Vidiauto Novosti Najave Toyota Yaris slavi 25 godina i 10 milijuna primjeraka

Autor: Mario Šešlek Objavljeno: 07.04.2023. 12:15

Toyota Yaris od lansiranja prodana u 10 milijuna primjeraka 

Toyota Yaris slavi 25 godina i 10 milijuna primjeraka

Toyota Yaris, automobil koji je postavio nove standarde u kompaktnom segmentu, proslavlja svoj 25. rođendan.

Toyota Yaris, automobil koji je postavio nove standarde u kompaktnom segmentu, proslavlja svoj 25. rođendan i pridružuje se prestižnom klubu modela s više od 10 milijuna prodanih vozila, poput Corolle, Camryja, RAV4, Hiluxa i Land Cruisera.

10-milijunto vozilo, Yaris GR SPORT, proizveden je u Toyotinoj tvornici u Francuskoj, ks impresivnim ekološkim rezultatima.

500_2021-kf3-yaris-gr-sport-hero-high-001-2-2

Kroz četiri generacije, Yaris je postavljao nove standarde sigurnosti i tehnologije u B-segmentu. Tijekom gotovo četvrt stoljeća, Yaris je bio jedan od najprodavanijih Toyotinih modela u Europi.

Dosegao je 5.155.506 prodanih vozila u Europi do kraja veljače 2023. godine. U 2022. godini, prodaja Yaris obitelji činila je više od trećine ukupne Toyotine prodaje u Europi, što je 8% ukupnog tržišnog udjela.

Yaris je istinski globalni Toyotin model s proizvodnim pogonima širom svijeta. Početna proizvodnja Yarisa započela je 1999. godine u tvornici Takaoka u Aichiju, Japan. Danas se Yaris proizvodi u 10 zemalja, uključujući Japan, Brazil, Kinu, Tajvan, Indoneziju, Maleziju, Pakistan, Tajland, Francusku i Češku.

500_yaris-cross-elegant-dpl-2021-action-008-2-2

U Europi, Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) proizvodi Yaris od 2001. godine, a Yaris Cross od 2021. godine. Iste godine, Toyota Motor Manufacturing Czech Republic (TMMCZ) u Kolinu započela je proizvodnju Yarisa kako bi zadovoljila rastuću potražnju za ovim modelom u Europi.

Ključne komponente unutar Yarisa, poput benzinskih i hibridnih električnih motora te mjenjača, također se proizvode lokalno u tvornici Toyota Motor Manufacturing Poland (TMMP), koja opskrbljuje i TMMF i TMMCZ.

Yaris je osvojio prestižnu titulu Automobila godine 2000., kao prvi Toyotin model koji je ikad osvojio tu nagradu. Svaka sljedeća generacija Yarisa bila je u užem izboru za Automobil godine, a trenutna generacija postala je prvi model koji je osvojio tu titulu dva puta u 21. stoljeću.

Sve je krenulo od prve generacije

Krajem 90-ih, Toyota je željela razviti novi kompaktni automobil za globalnu upotrebu u 21. stoljeću. Novi model trebao je nadograditi uspješni Toyota Starlet. Model je morao imati moderan izgled i najnovije tehnologije. Toyota Funtime koncept predstavljen je 1997. na sajmu automobila u Frankfurtu.

500_toy2601-yar1

Godinu dana kasnije, Toyota Yaris debitirala je na sajmu automobila u Parizu. Prva generacija Yarisa bila je stilski privlačna, s prostranom unutrašnjosti i fleksibilnim sjedalima. Unatoč kompaktnim dimenzijama, Yaris je imao udoban i praktičan interijer s velikom prostranošću.

Prvi Yaris postao je najsigurniji automobil u svom segmentu prema Euro NCAP ocjenama. Pokretao ga je napredni 1.0-litreni benzinac, koji je osvojio nagradu za Međunarodni motor godine 1999. Yaris je osvojio prestižnu nagradu Auto godine 2000.

Godine 2001. Yaris je pomogao pokrenuti T-Sport performans marku u Europi, a 2002. uveden je 1.4-litreni D-4D dizel motor. Yaris je postao omiljen među europskim kupcima, s prodajom preko 1.2 milijuna primjeraka prve generacije.

Mali genije opisuje inovativni i ljubazni karakter prvog Yarisa, što je bio slogan uspješne marketinške kampanje u Italiji.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 18. srpanj 1948.

Prva pobjeda najvećeg

Najveći vozač u povijesti Formule 1 Juan Manuel Fangio nastupio je u svojoj prvoj utrci te završio kao 12. Iako je tada imao već 27 godina Fangio je do kraja karijere (1957.) nanizao pet naslova svjetskog prvaka.

vs

.::.