Vidiauto Testovi Testirali smo... Toyota Corolla Sedan 1,8 Hybrid TEST

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 28.09.2019. 08:33

Lijepa, elegantna i štedljiva 

Toyota Corolla Sedan 1,8 Hybrid Executive TEST

Toyota Corolla Sedan 1,8 Hybrid TEST

Nekad je Prius bila jedina Toyota s hibridnim pogonom, no ukidanjem ponude dizelskih motora u Europi, hibridne izvedbe su dobili gotovo svi modeli, a jedan od svakako najzanimljivijih modela je i nova generacija Corolle u limuzinskoj izvedbi.

Toyota Corolla Sedan 1,8 Hybrid Executive 14

Time je postala i opasan konkurent Priusu, iako u Toyoti kažu kako se kupci Corolle hibrid u potpunosti razlikuju od kupaca Priusa, te da se ne očekuje pad prodaje za Prius.

Toyota Corolla Sedan 1,8 Hybrid Executive 06

Također, za razliku od kompaktne izvedbe s 5 vrata i karavana, Corolla Sedan, kako joj je službeno ime, donosi i nešto drugačiju ponudu motora, pa je u ponudi 1,6-litreni benzinac sa 132 KS ili 1,8-litreni hibrid s ukupno 122 KS, a u ponudi su četiri paketa opreme za benzinca, odnosno tri paketa za hibrida.

Dizajn i praktičnost

Nova Corolla Sedan je privlačan auto, i to mu nitko ne može poreći i konačno će se otarasiti imidža potpuno dizajnerski nezamjetnog automobila. I to nije samo naše mišljenje, nego i česti pogledi prolaznika koji su nas pratili. Ipak su limuzine još uvijek prilično zanimljive domaćim kupcima.

Toyota Corolla Sedan 1,8 Hybrid Executive 13

Dobrom izgledu pridonosi i najbogatiji Executive paket opreme s Bi-LED prednjim svjetlima, dvobojnim 18-inčnim aluminijskim naplatcima, zatamnjenim stražnjim staklima i sivo-plavoj metalik boji, koji Corolli odlično pristaju.

Toyota Corolla Sedan 1,8 Hybrid Executive 01

Spomenimo i kako je prednji kraj dizajnerski drugačije riješen u odnosu na kompaktnu i karavan izvedbu, te se kod sedan izvedbe više išlo na eleganciju nego na sport, iako je sprijeda ugrađen veliki usisnik koji mu ipak daje dozu sportskog izgleda.

Toyota Corolla Sedan 1,8 Hybrid Executive 16

Svakako treba naglasiti i 6 cm veći međuosovinski razmak u odnosu na 5-vratnu Corollu, koja donosi više prostora za koljena na stražnjoj klupi.

Toyota Corolla Sedan 1,8 Hybrid Executive 05

Ukupna dužina je za 26 cm duža kod kompaktne izvedbe i donosi 158 litara veći prtljažnik, odnosno ukupno 471 litru. Otvor je dovoljno velik za limuzinu, no ne sviđa nam se što nosači poklopca prtljažnika ulaze u prtljažnik, pa je potrebno razumno slagati prtljagu kako ne bi došlo do njenog oštećenja prilikom zatvaranja poklopca.

Unutrašnjost

Unutrašnjost je ista kao i kod ostatka Corolla obitelji, što znači oku ugodno, funkcionalno i dobro. Sedan sada ima i osvijetljene tipke podizača prozora, što olakšava korištenje u tamnim uvjetima.

Toyota Corolla Sedan 1,8 Hybrid Executive 12

Corolla Sedan dolazi s dva digitalna zaslona, 7-inčnim TFT ekranom u boji koji se nalazi u sredini instrument ploče, te s 8-inčnim multimedijalnim zaslonom koji je smješten na vrh središnje konzole, i oba su odlično čitljiva i pri najjačem suncu.

Ekran na instrument ploči se može prilagođavati, no nekako nam se čini kao da je malo prenatrpan informacijama. S jedne strane je to dobro jer imate sve informacije na jedan pogled, no s druge strane ponekad to izgleda prenatrpano.

Toyota Corolla Sedan 1,8 Hybrid Executive 09

Multimedijalni zaslon donosi najnoviju generaciju softvera koji je sada moderniji, ljepši i puno brži u radu. Tu su i fizičke tipke smještene oko njega putem kojih brzo možete doći do željenih izbornika. Tik ispod njega smješteni su ventilacijski otvori, ali i izdvojene tipke i gumbi automatskog dvozonskog klima uređaja.

Toyota Corolla Sedan 1,8 Hybrid Executive 11

Te izdvojene klimatizacijske tipke uvelike pridonose lakoći korištenja u vožnji, kada uopće nije potrebno micati pogled s ceste kako bi se promijenila željena temperatura, a to svakako pridonosi i samoj sigurnosti.

Toyota Corolla Sedan 1,8 Hybrid Executive 07

Prostora sprijeda ima dovoljno u svim smjerovima, a zahvaljujući 6 cm većem međuosovinskom razmaku, ni na stražnjim sjedalima nije skučeno. Dapače, iza 2 metra visokog vozača može se smjestiti odrasla osoba visine do 1,85 m bez ikakvih problema i neće joj nedostajati prostora ni za koljena ni za glavu.

