Vidiauto Testovi Testirali smo... Renault Talisman 1.6 dCi 160 TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 26.01.2017. 15:41

Tuto kompleto 

Renault Talisman 1.6 dCi 160 Initiale Paris TEST

Renault Talisman 1.6 dCi 160 TEST

Renault Talisman je jedna od najkompletnijih i uzbudljivijih limuzina koje smo testirali u posljednje vrijeme.

Tražite li poslovnu ili privatnu limuzinu s četvora vrata, bogato opremljenu i dobrog izgleda onda Renault Talisman ulazi u uži izbor. Nakon karavanske izvedbe s 1.6 dCi turbodizelskim motorom sa 160 KS testiramo i limuzinsku izvedbu opremljenu najbogatijim paketom opreme Initiale Paris. Već iz do sada napisanog možete zaključiti kako je Renault Talisman zanimljiv automobil koji nasljeđuje Lagunu, ali je od nje ipak daleko veći i komforniji.

S prepoznatljivim prednjim krajem s LED svjetlima u obliku (velikog) slova C i s ogromnom prednjom maskom i isto tako uočljivim znakom Renault logotipa Talisman je trenutno jedan od najprepoznatljivijih automobila na cesti. Ipak, noću biste mogli i pogriješiti u prepoznavanju jer isti prednji kraj ima i Renault Megane, ali se automobili straga ipak razlikuju jer imaju drugačiji svjetlosni potpis s dugim LED svjetlima koja uvijek svijetle. Zanimljiva nam je i boja Renaulta Talisman u kojoj smo ga dobili na test - siva Cassioppe koja je vrlo privlačna i posebna u odnosu na slične boje.

Prilaskom Talismanu uključuje se vanjska rasvjeta, stavljanjem ruke unutar vanjske kvake vrata se automatski otključavaju te nas dočekuje izrazito bogat i lijep interijer. Crna i krem boja se kombiniraju na sjedalima, oplatama vrata i na kokpitu uz plastične lajsne koje izgledom asociraju na brušeni aluminij. Uz veliki okomiti touch ekran i kožom obložena sjedala s masažom (na prednjim sjedalima) interijer je limuzinski - kvalitetni materijali na dodir i opip te povremeno škripuckanje kožom obloženog središnjeg naslona za ruke o kožna sjedala ukazuju da je Renault s Talismanom krenuo u smjeru više klase.

Podjednako će biti zadovoljni i privatni i poslovni kupci, ali i obitelj koja će se voziti unutar prostrane kabine u kojoj je vožnja vrlo sigurna i udobna jer Talisman s paketom opreme Initiale Paris nudi pomoć pri parkiranju, adaptivni tempomat, stražnju kameru, radarski sustav, masažu itd. Ispred vozača koji sjedi u kvalitetnom i udobnom sjedalu podesivom električno u svim smjerovima nalazi se središnje postavljen virtualni kokpit uz zadržane analogne kazaljke temperature vode u motoru i nivoa rezervoara goriva. Ipak, virtualni display nije baš velik kako možemo vidjeti kod premium klase automobila pa tako na središnjem ekranu možemo imati samo jedan glavni instrument - okretomjer ili brzinomjer te drugi smješten unutar prethodno odabranog.

Na izbor se nude četiri različita dizajna uz koje se u postavkama glavnog 8,7-inčnog vertikalno postavljenog ekrana može odabrati i pozadinska boja te prateće ambijentalno osvjetljenje interijera. Zgodno je i što se sve te modifikacije mogu vezati uz pet različitih Multi-Sense načina vožnje unutar kojih se definira ponašanje motora u vožnji, tvrdoća odnosno mekanost upravljača, ponašanje 4Control sustava koji u vožnji omogućuje zakretanje kotača na stražnjoj osovini pa su skretanja znatno efikasnija. Promjenom recimo iz Sport načina u Comfort ovjes postaje udobniji, motor postaje manje agilan kako bi se utjecalo na manju potrošnju goriva.

