Vidiauto Testovi Testirali smo... Renault Clio GrandTour 0.9 TCe 90 Dinamique TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 29.10.2013. 14:13

Za grad i duge ture 

Renault Clio GrandTour 0.9 TCe 90 Dinamique TEST

Na test smo dobili Clio GrandTour s trocilindarskim benzinskim turbo motorom snage 90 KS

Testirao: Krunoslav Ćosić

Renault Clio GrandTour koncept predstavljen je po prvi put početkom 2007. godine u Ženevi, kao najava širenja game u to vrijeme aktualnog modela Renault Clio III, a s ovim je konceptom Renault zahvatio kupce koji traže mali Gran Turismo karavan, dinamičnih i zavodljivih linija. Konačna verzija Clija karavan iz 2008. godine većinu je stilskih smjernica preuzela od spomenute studije Clio Grand Tour predstavljene na Ženevskom auto salonu, ali serijski model, očekivano, nije preuzeo predstavljenu dozu sportskog izražaja, kao niti dvovratnu karoseriju jer to onda ne bi bio punokrvni karavan kakav su zamislili u Renaultu. Studija je uvijek studija. U odnosu na klasični Clio 3, karavanska je verzija bila duža za 20-ak centimetara, s prtljažnikom obujma 439 litara, a automobil je bio opremljen i nosačima na krovu, a kao opcija nudio se i stakleni krov koji je donio više svjetla u putničkom prostoru. Prije nego li zakoračimo u sadašnju, četvrtu generaciju podsjetimo se kako je Clio lansiran 1990. godine.

U 2012. godini pojavila se naznaka novog Clija IV, a novi Clio 4 donio je ne samo novi dizajn, nego i novitete kao što su kamera za vožnju unatrag, handsfree karticu, automatski mjenjač s dvostukom spojkom, a na mjestu ekrana pojavio se punokrvni tablet osjetljiv na dodir. Naravno, obnovljeni su i motori – predstavljen je novi benzinski motor s tri cilindra, koji upravo testiramo u novom Cliju Grand Tour, a motor je obujma 898 cm3 i ima snagu od 90 KS, uz emisiju CO2 od 99 grama.

Povijest Clija

1990.: predstavljen je Clio I; naslov vozila godine 1991.
1991.-1993.: uvođenje vozila Clio Williams i Clio Baccara
1998.: lansiran je Clio II, prvo vozilo u segmentu koje je dobilo 4 zvjezdice na crash-testovima EuroNCAP; ima radio s odvojenim zaslonom, automatski klima-uređaj i sustav navigacije sa zaslonom u boji.
2000.: predstavljeni Clio Renault Sport i Clio V6.
2005.: Clio III, prvo vozilo u segmentu B koje je dobilo 5 zvjezdica prema normi EuroNCAP; „hands-free“ kartica Renault dostupna širokom krugu kupaca.
2006.: Clio III vozilo godine.
2007.: prvi benzinski motor s turbokompresorom 1.2 u segmentu.
2008.: po prvi put Clio dolazi u verziji Grandtour.
2010.: Clio slavi 20 godina, više od 11 milijuna prodanih primjeraka.
2012.: Clio IV; Clio slavi 22 godine, više od 11,5 milijuna prodanih primjeraka.

Vanjski izgled

Za dizajn novog Clija bio je zadužen Laurens van den Acker, a karavanska se verzija u odnosu na berlinu ne razlikuje baš previše, pogledamo li prednji dio vozila. Praktički su identični, dok su razlike primjetne u stražnjem dijelu. Nije stvar samo dizajna petih vrata, stražnja su svjetla drugačija, dok su prednja identična tako da u retrovizoru baš i nećete moći tako lako razaznati Clio od Clija GrandTour. Jasno, karavanska je verzija duža – za 199 mm, a razlike su primjetne i s boka. Ipak, jedan je detalj na boku ostao u istom stilu – brava stražnjih vrata je skrivena u kut pored stakla. Detalj po kojem se GrandTour razlikuje svakako je i staklo na produženom, stražnjem dijelu koji nam se jako sviđa i koji ima poveznicu s Evoqueom. Tanak je, asocira na kupeovske linije i jako je dobro dizajniran taj dio. Na krovu se nalaze držači.

Vratimo se na prednji dio. Naprijed se nalazi povećani logo koji vrlo okomito stoji na sjajnoj crnoj podlozi,a ispod stoji natpis Clio. Svjetla su naglašena kromiranim dodacima, dok dnevna LED svjetla naglašavaju izražajnost prednjeg dijela. Usporedimo li GrandTour s prethodnom verzijom, visina poda je sada niža, tragovi kotača su prošireni, dok su kotači čak i izbačeni prema van naglašavajući tako dinamičnost.

