Vidiauto Novosti Najave Xiaomi predstavio prvi električni automobil

Autor: MJ Objavljeno: 30.12.2023. 13:13

Xiaomi SU7 – prvi električni automobil proizvođača mobitela

Xiaomi predstavio prvi električni automobil

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi, službeno je predstavio svoj prvi električni automobil SU7 najavljujući ambiciju da se natječe s Porscheom i Teslom te postane globalni automobilski lider u sljedećih 20 godina.

Xiaomi planira uložiti 10-ak milijardi eura u novu granu poslovanja te najavljuje kako će s automobilima napraviti isto što i s pametnim telefonima prije nekoliko godina.

U ovom trenutku je Xiaomi četvrti najveći svjetski proizvođač pametnih telefona te također proizvodi mnoštvo ostale elektronike uz e-bicikle i skutere.

Xiaomi_SU7_01

Novi SU7 (US je kratica za Speed Ultra) bit će opremljen Xiaomijevim softverom i elektronikom te baterijom kapaciteta 101 kWh što će omogućiti doseg do 800 km.

Nudit će se izvedbe s jednim ili dva motora, a slabija izvedba s jednim motorom i stražnjim pogonom ima snagu od 220 kW (299 KS) i LFP bateriju kapaciteta 73,6 kWh što bi trebalo omogućiti doseg do 668 km. Ubrzanje do 100 km/h je 5,3 sekunde, a najveća brzina 210 km/h.

Xiaomi_SU7_02

Snažnija izvedba s dva motora i pogonom na sve kotače nudi ukupnu snagu od 495 kW () te NMC bateriju kapaciteta 101 kWh i s naponom od 800 V. Ovo bi trebalo osigurati do 800 km dosega dok je ubrzanje do 100 km/h 2,8 sekundi, a najveća brzina 265 km/h.

Najavljuje se i vlastitia baterija kapaciteta 150 kWh koja bi trebala osigurati doseg od 1200 km.

Xiaomi_SU7_03

Ipak od prve najave da se upusti u proizvodnju električnih vozila 2021. u Kini se puno toga promijenilo.

Vlada je ograničila proizvodne dozvole za nove proizvođače, što znači da Xiaomi mora surađivati s državnom tvrtkom Beijing Automotive Holding Group u proizvodnji svojih električnih vozila.

Xiaomi_SU7_04

K tome, pojavila se gomila novih modela i proizvođača koji manje-više najavljuje isto što i Xiaomi, a ne treba zaboraviti ni BYD koji će uskoro postati najveći svjetski proizvođač električnih automobila.

Očito je da su pri dizajnu dosta gledali Taycana, a Xiaomi se hvali i vrlo niskim koeficijentom otpora zraka od 0,195.

Xiaomi_SU7_05

Xiaomi u unutrašnjost prenosi iskustvo koje ima s pametnim telefonima, a uz 7,1" digitalnu instrument ploču dominira 16,1" središnji infotainment zaslon.

Navodi se i 56" (?!) head-up zaslon te mogućnost postavljanja dva tableta na naslone sjedala za putnike na stražnjim sjedalima.

Xiaomi_SU7_06

Interaktivno iskustvo Xiaomi Smart Cabin slično je tabletima, što korisnicima omogućuje brzu prilagodbu, a kako ističu sustav radi iznimno glatko, s operativnim sustavom vozila koji se pokreće 1,49 sekundi nakon otključavanja vrata.

Dodatno, nudi besprijekornu vezu između uređaja između pametnih telefona i automobila pri čemu operativni sustav automobila integrira glavne aplikacije, uključujući cijeli ekosustav Xiaomi aplikacija.

Xiaomi_SU7_07

Xiomi će u potpunosti podržava CarPlay, dok se Android Auto ne spominje, no za očekivati je da će ga također podržavati.

Xiaomi_SU7_08
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. veljača 1923.

Milijuntni Chevrolet

Na današnji dan 1923. godine proizveden je milijuntni Chevrolet. Ova je tvrtka osnovana kada je William Durant zaposlio Loiusa Chevroleta, švicarskog trkaćeg vozača i zvijezdu Buick Racing Teama, kako bi dizajnirao novi automobil...

vs

.::.