Vidiauto Testovi Testirali smo... Honda CR-V 1.5 VTEC Turbo Comfort TEST

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 23.03.2019. 06:15

Majstor prostranosti 

Honda CR-V 1.5 VTEC Turbo 2WD Comfort TEST

Honda CR-V 1.5 VTEC Turbo Comfort TEST

Na naše je tržište stigla već peta generacija popularnog Hondinog SUV modela CR-V, koji u novoj generaciji donosi ljepši izgled, više prostranosti i novi benzinski turbo motor.

Prva generacija Honde CR-V predstavljena je prije 24 godine, a krajem prošle godine najnovija peta generacija stigla je i na naše tržište i odmah je bilo jasno kako je nova generacija puno ozbiljniji automobil.

Honda CR-V 1.5 VTEC Turbo Comfort 16

Sada Honda CR-V nudi mogućnost 5 ili 7 sjedala, a novost je i izbacivanje dizel motora iz ponude, pa se ispod poklopca može naći ili 1,5-litreni turbo benzinac koji razvija 173 KS u kombinaciji s ručnim mjenjače, kakav smo i testirali, dok izvedba s automatskim mjenjačem raspolaže sa 193 KS ili hibridna izvedba koja raspolaže s ukupno 184 KS.

Honda CR-V 1.5 VTEC Turbo Comfort 22

Kad se u navedeno ubroji i četiri paketa opreme i pogon na prednje ili na sva četiri kotača, izbor je velik i svatko će si moći izabrati model prema vlastitim preferencijama.

Dizajn i praktičnost

Za petu generaciju Honde CR-V možemo bez straha reći kako je i dizajnerski najuspjelija, a uspjelo im je na vanjskim dimenzijama prethodnog modela napraviti puno prostraniju i praktičniju unutrašnjost. Prostranosti kumuje i 30 mm veći međuosovinski razmak.

Honda CR-V 1.5 VTEC Turbo Comfort 18

Masivan prednji dio s ''mrkim'' svjetlima i velikom kromiranom maskom koja ih spaja, a u sredini ponosno nosi Hondin zaštitni znak izgleda istovremeno privlačno, sportski i snažno.

Honda CR-V 1.5 VTEC Turbo Comfort 25

Stražnjim dijelom dominiraju velika vrata prtljažnog prostora, dok stražnja svjetla prate vanjske rubove stražnjeg stakla, a ispod prozora se ponovo nalazi kromirani dio koji spaja svjetla, a u sredinu je smješten Honda logo.

Honda CR-V 1.5 VTEC Turbo Comfort 15

Donji prag poklopca prtljažnika je prilično nizak, što će olakšati utovar stvari. Sam prtljažnik je pravilnog oblika i obujma je 561 litru, a kad se spuste stražnja sjedala dobiva se potpuno ravan pod, a obujam tada raste na čak 1.756 litara.

Honda CR-V 1.5 VTEC Turbo Comfort 02

Donji dio branika je napravljen od crne plastike i zaokružuje donji dio karoserije te na dijelovima ima kromirane detalje na prijelazu s karoserije na plastiku, a straga su u difuzor montirane i dvije ispušne cijevi, svaka s jedne strane.

Honda CR-V 1.5 VTEC Turbo Comfort 04

Bočna linija je također robusna i donosi velike metalne površine, a za pohvalu je što i najosnovnija Comfort oprema, kakvom je bio opremljen testni model, u seriji nudi privlačne 17-inčne aluminijske naplatke.

Honda CR-V 1.5 VTEC Turbo Comfort 08

Unutrašnjost

Unutrašnjost nove Honde CR-V odiše prostranošću. Na prednjim sjedalima ima mnogo prostora, a i dvometraši će moći lako pronaći vozačku poziciju zahvaljujući izdašnom podešavanju i sjedala i volana. No ono što je posebno potrebno naglasiti je da kad je sjedalo vozača namješteno za 196 cm visokog vozača, iza njega se na stražnju klupu može smjestiti još jedan dvometraš kojem koljena neće dodirivati naslon prednjeg sjedala, a glava neće dodirivati strop! Hondi dajemo čistu peticu za prostranost, jer tako nešto još nismo vidjeli, odnosno isprobali u modelu ove klase, a ni za klasu više.

