Vidiauto Testovi Testirali smo... Mazda3 2.0i GTA Sport TEST

Autor: Kristijan Ptičar Objavljeno: 28.03.2012. 14:36

Udobnost i svestranost

Mazda3 2.0i GTA Sport TEST

Mazda3 2.0i GTA Sport TEST

150 KS je granica kada neki automobil ulazi u rang sportskih. Iako se u test Mazdi3 nalazi oznaka Sport, ta oznaka ipak ne označava (nužno) da se radi o sportskom automobilu nego o liniji Sport jer postoji i Mazda3 Sedan, s četvora vrata i koja jako sliči Mazdi 6. Testirani automobil ima cijenu od 190.076 kuna

Testirao: Krunoslav Ćosić

Vanjski izgled

Mazda3 2.0i GTA Sport, koja se proizvodi od 2003. godine je doživjela lagani redizajn, a kao najveća novost na test vozilu primjećuju se nove LED lampe smještene unutar rešetke koja je također osvježena i veća nego kod modela prije redizajna (facelifta). Po pet velikih LED-ica smješteno je u zakrivljenu liniju, čime će testirana Mazda3 biti prepoznatljivija na cesti. Drugačije su i maglenke koje su sada smještene u nešto veće otvore za zrak. Svjetla su sa ksenon tehnologijom.

IMG_0203

Novost su nešto veći retrovizori, a sve promjene su dovele do boljeg koeficijenta otpora zraka koji sada iznosi 0,29 (prije redizajna 0,30).

Na stražnjem su dijelu test Mazde nova LED svjetla koja moderno izgledaju, a novi je i stražnji branik. I to bi bile sve novosti na Mazda3 faceliftu.

Ispod pragova se nalaze spojleri koji automobilu daju sportski izgled, a i automobil izgleda niži kad ga se pogleda s boka. Vozilo ima jako lijepu i vrlo originalnu smeđu boju koja privlači pozornost.

IMG_0195

Unutrašnjost

Unutrašnjost testirane Mazde 3 2.0i GTA Sport je moderna i korišteni su kvalitetni materijali. Kokpit ima mekani finiš, a plastična imitacija metala nalazi se ispred suvozača, točnije iznad relativno malog pretinca. Dašak luksuza pruža se i na ukrasnim lajsnama na pragovima vrata, ali nam je osvjetljenje prekičasto. Koristi se plava boja koja je jednostavno prejaka i bilo bi bolje kad bi bila slabija. Spomenimo i kromirane papučice za gas, kočnicu i spojku te mjesto za odmor lijeve noge.

IMG_0208
IMG_0207

Plava se boja osvjetljenja koristi i na audio sustavu, kod kontrole glasnoće i pri mijenjanju radijskih postaja ili glazbenih brojeva na CD-u, a prilikom poglašnjavanja ili stišavanja zvuka osvjetljenje se u pulsirajućem ritmu uključuje i isključuje, što je ugodno za vidjeti u noćnim satima.

Što se tiče mjesta, vozilo dužine 446 cm ima sasvim dovoljno mjesta i naprijed i natrag. Putnici neće osjetiti nedostatak komfora, bez obzira na poziciju sjedenja. Prednja sjedišta imaju grijanje, iako nisu kožna, a moguće je podesiti grijanje u pet nivoa jakosti. Mazda3 je imala jedno od najjačih grijanja sjedišta koje smo testirali i vrlo često smo morali jakost smanjiti na 2 od 5.

IMG_0206
IMG_0199

Prtljažnik je volumena 340 litara i pruža puno bolju dostupnost nego Sedan verzija s četvora vrata (koja ima 430 litara). Naime, Sport verzije je duga 446 cm, a Sedan 458 cm (duža je 12 cm). Spomenimo i međuosovinski razmak od 264 cm, koji je identičan kod obje karoserijske izvedbe.

Mazda3 u vožnji

Iz 2.0 četverocilindarskog rednog motora sa 16 ventila i dva bregasta vratila u glavi dobije se maksimalnih 150 KS, dostupnih pri 6.500 okretaja. Okretni moment iznosi 191 Nm, pri 4.500 o/min. Emisija CO2 je 157 g/km. Od 0 do 100 km/h Mazda 3 ubrzava za 10,4 sekundi, a maksimalna brzina je 206 km/h (Sedan verzija maksimalno ide do 212 km/h, dok su svi ostali podaci identični).

