Vidiauto Testovi Testirali smo... Opel Astra GTC 1.6 Turbo Sport TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 01.12.2014. 09:30

Opaka i lijepa 

Opel Astra GTC 1.6 Turbo Sport TEST

Opel Astra GTC 1.6 Turbo Sport TEST

Opel Astra GTC s paketom opreme Sport prava je zvjerka za vožnju do posla i zatim nakon posla vožnju negdje po otvorenoj cesti, za svoj gušt.

GTC Astra je punokrvni sportaš, vidi se to i pri pogledu na vozilo, ali i pri pogledu na karakteristike. Okruglih 200 KS izvlači se iz omanjeg 1,6-litrenog benzinskog motora potpomognutog turbinom. U praksi, to znači da je masa vozila manja, a istovremeno se dobiju bolje performanse na terenu. 
Benzinski motor s četiri cilindra maksimalnu snagu od 200 KS postiže pri 5500 okretaja što znači da ćete ga za što bolje performanse na cesti tjerati u visoke okretaje. Jasno, ako ste se odlučili za ovakav tip automobila onda vas ne brine koliko će auto trošiti goriva kao niti kolika je trenutna cijena goriva – vas zanima samo gušt u vožnji. Jasno, Astru GTC ćete moći i vrlo ugodno i mirno voziti kao standardno vozilo, ali uvijek će vas nešto vući da ju stisnete u okretaje. I osjetite 280 Nm okretnog momenta dostupnih u rasponu od vrlo niskih 1650 do 3500 okretaja. Dakle, turbina će motoru itekako dobro pripomoći u gotovo svim situacijama, a povući će i ispod 1500 okretaja što veseli jer se turbo rupa neće baš niti osjetiti. Zadovoljni smo i s međuubrzanjima.

Zvuk motora u kabini je punašan, dubok kad se stisne papučica gasa, a vizualnom dojmu pridonose dvije ispušne cijevi straga. Na autocesti Astra GTC nije preglasna. Prosjek potrošnje tijekom testa je dobrih 8 litara, po gradu Opel Astra GTC troši između 8 do 9 litara, dok se na otvorenoj cesti potrošnja spušta na oko 6 litara. U gradskoj vožnji potrošnju će smanjiti start-stop sustav. Najveća brzina koja se s GTC-om može postići je 230 km/h, što je respektirajuća brojka, a ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 7,9 sekundi. U vožnji se ipak osjeća velika masa vozila od Spomenimo i kako se motor u šestom stupnju prijenosa, pri brzini od 130 km/h vrti na oko 3500 okretaja.

Opel Astra GTC 1.6 (4)

U opcijama je moguće podesiti upozorenje na brzinu ukoliko se vozite prebrzo, može se pratiti koliko je vožnja ekonomična te nadgledati dijagram potrošnje za posljednjih 50 prijeđenih kilometara.

Odabirom Sport načina vožnje, koji u slučaju testirane Astre GTC nema veze s nazivom vozila jer se oznaka Sport u nazivu odnosi na paket opreme, odaziv na papučicu gasa se mijenja i to smo svaki put dobro osjetili kad god smo si odlučili dati oduška kada su za to postojali normalni uvjeti na cesti. Istovremeno s odabirom Sport načina vožnje osvjetljenje instrumenata postaje jarko crveno. Dakle, ugođaj je noću baš autentičan. Istovremeno, Astra GTC postaje puno agilnija, dinamičnija i agresivnija u vožnji. Papučice za noge su, jasno, aluminijske kao što i dolikuje ovakvom tipu vozila.

Opel Astra GTC 1.6 (2)

Pri testiranju GTC-a bili smo vrlo zadovoljni s ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva; mjenjač je gotovo savršen i ima jako ugodne hodove ručice, hodovi su kratki i precizni. Mjenjač kakav samo poželjeti možete. Jako su dobre i kočnice kao i upravljač koji je precizan u svim uvjetima. Upravljač je obložen kožom, a kada se pritisne materijal izrade osjeća se mekanoća ispod kože. Fora!

Opel Astra GTC je pregledna u vožnji, ali ne i prilikom promjene vozne trake kada do izražaja dolaze nedostaci kao kod svakog kupea. Pri parkiranju straga će dobro doći ugrađeni parking senzori, ali koji daju samo zvuk prilikom nailaska na prepreku.

Opel Astra GTC 1.6 (1)

Coupe s troja vrata dužine je 4466 mm, uz međuosovinski razmak od 2695 mm tako da je istovremeno i udoban koliko već može biti sa sportskim ovjesom. U svakom slučaju, automobil nije pretvrd na cesti tako da ćete to cijeniti svaki put kad idete na posao ili pak umorni s posla. Gume su 235/50 R18V. U opcijama se mogu podesiti postavke za sportski ovjes, sportske performanse motora, upravljač također može biti sportski podešen, a sve prati osvjetljenje za sportsku vožnju.

