Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Ovako u Peugeotu zamišljaju vozačevo mjesto sutrašnjice

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 22.04.2016. 16:28

Peugeot i-Cockpit 

Ovako u Peugeotu zamišljaju vozačevo mjesto sutrašnjice

Ovako u Peugeotu zamišljaju vozačevo mjesto sutrašnjice

Inženjeri i dizajneri Peugeota su napravili svojevrsnu skulpturu koja izgleda poput prednjeg dijela automobilske kabine te ju tehnološki opremili.

Peugeot svoj i-Cockpit već ugrađuje u nekoliko modela (u 208 koji je obnovljen prošle godine, u 2008 čija je nova izvedba upravo predstavljena na posljednjem Ženevskom salonu te u model 308), a sada se radi o studiji nastaloj nakon istraživanja za i-Cockpit nove generacije koje će ponuditi svu naprednu tehnologiju za sigurnost i udobnost.

Veliki touch ekran dijagonale od 8’’ služi kao tablet postavljen u središtu komandne ploče i opremljen je vrhunskom tehnologijom za reaktivniju i praktičniju uporabu. Digitalna slika visoke razlučivosti na instrumentnoj ploči prikazuje se u visini očiju na ekranu dijagonale 12,3’’ uz futurističke grafičke elemente. Može se u potpunosti podesiti i personalizirati te objedinjuje sve što vozač želi imati izravno u svom vidnom polju. Estetiku svake konfiguracije naglašavaju animacije i prijelazi. Spomenimo i upravljač koji je još kompaktniji i redizajniran je uz obruč s dvama ravnim dijelovima, što omogućuje bolje držanje i još više oslobađa vidno polje i prostor za noge vozača.

Peugeot i-Cockpit (3)

Na središnjoj konzoli nalazi se niz prekidača čije su metalne površine nježne na dodir, a doživljaj je nastavlja uz vrlo modernu i ergonomsku ručicu mjenjača koja radi s pomoću laganih pokreta. Sjedala su oblikovana tako da obumljuju putnike.

U novi koncept mogu se ugraditi najnovije tehnologije:
-navigacijski 3D sustav povezan s internetom i s glasovnim prepoznavanjem, uz informacije o prometu u stvarnom vremenu koje pruža TomTom Traffic i mogućnost prikaza navigacije i uputa za vožnju izravno na instrumentnoj ploči;
-telefoniranje slobodnih ruku s glasovnim prepoznavanjem, automatsko upravljanje SMS-ovima (čitanje, slanje);
-informacije o brojnim dostupnim sustavima za pomoć u vožnji;
-internetske usluge zahvaljujući funkciji Mirror Screen i tehnologijama Apple CarPlay, Mirrorlink i Android Auto.

Peugeot i-Cockpit (2)
Ključne riječi:
2008 208 308 i-Cockpit multimedija Peugeot
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 9. prosinac 1963.

12-9-1963 Proizveden posljednji Studebaker

Proizveden posljednji Studebaker

Studebaker Brothers Manufacturing Company, osnovan tijekom civilnog rata, bio je najveći svjetski proizvođač kočija sa zapregom. Kada su stigli auti, Studebaker je postao poznati proizvođač automobila. Ipak, Studebaker nije mogao držati korak s konkurentima.

vs