Autor: MJ Objavljeno: 28.06.2023. 17:04

Mazda započela proizvodnju MX-30 e-Skyactiv R-EV

Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV

Mazda MX-30 MX-30 e-Skyactiv R-EV je serijski plug-in hibrid i to samo po sebi ne bi trebalo biti zanimljivo da za proizvodnju električne energije ne koristi wankel motor.

Ovo je prvo je Mazdino vozilo u masovnoj proizvodnji s rotacijskim motorom tijekom 11 godina otkako se prestala proizvoditi Mazda RX-8 u lipnju 2012. godine.

MX-30 e-Skyactiv R-EV jedinstveno je plug-in hibridno električno vozilo  koje daje novu svrhu Mazdinom jedinstvenom rotacijskom motoru.

mx-30_e-skyactiv_r-ev_technology_3_l

Kompaktni i lagani motor s unutarnjim izgaranjem pokreće generator koji ili puni bateriju ili daje dodatnu snagu ako je potrebno. Vozilo uvijek pokreće električni motor.

Motor s unutarnjim izgaranjem je vrlo kompaktan te ima radijus od samo 120 mm, a ukupna debljina tek 76 mm. Cijeli pogonski sklop (wankel motor, generator i elektromotor) dugačak tek 840 mm.

mx-30_e-skyactiv_r-ev_technology_1_l

Wankel motor koristi direktno ubrizgavanje goriva, ali i povrat, odnosno recirkulaciju, ispušnih plinova (EGR), čime se izbjegava hlađenje motora pri nižim okretajima, odnosno manjim opterećenjima.

Motor razvija snagu od 55 kW (75 KS) pri 4.500 o/min, dok je najveći okretni moment 117 Nm pri 4.000 o/min.

mx-30_e-skyactiv_r-ev_ext_6_l

Motor s unutarnjim izgaranjem tek je jedan od četiri elementa pogona, gdje su još i generator, elektromotor, te baterija.

Wankel motor pokreće generator koji generira električnu energiju koja se šalje u bateriju, a pri usporenju, elektromotor radi u generatorskom režimu te rekuperira energiju koju vraća u bateriju.

mx-30_e-skyactiv_r-ev_ext_7_l

Snaga elektromotora je 125 KW (170 KS) uz 260 Nm okretnog , a napaja se iz baterije kapaciteta je 17,8 kWh, što omogućuje oko 85 km (u gradu i do 110 km) potpuno električnog dosega.

No tu je i 50 litara benzina. Masa baterije je 188 kg, a može se puniti i iz mreže najvećom snagom od 36 kW s DC punjačom, odnosno 11 kW s AC punjačem.

MX-30 e-Skyactiv R-EV idealno je vozilo za kupce koji se žele voziti na električnu energiju većinu vremena i povremeno putovati na veće udaljenosti bez straha od premalog dosega.

mx-30_e-skyactiv_r-ev_edition_r_key_1_l
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 4. rujan 1891.

Rođen «otac» suvremenog autoputa

Fritz Todt, tvorac i glavni inženjer modernog njemačkog autobahna rođen je u Pforzheim-u, Njemačka. Pod njegovim nadzorom do drugog svjetskog rata nastala je najveća mreža autoputa na svijetu, koja se kasnije nastavila razvijati.

vs

.::.