Vidiauto Testovi Testirali smo... Renault Twingo 0.9 TCe 90 Dinamique TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 09.07.2015. 17:09

Okretnost na kvadrat 

Renault Twingo 0.9 TCe 90 Dinamique TEST

Renault Twingo 0.9 TCe 90 Dinamique TEST

Novi Renault Twingo s 0.9 TCe motorom snage 90 KS pokazao se tijekom testa zabavnim, zanimljivim, agilnim i nevjerojatno vrckavim gradskim autićem koji se doslovce svugdje može okrenuti.

Već iz prethodnog našeg teksta Renault Twingo 1.0 SCe 70 Dinamique znate da novi Twingo izgleda potpuno drugačije nego prethodnici koje smo vozili tijekom više od 20 godina, točnije od 1992. godine kada je predstavljen prvi Twingo s dvoja vrata i prednje postavljenim motorom i koji je trajao sve do 2007. godine uz sitne promjene 1998. i 2004. godine. Ustvari, Twingo izgleda drugačije nego bilo koji drugi gradski automobil, pogledamo li ono što se u stvari niti ne vidi izvana, a to je stražnji pogon uz stražnje smješten motor, ispod podnice prtljažnika. Pogađate, radi se o kompliciranijoj konstrukciji nego što su složeni automobili s prednjim pogonom i prednje postavljenim motorom, ali Renault je sa stražnjim konceptom dobio u konačnici okretan gradski automobil koji najbolje funkcionira upravo u - gradu.

Renault Twingo na cesti

Upravljački sklop Twinga predstavljenog 2014. godine je rasterećen i može se kotače zakrenuti pod kut do 45 stupnjeva pa nam se tijekom svakog okretanja činilo kao da se stražnji kotači niti ne vrte nego samo prednji; kao da se vozimo u viličaru koji se vrti oko stražnje osi. Savršeno i fantastično riješeno! Krug okretanja iznosi 8,6 metara. Nadalje, nema niti podupravljanja karakterističnog za prednji pogon tako da su prednji kotači rasterećeni i vrlo se ugodno zakreću u zavojima, bez onog karakterističnog pokušaja da se kotači što prije poravnaju, kao kod prednjeg pogona. Prava lakoća upravljanja.

Pročitajte našu usporedbu gradskih mališana: Fiat Panda vs. Hyundai i10 vs. Renault Twingo

Benzinski motor je malen, zaista je minijaturan s obujmom od 0,9 litara tako da na prvi pogled djeluje neozbiljan, zar ne? Pa tko želi voziti tako malen motorčić?! Ipak, tu je turbina koja ovom trocilindričnom motoru daje lakoću vožnje. Motor je agilan već iz niskih okretaja, odličan i na gradskim prometnicama kada treba što brze ubrzati, ali odličan je i na autocesti kada bez imalo pogovora u maksimalnom petom stupnju ubrzava bez potrebe za spuštanjem u četvrtu brzinu. Potegnut će iznad 110-120 km/h bez pogovora s agilnim ubrzavanjem za još nekoliko desetaka kilometara na sat, a niti veće brzine mu nisu problematične, iako tvornički podatak govori o 165 km/h. I u ubrzanjima s mjesta do 100 km/h je dobar - ubrzat će za 10,8 sekundi. Pri tome Twingo 0.9 TCe nije niti neki veliki potrošač - u izvangradskoj vožnji, na otvorenoj cesti dužine 200 km potrošnja nam je bila odličnih za benzinca 4,5 litara, prema putnom računalu. U gradu i na autocesti Twingo troši 6 litara. Prosjek testa nakon gotovo tisuću prijeđenih kilometara je 5,2 litara. Twingo ima start stop sustav.

Renault Twingo 0.9 TCe 90 Dinamique (1)
Renault Twingo 0.9 TCe 90 Dinamique (2)

Motor straga je nešto bučniji u vožnji, naročito pri startanjima, ali nama to nimalo nije smetalo jer nepravilni zvuk straga donosi zabavu nakon svakog starta sa semafora. Osim u verziji s 0,9-litrenim turbobenzincem, Twingo je dostupan i s atmosferskim 1.0 benzincem dok dizelskih motora nema u ponudi.

S obzirom na kratke dimenzije Twinga, mase vozila od 943 kilograma uz omjer 40:60 (naprijed 40, straga 60 posto, odnosno masa praznog vozila na prednjoj osovini je 421 kg, a na stražnjoj 522 kilograma) te međuosovinski razmak od 2492 mm, Twingo vrlo često poskakuje po neravninama, naročito po autocesti kada do izražaja dolazi spomenuti omjer mase zbog veće mase straga pa se na trenutke čini kao da prednji kraj pomalo vrluda. U praksi se to i događa, ne pričinjava nam se, ali nije nešto što ugrožava sigurnost niti udobnost u vožnji.

