Vidiauto Testovi Testirali smo... Citroen Berlingo Multispace 1.6 HDi 90 Adriatic TEST

Autor: Davorka Vlahović Bonači Objavljeno: 28.12.2012. 13:42

Prostora kao u priči

Citroen Berlingo Multispace 1.6 HDi 90 Adriatic TEST

Monovolumen i prostrano dostavno vozilo, to bi bio ukratko opis novog Citroena Berlingo Multispace, koji smo testirali s dizelskim 1.6 motorom snage 92 KS

Testirao: Krunoslav Ćosić

Citroen Berlingo Multispace u vožnji

Naravno, od ovakve vrste automobila ne očekujete specijalne vozne karakteristike, ipak je ovo transportno-obiteljsko vozilo koje ima namjenu prevesti ljude ili teret od točke A do točke B.

U test vozilu se nalazi 1.6-litreni turbo-dizelski HDi 4-cilindarski motor snage 92 KS (68 kW) s pet brzina. Okretni moment je 215 Nm dostupno pri 1.750 okretaja, dok je maksimalna snaga dostupna pri 4000 okretaja. Od 0 do 100 km/h ubrzava za 14,3 sekundi, dok mu je najveća brzina 165 km/h. Emisija CO2 iznosi oko 135 g/km.

20120618_194241

Redni motor s 8 ventila ne pršti od snage, ali je ipak dovoljno jak za vožnju i po gradskim prometnicama i po otvorenoj cesti. Naravno, ukoliko ga opteretite s velikom količinom tereta tada su i performanse lošije, ali to vam u tom trenutku nije toliko bitno, cilj je prevesti što više tereta. Po gradu vam je uvijek bitno da se motor dobro vrti pri manjim okretajima, jer su udaljenosti do sljedećeg kočenja vrlo male.

Citroen Berlingo Multispace 1.6 HDi 90 Adriatic TEST (10)
Citroen Berlingo Multispace 1.6 HDi 90 Adriatic TEST (19)

Motor s prednjim pogonom se vrti do 5000 okretaja, djeluje živahan nakon što se uključi turbina. Ukoliko se i iz 92 KS želi izvući maksimum tada je u prvoj brzini potrebno motor vrtjeti do 3000 o/min, u drugoj do 4000 okretaja, u trećoj do 3000 i onda ga držati na oko 2500 okretaja. Tada zaista dobro povuče. 

Na autocesti motor se pri brzini od 130 km/h vrti na 3000 okretaja i nije prebučan, ali jasno da bi postojanje šeste brzine donijelo niže okretaje i još tiši zvuk motora. Postojanje tempomata jekorisno i možete odmarati noge na dužim putovanjima, a tu je i limitator brzine putem kojeg je moguće podesiti maksimalnu brzinu.

Ako i pritisnete papučicu gasa jače, vozilo neće ubrzavati iznad postavljene brzine. Ipak, ukoliko vam ustreba veća brzina, dovoljno je papučicu od gasa pritisnuti „do daske“ i automobil će pauzirati limitiranu brzinu.

Sviđa nam se što je okretomjer velik tako da vozač u svakom trenutku može pratiti okretaje i tako optimizirati potrošnju. Drugi način za optimizaciju potrošnje goriva je preporučivanje sljedeće brzine prijenosa, ali ta oznaka je dosta diskretna i nije preuočljiva tako da niti ne smeta u vožnji.

Prosječna potrošnja za vrijeme testa je na otvorenoj cesti, uz korištenje klima uređaja, bila 5 litara. Prosjek cijelog testa, s korištenjem autoceste i u gradskoj vožnji je nešto iznad 6 litara. Fascinira doseg 60-litrenog rezervoara od čak 1000 kilometara.

Veliko stražnje vjetrobransko staklo omogućuje i dobru preglednost prilikom vožnje. Postojanje parkirnih senzora olakšava parkiranje, što je naročito bitno kada imate malo prostora, a i žuri vam se. Bipanje je, kojim se ukazuje na udaljenost do prepreke, popraćeno i grafičkim prikazom na ekranu.

U vožnji se Berlingo Multispace dobro ponaša, iako se osjeti više težište tako da u zavoje baš i ne možete ulaziti velikim brzinama. Upravljač je podesiv po visini i dubini (sjedalo vozača je podesivo po visini), a međuosovinski razmak je 272 cm.