Toyota Corolla Sedan 1,8 Hybrid Executive 10

No ono što bi moglo nedostajati putnicima straga je bilo kakav priključak za punjenje gadgeta. Osim ventilacijskih otvora, straga nema ni 12V ni USB priključka, a testni model je bio opremljen najbogatijim paketom opreme, i tu bi mogao izgubiti ponekog kupca.

Motor i vožnja

Konačno smo i to dočekali – Corolla Sedan s hibridnim pogonom. Riječ je o kombinaciji 1,8-litrenog benzinca s 98 KS i elektromotora sa 72 KS, koji u kombinaciji daju kombiniranu snagu od 122 KS pri 5.200 okretaja, a upareni su s automatskim CVT mjenjačem.

Toyota Corolla Sedan 1,8 Hybrid Executive 02

Iako ukupna snaga od 122 KS ne djeluje puno, Corolla Sedan Hybrid je prilično živ automobil. Ubrzanja su dobra za svakodnevnu vožnju u svim prometnim uvjetima, a čak ni ubrzanje do stotke od 11,3 sekunde nije previše sporo. Ipak je riječ o štedljivoj obiteljskoj limuzini, a ne o sportskom modelu.

Toyota Corolla Sedan 1,8 Hybrid Executive 08

A kad govorimo o štedljivosti moramo priznati kako je ovaj model jedan od najštedljivijih koji smo vozili. Prosjek nakon tjedan dana vožnje je bio 4,9 litara na 100 km, a uključuje sve tipove vožnje, a ponajviše gradsku vožnju gdje je prosjek bio oko 5,5 litara.

Toyota Corolla Sedan 1,8 Hybrid Executive 03

Čim iziđete na otvorenu cestu i s vožnjom u okvirima ograničenja, potrošnja bez problema pada i na 3,5 litre, dok na autocesti pri dozvoljenoj brzini od 130 km/h ona se kreće od 4,5 do 5 litara. Teško da će se naći dizelski model u ovoj klasi a da troši manje od Corolle.

Toyota Corolla Sedan 1,8 Hybrid Executive 15

Budući kupci svakako trebaju imati na umu kako je ovaj model namijenjen ugodnoj i smirenoj vožnji, jer svaki pokušaj tjeranja u visoke okretaje višestruko povećava buku u vozilu, a onda raste i potrošnja, te ćete ubrzo shvatiti da je bolje na cilj stići par minuta kasnije i uživati u tihom radu motora i manjoj potrošnji.

Toyota Corolla Sedan 1,8 Hybrid Executive 04

Osim toga, ovjes je podešen za udobnu vožnju, kako u gradu, tako i na cesti, a problem ne predstavljaju ni 18-inčne niskoprofilne gume kakve dolaze kod ovog modela.

Zaključak i cijene

223.900 kuna cijena je testne Toyote Corolle Sedan 1,8 Hybrid Executive, a njena cijena počinje od 211.900 kuna. Testni model je bio opremljen navigacijom u vrijednosti od 8.200 kuna te s metalik bojom u vrijednosti od 3.800 kuna.

Toyota Corolla Sedan 1,8 Hybrid Executive 17

Najpovoljnija Corolla Sedan Hybrid pak košta 174.900 kuna i donosi dovoljno opreme za nezahtjevne kupce, no tu je i dalje štedljiv motor i automatski mjenjač.

Toyota Corolla Sedan 1,8 Hybrid Executive 18

Najpovoljnija Toyota Corolla Sedan Terra pak može biti vaša za svega 129.900 kuna, no tada se dobiva benzinski motor i tek osnovna oprema, no to je ujedno i jedna od najboljih kupnji u klasi s odličnim omjerom uloženo – dobiveno.

Toyota Corolla Sedan 1,8 Hybrid Executive 19

Toyota Corolla Sedan nikad nije bila atraktivnija, što svojim izgledom, što svojom ponudom, a napravljena je kako bi se svidjela mnogima. Dobra cijena i oprema dodatan su plus koji će potencijalni kupci svakako dobro prihvatiti, a njenim izborom će dobiti dugovječnog suputnika.

Toyota Corolla Sedan 1,8 Hybrid Executive

Tehničke karakteristike

Corolla Sedan 1.8 Hybrid Executive
Vrsta motora: Hibridni
Obujam motora: 1798 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 122 KS pri 5200 o/min
Snaga u kWh: 90 kWh pri 5200 o/min
Okretni moment: 142 Nm pri 3600 o/min
Mjenjač: CVT
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 11,00 s
Maksimalna brzina: 180 km/h
Potrošnja (grad): 3,10 l/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 3,50 l/100 km
Potrošnja (kombinarano): 3,40 l/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 4,90 l/100 km
CO2 emisija: 77 g/km
Duljina: 4630 mm
Širina: 1780 mm
Visina: 1435 mm
Međuosovinski razmak: 2700 mm
Obujam prtljažnika: 471 l
Masa vozila: 1310 kg
Gume: 225/40 R18
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 223900 kn
Ključne riječi:
test Toyota Corolla Sedan 1,8 Hybrid Executive
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 6. srpanj 1955.

Kontrola razine smoga

U SAD-u je donesena uredba Federal Air Pollution Control Act kojom se po prvi puta u svijetu država uključila u analize i kontrole zagađenja koje uzrokuju automobili. Sedam godina kasnije SAD kao prvi ulaže novac u borbu protiv auto zagađenja.

vs