Vidiauto Testovi Testirali smo... Subaru Forester e-Boxer 4Dventure TEST

Autor: T. K. Objavljeno: 09.07.2021. 10:02

Vrhunski SUV s avanturističkim duhom 

Subaru Forester 2.0i e-Boxer Lineartronic 4Dventure TEST

Subaru Forester e-Boxer 4Dventure TEST

Subaru je oduvijek nudio nešto drugačije automobile, a ta ideja se nastavlja i s modelom Forester, koji je punokrvni i sposoban SUV, a posebice ako je opremljen atraktivnom 4Dventure opremom, kao testni primjerak, koji mu daje dodatnu osobnost i jedinstvenost.

Subaru je japanska marka koja ima jako dobar image kod hrvatskih kupaca koji cijene japansku jednostavnost i čistoću dizajna te iznimno dorađenost svakog detalja. Ono što je nudio pod poklopcem motora, uvijek ga je stavljalo na tron među tek nekoliko vrhunskih proizvođača. On je svoj ugled gradio sportskim inačicama legendarne Impreze i nije bilo osobe koja se iole razumije u automobile, a koja nije bila svjesna da stvarni znalci i ljubitelji u auto-moto sport baš znaju sve o Imprezi a mnogi od njih su ga i sanjali za kolekciju snova u svojoj „dream garage“ ergeli sportskih automobila.

Subaru Forester 2.0i e-Boxer Lineartronic 4Dventure 11

Baš na tom valu uspješnih sportskih varijanti Impreze pojavila se cijela lepeza drugih modela i zadovoljila mnoge koji štuju ovaj pouzdani brand. Možda najupečatljiviji model je Subaru Forester iz SUV segmenta koji je tu potpuno punokrvan predstavnik svoje klase. Dakle, ne šminkerskog pedigrea već usmjeren na one koji ga koriste u off-road režimu, kako smo ga baš mi i testirali po Istarskim poljskim putevima izgrađenima davno za volovske zaprege kroz koje je samo istarski Boškarin mogao proći sigurno.

Dizajn i praktičnost

Subaru se diči krutom karoserijom i vrlo prepoznatljivim vanjskim dizajnom, sada upotpunjenim narančastim detaljima koje rado ističe i u dizajnu unutrašnjosti dajući mu suvremen i svjež sportski izgled. U vanjskoj biserno bijeloj i magnetit sivoj boji karoserije s narančastim detaljima nudi sasvim dovoljan izbor jer Subaru nikad ne prodaje svoju paletu boja nego paletu mogućnosti koje ne vidite na prvi pogled. Sadržaj mu je uvijek bitniji od forme. Iako možda konzervativnih linija unutrašnjost je ergonomski optimizirana i sve je upravo na svom mjestu. Presvlake koje odbijaju vodu praktična su stvar za one koji auto koriste u prirodi i moraju stalno izlaziti i vraćati se u vozilo bilo da su sportaši, lovci, javne službe ili jednostavno često moraju riskirati da će dio vanjskih vremenskih uvjeta unijeti u vozilo kada ga otvore.

Subaru Forester 2.0i e-Boxer Lineartronic 4Dventure 06

Prostranost, velika stakla i krovni prozor u kombinaciji pružaju puno svjetla u kabini te osjećaj ugodne simbioze s okolišem i potpune preglednosti ceste za vozača, ali i za putnike. Na upravljačkoj ploči dominirat će mehanički brzinomjer zajedno s tahometrom s druge strane. Između njih se nalazi LCD ekran koji sadrži veliki broj informacija potrebnih vozaču, od stanja spremnika s gorivom, asistencija držanja vozne trake, statusa uključivanja radara i ciljane brine vožnje ali i stanja naprednih sustava, poput praćenja očiju vozača (EyeSight) koje osiguravaju da vozaču na duže vrijeme ne odluta pogled na zanimljiv krajolik ili prema suputnicima čime bi bila ugrožena sigurnost svima u vozilu.

Subaru Forester 2.0i e-Boxer Lineartronic 4Dventure 04

Kamera koja prati vozača ima i funkciju individualizacije pa će prema tome automatski postaviti sustave poput sjedala i upravljača ovisno kojeg je vozača prepoznao, naravno prema preddefiniranim postavkama koje sami postavljate.