20120626_075811
20120625_182944

Ovjes je prosječno tvrd, rekli bismo da je tvrđi nego kod drugih putničkih vozila u Citroenovoj gami. Berlingo koristi platformu od modela Citroen C4 Picasso. Naprijed je ovjes neovisan s MacPherson oprugama i poprečnim ramenima, dok je ovjes straga polukrut sa stabilizatorom.

Mjenjač je precizan i ugodan za prebacivanje, ali ručica nije fiksna. S kočnicama s diskovima smo zadovoljni, dobro obavljaju svoj posao pri kontroliranju mase vozila od oko 1400 kg. Ukoliko se optereti maksimalno, masa je tada 2040 kilograma.

U sigurnosnom dijelu dobit ćete zračne jastuke za vozača i suvozača i ABS, dok se druge opcije kao što su bočni zračni jastuci i ESP dobiju uz nadoplatu. Na EuroNCAP testovima Berlingo je dobio 4 zvjezdice za sigurnost.

Vanjski dizajn

Iako spada u hibrid dostavnog vozila i monovolumena, Citroen Berlingo Multispace je dobro dizajniran ponajviše zahvaljujući prednjem kraju na kojem se nalaze dnevna LED svjetla i pregršt kromiranih detalja postavljenih na isturenu masku. Čak su i maglenke lijepo finiširane s kromiranim obrubom, a svjetla na njima se uključuju prilikom skretanja.

20120625_182917
20120618_172344

S boka i sa stražnje strane testirani Citroen Berlingo Multispace je više dizajniran kao dostavno vozilo, i djeluje zaista velik i prostran, a tome pridonose i veliki prozori. Ono što mu popravlja prosjek su svakako poklopci čeličnih naplataka (ratkape) koje izgledaju kao da se radi o alu-felgama. Nevjerojatno je koliko „podignu“ izgled vozila, koje djeluje puno skuplje.

20120618_172313
20120626_075624

Unutrašnjost

Sa širinom od 181 cm Citroen Berlingo Multispace je zaista veliko vozilo, a to se najbolje osjeti ulaskom  u vozilo ili pak otvaranjem velikih prtljažnih vrata kada ćete ugledati veliki prtljažni prostor. U tom dijelu Citroen Berlingo Multispace briljira jer ima volumen prtljažnika (s podignutim svim sjedištima) od čak 675 litara. Preklopite li sjedišta dobije se čak 3000 litara prostora.

20120618_194257

Vrata se otvaraju prema gore tako da imate ogroman manevarski prostor za utovar, a otvaranjem kliznih vrata tada su mogućnosti za manevriranje još i veće. S obzirom na visinu vozila od 186,2 cm i unos visokog tereta je komforan. Ukoliko se Citroen Berlingo Multispace koristi kao obiteljsko vozilo, tada su klizna vrata praktično rješenje ukoliko imate malu djecu ili pak vozite dijete na sjedalici.

20120618_194324
20120618_194333
Citroen Berlingo Multispace 1.6 HDi 90 Adriatic TEST (18)

Što se tiče kvalitete unutrašnjosti, primjećuje se pomak prema luksuznosti, koliko je to moguće, jer je odabir boja jako interesantan. Sjedišta su u crno-svijetlo plavoj boji, a na svim sjedištima putnici imaju jako puno prostora, a naročito će profitirati visoke osobe.

Stražnja sjedišta su podijeljena u tri dijela, kako bi se praktičnije mogla preklapati. Na taj način i putnici straga imaju veći komoditet nego kada se radi o klupi za sjedenje.

Francuzi su se odlučili i na dodatne funkcionalnosti na stražnjim sjedištima - sa stražnje strane srednjeg sjedišta nalazi se plastični nosač koji do izražaja dolazi obaranjem tog srednjeg sjedišta. Tada putnici imaju svojevrsni držač za hranu i piće ili pak za neke druge stvarčice. Dobra ideja. A na stražnjoj strani prednji sjedala se također nalaze nosači (kao u zrakoplovima), što je vrlo zgodno rješenje za duža putovanja i za malu djecu na stražnjim sjedištima.

Kako bi se nadzirao teret ili putnici na stražnjim sjedištima, Citroen Berlingo Multispace ima dodatni unutrašnji retrovizor, neovisan o glavnom unutrašnjem retrovizoru.

