Vidiauto Novosti Autobiz Tesla problemi s ovjesom i upravljanjem

Autor: MJ Objavljeno: 28.12.2023. 11:38

Tesla – veliki problemi s ovjesom i upravljanjem čak na novim vozilima

Tesla problemi s ovjesom i upravljanjem

Tesla je pod istragom norveške agencije za sigurnost prometa zbog problema s ovjesom, što bi moglo rezultirati sigurnosnim opozivom, prenosi Reuters. No to je samo dio problema kojih vodeći svjetski proizvođač električnih vozila ima s ovjesom i upravljanjem, a nakon što je Reuters objavio svoja istraživanja, dva američka senatora pisala su Elonu Musku tražeći sigurnosni opoziv i hitno rješavanje problema.

Norveška agencija započela je s izvidima u rujnu 2022. nakon brojnih pritužbi vlasnika na probleme sa stražnjim ovjesom te zatražila od proizvođača automobila da procijeni pritužbe potrošača o lomovima ramena stražnjeg ovjesa na Modelima S i X.

Agencija može preporučiti sigurnosni opoziv modela ili ga narediti ukoliko proizvođač to odbije.

Reuters se već neko vrijeme bavi problemima vlasnika Tesla vozila, najprije onih koji su imali problema s dosegom, a potom i problemima s ovjesom.

Suočavajući se s ogromnim troškovima popravka u jamstvenom roku, Tesla je pokušao smanjiti izdatke za pripisujući kvarove lošem načinu vožnje, što su potvrdili i Teslini interni dokumenti, kao i bivši zaposlenici.

Istragu u Norveškoj pokrenula je prijava više vlasnika koji su doživjeli iznenadni lom dijelova ovjesa, prije svega spomenutih ramena.

Agencija je zaprimila prijave vlasnika koji su rekli da su se ramena ovjesa na njihovim Teslama slomile ubrzo nakon što ih je pregledao servisni centar.

Jedan vlasnik je dovezao svoj Model S iz 2017. na provjeru stražnjeg desnog ramena u  lipnju 2022. jer je rame na lijevoj strani otkazalo u listopadu 2021.

U servisu su mu rekli kako je sve u redu te da nema oštećenja, korozije ili pukotina. Rame se slomilo dva tjedna kasnije

Reutersova istraga otkrila je da su problemi s ramenima ovjesa stalni problem u Norveškoj, jednom od najvećih europskih tržišta tvrtke.

U Norveškoj su registrirana 123.642 Tesla automobila, a gotovo 120.000 još uvijek je na cestama.

Ako agencija preporuči ili naredi povlačenje, također bi mogla prijaviti problem sigurnosnim službama Europske unije, koje bi mogle napraviti isto.

Tesla je nedavno modificirao problematično rame na ovjesu, ali problem ostaje na svim do sada proizvedenim modelima.

No to nije sve, jer je kupcu u Engleskoj otpao cijeli prednji ovjes i to na potpuno novom vozilu dva dana nakon kupnje, a sreća je da se to dogodilo na maloj brzini pa nije bilo veće opasnosti.

Popravak je koštao 12.000 eura, jer se morao zamijeniti stup upravljača te ponovno montirati cijeli prednji ovjes, a unatoč tome što se radilo o novom vozilu Tesla nije priznala jamstvo zbog navodnog prethodnog oštećenja ovjesa.

Učestali problemi s ovjesom i upravljanjem nisu osobita novost jer prijave sežu do 2013., a osim mehaničkih kvarova ovjesa vrlo često se dešava i otkazivanje servo upravljanje u vožnji kao i lomovi poluosovina.

Serija problema s ovjesom, sličnih onome u Engleskoj u Kini je zabilježena još 2016., a u nekim slučajevima su pri skretanju na malim brzinama otpadali prednji kotači.

Iako su vlasnicima, njih oko 400, vozila popravljena na račun proizvođača, Tesla nije napravila sigurnosni opoziv sve do 2020. kad su ih "pritisnule" kineske službe.

Unatoč strategiji negiranja problema i odlaganja opoziva, zbog velikog broja pritužbi rasli su i troškovi popravaka. Tako je u četvrtom kvartalu 2018. Tesla za jamstvene popravke u prosjeku platio 500 dolara po svakom vozilu koje je do tada proizveo.

U travnju 2019. za troškove popravaka u jamstvu potrošeno je 263 milijuna dolara, što je gotovo dvostruko više od ukupne dobiti u cijelom kvartalu koja je iznosila 139 milijuna dolara.

Od siječnja 2021. do ožujka 2022. zamijenjeno je čak 66.000 poluosovina, pri čemu je najveći dio troškova pokrio proizvođač.

Naravno tu su i brojni sudski procesi, većinom pred američkim sudovima, koje je Tesla najvećim dijelom riješila u svoju korist jer tužitelji nisu uspjeli dokazati da je proizvođač bio svjestan problema.

Vlasnici Tesle podnijeli su u ovoj godini oko 260 pritužbi NHTSA (američka agencija za sigurnost prometa) zbog problema s ovjesom i upravljanjem, u usporedbi s oko 750 za General Motors i 230 za Toyotu.

No, ako se uzme u obzir da GM ima oko 21 posto od ukupnog broja svih vozila u SAD, Toyota oko 15 posto, a Tesla manje od 1 posto, onda je stopa pritužbi za Teslu značajno veća.

Problema nije lišen ni jedan proizvođač, no razlika je što odgovorne tvrtke reagiraju pozivom vozila u servise te riješe probleme umjesto da ih pokušaju "zgurati pod tepih".

Unatoč, nekim dobrim rješenjima na području električnog pogona, mehanički problemi prate Teslu od samih početaka.

Ipak se pokazalo kako se 100-godišnje iskustvo u proizvodnji automobila ne može steći preko noći.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.