Vidiauto Automobili Oldtimeri 60 godina star Volvo Sport - ima ih samo 67!

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 29.05.2014. 16:23

Roadster dvosjed 

60 godina star Volvo Sport - ima ih samo 67!

60 godina star Volvo Sport - ima ih samo 67!

Proizvedeno ih je samo 67. Ili možda ipak 68? U svakom slučaju, Volvo Sport je poseban kabriolet s dva sjedala.

Volvo Sport je prvi sportski automobil ove švedske kompanije, a 2. lipnja 1954. godine predstavljen je roadster koji je proizveden u samo 67 ili pak 68 primjeraka (čemu ova dilema, otkrijte u daljnjem dijelu teksta).

Imao je malu masu, skromne dimenzije, zaobljeno tijelo i veliku masku hladnjaka koja izgleda poput turbine. Međuosovinski razmak kraći je za 20 cm nego u modelu Volvo PV 444 čiju je mehaniku koristio.

Sve to nije bilo dovoljno da bi Volvo Sport polučio veći uspjeh tako da je ubrzo prestala proizvodnja modela koji je ispod haube imao 1,4-litarski benzinski motor, a uz pomoć dva karburatora razvijao 70 KS. Maksimalna brzina koju je mogao postići bila je 155 km/h.

Volvo Sport 2

Volvo Sport je zamišljen kao model koji će se proizvoditi samo za izvoz tako da su prvi primjerci prodani kupcima u Južnoj Africi, Brazilu, Maroku i SAD-u. Volvo je ipak prekršio svoje obećanje tako da su pojedini primjerci prodani i u Švedskoj. Izrađen je od stakloplastike, podvozje mu je bilo preslabo, plastika je pucala, vrata nisu potpuno nalijegala. Kritike su išle i prema trobrzinskom mjenjaču koji nije bio nimalo sportski nastrojen. Za stakloplastiku je bila zadužena tvrtka Glasspar iz Kalifornije.

Prve godine proizvedena su samo 44 primjerka, a 1957. još 23. Novi direktor Volva u to vrijeme bio je Gunnar Engellau koji je nakon vožnje tijekom vikenda odlučio odmah prekinuti proizvodnju, a razlog su bili loša kvaliteta te gubitak novca na svakom prodanom primjerku.

A sad da razjasnimo dilemu s početka vijesti - iako se smatralo da je proizvedeno 67 primjeraka, kasnijim je istraživanjem dokazano da su dva primjerka automobila greškom dobila isti broj podvozja (broj 20) tako da je proizvedeno 68 primjeraka Volva Sport (interni naziv je bio P1900).

Ipak, priča ima svoj nastavak - direktor Gunnar Engellau započeo je razvoj novog sportskog automobila izrađenog od čelika i lima, a četiri godine kasnije predstavljen je kultni Volvo P1800. Danas se model P1800 koristi kao svojevrsna idejna platforma za razvoj triju novih koncepata - Volvo Concept Coupe, Volvo Concept Estate i Volvo Concept XC Coupe.

Volvo Sport 3
Volvo Sport 4
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 23. srpanj 1903.

Proizveden prvi Ford Model A

Prvi Ford Model A isporučen je svom vlasniku Dr. Ernstu Pfenningu iz Chicaga.  Automobil je znatno pridonio razvoju tvrtke te popločio put budućim uspješnim modelima poput legendarnog T.

vs

.::.