Vidiauto Novosti Događanja Prije 54 godine predstavljen je klasični MINI

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 27.08.2013. 16:26

Obljetnica 

Prije 54 godine predstavljen je klasični MINI

U kolovozu 1959. godine predstavljen je MINI, a u isto vrijeme Havaji su postali 50. država SAD-a. MINI je popularan i na ovom otočju poznatom po vulkanima.

21. kolovoza 1959. Havaji su postali dijelom SAD-a dok je samo pet dana kasnije, 26. kolovoza 1959. klasični MINI predstavljen svijetu.

Mali automobil kreiran od strane legendarnog dizajnera Aleca Issigonisa oduševio je svijet svojom kreativnom izvedbom unutrašnjeg uređenja koja je omogućavala maksimalnu iskoristivost prostora za putnike i prtljagu, bez narušavanja kompaktnih proporcija ovog malog revolucionara. Klasik je bio istinski pionir dizajnerskog smjera koji je odredio mnoge ostale generacije malih automobile, a poprečno postavljeni motor, pogon na prednje kotače i kotači smješteni u same kutove vozila ostaju dijelom MINI-jevog genetskog koda i danas.

Njegove sportske predispozicije vrlo brzo su otkrile i njegov pobjednički karakter na trkaćim stazama diljem svijeta. Nakon što je i treći put pobijedio na reliju Monte Carlo svjetska javnost nije mogla prestati brujati o malom, skromnom vozilu koje bez problema pobjeđuje svoju mnogo veću i razvikaniju konkurenciju. Legenda je rođena, a povezanost marke MINI, utrke i sporta neće nikada prestati.

U međuvremenu još jedan, naoko, jednostavan sport koji pod svojom vanjštinom također zahtjeva veliku dozu vještine, brzinom munje počeo je osvajati svijet. Porijeklom s Havaja, surfanje na dasci postajalo je sve popularnije. Izvještaji o ljudima s Havaja koji “jašu na valovima” koristeći drvenu dasku sežu iz 18. stoljeća, ali jedna osoba koja se može nazvati istinskim začetnikom popularizacije sporta je bio Duke Kahanamoku. Rođen i odrastao u glavnom gradu Honolulu Duke je bio istinski sportaš koji je svoju popularnost stekao osvajanjem pet olimpijskih medalja u plivanju te ju iskoristio kako bi svijetu promovirao ono što je u životu najviše volio raditi - surfati na valovima. Duke je jedan od osnivača legendarnih “Waikiki boysa” koji i danas na jednoj od najpoznatijih svjetskih plaža podučavaju turiste surfanju.

Prije 54 godine predstavljen je klasicni MINI (8)

Zašto smo povezali Havaje i MINI? Daska za surfanje na krovu automobila postala je simbol slobode i “joie de vivre” odnosno uživanja u životu.

I danas MINI u svojoj ponudi ima modele za upravo takav način života. MINI Countryman je privukao veliki broj klijenata na Havajima od svog lansiranja prije dvije godine. Uz standardne krovne nosače koji omogućuju lako montiranje daske za surfanje, nudi još jednu korisnu modernu značajku: sustav pogona na sve kotače ALL4 koju dijeli s najnovijim modelom MINI Paceman. Zahvaljujući preciznoj distribuciji snage na sva četiri kotača, MINI Countryman i Paceman nude izvrsnu stabilnost i kontrolu koja do izražaja dolazi na pijesku, asfaltu i pri uspinjanju na planinske vrhove.

Ključne riječi:
Countryman Havaji Mini obljetnica Paceman
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 18. srpanj 1948.

Prva pobjeda najvećeg

Najveći vozač u povijesti Formule 1 Juan Manuel Fangio nastupio je u svojoj prvoj utrci te završio kao 12. Iako je tada imao već 27 godina Fangio je do kraja karijere (1957.) nanizao pet naslova svjetskog prvaka.

vs

.::.