20120626_075737

Osim velikog prostora straga, po testnom vozilu se nalaze i dodatni pretinci, a svakako su zanimljivi pretinci ispod nogu na stražnjim sjedištima. Skriveni su ispod tepiha i zgodni za smještaj sitnica kao što je alat. Berlingo ima dodatni prostor iznad glava vozača i suvozača, u prostoru ispred upravljača...

Između prednjih sjedišta se nalazi pretinac koji je mobilan i vrlo velik. Na taj je način na putovanje moguće ponijeti stvari direktno u toj kutiji koja se jednostavno montira.

Kokpit je klasičan, nema pretjerano zanimljiv dizajn, ali je zato vrlo funkcionalan te je postavljen uspravno, kako bi se dobilo što više na prostoru unutrašnjosti. Korištena je tvrda plastika kako bi bila otporna na oštećenja ili udarce. Svijetlo plavi detalji po vratima i na kokpitu podižu dizajn unutrašnjosti i odmiču Citroen Berlingo Multispace od klasičnih dostavnih vozila.

20120618_194448
20120618_194416

Prekidači za otvaranje prednjih prozora su smješteni na središnjem dijelu pored mjenjača, koji je na povišenom položaju - time se uštedjelo na prekidačima jer se ne nalaze na vratima (vozač inače uvijek na svojim vratima ima prekidač i za suvozačka vrata. Cijenimo postojanje držača za ruke, i za vozača i za suvozača, nevjerojatno je koliko to znači u vožnji.

Od ostalih komfornijih stvari spomenimo uključene lampe koje osvjetljavaju okoliš i kada se izađe iz automobila, a trajanje je moguće definirati u sekundama.

Multimedija

Ekran za multimediju je klasični kakav viđamo u velikom broju Citroenovih vozila, a osvijetljen je narančasto-crvenom bojom. Dovoljno je velik za prikaz velikog broja informacija koje vozaču trebaju, a moguće ga je postaviti u više različitih modova. Podržano je čitanje CD i MP3 diskova.

20120618_194622
Citroen Berlingo Multispace 1.6 HDi 90 Adriatic TEST (11)
Citroen Berlingo Multispace 1.6 HDi 90 Adriatic TEST (14)

Zvuk se rasprostire putem 4 zvučnika i prosječne je kvalitete, a moguće je odabrati i nekoliko predefiniranih stilova. Upravljanje multimedijom je moguće i putem ručice koja se nalazi na upravljaču.

Mobitel se putem Bluetootha može spojiti na audio sustav tako da je vožnja moguća i uz korištenje mobitela, a što je dostavljačima i te kako bitno - trebate li dostaviti robu na nepoznatu adresu, a trebate pomoć, telefon je zasigurno nešto što se često koristi.

Cijena za Citroen Berlingo Multispace 1.6 HDi 90

Kupnjom Citroena Berlingo Multispace dobit ćete dva-u-jedan vozilo, i u svakom slučaju ćete ga dobro moći iskoristiti, bez obzira na namjenu. Jako puno prostora, praktičnost i niska potrošnja, kombinirani su s cijenom od 148.600 kuna, a u vrijeme testiranja Citroen je davao popust od 29.700 kuna tako da je vozilo dobavljivo za118.900 kuna (15.750 eura). Radi se o paketu opreme Adriatic, koji je srednji po jakosti u ponudi.

Testni automobil je imao i dodatnu opremu  koja se dodatno plaća - automatsku klimu, parking senzore, jako lijepu metalik plavu boju, Bluetooth...

S novim dizajnom Citroen ne odustaje od koncepta koji se proizvodi sredine 90-tih godina, a monovolumenska orijentiranost samo mu je plus. Tu je i Multispace oznaka koja u istu skupinu spaja Berlingo, Nemo i Jumpy.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 17. listopad 1994.

10-17-1994 Najduža vožnja taksijem

Najduža vožnja taksijem

Nakon 42.350 prijeđenih kilometara vozač taksija Jeremy Levine i dvoje putnika Mark Aylett i Carlos Aresse vratili su se u London s puta do Rta dobre nade u Južnoj Africi. Putnici su za avanturu platili nevjerojatnih 40.000 funti (oko 65.000 eura).

vs