Vidiauto Testovi Testirali smo... Alfa Romeo Stelvio 2.2 180 Super TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 10.07.2017. 17:01

Prvi pa pogodak 

Alfa Romeo Stelvio 2.2 Multijet 180 Super TEST

Alfa Romeo Stelvio 2.2 180 Super TEST

Definitivno jedan od najboljih automobila godine Alfa Romeo Stelvio je SUV automobil koji privlači poglede u svakom trenutku.

Ljudi primjećuju da je nešto novo stiglo u grad i znatiželjno se okreću za testiranim SUV-om Alfa Romeo Stelvio. U crvenoj boji Stelvio plijeni pozornost iz svih kutova - iako mu je dizajnerska osnova Giulia, od nje se ipak u nekim detaljima razlikuje. Prednja i stražnja svjetla su drugačija iako oblikom dok nisu upaljena imaju sličnosti ali svjetlosni potpisi su drugačiji, neke razlike postoje i u interijeru, a i motori su drugačiji u ponudi. Silueta Stelvija izgleda vrlo kompaktno i dok se ne udaljimo dovoljno daleko od vozila i pogledamo ga s boka, izvana toliko ne primjećujemo dužinu vozila od 469 cm, uz 282 cm međuosovinskog razmaka.

Alfa Romeo Stelvio 2.2 Multijet 180 Super (5)
Alfa Romeo Stelvio 2.2 Multijet 180 Super (4)

Podnica je, uobičajeno za SUV vozila, postavljena više od ceste kako bi se s automobilom mogli odvesti i izvan asfalta. Visina se primijeti i osjeti najviše dok se po zavojitim cestama vozimo u vozilu s odličnom ergonomijom vozačkog sjedala i vozačke pozicije, sve je vrlo pregledno u vožnji. Sviđa nam se što u vožnji vidimo i lijepo dizajniranu haubu, jako su nam lijepi instrumenti, kvalitetni su materijali na dodir iako neke razlike u čvrstoći na dodir primjećujemo u odnosu na izradu u Alfi Romeo Giulia. U odnosu na spomenutu Giuliju, u Stelviju se sjedi 19 cm više. Podnica je od tla udaljena 20 cm, što je za oko 7 cm više nego kod Giulije.

Vozačko sjedalo se pri svakom ulasku i izlasku iz vozila električno pomiče prema natrag, sjedala su obložena u kombinaciji kože i tekstila, a zgodno je kod klima uređaja što i suvozač može odrediti smjer puhanja zraka iz ventilacije. Uz odlično dizajnirane instrumente okretomjera i brzinomjera, oduševljava i smještaj ekrana podijeljenog u dva dijela - ne lebdi kao kod većine današnjih automobila, a gornja linija instrument ploče drugačije je dizajnirana u odnosu na Giuliju kod koje se gornja linija spusta prema dolje. Prostora u kabini ima u svim smjerovima jako puno, nema gužve s rukama niti kada u vozilu sjede korpulentnije osobe, isto je takva situacija i za koljena na stražnjem dijelu. Ekrani za infotainment su dostupni u dijagonalama od 6,5 i 8,4 inča, uz 7-inčni ekran smješten pored samih instrumenata. Prtljažnik je prostran, obujma 525 litara te se električno otvara.

Alfa Romeo Stelvio 2.2 Multijet 180 Super (2)

Oduvijek su zabavni i zanimljivi motori bili glavna stvar kod Alfe - takav je i testirani 2.2 Multijet u izvedbi sa 180 KS, a dostupan je i u slabijoj izvedbi sa 150 KS te s 210 KS. Benzinci su 2.0 s 200 KS i 280 KS. Bacite pogled na upravljač, iako ste to vjerojatno već i ranije primijetili - lijevo i desno su smještene velike metalne poluge za promjenu stupnjeva prijenosa koje se mogu koristiti u bilo kojem trenutku, bez obzira odabrali automatski način promjena odličnog i izuzetno brzog 8-stupanjskog mjenjača ili pak ručni. Izmjene su doslovce trenutne, popraćene laganim trzajem kako bismo znali da smo u nekom drugom stupnju prijenosa, a za svaku promjenu stupnja prijenosa aktiviraju se tri spojke pri mijenjanju. Stelvio dolazi samo s automatskim ZF-ovim mjenjačem. Zgodno je što u ručnom načinu mijenjanja stupnjeva prijenosa i u D načinu, kada stupnjeve prijenosa mijenjamo putem ručice mjenjača ili polugica pored kola upravljača, neće doći do automatske promjene u sljedeći stupanj pa možemo zadržati sportski stil vožnje toliko dugo koliko to nama odgovara.

Alfa Romeo Stelvio 2.2 Multijet 180 Super (1)

Sve prati izuzetno precizan i direktan upravljač nešto mekšeg osjećaja pa su prolasci kroz zavoje vrlo ugodno i sigurni. Moramo priznati da, uz Alfu Giuliju, u posljednje vrijeme nismo koristili toliko precizan upravljač. Osvojio nas je odmah na prvi dodir. Odlične su i nožne papučice, jako dobro surađuju s motorom. Pogon je stražnji Q2, u D načinu vožnje dopušta i nešto više slobode pa pri prolascima kroz zavojite ceste možemo osjetiti i lagano proklizavanje stražnjeg dijela. Fantastično! U Normal načinu vožnja je nešto smirenija, opuštenija i manje rastrošna, ali uz i dalje vrlo direktan volan. Za skliskije uvjete na cesti zadužen je treći program DNA prekidača - All Weather. Samoblokirajući stražnji diferencijal služi kako bi se što bolje prenio moment na stražnje kotače. Potrošnja u gradu je oko 8 litara goriva.

