Vidiauto Testovi Testirali smo... Dacia Duster 1.5 dCi 110 Delsey TEST

Autor: VIDIAuto Objavljeno: 15.10.2012. 18:31

Robusni 4x4 terenac

Dacia Duster 1.5 dCi 110 Delsey TEST

Dacia Duster je hit i to je neosporno. Dacia je uspjela napraviti terensko vozilo kojem nitko ne može konkurirati na tržištu - za samo 81.200 kuna. Testirali smo najjači, gotovo dvostruko skuplji Duster limitirane serije Delsey s pogonom na sve kotače i s dizelskim motorom.

Na početku odmah možemo zaključiti kako je rumunjski Duster s 1.5 turbo-dizelskim motorom snage 110 KS izrazito zanimljiv automobil (terenac, SUV) za vožnju. Zabavan je u vožnji, jako dobro povuče i zahtijeva nešto drugačiji način vožnje, nego smo inače naviknuti. Taj drugačiji način je dobar i koristan u vožnji jer se dobiju puno bolje performanse. Delsey u nazivu označava proizvođača putne opreme (odnosno torbi), s kojim je dizajniran testirani Duster.

Dacia Duster u vožnji
S obzirom da motor nema reduktor, kako bi se smanjila cijena vozila, omjeri brzina su nešto drugačiji. Prva brzina je vrlo kratka i namijenjena je doslovce za off-road vožnju izvan asfalta. Naravno, kretanje u prvoj brzini po gradu nije nešto što nećete koristiti, ali u praksi se pokazalo beskorisnim jer već nakon nekoliko (desetaka) metara potrebno je prebaciti u drugu brzinu.
S  druge strane, start u drugoj brzini, bez mučenja motora niti zadržavanja papučice spojke, donosi odlične performanse - automobil u drugoj brzini ide do 50 km/h. Na taj je način Duster gotovo uvijek bio najbrži pri startanju na semaforu jer bi drugi automobili morali promijeniti u sljedeću brzinu, dok bi Duster nastavio ubrzavati. Treća brzina ubrzava vozilo do 80 km/h. A imate osjećaj, mijenjajući brzine, kao da ste tek u drugoj brzini. Doslovce, osjećaj je kao u nekom turbo-benzincu. Brzine kao da su pomjerene, treća kao da je druga, četvrta kao da je treća.
Najbolje je brzine mijenjati pri 3000 okretaja u svakoj brzini i tada Duster jako dobro povuče. Iako Dacia vrlo dobro ubrzava i iz nižih okretaja - tako smo se po gradu, u petoj brzini, pri 1800 okr/min vozili brzinom od 60 km/h. Sasvim je normalno u četvrtoj brzini se voziti 40 km/h, bez opterećenja i mučenja motora.
Vožnja po sljemenskim strmim i oštrim zavojima je naročito bila zabavna jer automobil u oštre zavoje ulazi u trećoj brzini, bez gubitka snaga prilikom izlaska uz zavoja. To nas je nagnalo na eksperimentiranje po gradu, pri skretanju pod kutom od 90 stupnjeva - uopće nije potrebno ići u drugu brzinu jer se u trećoj brzini motor sasvim dovoljno visoko vrti, a ako bismo prebacili u drugu brzinu, okretaji su vrlo visoki i bespotrebni. Tako da je vrlo brzo potrebno mijenjanje u treću brzinu. Već pri 1500 okr/min automobil počinje ubrzavati bez zadrške.
Mjenjač sa 6 brzina je vrlo precizan i ima kratke hodove. Putem posebnog prekidača, smještenog na malo nepraktično mjesto u donjem dijelu ispod klima komandi , mijenja se vrsta prijenosa na kotače - prednji (2WD), automatski (kada automobil sam procjenjuje o vrsti prijenosa - samo prednji ili pak na sve kotače) te Lock kada se pogon na sve kotače može zaključati. Prelaskom brzine veće od 80 km/h Lock mode se isključuje.
Pri vožnji po zavojima se osjeti razlika kad je aktivan samo prednji pogon, automobil se puno bolje ponaša s automatskim pogonom, nema zanošenja. Iako je težište visoko, automobil se u vožnji ponaša jako dobro i sigurno, a međuosovinski razmak iznosi 2673 mm. Prilikom vožnje po neravnom terenu Duster će podnijeti velika uvijanja bez ikakvih protivljenja. Automobil ima povećanu visinu od tla (210 mm) te visoke prilazne i odlazne kutove (30 odnosno 36 stupnjeva).
Najveća brzina koja se može postići s ovim 1.5 dCi motorom je do 170 km/h, a automobil u vožnji autocestom nije previše bučan. To nas je pozitivno iznenadilo. Pri brzini od 130 km/g motor se vrti na 3000 okretaja, a motor se inače vrti max do 5000 okretaja. Ipak, po gradu se motor stalno čuje u vozačkoj kabini, ali ništa pretjerano. Od 0 do 100 km/h Duster ubrzava za 12,5 sekundi, a najveća snaga od 110 KS dostupna je pri 4000 okretaja.
Za razliku od odličnog i već dokazanog 1.5 dCi Renaultovog motora, s upravljačem nismo bili toliko zadovoljni jer ima lufta - u vožnji je luft i do 10 posto. Pri tome ne mislimo da je vožnja s Dusterom problematična, ali upravljač nije baš najprecizniji. Upravljač se podešava samo po visini.
Vozačka pozicija u vožnji je dobra, vozačko se sjedište može podešavati i po visini, sjedala su udobna i sjedi se dosta visoko tako da imate dobru preglednost ceste.
Automobil ima masu od oko 1400 kilograma, tako da se motor snage 110 KS i 240 Nm okretnog momenta (pri 1750 o/min, s common-rail sustavom izravnog ubrizgavanja) sasvim dobro nosi s tom masom, ali i potrošnjom. Po gradu smo imali prosjek od 8 litara. Test vozilo emitira 137 g/km CO2 emisije. Duster ima dobre kočnice, čak štoviše odlične koje nas nisu izdale niti u jednoj situaciji. Naprijed su diskovi, a straga bubanj kočnice. Gume su 215/65 R16.
Osim testiranog 1.5 dCi motora snage 110 KS, tu je još i slabiji 1.5 dCi s 90 KS, a u benzinskoj ponudi nalazi se samo 1.6 motor snage 105 KS.

