Vidiauto Testovi Testirali smo... Citroen C5 2.0 BlueHDi 180 S&S EAT6 Business TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 14.01.2016. 10:35

Sjekira će vam pasti u med kupnjom Citroena C5 

Citroen C5 2.0 BlueHDi 180 S&S EAT6 Business TEST

Citroen C5 2.0 BlueHDi 180 S&S EAT6 Business TEST

Testirani Citroen C5 2.0 BlueHDi 180 spada u red gospodskih limuzina - udoban je, lijepog dizajna, s kvalitetnim materijalima, a ako ste sportski nastrojeni tada je i ovo idealan automobil.

Oduševio nas je Citroen C5 2.0 BlueHDi 180 s paketom opreme Business, a sve to do registracije košta 236.490 kuna. Idealan je i za business i za obitelj. Za tvrtke je idealan jer ne košta previše, a nudi puno. Idealan je za tvrtke iz još jednog razloga, a to je da srednje rangirani rukovodeći kadar uz ovakav automobil ne ugrožava one najviše pozicionirane koji će za poslovni, službeni automobil odabrati kakav Audi A6 ili BMW Serije 5 tako da se ovakav automobil isplati uzeti jer ćete sigurno uživati u svakoj sekundi vožnje, imat ćete veliku limuzinu dužine 4779 mm, a visina vozila je modularna jer test vozilo Citroen C5 2.0 BlueHDi 180 ima Hydractive III + ovjes tako da se visina putem gumbića može ručno podešavati. Drugi model u ponudi (BlueHDi 150 S&S BVM6) dolazi s klasičnim ovjesom te je za 7 mm viši (1458 mm).

Citroen C5 2.0 BlueHDi 180 S&S EAT6 Business (3)

Između ta dva gumba smještena kod ručice automatskog mjenjača sa šest stupnjeva nalazi se gumb Sport i ikona amortizera, a pritiskom na njega podvozje se ukrućuje, aktivira se "sport suspension". U tom slučaju više ne "plovite" po cesti, uz nevjerojatnu udobnost kolike god neravnine bile na cesti, nego ovjes postaje više karakterističan kao na "njemačkim" vozilima - nešto tvrđi, a prolazak kroz zavoje je sigurniji, odaziv podvozja je direktniji.

Odabirom Sport moda i motor i mjenjač su nam se tijekom testa drugačije ponašali - motor je dopuštao veće okretaje prije nego li se prebaci u sljedeći stupanj prijenosa. Sekvencijalni (ručni) način rada dobro dođe kada sami želimo upravljati stupnjevima prijenosa, s tim da će se nakon postizanja vršnog broja okretaja ipak automatski prebaciti mjenjač u sljedeći stupanj (u niži ako kočimo). Dakle, ručica mjenjača dopušta i manualno mijenjanje stupnjeva prijenosa, klikanjem na plus i minus. U tom slučaju nije moguće koristiti sportski način vožnje, a ako bismo ipak pretjerali s okretajima tada bi elektronika ipak prebacila u sljedeći stupanj prijenosa. Na autocesti se u šestom stupnju motor pri 130 km/h vrti pri 2000 okr/min.

Na izbor smo imali tri načina vožnje, uz istovremeno odabir Hydractiv ovjesa pa ovo postaje vrlo zanimljivo vozilo koje ovisno o situaciji uzvraća svojim reakcijama. Istovremeno, i zvuk je dobar ako se naglo stisne papučica gasa.

Električno upravljani ovjes Hydractive III + se automatski i trenutačno prilagođava načinu naše vožnje i profilu ceste kako bi se osigurao komfor putnicima u vozilu i omogućilo što bolje držanje ceste. Sam ovjes naizmjenično prelazi iz mekanog u tvrdo stanje, uz automatsku korekciju visine školjke vozila (ovisno o opterećenju vozila i uvjetima vožnje). Hydractive omogućuje da se ručno promijeni visina vozila, s tim da se u drugom po visini načinu (normal) vozi dok se ne dostigne brzina veća od 110 km/h - tada se, ako sustav procijeni da je cesta dobra, visina vozila smanjuje za nekoliko centimetara, a kada se brzina vožnje smanji ispod 90 km/h visina se automatski vraća na poziciju Normal. Najniža visina koristi se za lakši utovar i istovar prtljage, za provjere u radionici te ako i ostavimo tu visinu nakon starta vozila ona se automatski mijenja nakon brzine veće od 10 km/h. Treći po visini položaj (naziv mu je međupoložaj) može se koristiti do brzine max 40 km/h, ukoliko se vozimo po oštećenim putovima pa postoji opasnost od oštećenja podvozja. Najviši položaj rezerviran je samo za zamjenu kotača. Razlika između najnižeg i najvišeg položaja je oko 15 cm.