Renault Clio Grandtour 0,9 TCe 90 Dinamique (2)

Odlično dizajniran stražnji kraj vozila

Interijer

U unutrašnjosti se Renaultov dizajner poigrao s armaturnom pločom koja podsjeća na oblik krila aviona na kojem je smješten sustav multimedije. Ploča je izdignuta od ostatka kokpita, obložena je crnim piano finišem koji je elegantan, ali i istovremeno magnet za prašinu, dok su rubovi kromirani. Piano finiš je prisutan još na nekim dijelovima interijera – otvorima za ventilaciju, kvakama na vratima, obrub oko zvučnika na vratima, dok su kromirani obrubi instrumenata – digitalnog brzinomjera, analognog okretomjera (to jako cijenimo) te nivoa goriva u rezervoaru. Piano finiš postavljen je i na upravljač koji je u polovici izrađen od kože (kao i ručni mjenjač), ali plastika na upravljaču nam se baš i ne čini dobrim rješenjem u praksi jer je upravljač skliskiji, ljeti topliji, a zimi hladniji. Istovremeno, na njemu je moguć i odbljesak sunca. Dizajnerski to dobro izgleda, ali praksa ipak pokazuje nešto drugačiju stranu tog rješenja.

Mekana plastika nalazi se na kokpitu, ali nije i na oplatama vrata. U putničkom dijelu ima puno mjesta, a prostranost je dobivena spuštanjem A stupa prema naprijed, koji je dosta polegnut. Sviđa nam se što se vozačko sjedalo može podešavati po visini. Sjedala su dobro strukirana s naslonima strana pa dobro drže i u zavojima. Na stražnjim sjedalima ima solidno mjesta i za noge, nećete osjetiti nedostatak prostora. Što se tiče prtljažnika, tu je mrežica za čuvanje stvari, a podnica prtljažnika obujma 443 litre je dosta visoka tako da na prvi pogled ne odaje prostornost. Ispod se nalazi dvostruka podnica, dok je rezervni kotač smješten s donje strane karoserije i izložen vanjskim utjecajima.

Renault Clio Grandtour 0,9 TCe 90 Dinamique prtljažnik

Prtljažnik je obujma 443 litre i primjetno je veći nego kod standardnog Clija

Sličnosti i razlike u odnosu na hatchback verziju Clija

Grandtourov međuosovinski razmak jednak je hatchbackovu (2589 mm), premda je stražnji prevjes povećan s 201 na 823 mm. Ukupne je duljine 4262 mm, dok je standardni Clio dug 4063 mm (razlika je 199 mm). Prtljažnik kod GrandToura je većeg obujma - ukupno 443 litara, dok hatchback ima okruglih 300 litara. Utovarni prag kod karavana je znatno spušten.

Clio GrandTour na cesti
Renault Clio Grandtour 0,9 TCe 90 Dinamique motor

Motor od 0,9 litara ojačan je turbom

Novi benzinski turbo motor s 3 cilindra Energy TCe je zapremnine 899 cm3 i opremljen je sustavom Stop & Start, ima 90 KS i 135 Nm okretnog momenta dostupnih pri 2000 o/min. U ponudi je i atmosferski 1.2-litreni benzinac snage 75 KS, sa 16 ventila, dok dizelsku ponudu čine također dva motora snage 75 i 90 KS – dCi 75 i dCi 90 (plus verzija s automatskim mjenjačem dCi 90 EDC). DCi 90 je novi dizelski motor Energy 1.5 snage 90 KS i opremljen je sustavom Stop & Start, ima 4 cilindra te okretni moment od 220 Nm pri 1750 o/min.

Zvuk je standardan za trocilindraša, što znači da djeluje neravnomjerno, u bilo kojem trenutku moguće je uključiti R-Sound Effecte. Radi se o dodavanju posebnih zvukova motora koje smo birali preko ekrana osjetljivog na dodir. Naime, posredovanjem Renaultova R-Linka ta aplikacija oponaša zvuk niza poznatih motora preko Cliovih zvučnika, istovremeno vrlo realistično prilagođavajući ga brzini i ubrzanju automobila. Praktično je i što se može podešavati glasnoća, pa ako želite biti faca pred suputnicima, odaberite neki od zvukova kao što su zvuk pravog motocikla (nevjerojatno realističan), Clio V6, pomalo smiješan zvuk naziva Reinastella koji oponaša svemirsko vozilo itd. Zabavno, ako vas to veseli.

Renault Clio Grandtour 0,9 TCe 90 Dinamique (multimedija) (12)

U trenu se iz trocilndraša pretvara u nešto vrlo uzbudljivo

U vožnji nam je Clio Grand Tour 2013 pokazao kako ima odlične kočnice, mjenjač s pet stupnjeva prijenosa je također odličan, precizan i s kratkim hodovima ručice obložene kožom. Na testu smo imali najjači paket opreme Dinamique.

Motor se vrti do 6.000 okretaja, a bez ikakvih poteškoća povući će i iz nižih okretaja (90 posto okretnog momenta dostupno je već od 1650 o/min). U praksi se pokazuje kako je najoptimalnije vrtjeti ga na oko 2000 o/min. Tijekom testa smo ga znali stisnuti i iznad 4000 okretaja i tada se osjeti snažno ubrzavanje, a kada automobil uhvati brzinu i ako ga se vrti nešto više, doslovce se neće osjetiti kako je riječ o na papiru slabom motoru snage od samo 90 KS. I to još u karavanu. Pri tome je zvuk motora primjetan, ali nije preglasan, iako ima tri cilindra. Na autocesti se ne čuje buka motora, ali se čuje strujanje vjetra. Pri brzini od 130 km/h motor se u petoj brzini vrti na 3250 okretaja.

Renault Clio Grandtour 0,9 TCe 90 Dinamique (interijer) (2)

Sustav koji smanjuje emisiju CO2

Start/stop sustav gasi motor na semaforu, motor se pokreće jako brzo, bez trzanja i ometanja - dok se stisne papučica kvačila do pola motor se već pokrene. Inače, automobil se pokreće i bez ključa/kartice, ali se kartica može i koristiti smještanjem u utor. Isto tako, i otvaranje vrata je bezkontaktno, bez ključa. U vožnji se sljedeća brzina predlaže na oko 2000 okretaja, a dok je motor hladan uključen je plavi znak upozorenja. Tu je i LED-ica koja indicira koliko je vožnja ekonomična – prelazi iz zelene boje u narančastu ukoliko je papučica gasa više stisnuta. Električni varijabilni servo upravljač podesiv po visini i dubini je dosta precizan i po gradu i na otvorenoj cesti. Sviđa nam se postojanje naslona za ruku, ali to je opcija koja se plaća dodatnih 690 kuna. Automobil ide dobro i kroz zavoje, težište mu nije previsoko tako da nema velikog naginjanja u zavojima. Dobro prelazi i preko neravnina, uz međuosovinski razmak od 2589 mm.

Clio Grand Tour nam je po gradu trošio oko 8 litara, a na autocesti potrošnja je 7 litara, dok je prosjek testa s uključenom izvangradskom vožnjom 7 litara. Vozački dio možemo zaključiti kako se u vožnji osjeti tromost, ako se motor ne vrti (ne zaboravimo da se radi o 0,9-litrenom motoru), dok su na autocesti ubrzavanja duga i traju. Ako ga se na otvorenoj cesti vrti u višlje okretaje tada se tromost može pretvoriti u solidnu akceleraciju. Jasno, jači pritisak na papučicu gasa povećava i potrošnju, bez obzira što se radi o samo tri cilindra.

Od sigurnosnih i voznih tehnologija već se u osnovnoj Authentique opremi nude ABS, ESP, pomoć pri kretanju na uzbrdici, četiri zračna jastuka, ISOFIX.

Multimedija

Renault R-Link je relativno nova stvar, a zamišljena je kao poveznica između svijeta automobila i pametnih telefona spojenih na Internet. Ekran je u biti tablet od 7 inča, osjetljiv na dodir u rezistivnoj tehnologiji, a koristi se i glasovna komunikacija. Podržana je i navigacija, a korištene karte su TomTom, s uslugama koje bi na ekranu trebale prikazati najnovije informacije o stanju u prometu. Funkcija nije podržana u Hrvatskoj jer HAK ne pruža takve (vrlo korisne) informacije koje su uobičajene u zapadnom svijetu već godinama. Sučelje ekrana podijeljeno je u nekoliko dijelova, a moguće je i mijenjati način prikaza, inače u stilu prozora manjih ili većih dimenzija.

