Vidiauto Novosti Najave Xiaomi električni automobil

Autor: MJ Objavljeno: 19.11.2023. 16:03

Xiaomi najavio prvi električni automobil

Xiaomi električni automobil

Jedan od najvećih kineskih proizvođača potrošačke elektronike, Xiaomi pridružuje se tehnološkim tvrtkama koje ulaze u automobilsku industriju.

Kineski div pametnih telefona Xiaomi, objavio je prve simulacije svog debitantskog električnog modela, koji bi se trebao početi proizvoditi krajem godine.

Novi model imat će oznaku Beijing Xiaomi SU7, a proizvodit će ga tvrtka Beijing Automotive Group koja je u državnom vlasništvu.

U planu su dvije varijante istog modela, s jednim ili dva motora, pri čemu će izvedba s jednim motorom imati snagu od 220 kW, a izvedba s dva motora 275 kW.

Xiaomi EV bit će dugačak 4.997 mm, širok 1.963 mm i visok 1.455 mm, a međuosovinski razmak iznosi 3.000 mm. Najavljena je najveća brzina od 210 km/h.

Xiaomi_02

Obzirom da novi modeli (prije svega električni), postaju sve opterećeniji elektroničkim i softverskim rješenjima, donekle je logično da se informatičke tvrtke sve više "guraju" i u automobilsku industriju.

Tako se Xiaomi pridružuje Huaweiju koji je već ranije napravio ovaj korak.

Xiaomi s električnim automobilom želi stvoriti jedinstveni ekosustav za kupce koji će na isti način koristiti njihove pametne telefone, automobile ili kućanske uređaje te ih kontrolirat preko jedinstvene platforme.

Naravno, osvajanje ozbiljnijeg tržišnog udjela neće biti jednostavno, pogotovo u Kini gdje domaći, ali i europski proizvođači na tržištu već imaju veliki broj električnih modela, a brojni novi modeli se stalno predstavljaju.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. veljača 1923.

Milijuntni Chevrolet

Na današnji dan 1923. godine proizveden je milijuntni Chevrolet. Ova je tvrtka osnovana kada je William Durant zaposlio Loiusa Chevroleta, švicarskog trkaćeg vozača i zvijezdu Buick Racing Teama, kako bi dizajnirao novi automobil...

vs

.::.