Ako vas brine kvaliteta i održavanje ovjesa Hydractive III +, bez brige jer u Citroenu imaju iskustva s tim - 50 godina je od prvog modela (DS). "Obični" serviseri nikad nisu i nikad neće raditi oko toga. I ne manje bitna stvar je što je to nešto posebno koje u takvoj izvedbi nitko nije/ne koristi.

Citroen C5 2.0 BlueHDi 180 S&S EAT6 Business (1)

U vožnji je inače izolacija jako dobra tako da se motor s četiri cilindra i 16 ventila ne čuje dok se vozi bilo kojom brzinom, a maksimalno se s Citroenom C5 2.0 BlueHDi može voziti 222 km/h. Ubrzavanje s mjesta do 100 km/h traje 8,7 sekundi pa se i u tom dijelu C5 pokazao zanimljivim za test. Ubrzavanja su zaista snažna, agilna, sportski nastrojena kao da se radi o turbobenzincu. Okretni moment je čak 400 Nm, dostupan pri 2000 okr/min.
Istovremeno, C5 sa start/stop sustavom nam nije bio veliki potrošač goriva - na otvorenoj cesti smo nakon 200-ak kilometara imali prosjek 4,7 litara, na autocesti je potrošnja bila 7,2 litre, a nakon 600 kilometara potrošnja je, uz uključenu i gradsku vožnju uz spomenutu otvorenu i autocestu, prema putnom računalu bila 6,1 litara. Stvarna potrošnja koju smo izmjerili između dva punjenja goriva (pri temperaturama oko 4 stupnja, bez korištenja klima uređaja) je 6,2 litre tako da je potrošnja koju pokazuje putno računalo vrlo točna.

Citroen C5 BlueHDI 180 je dostupan samo s automatskim mjenjačem, a dostupan je i u slabijoj inačici BlueHDi 150 S&S BVM6 s ručnim mjenjačem. Uz limuzinsku karoseriju možete kupiti i karavansku Citroen C5 Tourer.

Interijer

Udobnosti ali i sportskom osjećaju, uz ovjes pridonose i sportski profilirana sjedala koja nisu neudobna za višesatne vožnje. Nakon 3,5 sati vožnje iz vozila smo izašli neumorni i spremni za posao. Bočni nasloni na sjedalima su od kože, sportski su profilirani dok središnji dio sjedala čini tkanina. Straga se udobno mogu smjestiti dva odrasla putnika, uz u sredini dodatno mjesto za treću osobu koja ipak neće uživati kao druge dvije osobe straga pa ako ćete se voziti straga izbjegavajte sjedenje u sredini stražnje klupe.

I prtljažnik obujma 439 litara je dubok, velik i prostran uz vrlo širok otvor zahvaljujući Citroenovoj inovaciji konkavnog stražnjeg vjetrobranskog stakla čime se dobilo na velikoj utovarnoj širini, bez utjecaja na putnike straga. Jasno, na stražnju policu iz tog razloga nećete moći staviti velikog medeka, ali mislimo da vam to neće niti nedostajati :)

Citroen C5 2.0 BlueHDi 180 S&S EAT6 Business (5)
Citroen C5 2.0 BlueHDi 180 S&S EAT6 Business (4)

Korišteni materijali u unutrašnjosti su ugodni na dodir, mekani su, a sviđa nam se limuzinski orijentirani kokpit koji djeluje vrlo zrelo i poslovno.
Instrumenti su pregledni, dohvatljivi na dodir ruku, a na kolu upravljača se nalazi fiksni dio na kojem su poslagani gumbići za kontrolu vrlo kvalitetnog multimedijskog sustava, tempomata i limitatora brzine, ulaska u glavni izbornik sa šest podizbornika: navigacija, radio media, postavke sustava, internetske usluge kojima nismo uspjeli pristupiti nakon spajanja telefona preko Bluetotha, telefon te podaci putnog računala tijekom vožnje. Sučelje sustava je decentno, nije šareno i vrlo je jednostavno postavljeno.

