Vidiauto Testovi Testirali smo... Toyota Auris 1,4 D-4D Style TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 16.09.2013. 11:09

Zlatna (aurum) sredina 

Toyota Auris 1,4 D-4D Style TEST

Auris je narastao, Auris je odlično dizajniran, Auris ima kvalitetnu unutrašnjost – sve su ovo karakteristike koje opisuju Toyotin kompakt iz C-segmenta, a koji smo testirali s 1,4-litrenim dizelskim motorom i paketom opreme Style.

Testirao: Krunoslav Ćosić

Na test smo dobili Toyotu Auris u smeđoj boji koja mu odlično stoji. Linije kao da još bolje dolaze do izražaja, a i vizualno ga povećavaju. Tu su i razni, Style detalji koji novom Aurisu daju dodatnu dozu stila. Testirani Auris dolazi sa srednje jakim paketom opreme Style, ojačan za metalik boju koju ćete dodatno platiti 3.749 kuna, a uzmemo li u obzir da je Auris od ulaska Hrvatske u Europsku uniju pojeftinio za 5000 kuna, s cijenom ste opet tu negdje, ali ste dobili metalik boju koja mu odlično stoji. U odnosu na prethodnika, dužina je s 4220 porasla na 4275 mm, širina je ostala ista (1760 mm), dok je visina snižena s 1515 na 1460 mm (za 55 mm), čime se dobilo na dinamičnijoj liniji te smanjenju otpora zraka koji sada iznosi samo 0,28.

Toyota Corolla, prva generacija

Toyota Corolla, prva generacija

Vraćamo se još više u prošlost – u 2006. godinu, kada je Toyota najavila nasljednika svojeg super prodajnog hita Corolla. Tada su izjavili kako se nakon 40 godina prodaje prestaje prodavati Corolla, a nasljeđuje ju Auris. Podsjećamo, do tada je Toyota prodala čak 40 milijuna komada Corolle, a novi je Auris donio ne samo novo ime nego i novi dizajn. Ime Auris je nastalo od latinske riječi aurum, što znači zlato, a cilj novog modela bio je privući mlađe kupce koji žele atraktivniji izgled. U međuvremenu, Toyota je Corollu vratila u svoju ponudu, nedavno smo i isprobali novu Corollu koja jako dobro izgleda. Općenito, Toyota je u posljednje vrijeme počela sve bolje dizajnirati svoje automobile koji su imali klasičniji izgled.
Glavne odlike Aurisa su kratki prevjesi, visoka bočna linija i nisko položeno vjetrobransko staklo, a kromirane ispušne cijevi integrirane su u stražnji odbojnik. Dolazi s pet vrata, a motorna ponuda sastoji se, osim benzinaca i dizelaša, i s hibridnim pogonom.

I unutrašnjost automobila u potpunosti je izmijenjena, a krase ju sportski profilirana sjedala, visoko postavljen središnji greben i zanimljivi umetci.

U međuvremenu, na tržištu se pojavila još jedna verzija Aurisa, koju smo također već isprobali – Toyota Auris Touring Sports, karavanska verzija, skuplja za samo nekoliko tisuća kuna nego hatchback verzija koju smo testirali.

Vozili smo Auris s 1,4-litrenim D-4D turbodizelskim motorom snage 90 KS koji emitira 110 g/km, tako da je s tom CO2 emisijom od 1.7.2013. i pojeftinio.
Sjeli smo u novi Auris, udobno se smjestili i krenuli u pustolovinu od nekoliko stotina kilometara. Motor se u vožnji ponaša tako da ga je najbolje držati na oko 2000 okretaja, a u tom području preporučujemo i mijenjanje brzina. Turbina tada omogućuje da motor jako dobro povuče. Zanimalo nas je kako će se Auris ponašati pri nižim okretajima, spustili smo kazaljku i nešto ispod 1500 o/min. Motor se ne muči, ali nam se čini kako ipak to nije to. Idemo sada s jačim pritiskom na papučicu gasa, a okretaju se penju na 3000. Wow, tu postaje uzbudljivo jer motor pruža dobre performanse, tako da samo sljedećih 50 kilometara stalno vozili u području od 2500 do 4000 okretaja. Brzine smo mijenjali na oko 3000 okretaja.

