Vidiauto Automobili Oldtimeri Ford T "Tin Lizzy"

Autor: Kristijan Ptičar Objavljeno: 06.02.2013. 15:47

Prvi automobil s pokretne trake

Ford T "Tin Lizzy"

Ford T "Tin Lizzy"

Henry Ford je svojom genijalnošću automobilsku provinciju zvanu Sjedinjene Američke Države pretvorio u najvećeg proizvođača osobnih vozila na svijetu.

Kraj prošlog stoljeća Sjedinjene su Američke Države dočekale kao automobilska provincija. Domaći su proizvođači otkupljivali licence od europskih, dok su vlastitu proizvodnju štitili visokim uvoznim carinama i porezima. Sve što se do tada proizvodilo, proizvodilo se u malim serijama, a nijedan model nije ostavio neki dublji trag. Država je čekala čovjeka koji će njenu autoindustriju dići na slijedeći nivo i time je proslaviti diljem svijeta.

Spasiocu je ime bilo Henry Ford, koji, nezadovoljan malom produkcijom, 16. lipnja 1903, zajedno s još jedanaest dioničara osniva Ford Motor Company. Na samom početku, u tvrtku je uloženo 28.000 američkih dolara. Pet godina kasnije, Fordov san polako se počeo ostvarivati... Henry Ford bio je iznimno nadaren konstruktor i mehaničar, ali svoju pravu vrijednost u organizaciji posla te trgovini dokazao je modelom T.

Umjesto, do tada klasičnog, ručnog sklapanja svakog automobila pojedino, na način da se netko morao prošetati po desna vrata, netko drugi po masku hladnjaka, a netko treći po matice za stražnje kotače, pada mu na pamet ideja. Gledajući vlastite radnike kako se međusobno sudaraju s dijelovima automobila u rukama, Henry Ford uvodi pokretnu traku, na kojoj dijelovi, po određenom redoslijedu, dolaze sami od sebe. Genijalna jednostavnost i jednostavna genijalnost. Netko se kad-tad morao toga sjetiti...

0.386895001005388174_Ford_T_2_640x487

Pokretna traka omogućila je do tada nezamislivu velikoserijsku proizvodnju pa je iz tvornice izlazilo i do impozantnih 9.000 automobila dnevno. I dan-danas to je fascinantan podatak, a Fordu je to pošlo za rukom prije više od 90 godina. Istovremeno, nadareni trgovac osniva i vlastitu prodajnu mrežu, gdje dolazi do pojave tzv. dealera. Do tada su se automobili prodavali u radionicama, izravno nakon sklapanja, ali proizvodnja je tada već bila premasovna za stvaranje novih gužvi u tako skučenim prostorima.Fordova prodajna mreža uključivala je otvaranje tzv. autosalona, gdje su ranije spomenuti dealeri prodavali vozila, i to za određeni postotak, naravno.

Godine 1914. Ford T koštao je 850 američkih dolara i već je postao pravi domaći narodni automobil. Amerikanci su ga toliko zavoljeli da su mu uskoro i nadjenuli nadimak - "Tin Lizzy". Zbog iznimne popularnosti modela T, Henry Ford postavlja sam sebi vrlo visok cilj - te godine mora prodati više od 300.000 primjeraka, a svakog će kupca tada nagraditi povratom od 50 US$. Na svoju žalost, 1914. godine prodao je nedovoljnih 208.218 jedinica, ali je svoje obećanje kupcima svejedno ispunio.

Henry je bio i vrlo duhovit, te sposoban majstor za reklamu; nedostatke automobila znao je iskoristiti na način koji se prosječnom Amerikancu izrazito svidio. Tako je, pošto je zbog smanjenja troškova proizvodnje, automobil bio bojan isključivo u crnu boju, jedan od reklamnih slogana glasio: "Kupac može birati i boju,... ako je ona - crna!". Automobil je postao simbol američke tehnike i marljivosti, bilo ga je lako održavati, bio je vrlo pristupačan po cijeni, a po konstrukciji toliko jednostavan da ga je bilo praktički nemoguće poboljšavati.

0.387912001005388174_Ford_T_3_640x484

Motor koji je pokretao Tin Lizzy bio je četverocilindarski, obujma 2.900 cm3 i snage 20 konja pri 1.500 okretaja u minuti, što je bilo dovoljno da pogura vozilo do 60 kilometara na sat. Pogon je bio na stražnje kotače. Ford T proizvodio se od 1908. do 1927. i u tom je razdoblju isporučeno 15,176.888 primjeraka, čime je postao najprodavaniji automobil svih vremena. Tek će ga s trona skinuti Volkswagenova Buba, ali mnogo, mnogo godina kasnije.

Sredinom 1999. godine, najrelevantniji automobilistički novinari iz cijelog svijeta dali su svoj glas za upravo onaj automobil koji su smatrali dostojnim titule automobila stoljeća. Svi oni kojima automobili u životu nešto znače s velikim su nestrpljenjem čekali proglašenje pobjednika, a kada je konačno objavljeno da je pobjednik Ford T, mnogi nisu mogli vjerovati u ono što su čuli. Objektivno gledajući, ono sto ga je na taj tron dovelo, ipak je više bila činjenica da je bio prvi automobil s pokretne trake, nego li automobil sam po sebi.

0.384020001005388174_Ford_T_368x243

Ipak, ruku na srce, teško da će ikada više ijedan automobil u tako relativno kratkom roku, od samo 20 godina, biti prodan u preko 15 milijuna primjeraka. I tu činjenicu, između ostalog treba poštovati prije izricanja bilo kakvog subjektivnog suda. Bez trunke nedoumice, možemo reci da je Henry Ford modelom T pokrenuo revoluciju i naglavačke okrenuo dotadašnji sistem velikoserijske proizvodnje automobila. I ne samo to. Henry je svojom genijalnošću automobilsku provinciju zvanu Sjedinjene Američke Države pretvorio u najvećeg proizvođača osobnih vozila na svijetu. Malo se ljudi u cjelokupnoj svjetskoj povijesti moglo pohvaliti tolikim pozitivnim utjecajem na ekonomske brojke pojedine države.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.