Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Revolucija pogona električnih automobila

Autor: MJ Objavljeno: 02.12.2023. 22:38

Hyundai i Kia predstavili revolucionarni "Uni Wheel" pogon

Revolucija pogona električnih automobila

Hyundai i Kia su predstavili Universal Wheel Drive System, odnosno "Uni Wheel" pogonski sustav koji bi mogao revolucionirati pogon električnih automobila.

Ideja stavljanja elektromotora u kotač postoji jednako dugo kao i električni pogon, no to bi značajno povećalo neovješenu masu i vrlo nepovoljno se odrazilo na vozna svojstva.

Stoga sva rješenja koja su na ovom tragu, postavljaju elektromotor uz kotač te prenose snagu kratkim vratilom. No, sva ova rješenja imaju i prijenosnik te homokinetički zglob (ako se radi o pogonu prednjih kotača).

"Uni Wheel" također postavlja elektromotor blizu kotača te se spaja kratkim vratilom, ali tu završava sva sličnost s postojećim rješenjima.

Hyundai_UniWheel_02

Hyundai i Kia su u "Uni Wheel" pogonskom sustavu objedinili prijenosnik i homokinetički zglob te ga postavili unutar kotača.

Radi se o vrlo zanimljivoj izvedbi planetarnog prijenosnika u kojem su zupčanici povezani na način koji omogućuje kretanje u više osi i pokriva široki raspon pomaka ovjesa.

Konvencionalni pogonski sustav koji koristi uobičajeni homokinetički zglob pati od smanjenja učinkovitosti i trajnosti jer se kut otklona pogonskog vratila mijenja prilikom vožnje preko neravnina.

Hyundai_UniWheel_03

Uni Wheel može prenositi snagu gotovo bez gubitaka u učinkovitosti, bez obzira na kretanje kotača, osiguravajući visoku izdržljivost i udobnost vožnje.

U kombinaciji s elektroničkim zračnim ovjesom koji može prilagoditi visinu vožnje ovisno uvjetima, odnosno povećati na lošim cestama ili smanjiti za vožnju velikom brzinom.

Premještanjem prijenosa unutar glavčine kotača, Uni Wheel postiže veliki prijenosni omjer, što osim velikog izlaznog okretnog momenta, omogućuje kompaktniji električni motor.

Hyundai_UniWheel_04

S neovisnom kontrolom do četiri elektromotora, Uni Wheel također omogućuje iznimne razine vektoriranja okretnog momenta za povećanje dinamičke sposobnosti i postizanje visokih razina upravljanja i stabilnosti u vožnji.

Premještanjem mnogih komponenti pogonskog sustava unutar kotača i smanjenjem veličine elektromotora (bez smanjena performansi), oslobodio se dodatni prostor za putnike ili teret.

Uni Wheel je vrlo fleksibilan i lako prilagodljiv svim vrstama električnih vozila, uključujući obična putnička i električna vozila visokih performansi, budući da sustav može implementirati iste funkcije pogona i prijenosa potrebne za konvencionalna električna vozila.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. travanj 1970.

4-22-1970 Prvi Dan planeta Zemlje

Prvi Dan planeta Zemlje

Prva proslava Dana planeta Zemlje (Earth Day) održana je u zajednicama diljem SAD-a. Earth Day je kreacija senatora Gaylorda Nelsona, stvorena zbog rastuće zabrinutosti o stanju okoliša jer veliki doprinos zagađenju okoliša imaju i automobili.

vs

.::.