Iako nas je Shift oznaka upozoravala da je već odavno bilo vrijeme za sljedeći stupanj prijenosa, nismo se obazirali na nju, ali je i odmah bilo jasno kako će potrošnja porasti. Testiramo dalje, a noga nam postaje jako teška tako da papučicu ne puštamo, sve dok motor nije došao u područje blokade, a to je na 5000 okretaja. Jasno, u praksi nema nikakve potrebe vrtjeti motor do 5000, nas je zanimalo do koliko se motor vrti, a najbolje područje za mijenjanje, ako želite nešto uzbudljiviju vožnju, svakako je na 3000 o/min. Jasno, štedljiva vožnja znači spustiti se za „soma“ manje. Još su dva razloga za vrtnju motora u višim okretajima – buka u unutrašnjosti te eventualno vibriranje unutrašnjosti. Zaključujemo kako je izolacija dobro napravljena, a i nema nikakvog cvrčanja armature (o tome se pisalo i u mnogim forum raspravama). Odlično, jer smo takve zvukove povremeno čuli na Aurisu prethodne generacije. Zaključujemo vrlo brzo kako je Auris vrlo ugodan za vožnju, bilo po gradu, bilo na otvorenoj cesti. Počeli smo zatim voziti puno štedljivije i ekološkije, a potrošnja je po gradu bila samo 5,8 litara, pokazuje putno računalo.

Toyota Auris 1,4 D-4D Style (18)

Mjenjač sa šest stupnjeva je brz i precizan

Iako automobil ima „samo“ 90 KS, Toyota je ugradila ručni mjenjač sa šest stupnjeva, odličan je, brz za „šaltanje“, a hodovi ručice su čvrsti i kratki. Baš onako kako volimo. Nema Start & Stop sustav koji dolazi na 2,0-litrenom dizelskom D-4D motoru.
I odziv na gas je dobar, ne primjećujemo zaostatak za našom reakcijom. Električno progresivni servo upravljač (kožni) podesiv po visini i dubini solidno je precizan, nemamo zamjerki. Zatim prelazimo preko mnogobrojnih i različitog oblika zagrebačkih ležećih policajaca koji doslovce niču po cesti. Sve ih je više, stoga svi možemo očekivati sve više problema s ovjerom u budućnosti, jer većina „uspornika“ ne usporava brzinu vožnje na propisanu nego je brzinu potrebno smanjiti za duplo. Ipak, Auris dobro i ugodno prelazi preko ležećih „pajkana“ i ne odaje dojam tvrdoće. Približavamo se „ležećim policajcima“ na cesti, kočimo, a kočnice s diskovima i naprijed i natrag odlično i sigurno zaustavljaju vozilo i lagano prelazimo preko izbočine. Jasno, kočnicu ne držimo dok prelazimo preko izbočine jer se na taj način smanjuje efikasnost amortizera i dodatno utječe na (ne)udobnost u vozilu.

Vožnja u Aurisu je udobna i radi velike prostranosti koja je dobivena položenim A stupom (uz međuosovinski razmak od 2600 mm), a eventualno malo manjak prostora umanjuje konstrukcija interijera odnosno kokpita koji je nagnut prema kabini za 90 stupnjeva. Na taj se način dobio dizajnerski izričaj, koji slijede i neki drugi modeli u Toyotinoj ponudi, ali je smanjena prostranost ispred putnika. Ali, već smo spomenuli da je A stup dosta koso položen pa je prostor ispod vjetrobranskog stakla dosta velik. Sviđa nam se postojanje središnjeg naslona za ruku koji se može pomjerati po dužini. Vrlo bitan detalj prilikom vožnje, naročito na autocesti kada ruku baš i ne držimo na ručici mjenjača obloženog kožom.