U vožnji je trojka vrlo tiha, ukoliko se vozi umjereno, bez velikog pritiska na papučicu gasa te ukoliko se slijede upute s mini ekrana smještenog unutar instrument ploče. Iznad 3.500 okretaja motor postaje glasniji, dobiva dublji zvuk i postaje sportskiji. Naročito ako se malo duže vozite u drugoj brzini, u području od 3.000 do 5.500 okretaja, tada automobil kao da prijeđe u neko drugo stanje i postaje vrlo agilan i snažan.

IMG_0230

Vozite li se u četvrtoj brzini, na oko 2.500 okretaja te poželite ubrzati, stisak na papučicu gasa neće donijeti ubrzanje. Potrebna je strpljivost dok okretaju ne prijeđu 3.000 odnosno 3.500 i tada motor snažno povuče. Klasično za atmosferski motor, koji pri manjim okretajima nema momenta.

Iznenadilo nas je tijekom testiranja savjetovanje automobila koji nam sugerira višu odnosno nižu brzinu mjenjača. Naime, vozimo se u četvrtoj brzini pri 1.750 okretaja, a na ekranu nam se već sugerira viši stupanj prijenosa. Ukoliko poslušamo sugestiju i prebacimo u višu brzinu, tada je motor u petoj brzini na oko 1.500 okretaja. Nedovoljno za vožnju, pa nije ovo dizel s turbom! Motor se muči tako da je potrebno ipak malo oslušnuti i motor, a ne samo vjerno pratiti upute s ekrana.

IMG098

U vožnji autocestom, pri brzini od 120 km/h u šestoj brzini, ukoliko se želi ubrzati, mijenjanje brzine u niži stupanj je obavezno, i to čak najbolje u četvrtu brzinu, a nakon ubrzavanja na željenu brzinu može uslijediti sljedeća brzina, ili pak šesta, ukoliko se motor dovoljno visoko vrti.

Na autocesti se, pri 130 km/h i u šestoj brzini motor vrti na niskih 3.000 okretaja. Tada je vrlo tih i ugodan za vožnju.

IMG097

Gdje se najbolje osjeti 150 KS? Pri startu, definitivno, te pri visokim okretajima, iznad 3.500 okretaja! Ukoliko malo agilnije startate i ne odustajete od višljih okretaja, tada ste garantirano u fazi uživanja koje ovaj motor može pružiti. Ubrzavanje je snažno, a pogled na retrovizor i prazan prostor koji se povećava između nas i vozila iza povećava adrenalin i znate zašto ste kupili ovaj automobil. Ako ga nikada ne vozite tako i samo pratite upute za mijenjanje brzina, bolje bi bilo da si kupite slabiji motor – Mazdu 3 sa 105 KS.

Spomenuli smo retrovizor, a na oba vanjska retrovizora upalit će se signal upozorenja da se u mrtvom kutu nalazi vozilo koje možda niste primijetili. Odlučite li se na mijenjanje vozne trake, s uključenim pokazivačem smjera, dobit ćete zvučno upozorenje kako se u mrtvom kutu nalazi neko vozilo.

IMG_0239
IMG099

Odlična funkcionalnost (koja se naravno može i isključiti) za vožnju po gradu, po prometnicama s više traka, kada se u djeliću sekunde mijenja raspored vozila na kolniku. O čemu je riječ? Ovaj automobil ima radar  (RVM) koji prati područje iza vozila unutar 50 metara te zvučno i svjetlosno upozorava vozača na opasnost, a koji se može i isključiti.

Ukoliko se ova funkcija koristi na otvorenoj cesti, po zavojima, budite spremni i na poneko iznenađenje kada radar neće odmah skužiti vozilo koje vam se približava i pretječe vas, a u tom ste trenutku i vi krenuli pretjecati vozilo ispred sebe.

S većinom komponenti vozila smo izrazito zadovoljni i preporučili bismo Mazdu 3 za kupnju. Mjenjač sa šest brzina je dobar i precizan, s kratkim hodovima, a ručica vrlo čvrsto stoji. Kada se vozite sportski i često mijenjate brzine kako biste održali dinamiku u vožnju, mjenjač je pravi oslonac i nikada vas neće iznevjeriti.

IMG_0209
IMG_0236

Upravljač je precizan i ugodan za vožnju po gradskim prometnicama, ali ako se namjeravate žešće voziti po zavojima, nedostajat će vam malo čvrstoće. Nije loš, ali voljeli bismo kada bi bio još malo krutiji i čvršći. Po gradu je, dakle, odličan, a što se osjeti prilikom skretanja pod kutom od 90 stupnjeva. S obzirom da je podvozje nešto spušteno u odnosu na klasičnu verziju, automobil je stabilniji u vožnji.