Renault Talisman 1.6 dCi EDC 160 Initiale Paris (3)

Pored četiri predefinirana načina - Sport, Comfort, Eco i Neutral možemo i sami složiti svoju vlastitu konfiguraciju ponašanja vozila u vožnji te prateće dizajne instrumenata i osvjetljenja. Ako nam bilo što smeta, može se isključiti. Zgodno je što se putem tipke Multi-Sense smještene pored električne parking kočnice i komandi multimedijskog sustava dvoklikom možemo prebacivati između dva najdraža načina vožnje. Vrlo praktično.

Renault Talisman 1.6 dCi EDC 160 Initiale Paris (2)

Renault Talisman s (omanjim za veće limuzine) dizelskim motorom obujma 1,6 litara je u vožnji zabavan, agilan je u većini situacija i spreman na akciju u vrlo kratkom periodu od trenutka kad snažno pritisnemo papučicu gasa i time vozilu damo do znanja da želimo zajahati cijelu ergelu. EDC automatski mjenjač s dvije spojke je vrlo brz i ugodan u izmjenama šest stupnjeva prijenosa (kod benzinskih motora ima sedam stupnjeva), uz mogućnost sekvencijalnog (ručnog) mijenjanja brzina pomicanjem ručice mjenjača ulijevo. Ipak, u tom modu je moguće mijenjati jednu po jednu brzinu, kao što je uobičajeno za sekvencijalne mjenjače (nema polugice iza kola upravljača) a ulaskom u više okretaje automatski će se mjenjač prebaciti u sljedeću brzinu odnosno sljedeći stupanj. Tako da smo efektniju vožnju imali u čisto automatskom načinu mijenjanja jer bi se u tren oka mjenjački sklop prebacio iz recimo šeste u treću brzinu.

Tijekom testa Renault Talisman nam je u prosjeku trošio 8 litara, uz kombinaciju gradske vožnje te autoceste na kojoj smo se držali propisa. Vožnja je srednje tvrda, s obzirom da su na vozilo postavljeni veliki 19-colni alu naplatci s gumama 245/40 R19 pa se na lošijim cestama na trenutke gubi osjećaj da se vozimo u francuskoj limuzini. Osjećaj je bliži njemačkom.

Renault-Talisman-4Control

Sustav 4Control dobro radi svoj posao, mi kao vozači smo njegovo djelovanje mogli osjetiti samo pri naglijim ulascima u sporedne ulice kada bismo osjetili da se stražnji kraj ipak malo drugačije ponaša nego kod konkurencije. Ali, ponašanje vozila je ugodno, nema iznenadnih i čudnih osjećaja nego smo takav način ponašanja vrlo brzo prihvatili i zavoljeli. Cijenimo vrlo tvrd osjećaj na upravljaču u sportskom načinu vožnje što je zgodno za autocestu dok smo u gradu ipak više voljeli komforniji način s mekšim odzivom. Iza kola upravljača se nalazi head-up display koji olakšava praćenje brzine tijekom vožnje, prikazuje prometne znakove koje smo prošli. Talisman je opremljen sigurnosnim sustavima pomoći - za nadzor mrtvog kuta, ima aktivni ograničavač brzine s radarom, sustav za pomoć pri parkiranju sprijeda i straga.

Isprobali smo sustav koji se zove Jednostavno parkiranje koji omogućuje da vozilo samo procijeni gdje se možemo parkirati, a nakon pritiska na tipku s kolom upravljača ispod komandi klime (i grijanja te hlađenja prednjih sjedala) na ekranu samo trebamo odabrati vrstu parkiranja - paralelno, okomito ili pod kutom. Ili pak izlazak s parking mjesta. Zatim pritisnemo žmigavac kojim dajemo do znanja vozilu na koju se stranu želimo parkirati te vozimo polako prema naprijed. Nakon što sustav vozila uz pomoć senzora "skenira" okoliš započinje niz naredbi u kojima mi sudjelujemo korištenjem noge na kočnici odnosno otpuštanjem kočnice kako bi se vozilo kretalo te prema naredbama na ekranu prebacujemo ručicu automatskog mjenjača u rikverc ili prema naprijed.