Toyota Auris 1,4 D-4D Style (2)

Sjedala su udobna

Zadovoljni smo i sa sjedalima koja su udobna i imaju bočni oslonac (i vozačevo i suvozačevo su podesivi i po visini). Spomenuli smo stari Auris koji je imao tvrdu plastiku za izradu kokpita, dok novi Auris ima mekanu unutrašnjost, s tkaninom na vratima. Sviđa nam se noćno osvjetljenje instrumenata u svijetloplavoj boji, ali koje vuče na bijelu boju. Fora nam je materijal koji se nalazi u liniji sa 6,1-inčnim ekranom osjetljivim na dodir. Iako je izrađen od plastike, sviđa nam se jer asocira na metal, točnije na titanium. Ipak, i dalje je tu jedan detalj koji asocira na neka stara vremena, a nalazi se na gotovo svim Toyotinim modelima – sat je i dalje dosta zastarjelo dizajniran, iako vjerojatno postoje i oni kupci koji žele dašak prošlosti. Ali, zato nam se jako sviđaju velike ručke na vratima, baš su dobro dizajnirane.

Auris je u vožnji pregledan, prostran i ima sasvim dovoljno mjesta za jednog kompakta. Čak bismo rekli i više nego dovoljno mjesta. I putnici na stražnjim sjedalima imaju dosta mjesta za noge i glavu, s tim da će za otvaranje prozora morati koristiti fizičku snagu okretanjem „kurble“. Želite li i taj detalj s prekidačem, koji će raditi na elektrone, tada se morate odlučiti za sljedeći paket opreme Sport. Nastavimo li dalje prema stražnjem dijelu vozila, dolazimo do prtljažnika koji ima dvostruku podnicu i obujma je 360 litara. Zanimljivo je da i hibridna verzija ima isti obujam prtljažnika, dok su baterije smještene ispod stražnjeg sjedala. Nema rezervnu gumu nego se dobije komplet za popravak probušene gume.

U multimedijskom dijelu Toyota Auris s paketom Style donosi touch ekran u boji dijagonale 6,1 inča. Sučelje na ekranu je klasično, ali jako dobro složeno i u praksi odlično funkcionira. Na ekranu se tijekom vožnje unatrag prikazuje slika s kamere postavljene kod registarske pločice, a slika je dovoljno jasna i u noćnim uvjetima. Jasno, kada je vrijeme vlažno možete očekivati nešto slabiju vidljivost, jer ipak je kamera izložena vremenskim uvjetima. Ali, čak i ako ne gledate u kameru dok se krećete prema natrag, Auris je pregledan za vožnju i uparkiravanje. Isprobali smo i audio sustav koji je dosta glasan i kvalitetan uz šest zvučnika koji se dobiju u Style paketu. Ima priključak za USB stickove tako da ćete sa sobom moći ponijeti stvarno veliku količinu glazbe, u sticku veličine palca.

Toyota Auris 1,4 D-4D Style (1)
Toyota Auris 1,4 D-4D Style (2)

Vizualno nam se novi Auris sviđa, tome pridonose razni kromirani i piano detalji smješteni na stražnjem, bočnom i prednjem kraju. Namjerno smo krenuli straga jer nam se stražnji dio jako sviđa. Tu su i dobro dizajnirana stražnja i prednja svjetla (stražnja su nam bolja, dok se naprijed nalaze LED dnevna svjetla), kao i agresivno dizajniran prednji kraj s velikom rešetkom hladnjaka. Vizualno, Auris nije dosadan nego je zanimljiv i zabavan. I nakon godinu-dvije neće vam dosaditi, jer linija nije takva da će se brzo „istrošiti“. Unutrašnjost možda u nekim dijelovima izgleda pomalo spartanska, ali ima i svoju priču koju treba proučavati i doživjeti, a sve puno bolje izgleda uživo nego na slikama, kada možete dobiti osjećaju dubine, a ne samo dvije dimenzije koje vam predočuju naše fotografije u galeriji. Od dodatnih opcija koje se ističu u popisu opreme koji je podugačak istaknimo Bluetooth i telefoniranje preko tipkovnice samog ekrana audio sustava, glasovno upravljanje, praćenje informacija o potrošnji, prosječnoj brzini, vremenu vožnje i prijeđenim kilometrima na grafičkom prikazu na ekranu.