Twingo ima kontrolu proklizavanja koja se, na žalost, ne može isključiti, što nam je bila želja u vožnji po sljemenskoj zavojitoj cesti kada smo htjeli osjetiti čari driftanja i stražnjeg pogona. Od toga nije bilo ništa, ali Twingo je odlično prolazio kroz zavoje koje smo prethodno dobro odmjerili i na vrijeme krenuli s pritiskom na aluminijsku papučicu gasa kako nam kontrola ne bi oduzela gotovo polovicu snage. Naravno, ako nije bila aktivirana tipka Eco koja otupljuje reakciju na papučici gasa te postaje tromija kako bi se smanjila potrošnja goriva.

Upravljač sve dobro regulira, ali primjetno je kako nije precizan, iako to u praksi zaista ne smeta previše jer ovo ipak nije sportak, bez obzira na spomenute aluminijske papučice te jednodjelna sportska sjedala koja i nisu baš ugodna za duže vožnje.
Kočnice s diskovima naprijed dobro rade svoj posao, kao i stražnje bubanj kočnice. Pa nije nikakav problem kontrolirati tako malu masu. Ručni mjenjač s pet stupnjeva je dobar, uz srednje hodove ručice.

Twingo je u vožnji pregledan, sjedeća pozicija je visoka iako se vozačko sjedalo može i podešavati po visini, dok se upravljač može kontrolirati samo po visini, bez dubine.

Renault Twingo 0.9 TCe 90 Dinamique (3)

Prtljažnik je prisutan samo straga, iznad motora koji je izoliran s dva tepiha kako se toplina ne bi prenosila na prtljagu. Do motora se dolazi otšarafljivanjem šest šarafa koji se ručno mogu skinuti. Ipak, toplina se na stvarima na podnici prtljažnika ipak osjeti. Kapacitet prtljažnika Twinga je 188 litara, a logično očekivani prtljažni prostor ispod prednje haube ne donosi prtljažni prostor nego samo mjesto na koje su smještene tekućine, hladnjak i akumulator. Taj se dio može otvoriti uz kompliciranu proceduru: nakon što se s lijeve i desne strane rešetke hladnjaka povuče pokretni dio maske prema van, u lijevom prednjem dijelu se dolazi do brave koja se otključava s ključem kojim se pokreće motor, a zatim je potrebno povući dvije ručke/osigurača te zatim podignuti poklopac i povući ga prema naprijed. Poklopac se pridržava preko dviju trakica kako se ne bi odvojio od vozila.

Interijer i eksterijer

Unutrašnjost Twinga je, rečeno u samo jednoj rijeci - zanimljiva. U više riječi opis ide ovako: razigran dizajn kokpita, obloga na vratima, sjedala, upravljača i pretin(a)ca djeluju zabavno i privlačno, iako se kupcima ozbiljnije naravi to možda i neće svidjeti. Plastika koja se koristi za interijer je tvrda na dodir, ali istovremeno i zanimljive grafike koja djeluje kao da nikada ne traži održavanje nego je samo s vremena na vrijeme dovoljno obrisati prašinu i to je to.

Kokpit je vertikalno postavljen, u razigranoj crno-narančastoj kombinaciji koja zaokružuje pojedine cjeline kao što je narančasta linija koja ide preko brzinomjera do infotainment sustava koji na prvi pogled djeluje siromašan, ali u stvarnosti nije tako. Iako nema za današnje pojmove barem 5-inčni ekran osjetljiv na dodir nego trolinijski monokromatski ekran s narančastim znakovima. Ispod se nalazi zanimljivo dizajniran automatski klima uređaj s velikim prekidačem za temperaturu te s manjim za jakost puhanja zraka dok su za usmjeravanje zraka zaduženi gumbi. Komande automatskog klima uređaja su kao na Renaultu Clio, vrlo praktične u vožnji.

Sviđa nam se bijelom bojom osvijetljeni brzinomjer koji sportski svijetli u mraku, a prilikom pokretanja motora kazaljka brzinomjera uvijek napravi otklon do maksimuma. Unutar nje smješten je ekran za informacije putnog računala kao i indikator napunjenosti rezervoara goriva koji izgleda kao indikator napunjenosti baterije na današnjim mobitelima. Fora! Bijela boja okružuje ručicu ručnog 5-stupanjskog mjenjača te kožne rubove prednjih sjedala kao i djelomično stražnjih sjedala.

Lajkamo prostor ispred suvozača, u pretincu u kojem se nalazi prava ručna torba koja se može nositi na ramenu, a savršeno se (i dimenzijama i dizajnom) uklapa u prostor pretinca. Sjedala su u većem dijelu izrađena od tkanine, plitka su te su namijenjena gradskoj vožnji koja zahtijeva česte ulaske i izlaske iz vozila kako vam oslonci na sjedalima ne bi smetali. Istovremeno, sjedala nisu sportska što se tiče držanja u vožnji, ali izrada iz jednog dijela uz bijeli brzinomjer asocira na sport. Samo asocira. Šteta što nema i brzinomjer, iako se kao savjetnik za sljedeći stupanj pokazuju sugestije kad je vrijeme za sljedeću brzinu.
Što se tiče mjesta u unutrašnjosti, na prednjim sjedalima je komforno, bez dodirivanja suvozačevih ruku preko nešto klimavijeg središnjeg naslona za ruke. Straga je sve suženije, očekivano, iako je ulazak na stražnju klupu namijenjenu za dvije osobe ugodan.

