Vidiauto Novosti Događanja 120 godina star Fiat na utrci veterana

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 30.10.2019. 05:40

Utrka 

120 godina star Fiat 3½ hp sudjelovat će u utrci veterana

120 godina star Fiat na utrci veterana

Iznimno rijedak Fiat 3½ hp iz 1899. godine sudjelovat će u prestižnoj utrci ''London to Brighton Veteran Car Run'' u sklopu 120 obljetnice marke Fiat.

Fiat je imenovan službenim pokroviteljem utrke ''Bonhams London to Brighton Car Run 2019'', događaja u organizaciji Kraljevskog automobilskog kluba Royal Automobile Club zakazanog za nedjelju, 3. studenog.

fiat 3 1_2 hp_3

Titula pokrovitelja dodjeljuje se isključivo najpoznatijim proizvođačima automobila čija povijest datira sve do pionirskog razdoblja klasičnih automobila, što znači prije 1905. godine. Samo takve marke imaju čast sudjelovati u najstarijem automobilističkom događaju na svijetu. Osim toga, vozila koja proizvodi ovaj proizvođač iz Torina uvijek su bila među 400 i više sudionika u ovoj godišnjoj komemorativnoj utrci.

fiat 3 1_2 hp_6

Za taj važan britanski događaj, kojim će se ujedno obilježiti i ovogodišnja 120. obljetnica Fiata, talijanska marka surađuje s Nacionalnim muzejom automobilizma iz Beaulieua ne bi li najstariji model vozila Fiat u Ujedinjenom Kraljevstvu vratila na ceste. Radi se o modelu Fiat 3½ hp iz 1899. Jedan od iznimno rijetkih primjeraka ovog izvanrednog automobila startat će sa startne linije godišnje utrke klasičnih automobila ''London to Brighton Veteran Car Run'' i prijeći dionicu od 60 milja od parka Hyde Park u Londonu do ulice Madeira Drive u Brightonu.

fiat 3 1_2 hp_2

Fiat 3½ hp u vlasništvu je tvrtke FCA UK Ltd i dio je trajnog muzejskog postava u Nacionalnom muzeju automobilizma u Beaulieu. U njega se udobno mogu smjestiti dvije odrasle osobe i dvoje djece u položaj licem prema vozaču. S motorom zapremnine 697 cc s dva vodoravna cilindra i mjenjačem s 3 brzine (bez brzine za vožnju unatrag) može razviti maksimalnu brzinu od otprilike 34 km/h, a troši 15 km/l.

fiat 3 1_2 hp_5
Ključne riječi:
3 1/2 hp Bonhams London to Brighton Car Run 2019 Fiat oldtimer
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 23. lipanj 1996.

Zanardijeva prva CART pobjeda

Alessandro Zanardi, bivši vozač Formule 1, osvojio je na današnji dan 1996. godine svoju prvu CART IndyCar utrku u Portlandu, Oregon, u bolidu Reynard-Honde.

vs

.::.