Vidiauto Savjeti Savjeti Autodoktora Savjeti za pravilno održavanje guma u zimskim danima

Autor: Toni Ruić Objavljeno: 17.11.2015. 15:12

Zima je pred vratima 

Savjeti za pravilno održavanje guma u zimskim danima

Savjeti za pravilno održavanje guma u zimskim danima

Uskoro će se ceste zabijeliti. Donosimo savjete kako pravilno održavati gume u zimskom periodu.

Uz pripremu vozila za zimu (tekućine, brisači...) pozornost je potrebno obratiti i na zimske gume koje se već naveliko postavljaju na vozila jer od ovog tjedna je službeno započela sezona obaveznog korištenja zimskih guma na određenim cestama u Republici Hrvatskoj. Donosimo savjete iz Goodyeara.

Redovito, približno svakih 5.000 - 7.000 kilometara rotirajte prednje i stražnje gume kako bi se produžio vijek guma ravnomjerenijim habanjem, osigurala uravnotežena upravljivost i prianjanje vozila na podlogu.

Ukoliko zimi i po snijegu vozite s ljetnim gumama minimalnog gaznog sloja od 4 mm i imate lance za snijeg pripravne u prtljažniku tada vjerojatno više razmišljate o troškovima nego o svojoj sigurnosti. Pri tome se zaboravlja na činjenicu da su ljetne gume neprimjerene za uvjete kada temperature padnu ispod 7 °C te gume nemaju učinkovito prianjanje kao zimske koje su mekše i elastičnije te pri izuzetno hladnom vremenu zadržavaju prianjanje zahvaljujući obliku dezena gaznog sloja.

Dunlop Winter Sport

Ne zaboravite na tlak u gumama, barem jednom mjesečno ga provjeravajte jer tlak u gumama utječe na upravljivost automobila, kočenje i iskoristivost goriva, a ujedno se nepravilno napuhana guma brže i neravnomjerno troši. Podatak o preporučenoj vrijednosti tlaka zraka za vaše vozilo potražite u priručniku za vlasnika vozila.

Na gumama dubinu gaznog sloja možete provjeriti mjerilom dubine profila: za zimske je gume u Hrvatskoj zakonom definirana minimalna dubina profila od 4 mm. Mjerenja izvršite na unutarnjem i vanjskom rubu gaznog sloja.

Gume se tijekom uporabe neravnomjerno troše, pa pazite na prekomjerno ili neravnomjerno habanje guma. Ako primijetite da su gume istrošene na oba ruba, možda ih treba napuhati na odgovarajući tlak ili provjeriti da li puštaju, ako se gazni sloj na sredini troši brže nego na rubovima to može biti znak prenapuhanih guma i slično. Možda je potrebno popraviti geometriju podvozja.

UltraGrip Performance

Imaju li vaše gume oštećenja, ispupćenja ili posjekotine posavjetujte se s vulkanizerom kako bi odlučili što treba napraviti.

Uz gume, provjerite kočnice, svjetla, upravljački mehanizam, akumulator, rashladni sustav, sustav za dovod zraka, brisače, količinu tekućine za čišćenje vjetrobranskoga stakla.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 5. veljača 1878.

2-5-1878 Rođen Andre Gustave Citroen

Rođen Andre Gustave Citroen

Na današnji dan rođen je Andre Gustave Citroen. Nizozemsko-židovskog porijekla, Citroen je postao jedan od vodećih proizvođača automobila u Francuskoj.

vs