Kad sustav otkrije slobodno parking mjesto zahtijeva od nas da se zaustavimo, prebacimo ručicu mjenjača u R (rikverc) te time započinje zanimljiva vožnja koju preko stražnje kamere, retrovizora i parking senzora nadgledamo. Ne može li se vozilo uparkirati iz prvog pokušaja jer je ulazni kut nepraktičan, na ekranu će se pojaviti obavijest da se zaustavimo i prebacimo ručicu mjenjača u D način. Vozilo cijelo vrijeme samostalno upravlja volanom koji se vrti ispred nas, a mi s osmijehom na licu pratimo što se događa.

Renault Talisman 1.6 dCi EDC 160 Initiale Paris (1)

Nakon što smo više puta tijekom testa koristili sustav za pomoć pri parkiranju zaključujemo kako je uspješan što se tiče otkrivanja svih prepreka i nema opasnosti da ćemo oštetiti neko drugo parkirano vozilo ili udariti u neku prepreku tijekom uparkiravanja, ali sustav ne prati bijele crte na asfaltu ili betonu pa će se uparkirati izvan bijele crte kako bismo izašli ugodno iz vozila jer se recimo s naše lijeve strane nalazi stup. Sustav je izrazito pažljiv prema svim vrstama prepreka.

U multimedijskom dijelu testirani Renault Talisman je napredan, svima se pa i nama sviđa okomiti položaj ekrana s velikim ikonama operativnog sustava prevedenog na hrvatski jezik. Ikone su velike u gotovo svim podizbornicima, sustav se ponaša kao kod današnjih tableta pa je tako na početna četiri ekrana moguće dodavati widgete i prozore kao na pravom tabletu. Uz standardne Bluetooth povezivosti, navigaciju i USB stick najviše smo koristili slušanje glazbe sa spojenog pametnog telefona. Zvuk je preko 13 zvučnika Bose kvalitetan, prostran, s mogućnošću podešavanja (samo) basa i visokih tonova, bez podešavanja srednjih tonova. Naravno da smo slušali vrlo glasno omiljenu glazbu, uz praktične tipke za kontrolu iza kola upravljača i u središnjem dijelu preko komandera kojim se može koristiti i suvozač.

Renault Talisman je dostupan s turbodizelskim dCi motorima snage 110, 130 i 160 KS te turbobenzinskim TCe sa 150 i 200 KS.

Početna cijena za 1.5 dCi 110 starta od vrlo prihvatljivih 171.900 kuna (karavanska Talisman Grandtour inačica od 181.400 kuna), benzinska ponuda starta od 202.900 kuna (karavan od 212.400 kuna). Testirani Talisman ima početnu cijenu 238.900 kuna dok se Initiale Paris i dodatna oprema na vozilu kakvo smo imali na testu (sustav za parkiranje Slobodne ruke, kamera, mlaznice za pranje prednjih svjetala, grijani upravljač, metalik boja) treba platiti 294.867 kuna. Talisman je dakle bogato opremljen, ima dobru početnu cijenu te pregršt dodatnih opcija, može konkurirati mnogim već od prije poznatim limuzinama iz D segmenta iako se radi o potpuno novom modelu kojem želimo velik broj novih generacija.

Tehničke karakteristike

Talisman 1.6 dCi 160 Initiale Paris
Vrsta motora: Turbo diesel
Obujam motora: 1598 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 160 KS pri ---
Snaga u kWh: 118 kWh pri ---
Okretni moment: 380 Nm pri 1750 o/min
Mjenjač: automatski
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 9,40 s
Maksimalna brzina: 215 km/h
Potrošnja (grad): 5,00 l/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 4,00 l/100 km
Potrošnja (kombinarano): 4,40 l/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 8,00 l/100 km
CO2 emisija: 118 g/km
Duljina: 4848 mm
Širina: 1869 mm
Visina: 1463 mm
Međuosovinski razmak: 2808 mm
Obujam prtljažnika: 608 l
Masa vozila: 1518 kg
Gume: 245/40 R19
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 294867 kn
Ključne riječi:
cijena u Hrvatskoj Renault Talisman test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 8. prosinac 1981.

12-8-1981 Mitsubishi stigao u SAD

Mitsubishi stigao u SAD

Mitsubishi je pod vlastitim imenom počeo prodavati svoje automobile u SAD-u. Mitsubishi je i prethodno prodavao neka svoja vozila u SAD-u, ali samo u suradnji s američkim proizvođačima.

vs