Vidiauto Novosti Autobiz Volkswagen ulaže u Xpeng, Audi surađuje sa SAIC-om

Autor: MJ Objavljeno: 28.07.2023. 08:39

Volkswagen i Audi počinju suradnju s kineskim proizvođačima

Volkswagen ulaže u Xpeng, Audi surađuje sa SAIC-om

Marka Volkswagen planira uložiti 700 milijuna dolara u Xpeng i zajednički razvijati električna vozila u Kini, dok Audi najavljuje suradnju s najvećim kineskim proizvođačem SAIC.

Volkswagen je donedavno bio najprodavanija marka automobila na kineskom tržištu, ali mu je tu poziciju preoteo BYD.

Iako je u prvoj polovici godine u Kini prodao gotovo milijun vozila te neznatno zaostaje za BYD-om, Volkswagenov problem je što sve više gubi udio u električnim vozilima, a taj segment u Kini snažno raste.

Stoga su odlučili u suradnji s kineskim proizvođačem Xpeng početi s razvojem električnih modela za kinesko tržište.

Volkswagen će ulaganjem u Xpeng steći 4,99 posto udjela u kineskom proizvođaču električnih vozila te dobiva mjesto u nadzornom odboru.

Plan je da Volkswagen i Xpeng za Volkswagen razviju dva električna vozila srednje veličine temeljena na Xpengovoj G9 'Edward' platformi. Automobili su namijenjeni kineskom tržištu gdje bi trebali biti predstavljeni 2026.

Platforma Edward, koju će koristiti budući modeli, je starija od dvije Xpeng platforme, a koriste je modeli G9 i P7.

Najnoviji Xpeng modeli, poput novog G6, koriste Smart Electric Platform Architecture (SEPA) 2.0 platformu predstavljenu u travnju na sajmu automobila u Šangaju.

Xpeng je jedan od manjih proizvođača električnih vozila u Kini, a prodaja im u prvoj polovici ove godine ima je pala za 40 posto, no uzdaju se da će novi crossover G6, čija je cijena 20 posto niža od Teslinog modela Y, a opremljen je najmodernijom tehnologijom, potaknuti rast.

IM_l7

No ovo nije jedina suradnja Volkswagen grupe, budući da je Audi objavio suradnju s SAIC Motor, tvrtkom u državnom vlasništvu, koja bi trebala uključiti zajednički razvijene modele i novu platformu.

Iako nema previše detalja, poznato je da Audi želi koristiti platformu SAIC-ove premium električne marke IM Motors.

Suradnja između Audija i SAIC-a dolazi samo nekoliko tjedana nakon što je Audi imenovao novog direktora marke Gernota Döllnera, čije je jedan od glavnih zadataka ubrzati elektrifikaciju.

Audi mora ubrzati elektrifikaciju u Kini kako bi zadržao tržišni udio, ali lansiranje novih električnih modela ograničeno je dugim razvojnim ciklusom Volkswagen grupe.

SAIC je najveća kineska automobilska grupacija, koja raspolaže s brojnim tehnologijama električnih vozila, a uspjeh njezine marke MG u Europi i nove marke IM Motor pokazuje sposobnost proizvodnje konkurentnih automobila u svim tržišnim segmentima.

Ove suradnje su svojevrsna prekretnica za za kinesku autoindustriju, jer kineski proizvođači počinju drugima davati svoju tehnologiju, dok je do jučer situacija bila obrnuta.

Također, postaje sve jasnije kako je Kina prednjači u razvoju inteligentnih električnih vozila, odnosno tranziciji prema električnom pogonu, a kako kaže poslovica "ako ih ne možeš pobijediti, pridruži im se".

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.