Centralni zaslon većih dimenzija je dodirni i primarno služi za navigaciju i upravljanje glavnih sustava. No ono što je zanimljivo je to što su dizajneri dodali i dodatni ekran nešto dublje postavljen na središnjem djelu i poviše glavnog zaslona. Uloga ovog ekrana je vizualizacija hibridnog pogonskog sustava za vožnju i primjerice statusa napunjenosti baterije. No, prilikom parkiranja recimo, služi i kao sekundarni zaslon za prikaz druge kamere koja je smještena na desnom retrovizoru i prikazuje prostor oko desnog prednjeg kotača kako biste lakše locirali eventualne prepreke koje vam nisu u vidnom polju. Ovaj ekran također prikazuje i stanje naprednog radarskog sustava koji može prilagođavati brzinu automobila prometu. Vrh zaslona krije i infracrveni sustav koji prati vaše lice.

Subaru Forester 2.0i e-Boxer Lineartronic 4Dventure 02

Motor i vožnja

Subaru Forester e-Boxer pogoni blagi odnosno mild hibridni pogonski sustav e-Boxer, pogon nove generacije, vrlo tihog (68db) i uravnoteženog zvuka kada koristi motor i naravno nečujan rad kada koristi svoju bateriju koju koristi za rad pri manjim brzinama i pri pokretanju motora, te naravno boost kada mu je najpotrebniji prilikom ubrzanja.  Upravo to radi savršeno i glatko bez trzaja. Rad sustava lagano je pratiti s obzirom da je cijeli jedan ekran posvećen animaciji prijenosa energije električnog i benzinskog motora na kotače ili punjenja baterije kada vožnja to dopusti.

Subaru Forester 2.0i e-Boxer Lineartronic 4Dventure 09

Različiti modovi vožnje imat će i različite načine korištenja električne energije, no zvuk rada motora čut će se gotovo u svakom načinu rada. I-mod se primjerice fokusira na manju potrošnju goriva, dok S-mod ipak fokus stavlja na responzivnost automobila, što rezultira zabavnijom vožnjom. Tu je i X-mod kojem možete pristupiti i izravno s centralne konzole, a služi za off-road vožnju kakvu smo mi probali makadam cestama obilno izbrazdanih vodom napunjenim rupama oko Svetvičenta u Istri.

Subaru Forester 2.0i e-Boxer Lineartronic 4Dventure 03

Pogonski sustav e-Boxer pametno kombinira klasičan Subaru FB20 benzinski boxer motor prilagođen za upotrebu isključivo na hibridnim modelima te električnu jedinicu koja posjeduje Symmetrical All-Wheel Drive sustav (S-AWD) kojim upravlja sa sva četiri kotača što mu daje prednost u zahtjevnim off-road uvjetima.

Subaru Forester 2.0i e-Boxer Lineartronic 4Dventure 14

Agregat je dvolitreni 4-cilindrični kako smo već naveli, boxer motor, s izravnim ubrizgavanjem i prirodnim usisom te dvostrukom bregastom osovinom a zadovoljava norme Euro6d-TEMP. Uparen je s već dobro iskušanim i odličnim CVT Lineartronic bestupanjskim mjenjačem s lančanim prijenosom. Također se vozaču nudi mogućnost ručnog mijenjanja stupnjeva prijenosa na upravljač u 7 'brzina' što nudi osjećaj stvarne promjene brzine kada vam to radi dinamike vožnje zatreba. Snaga se na kotače prenosi Active Torque Split AWD sustavom.

Subaru Forester 2.0i e-Boxer Lineartronic 4Dventure 15

Izvor: Promo fotografije / Autor: Subaru

Maksimalna snaga motora je 150 KS (110 kW) između 5600 i 6000 okr/min. Najveći okretni moment od 194 Nm je pri 4000 okr/min. Električna pogonska jedinica se sastoji od AC sinkronog elektromotora s trofaznim trajnim magnetima, koji daje snagu od 12,3 kW (16,7 KS) te okretni moment od 65 Nm, a smješten je unutar 'Hybrid Lineartronic' mjenjača.

Subaru Forester 2.0i e-Boxer Lineartronic 4Dventure 08

Baterije su očekivano litij-ionske kapaciteta 4,8 Ah, maksimalne snage 13,5 kW i napona 118,4 V, a sama baterija i električna jedinica su poravnate uzdužno s pozicijom baterije iza stražnje osovine, dok nisko položeni boxer motor spušta težište niskom te vozilu koje je SUV karakteristika i namjene daje odlične vozne osobine sportskog automobila.

Subaru Forester 2.0i e-Boxer Lineartronic 4Dventure 05

Najveću brzinu koju s ovim hibridnim modelom Subaru Forester možete postići je 188 km/h, a ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 11,8 sekundi, no slično ubrzanje možete očekivati i na usponu autoceste od Grobnika prema Tuhobiću što posebno veseli vozača koji nakon nekoliko sati vožnje želi ovaj zahtjevan uspon proći što prije, te čak i na usponu postići ugodnu krstatreću (i dozvoljenu naravno ) brzinu vožnje.

