Vidiauto Novosti Najave Stiže prvi Škodin hatchback Rapid Spaceback

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 15.07.2013. 16:27

Škoda 

Stiže prvi Škodin hatchback Rapid Spaceback

Škoda Rapid Spaceback bit će službeno predstavljena na Međunarodnom salonu automobila IAA u Frankfurtu u rujnu 2013. godine, a dolazit će s četiri benzinska i dva dizelska motora. U odnosu na Rapid kraća je za gotovo 18 cm.

S modelom Rapid Spaceback Škoda proširuje paletu modela između Fabije i Octavije u segmentu kompaktnih automobila. Time Škoda po prvi puta nudi kompaktan automobil s hatchback oblikom. Rapid Spaceback se obraća mlađim slojevima kupaca te nudi puno prostora, sigurnost, zanimljive mogućnosti individualizacije, nisku potrošnju i dobar omjer uloženog i dobivenog.

U odnosu na konvencionalne hatchback modele, Rapid Spaceback ima izraženije sportske karakteristike i djeluje izduženije, gotovo nalik coupéu. Time se optički i funkcionalno izdvaja od konkurencije.

Dinamičnu siluetu modela Škoda Rapid Spaceback karakteriziraju jasne linije, dug međuosovinski razmak (2.602 milimetra) i oštra, visoka tornado linija. Rapid Spaceback ima C i D stup s trećim bočnim prozorom.

Posebna značajka novog modela Rapid Spaceback je vrlo veliki, opcionalno dostupan panoramski stakleni krov. Zatamnjeni stakleni krov, koji seže od prednjeg do stražnjeg stakla, putnicima omogućuje dojmljiv pogled prema nebu. U skladu s time opcionalno dostupno dugo stražnje staklo predstavlja još jednu značajku dizajna. Kod ovog rješenja zatamnjeno stražnje staklo seže otprilike deset centimetara dublje u stražnji poklopac u odnosu na normalno stražnje staklo. U kombinaciji s panoramskim staklenim krovom zatamnjena staklena površina seže od prednjeg stakla preko krova duboko u stražnji poklopac. Crni spojler na gornjem kraju stražnjeg stakla ostavlja dojam dinamike.

Dizajn prednjeg dijela modela Rapid Spaceback prati oblik Rapid limuzine sve do B stupa. Osnovni elementi: upečatljiva rešetka s 19 okomitih lamela i kromiranim okvirom, novi logo na zaobljenom prednjem kraju poklopca motora, raspored prednjih svjetala i prednjih svjetala za maglu u obliku lista djeteline.

Vanjske dimenzije novog modela kraće su za gotovo 18 centimetara u odnosu na Rapid limuzinu, Rapid Spaceback nudi najviše slobodnog prostora u području koljena (64 milimetra) i glave u stražnjem dijelu vozila (980 milimetara) u svom segmentu. S 415 litara odnosno 1.380 litara s preklopljenom stražnjom klupom i kapacitet prtljažnika se ubraja među najbolje vrijednosti u segmentu.

Sveobuhvatan paket sigurnosti štiti putnike u slučaju sudara. Tu između ostalog pripadaju prednji, bočni i zračni jastuci za glavu, sigurnosni pojasevi u 3 pričvrsne točke sa zatezačem pojasa podesivi po visini i nasloni za glavu također podesivi po visini. Dio serijske opreme u zemljama Europske unije čine sustavi ABS i ESC. Ostale aktivne sigurnosne funkcije su opcionalno dostupna Xenon prednja svjetla, sustav kontrole tlaka u gumama, prednja svjetla za maglu s takozvanom Corner funkcijom ili pomoć pri kretanju na uzbrdici Hill-Hold-Control.

Nova Škoda Rapid Spaceback će se u Europi nuditi s četiri benzinska i dva dizelska motora. Moderni agregati razvijaju snagu između 55 i 90 kW. 1,6 TDI/66 kW motor s modelom Rapid Spaceback slavi svoju premijeru u seriji modela Rapid. Kao GreenLine varijanta Rapid Spaceback s ovim motorom troši 3,8 l/100 km, dok CO2-emisije iznose 99 g/km. U prodaju kreće od listopada 2013. godine.

Ključne riječi:
Rapid Škoda Spaceback
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.