Vidiauto Testovi Testirali smo... Fiat Panda 1.3 MJT 16V 4x4 Rock TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 02.02.2015. 17:00

Terenac i gradski šminker 

Fiat Panda 1.3 MJT 16V 4x4 Rock TEST

Fiat Panda 1.3 MJT 16V 4x4 Rock TEST

Testirali smo Fiat Pandu s pogonom 4x4 u pravim uvjetima za ovakav tip vozila. Naš test je s 1.3 Multijet motorom Panda uspješno položila.

Testirao: Krunoslav Ćosić

Fiat Panda je idealan automobil za one koji žive u brdovitim krajevima i ne žele razmišljati o tome kakva će sutra popodne biti vremenska prognoza i hoće li se moći vratiti kući s posla. Također, Panda je dobar odabir za sve koji često idu po seoskim puteljcima ili zbog hobija odlaze u prirodu, a prednji i stražnji kraj zaštićeni su difuzorima, uz podnicu uzdignutu od tla za 16 cm. Svoje mjesto Panda ima i u gradskoj vožnji jer motor nije trom, a tada vam ne treba elektronski blokirajući diferencijal (ELD).

Interijer i eksterijer

Shodno skromnim vanjskim dimenzijama automobila, interijer Pande 4x4 također je malene "kvadrature". Međutim, Talijani su stari majstori stvaranja malih, a istovremeno iznenađujuće prostranih automobila tako da se skroman "tlocrt" putničke kabine relativizira kada pogledamo njegov obujam. Drugim riječima, Panda je kratka i prije svega uska, no zato je razmjerno visoka, što je dobrodošla kompenzacija za smještanje i nešto viših putnika – uz uvjet prihvaćanja nešto drugačije ergonomije. Osim toga, viši položaj sjedenja za upravljačem donosi i uobičajene pozitivne učinke u gradskoj te (ne pretjerao gruboj) terenskoj vožnji, gdje se Panda snalazi kao malo koji drugi konkurent.

Dizajn Pandina interijera je, tradicionalno za Fiat, inovativan i u svojoj jedinstvenosti interpretacije "kocke" kao osnovne forme (čime se povijesno nadovezuje na pra-Pandu, predstavljenu 1981. godine) odskače od kompletne konkurencije u segmentu malih gradskih automobila.

Takozvani Cube dizajn, primjetan u vanjskom dijelu vozila, naročito u stražnjem dijelu, dosljedno se nastavlja i u interijeru vozila. Pogled na veliki okretomjer i brzinomjer kockastog dizajna te središnji maleni ekran s informacijama putnog računala odaju isti, "cube" dizajn. Pogledajte na našim fotografijama upravljač - i on djeluje kao da je više kockast nego okrugao. Naravno, upravljač, koji se može podešavati po visini je okrugao, ali postoji optička varka da je kockast. Upravljač na sebi nema komande za upravljanje multimedijom, ali su Talijani osigurali dobru ergonomiju postavljanjem ulegnuća za dlan tako da ruka bolje leži pri upravljanju vozilom u vožnji.

Cube dizajn možete vidjeti na komandama ručnog klima uređaja, na naslonima za glavu, na unutarnjim kvakama na vratima. Pored kvaka započinje živopisniji interijer sa žutom-konjak oplatom od umjetne kože. Isti dizajn nastavlja se na prednjim i stražnjim sjedalima, također djelomično obloženima umjetnom kožom. Tkanina na sjedalima baš dobro izgleda i ima dobar uzorak. Sjedala se ne mogu podešavati po visini, ugodna su te dobro drže tijelo u vožnji.
Kokpit je dizajniran u vertikalnom stilu, uz sivu, tvrdu plastiku u kombinaciji s crnom bojom, a infotainment sustav je od crnog piano laka te podiže dizajn unutrašnjosti na višu razinu.

Fiat Panda 1.3 MJT (2)

Prekidači za podizanje i spuštanje prednjih stakala su smješteni na centralnom dijelu konzole, čime se uštedjelo na prekidačima i kabelima do vrata. Sviđa nam se što oba prekidača imaju automatsko dizanje i spuštanje, uz duži pritisak. Stražnja stakla nemaju električne prekidače tako da koriste snagu putnika. Ispred suvozača se nalazi veliki, otvoreni pretinac u koji se mogu smjestiti i nešto veći predmeti dok se ispod njega nalazi nešto manji, skriveni pretinac sa zatvaračem. Lijevo od vozača smjestila se kutija za naočale.

Na prednjim sjedalima se mogu smjestiti višlje osobe, što nije slučaj straga jer Fiat Panda je ipak manji automobil, a prostor iza se gubi i zbog pogona na sve kotače odnosno prijenosa snage na stražnju osovinu.
Prtljažnik obujma 225 litara je manjih dimenzija, a također se dio prostora gubi zbog ipak vrlo bitnog pogona i na stražnje kotače.