Kočnice su odlične, u svim situacijama vozilo se dobro ponaša i vrlo ga je lako kontrolirati. S obzirom da masa vozila nije prevelika (1.266 kg), kočnice se dobro ponašaju i vrlo su sigurne. Vozilo je pregledno u vožnji, sjedala su jako dobra i dobro drže u vožnji, a vozačko se sjedište može podešavati po i po visini.

Dobro je što su naslon za lakat na vozačkim vratima te onaj između prednjih sjedišta u ravnini tako da se tijekom vožnje ruka može nasloniti. Jako nas smeta kada su ta dva oslonca neravno postavljena.

IMG_0215

Možete ocijeniti koliko vam prostora treba pri uparkiravanju, a tu su i stražnji parking senzori koji zvučno daju informaciju o udaljenosti od prepreke. Kada začujete neisprekidani zvuk, još 10-15 cm možete ići natrag.

Benzinski atmosferski motor od 2 litre voli se vrtjeti, agilan je i djeluje „zdravo“, a crveno polje počinje na 6.500 okretaja, dok blokada nastupa oko 6.900 o/min. Prije nego se motor zavrti, potrebno ga je, naravno, pokrenuti. Za pokretanje se ne koristi ključ nego Start-stop gumb, dok je ključ potrebno samo imati negdje sa sobom. Isto tako, otključavanje i zaključavanje vrata moguće je bez ključa – dovoljno je samo pritisnuti minijaturni gumb pored kvake i automobil će se otključati. Dakle, ključ se nigdje direktno ne koristi, potrebno da je imati samo u dometu vozila.

IMG_0242
IMG102
IMG_0217

Testirana Mazda 3 ima još jednu praktičnu i dobru funkcionalnost, a to je i-stop sustav. Čim se vozilo zagrije, nakon što se zaustavimo na semaforu ili bilo gdje drugdje, automatski će se zaustaviti rad motora. Riječ je o sustavu koji omogućuje uštede goriva i smanjuje zagađenje zraka, a usput se smanjuje i buka motora tijekom stajanja.

Sustav radi u situaciji kada se zaustavimo i ručicu mjenjača izbacimo iz brzine te maknemo nogu s papučice gasa i spojke. Kada trebamo krenuti motor se automatski uključuje u djeliću sekunde, puno brže nego što mi uspijemo obaviti radnju pritiska na papučicu spojke i prebacivanja u brzinu.

i-stop sustav je izrazito brz, rekli bismo da je jedan od najbržih koje smo koristili. Koliko god smo brzi htjeli obaviti radnju startanja sa semafora, dok je i-stop uključen, nismo uspjeli biti brži od paljenja motora. Odlično!

Naravno, postoje situacije kada i-stop sustav ne radi (motor nije dovoljno zagrijan, kotači nisu u ravnom položaju, vozilo je na oštroj kosini, uključeni su neki potrošači kao što su klima uređaj ili odleđivanje prednjeg vjetrobranskog stakla…). Spomenuli smo odleđivanje prednjeg vjetrobranskog stakla koje dobro dođe zimi, kada su stakla zaleđena i pod snijegom. S vremena na vrijeme bismo primijetili tanke mnogobrojne žice na staklu, dok bismo npr. gledali prema semaforu u noćnim satima.

IMG_0202

Sustav dakle štedi gorivo, iako će mnogi posumnjati u njegovu korisnost u slučaju čuvanja motora (sustav se može i isključiti), jer ne znamo koliko je dobro da se motor tako često gasi i pali. Ono što je zgodno jesu predradnje koje se obavljaju prije samog paljenja motora.

Naime, ako se usporedi vrijeme potrebno za pokretanje motora, ono je za gotovo polovicu kraće nego kod uobičajenih start-stop sustava koji se pokreću putem elektropokretača. Kod Mazde3 se pri ponovnom pokretanju koristi i izgaranje motora, a to je omogućeno sustavom izravnog ubrizgavanja i preciznim senzorom položaja koljenastog vratila.

Mnogi će možda pomisliti kako se ovime ne štedi baš puno goriva, ali koliko god da se uštedi puno je bitnije manje zagađivanje zraka i smanjenje buke. Kada se motor ugasi, tada se začuju motori drugih vozila, a naročito je ugodno stajati na semaforu u noćnim satima kada nema drugih automobila i kada tišina baš paše. Jasno, i u stanovima u blizini semafora je ugodnije spavanje jer nema buke motora.