Novi Twingo osvojit će vas i vanjskim dizajnom, ne samo unutrašnjošću koja je vrlo dobro i zanimljivo dizajnirana. Na bijeloj boji odlično stoje iscrtane linije kao i crveni vanjski retrovizori, prednja LED svjetla i nabildani dizajn prednjeg kratkog kraja. Straga se primjećuje povezanost s Renaultom 5 GT.

Multimedija

Iako ima bogatu opremu Dinamique, nema ekran osjetljiv na dodir niti naročito velik ekran nego staromodni trolinijski ekran. Ipak, najbitnije multimedijske funkcije su tu: dva USB priključka, nosač za mobitel, Bluetooth, ali nema CD player. Zvuk dolazi samo preko prednjih zvučnika, nije preglasan, ali je ugodan u vožnji. Primijetili smo kako se tijekom mijenjanja radijskih postaja pravi dosta duga pauza od dvije sekunde prije nego li se začuje zvuk.

Cijenimo ergonomski postavljenu višetipkovničku poziciju iza kola upravljača presvučenog kožom i koji ima podebljani dio na poziciji „10 do 2“. Putem tih tipki moguće je upravljati cijelim sustavom zvuka kao i telefonskim pozivima. Što se tiče upisivanja telefonskih brojeva za pozivanje to nije nimalo praktično jer se podrazumijeva da nećete vrtjeti kotačić na sustavu na auto radiju nego ćete inicirati telefonski poziv putem samog mobitela. Sugovornici su nas nešto slabije čuli pa smo morali malo glasnije razgovarati, dok smo mi naše sugovornike vrlo razgovijetno čuli tijekom vožnje. Inače, ako je pametni telefon spojen preko Bluetootha, tada je moguće i automatsko slušanje glazbe iz memorije mobitela.

Cijena za Renault Twingo

Twingo je vrlo bogat opremom s kojom dolazi tako da za oko 90.000 kuna dobijete zaista kompletan gradski automobil: četiri zračna jastuka, ABS-ESP-ASR-AFU, start-stop sustav, putno računalo, pomoć za kretanje pri uzbrdici, limitator brzine, daljinsko centralno zaključavanje, LED dnevna svjetla i svjetla za maglu sprijeda, aluminijske 15'' naplatke, servo upravljač. koristan i praktičan središnji naslon za ruku, upravljač podesiv po visini, prednje električne podizače stakala bez automatske funkcije (straga su leptir stakla s ručnim mehanizmom), ima čak i upozorenje na prelazak preko bijele crte LDW, stražnje parking senzore koji se ne čuju ukoliko je glazba preglasna jer ne dolazi do automatskog stišavanja glazbe. Ovo je samo dio s popisa dodatne opreme uključene u cijenu vozila koje smo testirali.

Početna cijena za Renault Twingo (paket Authentique s 1.0 SCe 70 motorom) je 65.900 kuna (u tu cijenu nisu uračunati električni podizači prednjih stakala na vratima kao niti klima) dok najskuplji paket s istim motorom košta 83.900 kuna. Testirani 0.9 Twingo može se dobiti za 81.900 kuna dok paket opreme kakav smo imali na testu - Dinamique cijenu povećava na 89.900 kuna.

Renault Twingo 0.9 TCe 90 Dinamique (4)

Tehničke karakteristike

Twingo 0.9 TCe 90 Dinamique
Vrsta motora: Turbo benzinski
Obujam motora: 898 ccm
Broj cilindara: 3
Snaga u KS: 90 KS pri 5500 o/min
Snaga u kWh: 66 kWh pri 5500 o/min
Okretni moment: 135 Nm pri 2500 o/min
Mjenjač: 5 stupnjeva
Pogon: stražnji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 10,80 s
Maksimalna brzina: 165 km/h
Potrošnja (grad): 4,90 l/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 3,90 l/100 km
Potrošnja (kombinarano): 4,30 l/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 5,20 l/100 km
CO2 emisija: 99 g/km
Duljina: 3595 mm
Širina: 1646 mm
Visina: 1554 mm
Međuosovinski razmak: 2492 mm
Obujam prtljažnika: 188 l
Masa vozila: 943 kg
Gume: 205/45 R16
Euro NCAP ocjena: 4
Cijena: 89900 kn
Ključne riječi:
cijena Renault test Twingo
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 1. siječanj 1942.

1-1-1942 Zabranjena prodaja automobila civilima u SAD-u

Zabranjena prodaja automobila civilima u SAD-u

Kongres SAD-a zabranio je prodaju novih automobila i komercijalnih vozila civilima. Do kraja mjeseca svi su se proizvođači u SAD-u prebacili na vojnu proizvodnju te je proizvodnja civilnih automobila u potpunosti zaustavljena.

vs