Vidiauto Automobili Super automobili Luksuzna raketa iz Gaydona

Autor: Ziga Colja Objavljeno: 16.09.2023. 16:31

Aston Martin DB12: Luksuzna raketa iz Gaydona

Luksuzna raketa iz Gaydona

Aston Martin DB12 je prvi svjetski Super Tourer te kulminacija 110 godina razvoja glasovite tvrtke iz Gaydona.

Nikad na cesti nije bilo tako svestranog Aston Martina, a Route Napoleon koja se veličanstveno uzdiže iznad francuske rivijere, nestrpljivo iščekuje dodir s posebno dizajniranim Michelin Sport 5 gumama.

AM_Aston_Martin_DB12_Green_©AndyMorgan0098

Zanima nas jesu li ESP senzori koji mjere ubrzanja u šest osiju, zaista najbolje što trenutno postoji, ali je za širu javnost vjerojatno važnije pitanje je li DB12 najbolji način za brz i udoban prijelaz preko kontinenta?

Konstruiran kako bi vozaču pružio savršenu dinamičku potporu bez ikakvih ograničenja, DB12 predstavlja najnapredniji ESP sustav automobilske industrije.

AM_Aston_Martin_DB12_Silver_©AndyMorgan0151

Sustav funkcionira tako što prima informacije od brojnih senzora raspoređenih po vozilu, kao i najnaprednijeg sustava koji mjeri ubrzanja u šest smjerova.

Uz pomoć podataka sofisticiranog akcelerometra se u stvarnom vremenu, kroz napredne algoritme, predviđa raspoloživa razinu prianjanja i način reakcije na trenutne nestabilnosti.

AMP_6280

Konstruiran za diskretan rad u pozadini, sofisticirani sustav omogućuje vozaču da izvuče maksimum iz vozila u datim uvjetima uz manje primjetne intervencija ESP-a, uz istovremeno održavanje visokog stupnja sigurnosti.

Ista prediktivna tehnologija podupire sve ostale sustave nadzora automobila (ABS, kontrola proklizavanja, …), pružajući vozaču nenadmašnu razinu samopouzdanja i užitka u vožnji.

Aston_Martin_DB12_Green_0025

Osim više načina postavki ESP-a, DB12 ima i predefinirane režima vožnje: GT, Sport i Sport+, koji svakim korakom postupno prilagođavaju dinamičke performanse i omogućuju vozaču više slobode u istraživanju granica prianjanja.

No, osim tehnologije, niša manje nije impresivan i izgled, DB12 je impresivno širok te pun oblina, kao da je iskovan u nekoj talijanskoj carrozzeriji.

Aston_Martin_DB12_Green_0105

Iza 21-inčnih aluminijskih naplataka kriju se 400 mm keramički diskovi, skrivene kvake na vratima klize prema van, a vrata se lagano otvaraju prema gore kao da žele poletjeti.

Pružajući zaustavnu snagu koja odgovara njegovoj nevjerojatnoj brzini, DB12 standardno je opremljen prednjim diskovima od lijevanog željeza od 400 mm i stražnjim diskovima od 360 mm, a diskovi su bušeni i ventilirani kako bi se poboljšalo hlađenje.

Aston_Martin_DB12_Green_0107

Servo kočnica također je rekonfiguriran kako bi poboljšao povratne informacije papučice, dajući vozaču više samopouzdanja trenutnim osjećajem sile kočenja u kombinaciji s progresivnim odzivom.

Naglašavajući karakter Sport Tourera, DB12 se opcijski može i s karbonsko-keramičkim diskovima (CCB) s poboljšanom učinkovitošću na visokim temperaturama budući da ne gube svojstva sve do 800 stupnjeva.

Aston_Martin_DB12_Red_0017

Osim toga, ove kočnice također štede i neovješenu masu za 27 kg u usporedbi sa standardnim kočionim sustavom, što značajno poboljšava vozna svojstva i odziv upravljača.

ZF 8-brzinski automatski mjenjač je postavljen na stražnjoj osovini i integriran s diferencijalom te s motorom povezan kardanom od karbonskih vlakana.