Subaru Forester 2.0i e-Boxer Lineartronic 4Dventure 13

Subaru je odavno izbacio dizelske motore i fokusirao se na benzinske koje sada uparuje s električnim motorima pazeći da budu optimizirani radi potrošnje upravo za njih. Tu za sada naravno nije pogriješio jer je unatoč težini i velikom volumenu vozila  ne baš aerodinamične linije uspio potrošnju držati kako je i tvornički deklarirano od 6,7 za krstarenje po autocesti pa do 9,5 lit/100 km kada se pritisne papučicu gasa do kraja. Spremnik goriva je uvijek bolna točka kod mnogih hibrida jer im proizvođači „dodjeljuju“ spremnike od zaista smiješnih 30-35 litara što im naravno daju bolje WLTP klasifikacije, ali i glavobolju kod vozača koji se moraju naviknuti da će češće posjećivati benzinske crpke, no SUBARU ovdje očekivano nije štedio i sa spremnikom od 48 litara zadovoljio vjerojatno većinu korisnika.

Zaključak i cijene

Cijena za testnog modela Subaru Forester e-Boxer 4Dventure do registracije iznos 364.971 kuna, no za razinu opreme FREE izdvojit ćete 313.630 kn, a dobit ćete tek 17“ naplatke umjesto 18“ kao na 4Dventuru te nećete imati krovni električni prozor s opcijom podešavanja nagiba i klizanja, tkaninu sjedala i otirače za noge otporne na vodu kao ni narančaste detalje u interijeru i na karoseriji.

Subaru Forester 2.0i e-Boxer Lineartronic 4Dventure 10

Pogonski sklop je isti u sva četiri ponuđena modela od FREE, STYLE, PREMIUM i 4Dventure, a bazna serijska oprema uključuje puno toga od grijanih prednjih sjedala, grijanih i električno sklopivih retrovizora, prednja i stražnja LED svjetla, prilagodljiva prednja svjetla, prednji ali i stražnji brisači prilagodljivog intervala te senzora za kišu, krovni nosači s vodilicima za užad, krovni spojler na vratima prtljažnika, kožom presvučeni upravljač kao i ručica mjenjača, grijani vanjski retrovizori, sustav prepoznavanja glasovnih naredbi za regulaciju klime, EyeSight kontrola, Active Torque Vectoring (sustav kontrole bočnog proklizavanja), prednji zračni jastuci, bočni te za koljena, Hill Descent Control (elektronička kontrola brzine na nizbrdici) itd, itd...

Subaru Forester 2.0i e-Boxer Lineartronic 4Dventure 01

Popis serijske opreme zaista je dug i nismo napisali sve. S obzirom na to da se radi o izuzetno bogato opremljenom modelu mild hibrida gdje smo već naučili da se cijene gotovo svih iz ove klase kreću oko 300.000 kn ovo je odličan izbor za one koji zaista puno koriste auto na dužim prugama a onda na destinaciji imaju par kilometara lošije makadam ceste, bez obzira bila ona blatna, kamena, šumski put ili livada. Sigurnost je ono što će svakako privući kupce kojima je ta stavka bitna jer Subaru se jako fokusira na sigurnost.

Subaru Forester 2.0i e-Boxer Lineartronic 4Dventure 07

Ovaj novi Subaru Forester je za one kupce koji znaju što Subaru marka znači u svijetu automobila i koji žele pouzdani SUV za duža putovanja ali i zahtjevnije off-road izlete u kojemu će se (su)putnici osjećati  udobno ali prije svega sigurno.

Tehničke karakteristike

Forester 2.0i e-Boxer Lineartronic 4Dventure
Vrsta motora: Hibridni
Obujam motora: 1995 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 150 KS pri 5600 o/min
Snaga u kWh: 110 kWh pri 5600 o/min
Okretni moment: 194 Nm pri 4000 o/min
Mjenjač: automatski
Pogon: pogon na četiri kotača
Ubrzanje 0-100 km/h: 11,80 s
Maksimalna brzina: 188 km/h
Potrošnja (grad): 8,80 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 7,50 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (kombinarano): 8,10 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 9,00 (kWh ili l)/100 km
CO2 emisija: 185 g/km
Duljina: 4625 mm
Širina: 1815 mm
Visina: 2065 mm
Međuosovinski razmak: 2670 mm
Obujam prtljažnika: 509 l
Masa vozila: 1692 kg
Gume: 225/55 R18
Euro NCAP ocjena: nije ocijenjen
Cijena: 364971 kn
Ključne riječi:
Subaru Forester 2.0i e-Boxer Lineartronic 4Dventure
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.