Fiat Panda 1.3 MJT (3)
Fiat Panda 1.3 MJT (5)

Fiat Panda u vožnji

Pandin pogonski sklop nešto starije konstrukcije još uvijek se dobro drži. U ovome automobilu je podešen manje na razvijanje snage (75 KS), a više na isporuku okretnog momenta. Logično, s obzirom na to da terenska vožnja sama po sebi niti ne zahtijeva upotrebu visokih okretaja (za razvijanje velike snage), nego što ravniju krivulju okretnog momenta kako bi se i pri sporoj vožnji na usponima ostvarivao upotrebljiv napredak. Naravno, Panda to postiže svojim rudimentarnim, no prilično efikasnim pogonom na sve kotače, međutim bitan je i način na koji se takva vožnja odvija, a u ovom slučaju je to upravo onako kako nam najviše paše: odmjereno, staloženo i konstantno.
Panda ima omjer kompresije 16,8 : 1, a motor koristi direktno ubrizgavanje Multijet "Common rail"
s elektronskim upravljanjem.

Fiat Panda 1.3 MJT (1)

Detaljnije opisano, to izgleda ovako: 1,3-litreni MJT turbodizelski motor voli da ga se vrti do gotovo 2000 okretaja prije nego li se ručica mjenjača prebaci u sljedeći stupanj, kada se motor vrti na oko 1500 okr/min. Za agilnija ubrzavanja motor se može okretati za 1500-2000 okretaja više, a maksimalno se vrti do 5200 okretaja. Jasno, na dizelu nema smisla vrtjeti tako visoko motor tako da iznad 3500 i nema smisla ići. Osim ako ste u pretjecanju te ne možete gubiti vrijeme na mijenjanje brzina. Motor sa 16 ventila snage 75 KS nešto je bučniji, ali brzo se naviknete i neće vam to u vožnji smetati. Ručica mjenjača s pet stupnjeva ima nešto duže, ali vrlo ugodne i precizne hodove i postavljena je na malo višu poziciju tako da paše u vožnji, a naročito u gradskoj vožnji kada su izmjene brzina vrlo česte. Iza ručice mjenjača nalazi se ručna kočnica koja asocira na polugu kojom se kontroliraju zrakoplovi. Vrlo dobro i moćno izgleda. Kad smo ju primili u ruku imali smo osjećaj kao da pokrećemo jumbo jet. Vrlo je širokog traga, s gumbom kao osiguračem. Totalno je cool.
Za gradsku vožnju, kada želite da je upravljač što mekši ili pak pri potrebi jako puno manevriranja, možete koristiti gumb City smješten ispod auto radija. U tom modu upravljač je toliko mekan da ga može koristiti i malo dijete. Upravljač s električnim servom je srednje precizan i dobro obavlja svoj posao.

Za test Fiat Pande odabrali smo sljemensku cestu s velikim brojem zavoja, serpentina i naročito velikih uspona. Dakle, vrlo zahtjevna cesta ukoliko se ne mislite vući kao puž. Pandu smo testirali u zimskom periodu, cesta je bila skliska, a pored ceste su bile naslage snijega. Prava zimska idila.
Panda je s uključenim ELD-om (elektronski blokirajući diferencijal) svaki zavoj prolazila samouvjereno, bez gubitka kontrole ili proklizavanja, držeći se čvrsto za asfalt. Iako motor ne prsti od snage, 75 KS se pokazalo dovoljnim za zabavnu vožnju, bez tromosti. Motor ima snage i momenta pri nižim okretajima tako da nije bilo nužno prebaciti se u drugu brzinu nego bi i treća brzina izvukla automobil, pri manje od 1500 okretaja. Pogon na sve kotače prebacuje se po potrebi, a elektronski blokirajući diferencijal (blokada diferencijal) uključuje se do brzine 50 km/h.

Fiat Panda s pogonom 4x4 vrlo je pregledna u vožnji, a preglednosti pomažu velike staklene površine na vratima kao i mala stakla u stražnjem dijelu vozila. S obzirom da je Panda kratka, i to joj ide u prilog što se tiče okretnosti.

Turbodizelski motor s poprečno postavljena četiri cilindra i sa 16 ventila se pokazao solidno štedljivim u gradskoj vožnji, iako smo povremeno koristili i pogon na sve kotače, uz aktivan ELD. Potrošnja je bila oko 6 litara. Panda dolazi sa start-stop sustavom. Ako ne želite voziti iznad određene brzine, moguće je podesiti maksimalnu brzinu pri kojoj će vas se bipanjem upozoriti.