Honda CR-V 1.5 VTEC Turbo Comfort 17

Ispred vozača se nalazi poznata instrument ploča s digitalni središnjim dijelom, te trokraki volan koji samo u početnom paketu nije presvučen kožom. Iako se u unutrašnjosti nalazi umeci imitacije drveta, koje inače ne preferiramo, u Hondi CR-V nam nisu toliko smetali. Moguće je da je to radi svjetlije boje.

Na vrhu središnje konzole se nalazi ekran veličine 5''. Da riječ je o ekranu, a ne o zaslonu, tj nije osjetljiv na dodir i ovakav se nalazi samo u osnovnom Comfort paketu opreme, dok svi ostali paketi opreme dolaze sa 7-inčnim zaslonom i navigacijom. S druge strane moramo reći kako je pregledan, a tipke koje su postavljene oko njega su logično smještene i lake za uporabu.

Honda CR-V 1.5 VTEC Turbo Comfort 05

Ispod njega su smještene tipke za podešavanje automatskog klima uređaja te prekidači za grijanje prednjih sjedala koji dolaze u serijskoj opremi. Odmah ispod smješten je 6-brzinski mjenjač, a na pozicije je gdje ruka prirodno pada kad je naslonjena na središnji naslon. Oko mjenjača su pak smještene tipke za start-stop sustav i za ekonomičnu vožnju te elektronska ručna kočnica.

Honda CR-V 1.5 VTEC Turbo Comfort 06

Naslon za ruke skriva veliki pretinac u kojeg stane mnoštvo stvari, a tu je i pomična pregrada koju je moguće i ukloniti. Unutar pretinca, s prednje strane smješteni su USB i AUX priključci te dodatna 12V utičnica. U središnjem se tunelu nalaze i dva držača za čaše te dodatni pretinac s još jednom 12 V utičnicom.

Honda CR-V 1.5 VTEC Turbo Comfort 07

Već smo spomenuli kako na stražnjim sjedalima ima dovoljno mjesta i za koljena i za glavu, a straga će se udobno smjestiti dvoje odraslih ili troje djece. Za treću odraslu osobu nedostaje malo prostora za ramena, no na kraće gradske udaljenosti ne bi trebalo biti prigovora. No zato će svi biti sretni što vrata prelaze prag, jer im time CR-V omogućuje zaštitu za odjeću, odnosno prag vozila je čist bez obzira kakvim ste cestama prolazili.

Honda CR-V 1.5 VTEC Turbo Comfort 03

Motor i vožnja

Osnovni benzinac raspolaže 173 KS i idealan je za CR-V. Dovoljno je snažan za sve situacije u kojima se možete pronaći. Maksimalna brzina je 211 km/h, dok Hondi CR-V za ubrzanje od 0 do 100 km/h treba 9,3 sekunde.

Honda CR-V 1.5 VTEC Turbo Comfort 11

U praksi se CR-V pokazao kao pravom Hondom. Dobro reagira na gas i voli više okretaje, a zahvaljujući dobrom ručnom 6-brzinskom mjenjaču ni potrošnja vas neće neugodno iznenaditi, dapače, ako se vozite prema ograničenjima, potrošnja će nerijetko biti u prosjeku između 7 i 7,5 litara, što su odlični rezultati za ovakvo vozilo. Ipak prazan CR-V teži preko tone i pol.

Honda CR-V 1.5 VTEC Turbo Comfort 13

Naravno, s težom nogom na gasu u gradskoj vožnji potrošnja može porasti i do 10 litara, dok se na otvorenoj cesti ona spušta na oko 6,5 litara na 100 km.

