Vidiauto Novosti Autobiz Daihatsu namještao testove sigurnosti

Autor: MJ Objavljeno: 26.12.2023. 10:45

Daihatsu obustavio isporuke nakon skandala s testovima sigurnosti

Daihatsu namještao testove sigurnosti

Toyota je obećala "temeljitu reformu" nakon što je njezina podružnica Daihatsu obustavila sve isporuke jer je istrage pokazala da većina njezinih vozila nije ispravno testirana na sigurnost od sudara.

Neovisna komisija istraživala je Daihatsu nakon što je marka u travnju objavila da su namještali sigurnosne testove bočnog sudara provedena za 88.000 malih automobila.

Toyota je u priopćenju navela kako su identificirane 174 nepravilnosti u 64 modela, uključujući i neke automobile koji se prodaju pod markom Toyota.

Obustava isporuka Daihatsua utjecat će na vozila proizvedena u Japanu i inozemstvu, i to ne samo u Toyotinim tvornicama, već i u tvrtkama poput Mazde i Subarua, s obzirom da Daihatsu proizvodi komponente za niz drugih proizvođača automobila.

Ranije se mislilo da se radi samo o nekoliko modela kod koji je bilo manipulacija u rezultatima testiranja, ali Toyota sada kaže da bi to moglo utjecati na gotovo svaki automobil u Daihatsuovoj ponudi.

Istraga se usredotočila na upravljačku jedinicu zračnih jastuka te se pokazalo kako su komponente korištene tijekom crash testova bile drugačije od onih u automobilima koji idu u prodaju, uključujući Toyotine modele Town Ace i Pixis Joy te Mazdu Bongo (ovi modeli se ne prodaju u Europi).

Kasnije utvrđeno kako i te druge komponente zadovoljavaju industrijske standarde, osim kod modela Daihatsu Cast i Toyota Pixis.

Iz Toyote su naveli kako nema informacija o nesrećama ili ozljedama povezanima s ovim problemom te da se u ovom trenutku ne mogu sagledati financijske posljedice ovog problema.

Daihatsu je u travnju priznao da je lažirao rezultate testova sudara na 88.000 automobila koji su proizvedeni u Tajlandu i Maleziji i prodani u prošloj godini.

Tvrtka je proizvela 1,1 milijun vozila tijekom prvih 10 mjeseci ove godine, od čega gotovo 40 posto u inozemnim pogonima.

Daihatsu drži oko 30 posto tržišnog udjela u klasi tzv. kei automobila (mala kockasta vozila, koja su vrlo popularna u Japanu), te je, zajedno sa Suzukijem, vodeći proizvođač u ovom segmentu.

Podružnica je u potpunom vlasništvu Toyote od 2016. i čini otprilike četiri posto globalne prodaje vozila Toyotine grupe.

Prošle godine je Hino Motors, tvrtka koja proizvodi kamione i u kojoj Toyota ima 50% vlasništva, priznala je lažiranje podataka o emisijama koji sežu do 2003. godine.

Sve ovo dolazi nakon višegodišnjih problema sa zračnim jastucima koje je proizvodila tvrtka Takata koja je zbog toga 2017. bankrotirala.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.