IMG_0223

Što se tiče potrošnje, po gradu smo trošili oko 11 litara (testirali smo vozilo zimi, pri temperaturama koje su se kretale između minus 10 i minus 3 stupnja). Na otvorenoj cesti potrošnja pada na 7 do 8 litara. Tvornički podaci kažu: 9,1 litre po gradu, izvan grada 5,3 litre, a kombinirano 6,7 litara.

Od sigurnosti Mazda 3 nudi ABS, SRS, EBA, DSC, TCS, dvostruke prednje i bočne zračne jastuke, zračne zavjese, ISOFIX.

Multimedija

IMG_0211
IMG_0231
IMG103

GTA paket donosi solidan izbor dodatne opreme. Audio sustav je vrlo kvalitetan što se tiče zvuka jer se radi o surround sustavu Bose s 10 zvučnika, kakve najčešće viđamo na Mazdinim vozilima. Sustav donosi i smanjenje šumova, a ima i Richbass woofer, digitalno pojačalo sa sedam kanala s prilagođenom ekvalizacijom, a CD player čita i MP3 diskove.

Zamjerku dajemo Bluetoothu, točnije procesu uparivanja s mobitelom. Ukoliko ne izreagirate u dvije do tri sekunde, funkcija će se automatski isključiti i morat ćete ponovo klikati po izborniku dok ne dođete do Bluetootha. Isto tako, prilikom podešavanja zvuka, sustav ne daje dovoljno vremena za preslušavanje kvalitete zvuka – na primjer, želimo podesiti jakost bassa, te nakon što postavimo jakost želimo na kratko i poslušati kakav je zvuk. Ako se ne odlučimo na promjenu u dvije sekunde, morat ćemo ponovo ići u podizbornik i potražiti bas podešavanje.

IMG_0237
IMG_0240

Inače, automobil je vrlo zabavan jer je moguće s njim doslovce komunicirati glasom. Nakon pokretanja glasovnih komandi na upravljaču začuje se ugodni ženski glas koji nas pita što želimo raditi. Čut ćemo moguće opcije, a nakon toga je glasom potrebno reći što želimo napraviti. Komunikacija je zabavna i može trajati dosta dugo, ovisno koliko se opcija nudi unutar pojedinog izbornika (na primjer, prilikom dodavanja novog mobitela na Bluetooth sustav).

IMG_0221

Audio sustav koristi dva ekrana za prikaz informacija – jedan je u boji i dijagonale 4,1 inča, a drugi je dvobojan (plavo-bijeli). Kritiku dajemo na  prikazanu veličinu točnog vremena i temperature, koji su vrlo sitni, dok su druge informacije kao što su prosječna potrošnja i prosječna brzina ispisane jako velikim fontom. Osobno, potrošnju bismo ostavili u veličini fonta kakva je zadana, ali bismo definitivno smanjili font na prosječnoj brzini, koji ne koristimo tako često kao što je točno vrijeme ili vanjska temperatura zraka.

IMG_0226
IMG_0227

Testna Mazda imala je i navigaciju kojom se upravlja putem komandi na upravljaču, a upravljanje je intuitivno i brzo. Moguće je pretraživati po adresi ili pak tražiti točke od interesa (POI) kao što su restorani, bankomati, benzinske postaje…

Mazda3 2.0i GTA - cijena

Mazda koju smo imali na testu dolazi s najjačim paketom opreme GTA i košta 190.076 kuna (25.343 eura), s metalik bojom. Početna cijena s istim motorom je 176.076 kuna, dok se najjeftinija Mazda3, s motorom 1.6 snage 105 KS može dobiti za 122.900 kuna. Dodajmo da se Mazda3 proizvodi u Japanu tako da se u cijeni plaća i carina u iznosi od 8% (plaća se za vozila proizvedena izvan EU). Cijena je nešto skuplja nego što bismo možda očekivali, ali ne smijemo zaboraviti na Mazdinu kvalitetu koju svaki kupac dobije te na rjeđe servisne intervale.

© VidiAuto.com, 03.2012.

IMG_0196
IMG_0198
IMG_0205
IMG_0232
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 18. srpanj 1948.

Prva pobjeda najvećeg

Najveći vozač u povijesti Formule 1 Juan Manuel Fangio nastupio je u svojoj prvoj utrci te završio kao 12. Iako je tada imao već 27 godina Fangio je do kraja karijere (1957.) nanizao pet naslova svjetskog prvaka.

vs

.::.