Alfa Romeo Stelvio 2.2 Multijet 180 Super (3)

Na izbor se u cjeniku nudi i Q4 pogon na sve kotače, kod kojeg se primarno koristi stražnji pogon pa i u tom slučaju imamo priliku voziti zabavni SUV. Ako dođe do proklizavanja stražnjih kotača onda se pogonski moment prenosi na prednje kotače. S tim da se na prednje kotače može prenijeti do 50 posto okretnog momenta, dakle ne nudi se zaključani pogon na sve kotače.

Stelvio je srednje tvrdog ovjesa, po neravnim cestama ćemo osjetiti tvrdoću i zvučnu kulisu u stražnjem dijelu. Buka u interijeru je dobro izolirana.

Sportski SUV mora ima smanjenu masu pa tako Stelvio ima 1660 kilograma, a aluminij je korišten kod većeg broja dijelova – u prednjem dijelu vozila više od 80% je aluminij, ima dvostruka ramena, a straga je postotak aluminija 45%, uz multilink ovjes. Kao opcija nudi se aktivni ovjes, a radi se o elektronski kontroliranim amortizerima. Oduševila nas je raspodjela omjera mase od 50:50. Spomenimo zanimljiv podatak kako je kardansko vratilo od karbonskih vlakana.

2,2-litreni motor u većini situacija se dobro nosi s masom vozila od 1604 kilograma, dovoljno je snažan za dinamična ubrzavanja, elastičan je u većini situacija dok će na autocesti ipak biti nešto manje elastičan. Ali, ako dobro baratate osjećajem na papučici gasa onda vam ručne polugice niti neće trebati jer je to daleko brzi način za prebaciti zupčanike iz osmog u peti stupanj, na primjer.

Alfa Romeo Stelvio 2.2 Multijet 180 Super (6)

Početna cijena starta od 334.345 kuna za 2.2 Multijet sa 150 KS. Naš testni Stelvio do registracije košta 376.991 kunu, dok bi verzija s Q4 pogonom na sve kotače koštala 404.835 kuna.

Alfa Romeo Stelvio dostupna je u devet različitih boja, nude se pastelne boje, boje s dvije i s tri komponente. Interijer možete birati prema svojoj želji, što se tiče boja kokpita. U ponudi su četiri paketa opreme – Stelvio, Super Stelvio+, Super Plus Q4 te posebna edicija Stelvio Launch Edition (posebna edicija dolazi samo s 2.0 GME motorom snage 280 KS, uz Q4 pogon i automatski mjenjač).

Stelvio je naziv planinskog prijevoja na talijanskoj strani Alpa (passo Stelvio, visina 2757 metara nadomorske visine), ali nije to (jedini) razlog zašto je Alfa Romeo svoj prvi SUV nazvala tako dobrim nazivom prijelaza s 89 zavoja (serpentina) koji svaki pravi oktanofil treba prijeći sa svojim automobilom - od 1921. do 1935. godine na prijevoju je održano deset utrka pod nazivom ”Cronoscalata dello Stelvio”, a u čak osam utrka Alfa Romeo je završila na pobjedničkom mjestu. Najbolje da pogledate sljedeći video:

Alfa Romeo Stelvio mogla bi biti zanimljiva kupcima koji ne samo što traže kvalitetan, uočljiv i zabavan SUV nego i onima koji su možda kod Giulije poželjeli karavansku izvedbu - Giulia neće imati produženi stražnji kraj pa bi i takvi kupci mogli biti zainteresirani za Stelvio. Poslastica za kraj: Stelvio će, poput Giulije, uskoro biti dostupan i u QV verziji s Ferrarijevim 2.9 V6 motorom snage 510 KS. SUV-ovi postaju sve zanimljiviji, a Stelvio je svakako jedan od najzanimljivijih koje smo imali prilike voziti.

Tehničke karakteristike

Stelvio 2.2 Multijet 180 Super
Vrsta motora: Turbo diesel
Obujam motora: 2143 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 180 KS pri 3750 o/min
Snaga u kWh: 132 kWh pri 3750 o/min
Okretni moment: 450 Nm pri 1750 o/min
Mjenjač: automatski
Pogon: stražnji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: ---
Maksimalna brzina: ---
Potrošnja (grad): ---
Potrošnja (otvorena cesta): ---
Potrošnja (kombinarano): ---
Potrošnja (tijekom testa): 8,00 l/100 km
CO2 emisija: ---
Duljina: 4687 mm
Širina: 1903 mm
Visina: 1671 mm
Međuosovinski razmak: 2818 mm
Obujam prtljažnika: 525 l
Masa vozila: 1660 kg
Gume: 235/ R19
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 376991 kn
Ključne riječi:
Alfa Romeo cijena u Hrvatskoj Stelvio SUV test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 22. srpanj 1908.

Od kočije do karoserije

Albert Fisher i njegovi nećaci osnovali su uz kapital od 50.000 $ tvrtku Fisher Body Company specijaliziranu za proizvodnju kočija i automobilskih karoserija. Tvrtka je ubrzo postala najveći proizvođač karoserija u svijetu te je surađivala s GM-om.

vs