajna, Tako već otvori za zrak daju prepoznatljiv štih. Ispred vozača je poznati volan s komandama te pregledna analogna instrument ploča, s dovoljno velikim središnjim ekranom na kojem se pak prikazuju sve važne informacije, kao i podaci s putnog računala.

CITROËN C3 Aircross FEEL Puretech 110 S&S BVM6 08

Središnjom konzolom dominira 7-inčni multimedijski zaslon na kojem se nalazi radio, telefon i ostale postavke vozila, ali i komande ventilacije. Nismo ljubitelji takvog rješenja, već više volimo odvojene komande i fizičke tipke i gumbe. No ništa nije savršeno, zar ne? Narem postoji gumb za uključivanje i isključivanje tableta, a kojim se može brzo i jednostavno podešavati glasnoća medija.

Podno toga su smještene još dvije male police, koju ustvari to nisu radi svojim minijaturnih dimenzija, te ovdje više postoje kao ukras i dodatna površina za brisanje prašine, no zato su na podnom dijelu konzole dva nosača za čaše, koje je lako izvaditi ako ih ne koristite, i gdje se onda dobiva velika i duboka polica za stvari. Mjenjač je kvadratičnog oblika, no prilično dobro leži u ruci, a tu je i ručna kočnica istog oblika, a koja izgledom podsjeća na polugu gasa kod aviona. Zanimljiv i jedinstven detalj. Središnja konzola se nastavlja s nosačem čaša za stražnje sjedalo, a tu je i 12V utičnica za putnike na stražnjim sjedalima.

CITROËN C3 Aircross FEEL Puretech 110 S&S BVM6 09

Prostora je dovoljno sprijeda u svim smjerovima, a kao što smo spomenuli, jedino nam je nedostajao središnji naslon za ruke sprijeda. Na stražnjim sjedalima je također dovoljno mjesta, čak i iza vozača dvometraša, kad jedino najvišima može ponestati prostora za koljena, no uzimajući u obzir kako će se straga uglavnom voziti samo djeca, prostora će biti na pretek. Uz to, udobna i lijepo dizajnirana sjedala dodatno olakšavaju i duža putovanja.

Motor i vožnja

Trocilindrični 1,2-litreni motor sa 110 KS i 205 Nm okretnog momenta smješten je u ovaj početni model Citroena C3 Aircross, a uparen je sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem, koji je uz to i prilično precizan. Kombinacija je to koja se najčešće traži na našem tržištu, a moramo priznati kako je riječ o prilično poletnom vozilu.

CITROËN C3 Aircross FEEL Puretech 110 S&S BVM6 01

Maksimalna brzina mu je 183 km/h, a do stotke ubrzava za sasvim pristojnih 10,1 sekundu. To je dobar rezultat za 1.254 kg tešku karoseriju, koja je uz to prilično uglata i povišena. Motor se rado vrti i u višim okretajima, no ne treba pretjerivati, jer previsoki okretaji donose samo buku i višu potrošnju. Međuubrzanja su također dobra, čak i u višim brzinama, dok je šeta namijenjena nešto bržoj vožnju.

CITROËN C3 Aircross FEEL Puretech 110 S&S BVM6 07

Prosječna potrošnja nam je bila 6 litara, s time da smo se većinu vremena vozili na otvorenoj cesti. Ako vam je većina vožnje u gradu računajte s prosjekom od oko 6,5 litara, jer u gradu troši oko 7 litara, a slična je potrošnja i na autocesti. Preporuka je vožnja do 145 km/h kada je potrošnja niska, kao i razina buke, dok iznad te brzine oboje eksponencijalno raste. A s laganom nogom na gasu, na otvorenoj cesti ćete s lakoćom ostvarivati i prosjek od svega 5 litara na 100 km.

CITROËN C3 Aircross FEEL Puretech 110 S&S BVM6 03

C3 Aircross nije namijenjen za jurcanje, a to pokazuje naginjanjem karoserije u zavojima prilikom žustrije vožnje, iako se ne događa ništa što bi dovelo do opasne situacije, a najbolje mu stoji umjerena vožnja. Tada je buka najmanja, a udobnost najveća.

Zaključak i cijene

119.900 kuna je cijena za Citroen C3 Aircross Feel Puretech 110 S&S BVM6, a u nju je uključeno, osim Feel opreme i dodatna oprema u vidu dvobojne karoserije, rezervnog kotača. Stražnjim parking senzorima i električnim podizačima stražnjih stakala. Osim toga, trenutno je u tu cijenu uračunato i produženo jamstvo u trajanju od 5 godina, kao i redovito održavanje.

CITROËN C3 Aircross FEEL Puretech 110 S&S BVM6 13

Ponuda je to koju ne nudi nitko od konkurencije i stvarno je riječ o fer ponudi, stoga očekujemo kako će domaćim ulicama biti još više ovakvih atraktivnih automobila. A osim povoljne cijene, mnogo prostora i zanimljivog izgleda, C3 Aircross nudi povišenu poziciju sjedenja, baš ono što današnji kupci traže od modernog novog automobila.

CITROËN C3 Aircross FEEL Puretech 110 S&S BVM6 17

Tehničke karakteristike

C3 Aircross FEEL Puretech 110 S&S BVM6
Vrsta motora: Turbo benzinski
Obujam motora: 1199 ccm
Broj cilindara: 3
Snaga u KS: 110 KS pri 5500 o/min
Snaga u kWh: 81 kWh pri 5500 o/min
Okretni moment: 205 Nm pri 1750 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 11,50 s
Maksimalna brzina: 183 km/h
Potrošnja (grad): 5,80 l/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 4,20 l/100 km
Potrošnja (kombinarano): 4,80 l/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 6,00 l/100 km
CO2 emisija: 109 g/km
Duljina: 4154 mm
Širina: 1756 mm
Visina: 1597 mm
Međuosovinski razmak: 2604 mm
Obujam prtljažnika: 410 l
Masa vozila: 1254 kg
Gume: 215/55 R17
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 119900 kn
Ključne riječi:
Citroen C3 Aircross FEEL Puretech 110 S&S BVM6
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 17. rujan 1986.

9-17-1986 Bentley Turbo

Bentley Turbo

Na današnji dan predstavljena je turbo verzija Bentleya nazvana Bentley Turbo R. Automobil je osim povećanja snage, prošao i opširne promjene na ovjesu.

vs