Fiat Panda 1.3 MJT (6)

Fiat Panda se pokazao kao odličan automobil za klijente koji trebaju pogon na sve kotače u određenim godišnjim dobima, imaju nepristupačnu vikendicu, a isto tako je dobar izbor i za razne hobije koji uključuju silazak s glavne ceste. Naravno, i vožnja po asfaltiranoj cesti u zimskim mjesecima je sigurnija i ugodnija uz 4x4 pogon.
Osim 1.3 MJT dizelskog motora, Panda je s pogonom 4x4 dostupna i s dvocilindričnim benzinskim motorom 0,9 TwinAir, koji je za 10 KS jači nego testirani (ima 85 KS). Oba motora dostupna su i sa samo prednjim pogonom, a u ponudi se nudi još i treći motor - 1.2 8V sa 69 KS, dostupan samo s prednjim pogonom.

Multimedija

Testirana Fiat Panda 4x4 ima ekran s prikazom alfanumerickih znakova u tri linije, a znakovi su osvijetljeni narančastom bojom osvjetljenja. S lijeve strane je gumb za glasnoću te tipke za memorirane radijske postaje vrlo dobro dizajnirane, onako kako to baš znaju Talijani napraviti, sa stilom.

Multimedijski sustav bez prijevoda na hrvatski jezik ima CD player, ali nema USB priključak. Zvuk se može personalizirati aktivacijom nekog od tri predefinirana profila ili je pak moguće složiti svoj osobni postav zvuka. Zvuk se prostire putem prednjih i stražnjih zvučnika tako da uz dobar postav zvuk može biti vrlo ugodan i kvalitetan. Ako kao vozač želite biti u središtu, onda obavezno Balance stavite na +1 na desni zvučnik kako vam lijevi zvučnik ne bi bio preglasan. Od drugih postavki pronašli smo podešavanje glasnoće prema brzini vožnje, što je vrlo korisno kada se često mijenja brzina vožnje pa ne morate stalno stišavati i poglašnjavati glasnoću zvuka.

Nadalje, moguće je podesiti koliko dugo će FM radio raditi, a zatim će se samostalno isključiti. Isto tako, možete podesiti želite li da vam se na ekranu putnog računala prikazuju nazivi radijskih postaja koje slušate i mijenjate tijekom vožnje jer je taj ekran ipak u boljem vidnom polju nego onaj na auto radiju. Ako to odaberete, onda na ekranu neće biti prikazane informacije s putnog računala koje se izmjenjuju i poništavaju (resetiraju) preko gumba na ručici brisača.

Cijena za Fiat Panda 4x4

Početna cijena za Fiat Pandu s benzinskim 1.2 motorom i prednjim pogonom je 67.500 kuna, što je vrlo dobra cijena. Početna cijena za dizelsku Pandu je 89.672 kuna, dok je cijena za test vozilo Panda 4x4 1.3 MJT Rock 119.869 kuna. Možda vam se cijena čini visokom, ali i dalje je ovo najpovoljnije 4x4 vozilo na tržištu, a višoj cijeni kumuju dizelski motor, pogon na sve kotače te opremljenost vozila.

©VidiAuto.com, 02/2015.

Fiat Panda 1.3 MJT (4)

Tehničke karakteristike

Panda 1.3 MJT 16V 4x4 Rock
Vrsta motora: Turbo diesel
Obujam motora: 1248 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 75 KS pri 4000 o/min
Snaga u kWh: 55 kWh pri 4000 o/min
Okretni moment: 190 Nm pri 1500 o/min
Mjenjač: 5 stupnjeva
Pogon: pogon na četiri kotača
Ubrzanje 0-100 km/h: 14,50 s
Maksimalna brzina: 159 km/h
Potrošnja (grad): 5,00 l/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 4,60 l/100 km
Potrošnja (kombinarano): 4,70 l/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 6,00 l/100 km
CO2 emisija: 125 g/km
Duljina: 3686 mm
Širina: 1672 mm
Visina: 1605 mm
Međuosovinski razmak: 2300 mm
Obujam prtljažnika: 225 l
Masa vozila: 1115 kg
Gume: 175/65 R15
Euro NCAP ocjena: 4
Cijena: 119869 kn
Ključne riječi:
4x4 Fiat Panda test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 3. prosinac 1979.

12-3-1979 Kraj Pacera

Kraj Pacera

Tvrtka AMC proizvodi posljednji Pacer. Automobil neobičnog futurističkog dizajna postao je vrlo popularan radi, za američke standarde, niske potrošnje goriva. Pacer je novim generacijama postao poznat po filmu Wayne's world u kojem ga vozi Garth.

vs