Vanjski izgled

Citroen C5 2.0 BlueHDi 180 S&S EAT6 Business (30)

Izvana je testirani Citroen C5 2.0 BlueHDi 180 vizualno više okrenut prema njemačkom dizajnu nego francuskom. Vjerojatno se na taj način želi doći do kupaca tradicionalno u ovom segmentu orijentiranih njemačkim proizvođačima, a kojima i Citroen ima što za ponuditi.
Straga se karoserija spušta u cupeovskom stilu, stražnja svjetla su velika i prepoznatljiva, na boku nam se sviđaju kromirane lajsne te kromirani detalji na vanjskim kvakama, uz lakirano crni središnji B stup. Testirani C5 u bijeloj boji, uz spomenute crne i kromirane detalje dobro izgleda na cesti. U prednjem dijelu dominiraju Citroenovi shevroni i tanka LED svjetla koja u donjem dijelu podvlače crtu pod velika prednja svjetla. U zavojima se uvijek uključuju bočna svjetla na poziciji na kojoj biste inače očekivali pokazivače smjera, dok su žmigavci spušteni u donji dio, pored maglenki. Na taj se način uvijek osvjetljava cesta u zavoju u koji se skreće tijekom vožnje.

Cijena za Citroen C5 2.0 BlueHDi 180 S&S EAT6 Business

Početna cijena za Citroen C5 BlueHDI 150 je 177.000 kuna. Na testu smo Citroen C5 2.0 BlueHDi 180 imali s bogatim paketom opreme Business koji donosi podugačak popis opcija:
zračni jastuci za vozača, suvozača, koljeno vozača, prednji bočni i prednje zavjese, akustično vjetrobransko staklo, audio sustav CD MP3 bituner, USB Box + Bluetooh, automatska električna parkirna kočnica, dvozonski automatski klima uređaj, ABS, ESP, REF, AFU, ESP, ASR, električno preklopivi retrovizori, izravan sustav kontrole tlaka u gumama, LED dnevna svjetla, naplatci od lagane legure 17" Baltique, paket Svjetlost (automatski brisači i automatski farovi), prednji centralni naslon za ruke, preklopiva stražnja klupa 1/3-2/3,
podešavanje lumbalnog dijela naslona sjedala vozača, putno računalo, regulator/limitator brzine, rezervni kotač, sekvencijalni električni podizači prednjih i stražnjih stakala, sjedalo vozača i suvozača podesivo po visini, srednji naslon za ruke straga, svjetla za maglu, unutrašnjost tkanina Fyber Mistral (dekor Tungstene), upravljač presvučen kožom podesiv po visini i dubini s fiksnim središnjim dijelom, vanjski električni grijani retrovizori kromirane letvice na bočnim staklima, pomoć pri parkiranju sprijeda i straga + mjerenje raspoloživog mjesta za parkiranje, unutarnji elektrokromni retrovizor, navigacija na 7" tabletu osjetljivim na dodir.

Od dodatne opreme C5 ima bijelu metalik boju Nacre (5.400 kn) i kožna sjedala u kombinaciji Claudia/tkanina Saint-Cyr Mistral (5.600 kn).
Finalna cijena za testirani Citroen C5 2.0 BlueHDi 180 s PDV-om i posebnim porezom na cijenu je 236.490 kuna.

Tehničke karakteristike

C5 2.0 BlueHDi 180 Business
Vrsta motora: Turbo diesel
Obujam motora: 1997 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 180 KS pri 3750 o/min
Snaga u kWh: 133 kWh pri 3750 o/min
Okretni moment: 400 Nm pri 2000 o/min
Mjenjač: automatski
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 8,70 s
Maksimalna brzina: 222 km/h
Potrošnja (grad): 5,20 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 3,80 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (kombinarano): 4,40 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 6,20 (kWh ili l)/100 km
CO2 emisija: 114 g/km
Duljina: 4779 mm
Širina: 1860 mm
Visina: 1451 mm
Međuosovinski razmak: 2815 mm
Obujam prtljažnika: 439 l
Masa vozila: 1620 kg
Gume: 225/55 R17
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 236490 kn
Ključne riječi:
BlueHDi C5 cijena u Hrvatskoj Citroen test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 9. prosinac 1963.

12-9-1963 Proizveden posljednji Studebaker

Proizveden posljednji Studebaker

Studebaker Brothers Manufacturing Company, osnovan tijekom civilnog rata, bio je najveći svjetski proizvođač kočija sa zapregom. Kada su stigli auti, Studebaker je postao poznati proizvođač automobila. Ipak, Studebaker nije mogao držati korak s konkurentima.

vs