Vidiauto Novosti Autobiz Nova generacija Volvo teških kamiona

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 12.03.2020. 06:47

Nova generacija 

Predstavljena je nova generacija Volvo teških kamiona

Nova generacija Volvo teških kamiona

Volvo Trucks je predstavio četiri nova kamiona s naglaskom na okruženje vozača, sigurnost i produktivnost, a riječ je o modelima FH, FH16, FM i FMX, koji predstavljaju oko dvije trećine prodaje.

Očekivana rastuća potražnja za prijevozom vrši pritisak na dostupnost iskusnih vozača širom svijeta. Tako u Europi procjene pokazuju da je oko 20 % svih radnih mjesta vozača upražnjeno. Kako bi kupcima pomogli pri zapošljavanju i zadržavanju najboljih vozača, tvrtka Volvo Trucks snažno se usredotočila na razvoj novih kamiona kako bi ih učinila sigurnijim, učinkovitijim i atraktivnijim radnim alatima za kvalificirane vozače. Različiti modeli kamiona u ponudi tvrtke Volvo Trucks dostupni su s više različitih modela kabina i mogu se optimizirati za širok raspon primjena. Kod kamiona za prijevoz na velike udaljenosti kabina je često vozačev drugi dom. Kod regionalnog prijevoza često služi kao mobilni ured, dok su u građevinarstvu kamioni robusni, praktični radni alati. Stoga su vidljivost, udobnost, ergonomija, razina buke, upravljivost i sigurnost bile ključne točke prilikom razvoja svih novih modela kamiona. Vanjski dizajn kamiona također je moderniziran kako bi odražavao svojstva novih kamiona i stvorio atraktivan cjelokupan dizajn.

Volvo kamioni FMX_01

Novi Volvo FM i Volvo FMX imaju potpuno novu kabinu, kao i mnoge iste funkcije zaslona kombiniranog instrumenta kao i veći Volvo modeli. Njihova unutarnja zapremina povećana je za jedan kubični metar, pružajući bolji komfor i više radnog prostora. Vidljivost je sada još bolja radi većih prozora, spuštene linije vrata i novih retrovizora. Volan je opremljen funkcijom podesivog stupa koja omogućava da se položaj u vožnji u većoj mjeri individualno prilagodi. Donji krevet u spavaćoj kabini postavljen je više nego ranije, a što pruža veću udobnost i stvara dodatni prostor za odlaganje ispod. Dnevna kabina ima novi pretinac za odlaganje od 40 litara s unutarnjom rasvjetom na stražnjoj strani kabine. Udobnost u kabini dodatno je poboljšana ojačanom izolacijom koja pomaže u zaštiti od hladnoće, topline i buke, dok senzorski kontrolirana klimatizacijska jedinica s filtrom s aktivnim ugljenom promiče dobru kvalitetu zraka u svim uvjetima.

Volvo kamioni FMX_04

Vozačevo područje sada ima potpuno novo sučelje za informiranje i komunikaciju, a koje ima za cilj olakšati pregled i upravljanje različitim funkcijama, stvarajući manje stresa i ometanja. Zaslon kombiniranog instrumenta u potpunosti je digitalan, s 12-inčnim zaslonom koji vozaču olakšava odabir potrebnih informacija u bilo kojem trenutku. Na dohvat ruke vozača dostupan je dodatni 9-inčni bočni prikaz za infotainment, podršku za navigaciju, transportne informacije i nadzor putem kamera. Funkcijama se može upravljati pomoću gumba na volanu, glasovnim upravljanjem ili putem dodirnog zaslona i upravljačke ploče zaslona.

Volvo kamioni_02

Sigurnost je dodatno poboljšana funkcijama poput prilagodljivih dugih svjetala u kamionima Volvo FH i Volvo FH16, rješenje koje je Volvo Trucks predstavio kao prvi među proizvođačima kamiona. Sustav poboljšava sigurnost za sve sudionike u prometu automatskim onemogućavanjem odabranih segmenata LED dugih svjetala kada se kamion približi nadolazećem prometu ili drugom vozilu straga. Vožnju olakšava i poboljšani prilagodljiva regulacija brzine (ACC) za brzine od 0 km/h i regulacija brzine nizbrdo koja automatski aktivira kočnice kotača kada je potrebna dodatna sila kočenja za održavanje konstantne brzine nizbrdo. Elektronički upravljani kočni sustav (EBS), koji je preduvjet za sigurnosne karakteristike poput upozorenja na sudar sa sigurnosnom kočnicom i elektroničkog sustava za kočenje (EBS), sada je dio osnovne opreme novog kamiona. Volvo dinamičko upravljanje, uz sigurnosne sustave pomoć za držanje trake i pomoć za držanje stabilnosti, dostupno je i kao opcija. Sustav prepoznavanja cestovnih znakova otkriva prometne znakove na cestama, poput ograničenja pretjecanja, vrste ceste i ograničenja brzine te ih prikazuje na zaslonu kombiniranog instrumenta. Vidljivost se može dodatno poboljšati dodavanjem kamere suvozačevog kuta koja pruža dodatni pogled na bočnu stranu kamiona na bočnom prikazu.

Volvo kamioni_03

Na mnogim su tržištima Volvo FH i Volvo FM dostupni s plinskim LNG motorom usklađenim s Euro 6 normom koji nudi ekonomičnost potrošnje goriva i performanse usporedive s ekvivalentnim Volvo dizelskim kamionima, no s daleko slabijim klimatskim utjecajem. Motor na plin može biti pokretan bioplinom, što smanjuje emisije CO2 za do 100 % ili prirodni plin koji smanjuje emisije CO2 za do 20 % u usporedbi s ekvivalentnim Volvo dizelskim kamionima. To se odnosi na emisije vozila tijekom uporabe, poznate pod nazivom ''tank to wheel'' (od spremnika do kotača).

Volvo kamioni_05

Novi Volvo FH može se prilagoditi i s novim učinkovitim Euro 6 dizelskim motorom koji je uključen u I-Save paket koji omogućuje značajnu uštedu goriva i CO2. Primjerice, u djelatnosti prijevoza na velike udaljenosti novi Volvo FH s funkcijom I-Save kombinira novi D13TC motor s paketom značajki i može uštedjeti do 7 % goriva. Poboljšane su i Euro 3 i 5 verzije sa značajkama poput Volvo pomoći okretnom momentu.

I za kraj spomenimo kako je Hrvatska već treći put u posljednjih 8 godina odabrana kao destinacija za snimanje promotivnih fotografija i videa, a scene su snimane duž hrvatske obale: od Rijeke, putem Dalmatine do otoka Paga.

Ključne riječi:
kamioni Volvo
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. srpanj 1908.

Od kočije do karoserije

Albert Fisher i njegovi nećaci osnovali su uz kapital od 50.000 $ tvrtku Fisher Body Company specijaliziranu za proizvodnju kočija i automobilskih karoserija. Tvrtka je ubrzo postala najveći proizvođač karoserija u svijetu te je surađivala s GM-om.

vs

.::.