Honda CR-V 1.5 VTEC Turbo Comfort 12

Potrošnju je moguće smanjiti i putem eko postavki, no razlika u potrošnji je toliko mala da se jednostavno ne isplati trpjeti anemičnost koja nastupa uključivanjem tog gumba.

Honda CR-V 1.5 VTEC Turbo Comfort 09

Iako se sjedi povišeno, ljuljanje u zavojima nije toliko naglašeno, a i pri malo većim brzinama vožnja predstavlja zadovoljstvo. Ovjes je podešen za udobnu vožnju te se manje rupe neće ni osjetiti. Sve to će svakom Honda fanu staviti osmjeh na lice.

Honda CR-V 1.5 VTEC Turbo Comfort 23

Zaključak i cijene

Honda CR-V 1.5 VTEC Turbo 2WD Comfort je ujedno i najpovoljnija izvedba koja se može naći na našem tržištu, a od dodatne opreme je posjedovala jedino crvenu metalik boju, a početna cijena je 229.990 kuna.

Honda CR-V 1.5 VTEC Turbo Comfort 26

Već serijska oprema donosi potpun sigurnosni paket koji, među ostalim, uključuje sustav za automatsko kočenje, sustav za praćenje traka, SOS sustav poziva hitnim službama, sustav za upozorenje od frontalnog sudara i još čitav niz sustava. Nedostaje jedino nadzor mrtvog kuta. Također, u serijskoj opremi su i 17-inčni aluminijski naplatci, automatska klima, potpuna elektrifikacija, alarm i ostala oprema. Nama su jedino nedostajali stražnji senzori ili kamera, no zahvaljujući dobroj preglednosti, moguće je CR-V parkirati i bez tih sustava.

Honda CR-V 1.5 VTEC Turbo Comfort 24

S ovim motorom Honda CR-V je dostupna i u verziji s pogonom na sve kotače i ručnim mjenjačem po cijeni od 277.990 kuna, dok je za verziju s 4x4 pogonom i CVT mjenjačem potrebna izdvojiti 299.990 kuna i u oba slučaja CR-V dolazi s bogatijim Elegance NAVI paketom opreme.

Honda CR-V 1.5 VTEC Turbo Comfort 14

Umjesto dizela, za one koji vole štedjeti na benzinu, novi CR-V dolazi kao hibrid, te će vas CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid Comfort stajati 260.690 kuna do registracije. Kakva je njegova potrošnja u odnosu na benzinca saznat ćete uskoro, jer nam CR-V hibrid uskoro stiže na test.

Honda CR-V 1.5 VTEC Turbo Comfort 01

Tehničke karakteristike

CR-V 1.5 VTEC Turbo Comfort
Vrsta motora: Turbo benzinski
Obujam motora: 1498 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 173 KS pri 5600 o/min
Snaga u kWh: 127 kWh pri 5600 o/min
Okretni moment: 220 Nm pri 1900 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 9,30 s
Maksimalna brzina: 211 km/h
Potrošnja (grad): 7,40 l/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 5,60 l/100 km
Potrošnja (kombinarano): 6,30 l/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 7,60 l/100 km
CO2 emisija: 143 g/km
Duljina: 4600 mm
Širina: 1932 mm
Visina: 1679 mm
Međuosovinski razmak: 2663 mm
Obujam prtljažnika: 561 l
Masa vozila: 1501 kg
Gume: 225/65 R17
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 229990 kn
Ključne riječi:
Honda CR-V 1.5 VTEC Turbo Comfort
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 25. listopad 1902.

10-25-1902 Fordov automobil se vraća utrkama

Fordov automobil se vraća utrkama

Godinu dana nakon «razočaravajuće pobjede» (Ford je bio smiješno sporiji, no konkurenti su odustali) na stazi Grosse Point Race Track Fordov automobil ponovno je sudjelovao te premoćno pobijedio u utrci na istoj stazi. Ovoga puta Henry Ford je vozačku zadaću prepustio Barneyu Oldfieldu koji je zajedno s njim sudjelovao u razvoju vozila.

vs