Aston_Martin_DB12_Silver_0011

V8 biturbo sa 680 KS se nalazi naprijed, a savršeno uravnoteženi pogonski sklop u kombinaciji s aktivnim ovjesom, pet programa vožnje i iznimnim sustavom stabilizacije, daje nenadmašno usklađeni mehanizam.

ESP vrlo diskretno intervenira i njegov se rad gotovo i ne osjeća, samo vas nesmetano gura kroz još jedan zavoj. Savršeno.

DB12 odiše samopouzdanjem automobila čije je vrijeme ubrzanja do 100 km/h samo 3,5 sekundi, najveća brzina 325 km/h te ima 4,0-litarski biturbo motor s najviše snage u klasi.

Ovaj iznimni, ručno sastavljeni motor, kojeg su inženjeri iz Aston Martina konfigurirali za 680 KS pri 6.000 o/min te 800 Nm momenta rasponu od 2.750 - 6.000 o/min.

AstonMartinDB12Launch┬®PhotoMaxEarey-6765

Veća snaga postignuta je modificiranim profilima bregova bregastog vratila, optimiziranim omjerima kompresije, turbopunjačima većeg promjera i pojačanim hlađenjem.

Kako bi se nosio s povećanim toplinskim opterećenjima, rashladni sustav je u potpunosti promijenjen, a ugrađena su i dva pomoćna hladnjaka.

Aston_Martin_DB12_Green_0085

Kako bi se osigurala željena temperatura zraka na ulazu motora u svim uvjetima, u krug vodenog hlađenja komprimiranog zraka, postavljen je dodatni niskotemperaturni hladnjak.

Uz to, površina dodatnog hladnjaka ulja motora, sada je više nego dvostruko veća od površine njegovog prethodnika, čime je smanjeno opterećenje kruga podmazivanja.

Aston_Martin_DB12_Silver_0024

Hlađenje je dodatno optimizirano poboljšanjem protoka topline, s 56% većom površinom otvora što omogućuje ulazak više hladnog zraka u hladnjake, dok središnji otvori na poklopcu motora, smješteni iznad turbopunjača, omogućuju izlazak vrućeg zraka.

U unutrašnjost se sve vrti oko prestiž i estetski zapakirane tehnologije.

AstonMartinDB12Launch©PhotoMaxEarey-7342

Zaslon digitalne instrument ploče nije postavljen previsoko tako da ne zaklanja pogled na vjetrobransko staklo, dok je infotainment zaslon postavljen na središnjem grebenu.

Razumijući potrebu za ravnotežom između upravljanja preko zaslona osjetljivog na dodir i fizičkih prekidača, DB12 je zadržao prekidače za ključne operacije, kao što je selektor pogona, izbor režima vožnje, grijanja i ventilacije, nudeći savršenu kombinaciju digitalnog i analognog upravljanja.

AstonMartinDB12BHB┬®PhotoMaxEarey-2639

Tu su i prekidači za upravljanje ovjesom, ESP sustavom i ispuhom, pomoć pri zadržavanju u voznoj traci, tako da su najčešće korištene kontrole uvijek pri ruci.

Potpuno novi navigacijski sustav omogućuje internetsku vezu za pametniju, bržu i informativniju upotrebu, a Internetska veza omogućuje vozaču da jednostavno pronađe svoj omiljeni restoran i odabere ga kao odredište.

AstonMartinDB12BHB┬®PhotoMaxEarey-2174

Iako se radilo o predserijskim automobilima, kvaliteta izrade je na razini koju bi očekivali od automobila čija je cijena 240.000 eura.

Udoban, prostran te s dobrom vidljivošću, DB12 je nenadmašni je stroj za brzo "mljevenje" kilometara.

DB12BVBAstonMartinDB12Launch┬®PhotoMaxEarey-4738
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 1. ožujak 1975.

3-1-1975 Honda Civic stigla u SAD

Honda Civic stigla u SAD

Hondin planetarno popularni Civic stigao je na današnji dan 1975. godine na američko tržište kao alternativa neekonomičnim automobilima tamošnjih proizvođača.

vs

.::.