U sigurnosno-voznom dijelu Auris već u osnovnoj Active opremi donosi 7 zračnih jastuka (na EuroNCAP testu osvojio je maksimalnih pet zvjezdica), ABS, BA, EBD, VSC, TRC, EBS, elektronski dotok goriva u slučaju sudara, WIL sustav za zaštitu vrata od trzaja pri sudar te uvlačenje upravljača i papučica pri sudaru, a ISOFIX sustav za dječje sjedalice nalazi se na sjedalima u drugom redu. Svi kojima imaju problema s kretanjem na uzbrdici uz pomoć ručne kočnice bit će oduševljeni postojanjem HAC-a koji zadržava vozilo 3 sekunde, a tek nakon toga dopušta vozilu da krene prema natrag. Sviđa nam se postojanje pokazivača smjera koji će tri puta uključiti svjetla i zatim ih ugasiti nakon što smo nakratko dotaknuli ručicu žmigavca.

Toyota Auris dolazi s dva dizelska motora – testirani 1,4 s 90 KS te 2,0 sa 124 KS, benzinsku ponudu čine 1,33 Dual VVT-i s 99 KS te 1,6 Valvematic sa 132 KS. Hybrid Synergy Drive je prisutan u kombinaciji benzinski i električni motor – 1,8 VVT-i sa 136 KS koji smo već nekoliko puta i isprobali u Aurisu hibrid te u Priusu i Priusu+.

Cijena za Toyotu Auris 1,4 D-4D Style

Dakle, ako ste odlučili pričekati ulazak Hrvatske u EU tada ste profitirali jer Auris nije poskupio niti s jednim motorom niti paketom opreme. U 80 posto verzija cijena je pala, a najviše je snižena hibridnom Aurisu, za čak 38.700 kuna! Testirani Auris košta 143.897 kuna (u cijenu su uključeni PDV i trošarina), a dodatnih 3.749 kuna platit ćete za metalik boju (ukupna cijena je 147.646 kuna odnosno oko 19.555 eura). Početna cijena za dizelski Auris je 129.907 kuna, a s jačim paketom opreme Sport košta 150.692 kuna. Jači dizelski Auris sa 124 KS ima cijenu od 154.555 do 167.518 kuna. Benzinska ponuda starta od 116.600 kuna, dok jači benzinac ima raspon cijene od 126.806 do 154.652 kune. Spomenimo i hibridnu verziju koja postaje itekako zanimljiva – 151.800 kuna s paketom Luna, 159.900 Style, a Sol povećava cijenu na 174.700 kuna.

©VidiAuto.com, 09.2013.

Pogledajte video Toyota Auris 1,4 D 4D Style:

Tehničke karakteristike

Auris 1.4 D-4D Style
Vrsta motora: Turbo diesel
Obujam motora: 1364 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 90 KS pri 3800 o/min
Snaga u kWh: 66 kWh pri 3800 o/min
Okretni moment: 205 Nm pri 1800 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 12,50 s
Maksimalna brzina: 180 km/h
Potrošnja (grad): 5,00 l/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 3,70 l/100 km
Potrošnja (kombinarano): 4,20 l/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 5,80 l/100 km
CO2 emisija: 109 g/km
Duljina: 4284 mm
Širina: 1760 mm
Visina: 1460 mm
Međuosovinski razmak: 2600 mm
Obujam prtljažnika: 360 l
Masa vozila: 1270 kg
Gume: 205/55 R16
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 143897 kn
Ključne riječi:
Auris test Toyota
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 5. srpanj 1933.

Začetak legende zvane Autobahn

Fritz Todt proglašen je ukazom Adolfa Hitlera glavnim inspektorom za njemačke ceste uz glavni zadatak da izgradi sustav autocesta. Do 1936. je izgrađeno oko 100.000 km autocesta čime je njemačka dobila najsuvremeniju cestovnu mrežu u svijetu.

vs