Unutrašnjost i vanjština
Iako je riječ o modelu koji je već duže vrijeme prisutan (od 2010. godine), i dalje se mogu primijetiti zainteresirani pogledi drugih vozača koji sa zanimanjem posmatraju Duster.
Sprijeda i straga je Dacia Duster prepoznatljiva i sigurno je nećete zamijeniti za neki drugi model. Prednja maska je klasična, nema previše izraženih detalja osim kromirane maske, a svjetla su prosječne veličine. Vrlo je praktično mijenjanje žarulja - promijenili smo ju u roku od pola minute.
Bočnom stranom dominiraju veliki blatobrani i treće staklo kod prtljažnika, čime se poručuje kako je prtljažnik velik po dužini. Tu je i izrazito veliki poklopac za gorivo. Straga i naprijed do izražaja dolaze difuzori koji štite karoseriju prilikom off-road vožnje. Prtljažnik je srednje velik, plitak je, volumena 408 litara (ovisno o verziji, volumen se penje do 475 litara), a manji prostor je zato što se ispod podnice nalazi prijenos na stražnju osovinu te rezervni kotač. Spomenimo i krovne nosače koji mu daju dodatnu dozu terenskog izgleda.
Delsey donosi nešto drugačiji dizajn u odnosu na standardnu verziju: maslinasto-siva boja, ispušne cijevi su kromirane, nova su kućišta vanjskih retrovizora, aluminijski naplatci su tamnosive boje. U unutrašnjosti se primjećuje crveni prošiv na ručici mjenjača, kožni upravljač te još poneki detalji.
Limitirana serija Delsey donosi i još neka osvježenja u unutrašnjost - na pragovima se nalaze kromirani natpisi Delsey. U unutrašnjosti dobro izgledaju imitacije kroma oko otvora ventilacije te oko središnjeg dijela s multimedijom i klima uređajem. Isti detalji su prisutni i na unutrašnjoj oblozi vrata. Plastika je tvrda, ali nije osjetljiva na ogrebotine.
Mjesta u unutrašnjosti ima za putnike i naprijed i natrag, ipak je to vozilo dužine 4315. Sjedala su prošivena crvenim koncem  i dobro drže u vožnji, a kako izgleda prostor otraga pokazuje i smještaj dviju auto sjedalica na našoj fotografiji.
Osvjetljenje brojčanika i ekrana autoradija je narančasto. Prekidači za prozore prednjih vrata se nalaze na središnjem dijelu konzole čime se uštedjelo, umjesto standardnog postavljanja na vrata, dok su stražnji ispred nogu putnika na stražnjoj klupi. Tijekom vožnje nam je nedostajao središnji naslon za ruku, a prisutan je i nedostatak pretinaca, postoji samo jedan ispred suvozača. Spomenimo i vrlo nepraktično namještanje vanjskih retrovizora - gumb se nalazi ispod ručne parking kočnice, dok se gumb za kontrolu proklizavanja nalazi iza pepeljare.
Tipke za upravljanje multimedijom nalaze se i iza upravljača, na jako praktičnom i dobrom mjestu - dostupne su uvijek i ne okreću se zajedno s upravljačem. S tim tipkama je moguće kontrolirati glasnoću zvuka, javiti se na telefonski poziv, upravljati FM radijem i CD playerom... Pritisak na obje tipke za glasnoću isključuje zvuk (Mute).
Auto radio ima podršku za reprodukciju CD i MP3 diskova, spajanje USB diska s glazbom, uparivanje s mobitelom korištenjem Bluetootha. Prilikom uparivanja mobitela moguće je na auto radio prenijeti i telefonski imenik te povijest poziva (propuštene, pozivane i odgovorene). Direktno s auto radija je moguće i telefonirati, ali ta je metodologija vrlo spora i nepraktična jer je za svaki broj potrebno vrtjeti prekidač.
Imate li mobitel s A2DP profilom, glazbu koju imate pohranjenu na mobitelu možete slušati i putem audio sustava. Cijeli postupak je vrlo jednostavan i praktičan: dovoljno je samo upariti mobitel i autoradio te na auto radiju stisnuti tipku „media“ i pjesme se automatski pokreću. Odlično!
Od opreme Dacia Duster Delsey nudi ručnu klimu, maglenke, kontrolu proklizavanja i ESP, električna stakla straga te radio s pregršt opcija koje smo već spomenuli.

