Vidiauto Testovi Testirali smo... Toyota Auris 1.6 D-4D Sport LED TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 19.11.2015. 16:24

Agilan, brz i pouzdan

Toyota Auris 1.6 D-4D Sport LED TEST

Toyota Auris 1.6 D-4D Sport LED TEST

1.6-litreni turbo dizelski četverocilindrični motor sa 16 ventila snage 116 KS (82 kW) pokazao se jako dobrim, štoviše odličnim u svim uvjetima vožnje u kojima smo test vozilo podvrgnuli tijekom testa.

Kompaktni Auris je dobar u gradskoj vožnji, ima momenta u svakom trenutku, a pri jačem startu u prvom stupnju i prebacivanjem u drugi stupanj u raskrižju prenijet će toliko jak okretni moment da su nam prednji kotači zaškripali od prijenosa snage na podlogu. Ubrzavanja s motorom snage 116 KS su energična, agilna i sportski orijentirana. Motor se pri startanju pa sve do prebacivanja u peti stupanj relativno čuje, dok zvuk nestaje u petom stupnju prijenosa. I na autocesti se testirani Auris 1.6 D-4D dobro ponaša i nosi s većim brzinama vožnje - međuubrzavanja su energična i elastična tako da nema potrebe za smanjivanjem stupnja prijenosa iz šestog u peti stupanj. Pri 130 km/h motor se u šestom stupnju vrti na 2000 okretaja.

Toyota Auris 1.6 D-4D Sport (3)

Mjenjač je ručni sa šest stupnjeva, ima dobre prijenosne omjere, a ručica pruža osjećaj sigurnosti kroz srednje kratke hodove, dok je osjećaj prilikom prebacivanja u svaki stupanj klikabilan i zanimljiv.
Električni servo upravljač podesiv po visini i dubini je srednje precizan u gradskoj vožnji dok je na autocesti jako dobar i precizan. Kočnice su odmjerene i dobro podešene. Ovjes se ugodno ponaša, srednje je mekan s tendencijom da ga proglasimo mekanim dok se u zavojima ne osjeti preveliko naginjanje nego zavoje Auris siječe jako dobro i ugodno za sve putnike kao i za prtljagu u prtljažniku.

Vozačka pozicija je dobra, preglednost također, a pri parkiranju su nam uvijek dobro došli parking senzori te stražnja kamera koja je fantastična funkcija u gradskom parkiranju i naročito pri izlasku unatrag na kolnik, između parkiranih vozila kada imamo pogled na situaciju iza vozila.

Toyota Auris 1.6 D-4D Sport (6)

Toyota u Aurisu ne nudi sportske niti konjima jake motore, ovaj kompakt svoje mjesto pod suncem traži kod kupaca koji traže Toyotinu kvalitetu i sigurnost da će dugo voziti svoj novi Auris. U ponudi su još jedan dizelski motor 1,4 D-4D (90 KS) uz 6-stupanjski ručni mjenjač te dva benzinska motora - 1,33 Dual VVT-i (99 KS) sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem i 1,2 Turbo (116 KS) koji ima 6-stupanjski ručni mjenjač. 1,8 hibrid (snage 136 KS) ima automatski prijenos (e-CVT).

Toyota Auris 1.6 D-4D Sport (1)

Nakon gotovo 700 kilometara gradske, međugradske i vožnje po autocesti prosjek potrošnje nam je prema putnom računalu bio točno 6,0 litara dok smo stvarnu potrošnju mjerenjem između sva punjenja rezervoara gorivom imali 5,99 litara. Znači, mjerenje putnog računala je točno, razlika je samo 0,01 litara (s tim da putno računalo potrošnju zaokružuje na jednu decimalu). Prvo točenje goriva smo obavili pri 18 stupnjeva, u vožnji smo koristili i klimu s vremena na vrijeme te stalno uključena dnevna svjetla, a pri ponovnom točenju goriva temperatura zraka je bila 16 stupnjeva.