Renault R-Link Store je prva trgovina s aplikacijama u automobilskom svijetu koja korisniku omogućuje pregledavanje i preuzimanje aplikacija pomoću opcije MyRenault, a aplikacije se mogu preuzimati direktno iz vozila (pri čemu pametni telefon s pristupom Internetu mora biti spojen na sustav) ili pak s kućnog računala. Media Nav uključuje FM radio i Bluetooth A2DP koji omogućuje slušanje glazbe bežičnim putem (audiostreaming direktno s mobitela) ili hands-free telefoniranje.

Sustav ima jako puno postavki za podešavanje, imali smo osjećaj kako nema kraja postavkama. Zvuk iz zvučnika smještenih i na stražnjim vratima je solidan i zadovoljavajući, a kontrolira se i pomoću tipki ispod kola upravljača koje su smještene na odličnom ergonomskom mjestu. Spomenimo kako audio sustav nema CD čitač tako da ćete glazbu prenositi preko USB sticka, SD kartice ili pak spajanjem vanjskih uređaja. Na ekranu se mogu pregledavati fotografije, gledati video filmovi, možete pristupiti telefonskom imeniku, pozivima koje ste obavili ili propustili, nazvati govornu poštu, a podaci se s telefona mogu automatski prebaciti u sam sustav.
Spomenuli smo razne aplikacije, a zanimljiva među njima je svakako i čitanje e-mailova na ekranu.

Zgodno je što se na ekranu prikazuju informacije o eko vožnji, a radi se o analizi ponašanja vozača u vožnji, ubrzavanju, mijenjanju stupnjeva prijenosa, sve s ciljem optimizacije potrošnje goriva i smanjenja utjecaja na okoliš. Vozilo će vam čak i sugerirati da ne ubrzavate snažno, a postoji i poruka u kojoj se kaže da sporijim ubrzavanjem nećete izgubiti puno vremena, ali ćete smanjiti potrošnju.

Renault Clio Grandtour 0,9 TCe 90 Dinamique (multimedija) (10)

Provjera koliko zaista ekološki vozite

Renault Clio GrandTour 0.9 TCe Dinamique cijena

Ugrubo, u odnosu na hatchback verziju, karavanska je verzija skuplja za oko 5000 kuna, u svim verzijama motora i paketa opreme. Osnovna oprema Authentique dostupna je samo za slabiji benzinski 1.2 16V motor snage 75 KS i tada nećete dobiti klima uređaj – cijena je 86.400 kuna. Cijena za test vozilo s paketom opreme Dinamique je 109.400 kuna, a dodatna oprema ugrađena u testno vozilo cijenu povećava na 123.440 kuna.

Pogledajte sve cijene za benzinske motore, prema paketima opreme:
Authentique 1.2 16v – 86.400 kuna
Expression 1.2 16v – 94.400 kuna
Expression Energy TCe 90 Stop & Start – 102.400 kuna
Dynamique 1.2 16v – 102.400 kuna
Dynamique Energy TCe 90 Stop & Start – 109.400 kuna

Dizelska ponuda motora, opreme i cijena izgleda ovako:
Expression dCi 75 – 107.400 kuna
Expression dCi 90 EDC – 128.400 kuna
Dynamique Energy dCi 90 Stop & Start – 122.400 kuna
Dynamique dCi 90 EDC – 136.400 kuna

©VidiAuto.com, 10.2013.

Tehničke karakteristike

Clio GrandTour 0.9 TCe 90 Dinamique
Vrsta motora: Turbo benzinski
Obujam motora: 899 ccm
Broj cilindara: 3
Snaga u KS: 90 KS pri 5250 o/min
Snaga u kWh: 66 kWh pri 5250 o/min
Okretni moment: 135 Nm pri 2500 o/min
Mjenjač: 5 stupnjeva
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 12,20 s
Maksimalna brzina: 182 km/h
Potrošnja (grad): 5,50 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 3,90 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (kombinarano): 4,50 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 7,00 (kWh ili l)/100 km
CO2 emisija: 104 g/km
Duljina: 4267 mm
Širina: 1732 mm
Visina: 1920 mm
Međuosovinski razmak: 2589 mm
Obujam prtljažnika: 443 l
Masa vozila: 1055 kg
Gume: 195/55 R16
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 123440 kn
Ključne riječi:
cijena cijena u Hrvatskoj Clio Clio GrandTour Renault test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. rujan 1908.

9-24-1908 Prvi Model T

Prvi Model T

Prvi tvornički izrađen Ford model T završen je na današnji dan. Automobil je svoju pravu popularnost i slavu počeo stjecati tek 6 godina kasnije kada je uvođenjem proizvodnje na pokretnoj traci osjetno pojeftinio.

vs

.::.