Vidiauto Automobili Oldtimeri Lancia Stratos

Autor: Kristijan Ptičar Objavljeno: 06.02.2013. 14:19

NLO iz Stratos-fere

Lancia Stratos

Lancia Stratos

Prvi automobil u povijesti napravljen isključivo za rally natjecanje djelo je proslavljenih Lamborghinijevih ljudi – Gianpaolla Dallare i Marcela Gandinija. S Ferrarijevim motorom Stratos je bio noćna mora ostalih proizvođača automobila.

Jedna od legendi auto sporta bez sumnje je Lancia Stratos. Vrhunski sportski automobil s centralno smještenim motorom i radikalnim futurističkim dizajnom predstavljen je kao konceptni model 1970. godine na salonu automobila u Torinu. Izuzetno agresivna karoserija više je nalikovala letećem objektu nego automobilu zbog čega je model i nazvan Stratos jer se jednom dizajneru činilo kako automobil izgleda kao nešto što dolazi iz stratosfere.

Koncept nije imao klasična vrata pa su vozač i suvozač ulazili u “NLO” nakon što se vjetrobran otvorio, a za lakše manevriranje volan se uvlačio. Nakon sjedanja vozač bi povukao volan što je bio znak hidrauličkom sistemu da zatvori vrata, pardon vjetrobran. Jasno je kako je ovaj neobični sportski automobil napravljen iz samo jednog razloga – pobjeđivati na rally natjecanjima.

I tako je počelo…

Ferrarijev V6 motor

U to je vrijeme na čelu Lancijinog sportskog tima bio Cesare Fiorio. Njegove Lancie Fulvie od 1966. godine ostvaruju odlične rezultate na rally natjecanjima, no dolaskom novih igrača poput Porschea i Alpine-Renaulta, Fulvije su lagano počele gubiti korak. Dotad su rallyjem dominirali serijski automobili koji su za natjecanja transformirani u vrhunske rally modele. Nitko od proizvođača tada nije razmišljao o modelu kojeg bi razvio samo za natjecanje.

Cesare Fiorio jest.

Homologacijski propisi su zahtijevali minimum od 400 proizvedenih automobila i Lancia se bacila na posao. 1.6 motor predstavljen u konceptu nikako nije zadovoljavao performanasama pa se Fiorio obratio Abarthu koji ubrzo isporučuje novi dvolitreni motor.

0.977385001032779659_stratos_2_v

Po novoj menadžerskoj shemi čelni čovjek Lancije u Fiat grupaciji postaje Pierre Ugo Gobatto koji je došao s pozicije Fiatovog zastupnika u menadžmentu Ferrarija. Gobatto je znao kako će Ferrari Dino 246 uskoro u mirovinu što znači i određenu količinu vrhunskih Ferrarijevih motora na skladištu.

Stratos je ustvari i postao rally legenda 70-ih upravo zbog činjenice što se Dino 246 prestao proizvoditi. Da je Enzo Ferrari zahtijevao nastavak proizvodnje Dina, Stratos bi sa slabijim motorom bio tek jedan u nizu zanimljivih ali ne odviše uspješnih projekata.

Dallara+Gandini=Stratos

Vratimo se Fioriju. Začetnik projekta okuplja najbolju ekipu za transformaciju prototipa u natjecateljski automobil - Gianpaolo Dallaru, nekoć tehničkog direktora Lamborghinija proslavljenog modelima Miura i Espada te još slavnijeg dizajnera Marcella Gandinija (Bertone design), tvorca Miure, jednog od najljepših automobila svih vremena.

0.982329001032779659_stratos_3_v

Prvi je prototip prikazan 1971. u Torinu, no tek je iduće godine Stratos bio spreman za prava testiranja. Te je godine na salonu u Torinu predstavljen izmijenjeni Stratos s Ferrarijevim 2.4 litrenim 12 ventilskim V6 motorom i peterostupanjskom mjenjačkom kutijom. U ovom periodu Stratos sudjeluje u rallyjima u klasi prototipova što se pokazalo odličnom osnovom za tehničku nadogradnju modela.

U jesen 1972. Sandro Munari i Mario Mannucci jure Tour de Corseom u drugom Stratosu ikada napravljenom no odustaju uslijed problema sa stražnjim ovjesom. Godinu dana kasnije Stratos osvaja prvi rally sa Munarijem kao vozačem na Firestone Rallyju u Španjolskoj i otada se nižu samo vrhunski rezultati.

Do 1974. Stratos razara u klasi prototipova, a nakon homologacije Stratos postaje nedostižan u klasi s pobjedama u San Remu, Giro d´Italiji, Rideau Lakesu i Tour de Corseu. Naravno, Stratos te godine Lanciji donosi titulu svjetskog prvaka, a ista se priča ponavlja i 1975. te godinu dana kasnije koja je bila i najuspješnija za Stratos.

Uskoro se pojavljuju i privatne momčadi kojima Stratos donosi vrhunske rezultate. Jedna od najuspješnijih privatnih momčadi zvala se Chardonnet de France čiji je vozač Bernard Darniche postao najuspješniji vozač Stratosa u povijesti osvojivši čak 33 prva mjesta.

0.339252001032779659_stratos_368

1977. Lancijin oficijelni tim postaje dio Fiatove sportske momčadi, a marketinški zahtjevi za prezentacijom novog Fiatovog modela 131 guraju Stratosa u drugi plan. Fiat 131 postaje ekskluzivni natjecatelj Fiat grupacije, no Stratos, iako u drugom planu, pokazuje zube osvojivši čak 13 rallya 1978. godine.

1981. godine Lancija predstavlja svoj novi automobil za Grupu B, model Rally 037, a Stratos odlazi u povijest. Usporkos tomu privatni timovi i dalje nižu uspjehe sve do 1982. godine kada legendarnom Stratosu istječe homologacija.

Strah i trepet na stazi

Iako je produkcijski život Stratosa bio vrlo kratak, automobil je uspio napraviti izuzetan uspjeh u rally natjecanjima. Bio je prvi rally automobil u povijesti napravljen samo zbog natjecanja i jedan je od najradikalnije dizajniranih rally automobila uopće.

Začetnik izuzetno moćne Grupe B (zabranjene zbog previše snažnih i preopasnih automobila) i današnjih WRC automobila danas je pravi raritet jer je napravljeno svega 492 komada, iako gospodin Bertone tvrdi kako je pravi broj 502.

Cesare Fiorio, čovjek s početka priče, koji je svoj san uspio pretvoriti u stvarnost, ovako je ukratko opisao legendu rally natjecanja:»Uspjeli smo napraviti izuzetan automobil koji je preplašio ostale proizvođače od kojih su neki čak odustali od rallyja». To je Stratos, legenda iz Stratos-fere.
Motor:    V6, 2481 cm3
Snaga (kW/KS):    140/190 @ 7700/min
Ubrzanje (0-100 km/h):    6 s
Maksimalna brzina (km/h):    229
Dimenzije (DxŠxV):    3710x1750x1114 mm
Vrijednost danas:    80 000-200 000 Eura

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.