Vidiauto Automobili Predstavljamo Manji ali jednako ozbiljan

Autor: Kristijan Ptičar Objavljeno: 13.11.2012. 15:37

Audi Q5

Manji ali jednako ozbiljan

Tri motora, stalan pogon na sva četiri kotača quattro i dinamičan ovjes oblikuju impresivan tehnološki paket za korištenje na cesti i na makadamu (on-road i off-road vožnja). Inovativan S tronic mjenjač s dvostrukom spojkom i sedam brzina te dinamičan Audijev pogonski sustav - Audi drive select, među ostalim su značajnim karakteristikama ovog modela.

Niska SUV silueta

Audi Q5 je dugačak 4.63 metara i 1.88 metara širok, ali visok samo 1.65 metara, što mu daje najsportskije proporcije u ovom segmentu. Njegov koeficijent otpora zraka od samo 0.33 također predstavlja vrhunsku vrijednost u njegovoj kategoriji. Dizajn modela Q5 je elegantan i atletski – tipičan za Audi. Velika single-frame maska hladnjaka dominira prednjim krajem, a prednja svjetla mogu biti opremljena xenon plus tehnologijom i LED svjetlima za dnevnu vožnju kao opcija, u kojem su slučaju i stražnja svjetla također u LED tehnologiji. Postoje tri verzije izgleda vanjskih dijelova koji se mogu odabrati – crna (standard), u kontrastnoj boji ili u boji vozila. Zatim, postoje i dva  oblika (paketa) karoserije. S-line paket eksterijera daje jedan sportskiji izgled dok “off-road” paket ima odlučniji izgled zahvaljujući dodatnim zaštitama karoserije sprijeda i straga i 19-inčnim kotačima.

 

Praktičan

Međuosovinski razmak od 2.81 metara, kao najbolja vrijednost u tom segmentu, jamči dovoljno prostora u unutrašnjosti Audija Q5. Sjedala su ergonomično oblikovana i fleksibilnog dizajna. Kut naslona stražnje klupe se može prilagoditi, a nasloni stražnjih sjedala vrlo se jednostavno mogu spustiti u potpuno ravan položaj. To povećava kapacitet prtljažnika s 540 na 1.560 litara, a postoji i drugi odjeljak za odlaganje stvari ispod podnice prtljažnika. Model Q5 je «performance SUV» koji je sposoban za sportsku vožnju, slobodno vrijeme i obiteljske potrebe. Kao opciju, Audi može isporučiti klupu stražnjeg sjedala koja se može uzdužno prilagoditi za 100 millimetara i u sebi ima ugrađen otvor za prijevoz dugih predmeta. Materijali kao što su aluminij, drvo, krom, koža i Alcantara daju unutrašnjosti uzornu privlačnost.

 

Tri motora

Audi Q5 se na tržištu pojavljuje s tri motora – jednim benzinskim i dva dizelska TDI. Svi su oni jedinice s direktnim ubrizgavanjem goriva i turbopunjačem. Motor 2.0 TFSI je redizajniran od temelja. Visoki okretni moment od 350 Nm je postignut već pri 1.500 okretaja u minuti i održavan je konstantno sve do 4.200 okretaja u minuti; maksimalna snaga je 155 kW (211 konjskih snaga). Audi Q5 2.0 TFSI postiže 100 km/h u 7.2 sekunde pri kretanju s mjesta i najveća brzina mu je 222 km/h. 2.0 TDI također razvija 350 Nm okretnog momenta (od 1.750 do 2.500 okretaja u minuti) te razvija snagu od 125 kW (170 konjskih snaga). Dvolitarski TDI motor Audi Q5 ubrzava od nule do 100 km/h u 9.5 sekundi i to na najveću brzinu od 204 km/h. 3.0 TDI je najsnažniji motor u ovoj liniji. V6 dizel objedinjuje 176 kW (240 konjskih snaga) i – od 1.500 do 3.000 okretaja u minuti – 500 Nm okretnog momenta. Ova superlativna snaga pokreće Audi Q5 s mjesta do brzine od 100 km/h za 6.5 sekundi i na najveću brzinu od 225 km/h.

 

Mjenjači i quattro

2.0 TDI kanalizira svoju snagu kroz šestobrzinski ručni mjenjač. Za 3.0 TDI i 2.0 TFSI, Audi je razvio novu generaciju dinamičnog mjenjača S-tronic – inovativni prijenos s dvije spojke sad ima sedam brzina. Audi oprema sve verzije modela  Q5 s pogonom na sva četiri kotača - quattro. On distribuira snagu motora u omjeru 40:60 na prednje i stražnje kotače stvarajući time lagano stražnje polarizirane sportske karakteristike. Ukoliko je to potrebno, quattro pogonski sklop može usmjeriti do 65 posto okretnog momenta na prednje kotače ili do 85 posto na stražnje.

 

Terenac 

Audi Q5 se također ističe na grubom terenu. Njegove penjačke performanse predstavlja visok 31 stupanj nagiba. Kutevi prilaženja i udaljavanja su 25 stupnjeva, a točka prelamanja strmine gdje osnovica kotača postaje zaista važna je 17.6 stupnjeva. Razmak između podvozja i tla je solidnih 20 centimetara, a dubina gaza od 50 centimetara je dozvoljena prilikom vožnje kroz vodu.

 

Audi Drive Select

Audijev kontrolni sustav - Audi drive select – upravlja reakcijom motora na gas, razinom servo podrške upravljača i pomiče vrijeme prebacivanja brzina S tronic mjenjača u automatskom načinu vožnje. Vozač odlučuje pritiskom na tipku ukoliko želi da ove funkcije imaju prevladavajuće udoban, sportski ili uravnotežen odgovor. Ukoliko je u automobil opremljen i multimedijalnim sustav MMI navigation plus, postoji i četvrti mod koji vozač može programirati individualno. Audi drive select sustav također može biti proširen s dvije inovativne tehnologije – elektroničkom kontrolom za amortizere i Audijevim dinamičkim upravljačem.

 

Uspjeh

Nakon Q7 Audi je tržištu ponudio još jedan visoko kvalitetan i nadasve sposoban SUV. Tržišni uspjeh tako ne bi smio izostati.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 4. prosinac 1971.

12-4-1971 Najveći opoziv vozila u povijesti

Najveći opoziv vozila u povijesti

General Motors je opozvao 6.700.000 vozila zbog greške na motorima. To je bio najveći dobrovoljni sigurnosni opoziv u povijesti autoindustrije.

vs

.::.