Cijena za Dacia Duster 1.5 dCi 110 Delsey
Benzinski Duster sa 105 KS je dostupan za 81.200 kuna, a cijena dizelskog modela s pogonom samo na prednje kotače i snage 90 KS je 112.900 kuna, dok je cijena za verziju s pogonom na sve kotače, snage 110 KS 134.100 kuna
Cijena za testirani Duster, ali bez dodatne opreme je 148.000 kn. Tu je i dodatna oprema koja cijenu povisuje na konačnih 153.170 kuna (20.300 eura). Previše? Ako krenemo s razmišljanjem o niskoj cijeni Dustera, ali za benzinski motor, tada je to zasigurno visoka cijena. Međutim, krenemo li detaljnije u razlaganje cijene, moramo uzeti u obzir da se radi o dizelskom motoru s pogonom na sve kotače i tada sve postaje jasnije jer npr. Nissan Qashqai s pogonom na sve kotače i s dizelskim motorom snage 130 KS košta 213.000 kuna. Duster i dalje predstavlja najpovoljniju kupnju na tržištu, za one željne off-road vožnje, ali i za one koji žele dobar terenac, s dobrim i provjerenim motorom.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 28. rujan 1978.

9-28-1978  Rekord za Wankel motor

Rekord za Wankel motor

Urednik američkog automobilskog časopisa Car & Driver postigao je svjetski brzinski rekord za automobile pogonjene rotacijskim (Wankel) motorom. Za upravljačem modificirane Mazde RX-7 Don Sherman je vozio 297,74 km/h.

vs

.::.