Vidiauto Novosti Autobiz Toyota: prebrza elektrifikacije je opasna

Autor: MJ Objavljeno: 18.05.2023. 13:27

Toyota upozorava na opasnosti preranog odbacivanja klasičnih motora

Toyota: prebrza elektrifikacije je opasna

Gill Pratt, Toyotin glavni znanstvenik i direktor Toyotinog istraživačkog instituta, tvrdi da bi prebrzi prijelaz na električna vozila mogao navesti vozače da se zadrže na starijim vozilima s klasičnim pogonima te pozvao da se hibridima pruže veće mogućnosti.

Subvencije za električna vozila te ograničenja drugih vrsta pogona, mogli bi električna vozila učiniti privlačnima za kupce koji si to mogu priuštiti, ali za druge bi to moglo imati suprotan učinak, ističe Pratt.

Ovo nije prvi put da najveći svjetski proizvođač automobila ističe dvojbe na odluku o zabrani klasičnih motora, a u Toyoti misle da će prijelaz na potpuno električna vozila trajat će dulje nego što se očekuje te da bi raznovrsniji pristup koji uključuje hibride i druga alternativna goriva biti bolji za okoliš i automobilsku industriju.

Pratt tvrdi kako još puni godina nećemo imati dovoljno sirovina za baterije te dovoljno energije iz obnovljivih izvora za punjenje električnih vozila. Trebat će desetljeća da se povećaju kapaciteti rudnika sirovina za baterije, postrojenja za proizvodnju obnovljive energije, dalekovoda i sustava za skladištenje energije."

Toyota je pionir razvoja tehnologije hibridnih pogona te pogona s vodikom, ali relativno sporo povećava proizvodnju električnih vozila ne postavljajući rokove kako i kada namjeravaju postupno ukinuti modele s hibridnim pogonom.

U isto vrijeme, Akio Toyoda, predsjednik Toyote i Japanskog udruženja proizvođača automobila, ističe kako su električna vozila "iznimno važna opcija".

Tijekom 14-godišnjeg mandata, koji je završio u travnju, na poziciji izvršnog direktora Toyote, unuk osnivača tvrtke bio je i hvaljen i kritiziran zbog svog uvjerenja u pristup koji je uključivao prodaju električnih automobila uz automobile pokretane hibridnim, odnosno klasičnim motorima s unutarnjim izgaranjem.

Kritičari tvrde da Toyodina strategija nije u skladu s ciljem Toyote da do 2035. prepolovi emisije te postane ugljično neutralna do sredine stoljeća.

Koji Sato, novi izvršni direktor Toyote koji je preuzeo dužnost u travnju, tvrdi da će Toyota do 2026. prodavati 1,5 milijuna električnih automobila godišnje te predstaviti 10 novih potpuno električnih modela.

U protekloj fiskalnoj godini, koja se završila 31. ožujka, Toyota je prodala 38.000 električnih automobila.

financijski direktor Toyote Yoichi Miyazaki, ističe kako će ta brojka dosegnuti 200.000 u tekućoj fiskalnoj godini, a Toyota će izgraditi novu tvornicu za proizvodnju električnih vozila te uložiti 22,5 milijardi dolara da to ostvari.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.