Vidiauto Automobili Oldtimeri Lamborghini Miura

Autor: Kristijan Ptičar Objavljeno: 31.01.2013. 13:14

Mračni predmet čežnje

Lamborghini Miura

Lamborghini Miura

Nevjerojatno brz i lijep kao žena, Lamborghini Miura još uvijek zavodi svojim čarima.

Kako je Miura mogla biti prvi pravi sportski automobil kada je 911-ica starija nekoliko godina? A što je s automobilima poput Ferrarija 250 GTO i Forda GT40? Vjerojatno su i oni bili brzi dok je Miura još bila samo zamisao u glavi glavnog konstruktora Giampaola Dallare. Zapravo, ovo su bili ekstremni sportski automobili, no tek s Miurom se moglo vidjeti da je evolucija sportskih automobila krenula prema naprijed. Miura je rušila sve granice i za njom su se okretali kao za djevojkom u mini suknji. Bio je ovo radikalan odmak od sportaša s sprijeda smještenim motorom jer je kod Miure on bio smješten u sredini. Ferrucio Lamborghini se nije htio utrkivati, no Miura je nešto na što je svakako htio staviti svoje ime...

Miura je... najljepši automobil na svijetu

Miura je dramatično lijepa. Poput cvijeta. Poput žene. Poput Lamborghinija. Lijepa, u stilu i kao da je sišla sa svjetskih modnih pista. Ljepša od svega što je Bertoneov dizajner Marcello Gandini ikada napravio. Miura je bila njegov prvi posao za Bertonea, njegova prva šansa da impresionira šefove i stvori si ugled. Učinio je oboje.

0.773485001023364829_miura_2_v

Možda, da je znao da radi automobil koji će ići u proizvodnju, ne bi bio toliko slobodan, inspirativan i čist u izrazu. Na našu sreću bio je. Miura je svojim detaljima postavila standarde za trkaće automobile sedamdesetih. Oštar i agresivan izgled sprijeda, položena svjetla, zavodnički stražnji dio... Miura je... ne toliko dobra kao Countach Miura možda i je zadnja riječ u senzualnosti super-automobila no Countach predstavlja interesantan kontrast u stilu. On se zasniva na oštrim uglovima i agresivnosti koja pridonosi sveukupnoj vizualnoj drami vozila. Miura, pak, izgleda nevjerojatno seksi, ali i podcijenjeno u isto vrijeme. Ne sviđa se svima izgled Miure dok je Countach u ovom segmentu totalni zavodnik. Miura nije toliko automobil u koji se zaljubljujete na prvi pogled, ali kada upotrijebite maštu i razmislite što sve možete sa njom (i u njoj) raditi, određeni dijelovi tijela će vam zadrhtati. Countach je brži, tvrđi i više se drže ceste. Miurina sposobnost ulaska u zavoje danas se uopće ne čini posebnom. Countach, s druge strane, još uvijek živi i vlada. Ne postoji puno automobila koji se mogu držati uz bok s Countachom. Miura sigurno ne.

Miura je... pravi Talijan

U unutrašnjosti Miura očarava. No, iako su sjedala vrlo dobra, jedino u slučaju da posjedujete noge i ruke orangutana vozačka pozicija će vam odgovarati. Ako pokušate namjestiti sjedalo da vam odgovara za vožnju naći ćete se u poziciji da vam koljena dodiruju uši. U svojoj originalnoj formi, šasija vozila bi se perceptivno savijala tijekom jačih ulazaka u zavoj. To je i razlog što je nekoliko Miura doživjelo strukturne kvarove.

0.775260001023364829_miura_3_v

Od modela S nadalje koristio se jači čelik kako bi riješio taj problem. Mjenjač strši iz središnjeg tunela, na krovu u unutrašnjoj strani nalaze se neki prekidači, a prtljažnik je ovdje tek toliko... nije predviđen za bilo kakvu veću prtljagu. Ipak, ništa od ovoga ne bi mijenjali. Talijani su kaotični, takvi su i njihovi automobili. Oni znaju što je čarolija vožnje i kako je osigurati potencijalnom kupcu. Na kraju, to je sve što je važno.

Miura je... vrlo bučna

Originalni Lamborghini motor je dizajnirao Giotto Bizzarini, otac Ferrarijevog besmrtnog GTO-a. 12 cilindara zvuči vrlo impresivno. Zaglušujuće glasno. No, Miurin zvuk nije buka, on je glazba koju proizvodi 12 veličanstvenih glazbenika. Glazba za uši. Bolje rečeno, Miurin motor zvuči onako kako i izgleda - božanstveno. Lamborghini Miura Miura postoji negdje između ekstaze i inspiracije, on je Lamborghini koji pobuđuje najviše emocija. Lamborghini za kojeg znate da ga morate voziti prije nego što umrete. Njezina pojava na auto-showu u Torinu 1965. godine izazvala je burne reakcije. Godinu dana kasnije, u Ženevi, mogao se vidjeti potpuno funkcionalan prototip. Svi su bili zapanjeni i tada je Bertone znao da je Miura predobar automobil da ostane samo prototip. Nakon 32 godine Miura je još uvijek najseksipilniji automobil na svijetu, kako u izgledu tako i u vožnji. I ako bilo koji automobil zaslužuje naziv 'super', onda je to Miura.

0.728055001023364829_miura_368

Motor    V12, 3939 cm3
Snaga    350 - 385 KS
Okretni moment    369 - 400 Nm
Maksimalna brzina    280 - 300 km/h
Ubrzanje 0-100 km/h    4,5 - 6,7 s
Vrijednost danas:    500.000 do 800.000 Kuna

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 23. srpanj 1903.

Proizveden prvi Ford Model A

Prvi Ford Model A isporučen je svom vlasniku Dr. Ernstu Pfenningu iz Chicaga.  Automobil je znatno pridonio razvoju tvrtke te popločio put budućim uspješnim modelima poput legendarnog T.

vs

.::.