Toyota Auris 1.6 D-4D Sport (5)

Pomoću radara prati se udaljenost do vozila ispred te se vozača upozorava na opasnost ukoliko je udaljenost premala

Interijer

Crni mekani na dodir interijer dolazi s kromiranim detaljima oko mnogih dijelova kokpita, oko ručice mjenjača, na upravljaču, na kolu kožom obloženog mjenjača.
Postav kokpita je vertikalni i vrlo je neobičan u današnje vrijeme te se nastavlja na kokpit iz modela Toyota RAV4. Vertikalno je postavljen i ekran te digitalni sat koji Toyota njeguje u svim modelima, a podsjeća na starije modele Toyote.
Sviđaju nam se okretomjer i brzinomjer, veliki su, a između je smješten poveći ekran s informacijama putnog računala i digitalnim prikazom brzine vožnje. Sjedala su komotna, prostrana tako da prostora ima i naprijed i natrag.

Vanjski izgled

Testirana Toyota Auris dolazi u bijeloj boji s paketom opreme Sport LED tako da se osim LED svjetala na vozilu ističu i crni piano detalji na prednjem i stražnjem spojleru, kromirana letvica na stražnjem difuzoru te kromirana lajsna na utovarnom dijelu prtljažnika obujma 360 litara. Upečatljiva je i veća količina pokroma na prednjem dijelu vozila, na maski između prednjih sjedala. Prednje i stražnje lampe su velike i čine Auris prepoznatljivim na cesti.

Multimedija

Toyota je sve fizičke tipke na središnje postavljenom ekranu u boji osjetljivom na dodir odlučila zamijeniti osjetljivima na dodir. Jasno, sve ide u smjeru touch strategije čime se dobije čistiji kokpit, ali i nešto manja praktičnost u vožnji. Touch tipke su kapacitivne kao i WVGA ekran tako da dobro hvataju nas dodir, ali ipak u vožnji ne predstavljaju najpraktičnije rješenje jer, dok se vozila giba po neravninama, nije baš praktično za pogoditi tipku za glasnoću zvuka, na primjer.
Sučelje infotainment sustava Toyota Touch 2 je dobro riješeno, pregledno je, ali i u nekim situacijama čak i pregusto - recimo kod popisa radijskih postaja strelice za promjenu ekrana su postavljene preblizu nazivima radijskih postaja.

Kamera je kvalitetna, a naročito noću kada nam treba što bolja osjetljivost te kontrast po sunčanom vremenu. Infotainment sustav tehnologije za povezivanje su Bluetooth, USB, AUX, a podržana je i navigacija.

Cijena za Toyota Auris 1.6 D-4D

Početna cijena za Auris s 1,33 motorom i paketom opreme Active je 118.600 kuna, dizelska ponuda počinje od 127.900 kuna. Jači dizelski motor koji smo imali na testu se može dobiti u cjenovnom rangu od 148.900 do 173.900 kuna.
Cijena za testirani Toyota Auris 1.6 D-4D s paketom opreme Sport je 161.900 kuna.

Toyota Auris 1.6 D-4D Sport (2)

Tehničke karakteristike

Auris 1.6 D-4D Sport LED
Vrsta motora: Turbo diesel
Obujam motora: 1598 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 112 KS pri 4000 o/min
Snaga u kWh: 82 kWh pri 4000 o/min
Okretni moment: 270 Nm pri 1750 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 10,50 s
Maksimalna brzina: 195 km/h
Potrošnja (grad): 5,00 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 3,70 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (kombinarano): 4,20 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 5,99 (kWh ili l)/100 km
CO2 emisija: 108 g/km
Duljina: 4330 mm
Širina: 1760 mm
Visina: 1475 mm
Međuosovinski razmak: 2600 mm
Obujam prtljažnika: 360 l
Masa vozila: 1295 kg
Gume: 225/45 R17
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 161900 kn
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 4. prosinac 1971.

12-4-1971 Najveći opoziv vozila u povijesti

Najveći opoziv vozila u povijesti

General Motors je opozvao 6.700.000 vozila zbog greške na motorima. To je bio najveći dobrovoljni sigurnosni opoziv u povijesti autoindustrije.

vs