Opel Astra je u izvedbi GTC dostupna s više motora – benzinci su snage od 100 do čak 280 KS (posljednja je OPC verzija), a dizelaši od 110 do 195 KS. Motori su dostupni s 5 i 6-brzinskim ručnim i automatskim mjenjačima sa šest stupnjeva prijenosa.

Eksterijer i interijer

Vizualno, Astra GTC je dobro pogođena, a odlično joj stoji i boja. Vidi se da je sa svih strana vozilo nabrijano detaljima, grafikom na vratima koja su zaista velika, što se osjeti na parkiralištu prilikom svakog izlaska iz vozila. Odmah se na prvi pogled vidi kako se radi o Astri, ali isto tako iste milisekunde postaje jasno kako se radi o drugačijoj Astri koja je namijenjena nečemu posebnijem na cesti. S prednje strane strahopoštovanje ulijeva rešetka hladnjaka na razigranom dizajnu prednjeg dijela vozila s ksenon svjetlima. Na boku je primjetan Opelov bumerang kao i stražnji dio vozila koji se pri pogledu s boka spušta vrlo nisko, uz kromiranu lajsnu koja prati liniju krova. Straga dinamiku podiže snažan krovni spojler kao i jako lijepo dizajnirana stražnja svjetla. I opet spominjemo dvije ispušne cijevi. Na boku se nalazi oznaka OPC line asocirajući na najljuću oznaku iz Opela, a koja se nalazi još i na Corsi te na Insigniji.

U unutrašnjosti pozornost privlači veliki broj gumbića, lijepo oblikovani instrumenti te središnji ekran u boji. Do izražaja dolaze predivnom bijelom bojom osvijetljeni instrumenti velikog okretomjera i brzinomjera kao i dva manja prateća instrumenta za gorivo i temperaturu vode, ali koji će postati crveni kada se odabere način vožnje Sport. Između njih smješten je vrlo koristan ekran s prikazom informacija putnog računala. Istovremeno se prikazuje veći broj informacija. Spomenimo i kako se u noćnim satima veći dio unutrašnjosti vozila osvjetljava crvenim osvjetljenjem – pored unutarnjih rukohvata na vratima te ispod ručice mjenjača.

Sjedala su sportski profilirana i pružaju dobar bočni oslonac prilikom vožnje po zavojima, a moguće je podesiti i visinu. Putnici straga imaju dovoljno mjesta za ugodnu vožnju. Tu je i vrlo prostran prtljažnik volumena 380 litara. I više nego velik prtljažnik.

Opel Astra GTC 1.6 (3)

Multimedija

Infotainment sustav je vrlo bogat. Navigacija pruža velike mogućnosti tijekom vožnje (točke od interesa, prometne informacije u zemljama u kojima su dostupne), spajanje pametnog telefona omogućuje putem Bluetootha ne samo razgovor tijekom vožnje nego i slušanje glazbe pohranjene u telefon. Telefonski imenik se može prenijeti iz telefona u sustav vozila tako da pozivati možete putem infotainment sustava, bez potrebe da dotaknete telefon. Sustav ima prijevod i na hrvatski jezik. Kod izgleda izbornika na početnom ekranu moguće je podesiti koje se funkcije prikazuju odnosno koje da se ne prikazuju ukoliko ih ne koristite, automatsku glasnoću, broj omiljenih stranica.

Cijena za Opel Astru GTC

Cijena za testiranu Astru GTC sa Sport paketom opreme je 187.682 kuna. Enjoy paket opreme starta sa 178.113 kuna, slijedi ga Drive s cijenom 181.835 kuna. Dakle, vrlo konkurentna cijena koju drugi konkurenti iste snage prelaze. Ipak to nije konačna cijena jer je testirana Astra GTC dodatno opremljena s OPC line detaljima, prednjim LED i bi-ksenon svjetlima, s kontrolom podvozja, aluminijskim papučicama, s pomoći pri parkiranju tako da se u konačnici cijena penje na 247.332 kune.

©VidiAuto.com, 12/2014.

Tehničke karakteristike

Astra GTC 1.6 Turbo Sport
Vrsta motora: Turbo benzinski
Obujam motora: 1598 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 200 KS pri 5000 o/min
Snaga u kWh: 147 kWh pri 5000 o/min
Okretni moment: 280 Nm pri 1650 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 7,90 s
Maksimalna brzina: 230 km/h
Potrošnja (grad): 8,40 l/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 5,50 l/100 km
Potrošnja (kombinarano): 6,60 l/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 8,00 l/100 km
CO2 emisija: 154 g/km
Duljina: 4466 mm
Širina: 1840 mm
Visina: 1489 mm
Međuosovinski razmak: 2695 mm
Obujam prtljažnika: 380 l
Masa vozila: 1408 kg
Gume: 235/50 R18V
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 187682 kn
Ključne riječi:
Astra cijena u Hrvatskoj GTC Opel test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs