Vidiauto Testovi Testirali smo... Škoda Fabia 1.2 TSI Ambition TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 21.04.2015. 10:14

Racer iz Mlade Boleslave 

Škoda Fabia 1.2 TSI Ambition TEST

Škoda Fabia 1.2 TSI Ambition TEST

Nova Fabia treće generacije s 1.2 TSI motorom snage 90 KS je zabavna za vožnju, agilna je na cesti, štedljiva, prostrana u putničkom i prtljažnom dijelu, uz potpuno novi dizajn i nove motore. Testiramo plavo-crnu kombinaciju koja asocira na sport.

Testiramo novu Škodu Fabiju s pet vrata sada već u trećoj generaciji. Škoda Fabia se proizvodi od 1999. godine i u međuvremenu je zamijenila Škodu Feliciju (prestala se proizvoditi 2001. godine). Prva generacija Škode Fabije proizvodila se do 2007. godine, kada je uslijedila druga generacija. Treća generacija je najavljena u ljeto 2014. a premijeru je imala na Paris Motor Show u jesen 2014. Kratka povijest Škode: tvornica u Mladoj Boleslavi postoji od 1895. godine, od 1991. godine pripada koncernu Volkswagen, a u 2013. godini isporučili su 920.800 vozila.
U odnosu na prethodnu Fabiju, nova Fabia ima masu lakšu do 65 kilograma, a masa praznog vozila (bez vozača) s 1,0 MPI 3-cilindričnim motorom je samo 980 kilograma. Nova Škoda Fabia je 9 cm šira i 3 cm niža od prethodnika.

Škoda Fabia 1.2 TSI (1)

Već se iz vanjskog izgleda može zaključiti kako je Fabia pomalo nabrijano vozilo. Crni detalji na prednjem dijelu vozila, crni krov i pomalo neobična dimenzija guma (215/45 R16 86V) bili su nam prvi znak da će test vožnja u Fabiji zaista biti zabavna, zanimljiva i – (opet) zabavna. Tu je i plava boja koja nosi naziv Race.
Dužina hatchack Fabije je 3992 mm dok je Combi (karavan) dužine 4257 mm, uz isti međuosovinski razmak 2470 mm.

Škoda Fabia na cesti

Pravo mjesto za test performansi je sljemenska cesta, s dobrim asfaltom prema vrhu, puna serpentina i uspona. Fabia na papiru nema puno konja, ali ima i više nego dovoljno snage i momenta za zabavu po zahtjevnijoj cesti. Benzinski motor s 90 KS s četiri cilindra ojačan je turbinom tako da se već iznad 1500 okretaja osjeti snažno ubrzavanje koje ne prestaje sve do iznad 6000 okretaja. To znači da smo od podnožja do vrha Medvednice koristili praktički samo drugi stupanj prijenosa jer motor voli i niske i visoke okretaje, a druga brzina je dosta dugačka. Takav dug hod omogućuje vrlo brza pretjecanja bez gubitka vremena na šaltanje brzina, a uz pomoć turbine motor će povući vozilo i vrlo brzo ubrzati. Do stotke ubrzava za 10,9 sekundi, a najveća brzina je 182 km/h. Okretni moment od 160 Nm dostupan je u području od 1400 do 3500 okretaja, a najveća se snaga razvija u području od 4400 do 5400 okr/min.

Jasno, ovo nije sportski automobil, nema sportski ovjes niti je šasija namijenjena za takav stil vožnje tako da smo se prema vrhu Medvednice vozili potpuno normalno, ali je svaki ulazak u zavoj, prolazak i izlazak iz zavoja bio vrlo zabavan, bez gubitka snage, uz lagano proklizavanje kotača koji su čvrsto i samouvjereno nosili teret od 1054 kilograma prema vrhu, ne popuštajući niti milimetra u putanji koju smo mu zadali. Nije bilo borbe niti s podupravljanjem, nova Škoda Fabia 2014 je dobro podešena, a stražnji kraj kao da se trudi pripomoći u malo ozbiljnijim situacijama u kojima se vozači inače mogu naći.

Škoda Fabia 1.2 TSI (3)

Dakle, snaga i moment su bili na našoj strani i Fabia se s 1.2 litrenim turbobenzinskim motorom pokazala kao jedan od najzabavnijih malih gradskih automobila u posljednje vrijeme na našim testovima. I ovjes se dobro ponaša, iako je karoserija u odnosu na kotače solidno visoka; najbolje se to vidi po prostoru između ruba blatobrana i vanjskog ruba kotača - između bez problema stane veća šaka.

Sviđa nam se izrazito direktan upravljač s ne prevelikim kolom upravljača obloženim kožom. Odlično je doziran u vožnji i pravi je gušt za upravljanje.
Ručica mjenjača s pet stupnjeva u ruci djeluje čvrsta, sigurna i pouzdana, uz precizne hodove. Svaki dan smo tijekom tjedan dana testiranja uživali i u gradskoj vožnji, i na otvorenoj cesti i u zavojitim predjelima. Kočnice s diskovima su nešto tvrđe i nedostaje im malo više odmjerenosti - prvo lagano koče, a zatim čeljusti previše uhvate diskove tako da kočnice traže malo dulje privikavanje u doziranju pritiska na papučicu.

Potrošnja nam je tijekom testa u gradskoj vožnji bila oko 7 litara. Izlaskom na otvorenu cestu, nakon prijeđenih više od 200 km potrošnja je bila zaista odlična za benzinca – 4,6 litara. U kombiniranoj vožnji (autocesta i otvorena cesta) imali smo potrošnju 5,1 litre. Pri vožnji autocestom nema velike buke i vožnja je pri 3000 okretaja u petom stupnju na 130 km/h zaista vrlo ugodna. Isto tako, i vozne performanse na autocesti su dobre. U opremu je uključen start-stop sustav koji vrlo tiho zaustavlja i pokreće motor.

U ponudi su četiri benzinska i tri dizelska motora (uparena s ručnim i DSG mjenjačima), a svi novi motori ispunjavaju normu EU 6. Benzinski motori imaju po tri i četiri cilindra te su bazirani na tehnologiji MQB. I dok su 1,0-litreni MPI s tri cilindra opremljeni neizravnim ubrizgavanjem, kod 4-cilindričnih motora koristi se turbopunjenje, a TSI motori su obujma 1,2 litre. Opseg snage motora je od 60 KS (44 kW) do 110 KS (81 kW).

Dizelska tri motora dolaze s common-rail tehnologijom i obujma su 1,4 litre umjesto 1,6 litre na prethodnoj Fabiji te imaju izravno ubrizgavanje i tubopunjenje. Sva tri dizelska motora imaju tri cilindra, a blok motora je izrađen od aluminijske slitine. Snaga motora je od 55 do 77 kW.

Interijer

Nova Škoda Fabia kao da je nadrasla samu sebe - najbolje se to vidi po prtljažniku koji kao da ne pripada kategoriji gradskih automobila. Obujma je 330, velik je prostran i omogućuje prijevoz veće količine tereta; sa spuštenim stražnjim sjedalima obujam se povećava na 1150 litara, dok karavanska verzija nudi 530 odnosno 1395 litara . Vozač i suvozač uživaju u prostoru, sjedala su dobro ergonomski postavljena i dobro drže tijelo u vožnji tako da je i vožnja od nekoliko sati bila ugodna i bez bolova i nelagode nakon dolaska na odredište.

Škoda Fabia 1.2 TSI (2)

Pogled straga, na stražnju klupu također pokazuje kako je Fabia ozbiljno vozilo i nije škrta niti u tom dijelu kabine. Putnici straga će morati koristiti vlastitu snagu kako bi spustili stakla, a vozač na svojim vratima na prekidačima nema automatsko dizanje i spuštanje stakala. Neke stvari ipak ostaju izvan dometa odnosno za višu klasu vozila od one u koju je Škoda Fabia očigledno već "gurnula svoj nos".

Iako su u unutrašnjosti korišteni sve redom tvrdi materijali, oni su s druge strane jako zahvalni za održavanje, ili bolje rečeno nema niti potrebe za njihovim održavanjem. S vremena na vrijeme samo obrišite prašinu i to je to.
Prostor na kokpitu uljepšava imitacija aluminija (Piano White dekor), a radi se o velikom komadu plastike s kojim je postignuta unutrašnjost daleko skupljeg dojma nego što to zaista jeste. Fabia postaje sve ozbiljnije gradsko vozilo i ne želi zaostajati za jačim brendovima. Moglo bi biti borbe i unutar same kuće. Unutrašnjost ima dosta ravne dizajnerske linije koje podsjećaju na pripadnost VW grupaciji. Pomalo je neobično za vidjeti zeleno osvjetljenje na auto radiju i klima komandama, ali zeleno osvjetljenje se ne koristi na okretomjeru i brzinomjeru koji imaju bijelo osvjetljenje.
Uvijek nas vesele veliki okretomjer i brzinomjer, a to upravo prevladava ispred vozača koji će moći dobro podesiti upravljač po visini i dubini, kako bi se što udobnije smjestio na sjedalu koje se podešava i po visini. Dakle, sve je tu, vozač si zaista dobro može podesiti svoje sjedalo, a pri vožnji po zavojima nije nam nimalo smetao A stup, inače slaba točka većine današnjih vozila u vožnji zavojima.

Ono što nam je u vozačkom dijelu nedostajalo jeste pogled na haubu koja se s vozačkog i suvozačkog dijela uopće ne vidi. Ipak, kako je Fabia kratko vozilo, nismo imali nikakvih problema s preglednošću u vožnji. Zgodna je i za svakodnevno parkiranje i naguravanje između drugih vozila na parkiralištu. Staklene površine su velike na svim stranama.

Vanjski izgled

Vizualno, izvana škoda Fabia djeluje vrlo moderno, ozbiljno i snažno s prednjom maskom, maglenkama, LED dnevnim svjetlima i krilcima u središnjem dijelu. Upečatljivo djeluju svjetla s crnom pozadinom, u kombinaciji s crnim uspravnim krilcima na rešetki hladnjaka. Crni 16-colni lakometalni naplatci Beam i crna boja krova u kombinaciji s veselom Race plavom metalik bojom dobro izgledaju na našim cestama prepunima srebrnih i sivih vozila.
Linije karoserije su ravne, čvrstog karaktera i ulijevaju povjerenje, kako smo iz dana u dan vozili novu Fabiju čije su prve fotografije otkrivale veliki iskorak u dizajnu u odnosu na prethodnika. Dakle, vizualno je dobar efekt postignut i nema razočarenja oštrim linijama dizajna nakon što se vozilo poslije gledanja na fotografijama vidi i uživo.

Multimedija

Testirana Škoda Fabia s paketom opreme Ambition, inače drugim po jakosti, donosi ekran osjetljiv na dodir, dijagonale 5 inča. Sučelje bez prijevoda na hrvatski jezik je jednostavno organizirano, s tile (pločastim) dizajnom, uz nekoliko prečaca u bilo kojem dijelu infotainmenta, pa i kad nadgledate informacije putnog računala. Iako ima zvučnike samo u prednjem dijelu, oni su dosta glasni i uspijevaju zvuk proširiti po cijelom vozilu. Ako se najčešće vozite sami, za bolje slušanje zvuka uvijek balans postavite na +1 na desnom zvučniku, kako vam vama bliži lijevi zvučnik ne bi bio glasniji od daljeg desnog. Zgodno je skeniranje radijskih postaja, pritiskom na desni gumb kao i vizualno postavljanje parametara niskih, srednjih i visokih tonova.

Škoda je za najglasnije slušanje pribjegla dobrom rješenju spašavanja membrana na zvučnicima - niski tonovi i basovi se automatski skidaju ukoliko postoji mogućnost da će zvuk distorzirati te da će doći do fercanja i velikog naprezanja membrana. Dakle, i pri najglasnijem slušanju zadržava se kvaliteta zvuka.
Na sustav se mogu spojiti USB stick i vanjski uređaji preko AUX ulaza, a smješteni su ispod komandi klime. Nema ugrađenog CD playera, ali postoji čitač SD kartica.

Cijena za Škodu Fabiju

Početna cijena za Fabiju s 1.0 benzinskim motorom snage 60 KS i paketom Active je 79.898 kuna.
Cijena za testnu Fabiju s 1.2 TSI motorom i srednjim paketom opreme Ambition je 117.191 kuna (cijena do registracije, uključuje PDV i posebni porez na motorna vozila).

U serijskoj opremi dolazi centralno zaključavanje s daljinskim upravljanjem, električno podesiva i grijana vanjska ogledala, električni podizači prednjih stakala, ESC, ABS, MSR, ASR, EDS, HBA i XDS, ručni klima uređaj, limitator brzine, prednja svjetla za maglu koja i te kako podižu dizajn vozila, sjedalo vozača podesivo po visini, stražnje disk kočnice, ISOFIX, šest zračnih jastuka, zatamnjena stražnja stakla…
Konkurencija Škodi Fabiji su Volkswagen Polo, Ford Fiesta, Opel Corsa, Renault Clio.

Tehničke karakteristike

Fabia 1.2 TSI Ambition
Vrsta motora: Turbo benzinski
Obujam motora: 1197 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 90 KS pri 4400 o/min
Snaga u kWh: 66 kWh pri 4400 o/min
Okretni moment: 160 Nm pri 1400 o/min
Mjenjač: 5 stupnjeva
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 10,90 s
Maksimalna brzina: 182 km/h
Potrošnja (grad): 6,00 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 4,00 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (kombinarano): 4,70 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 5,20 (kWh ili l)/100 km
CO2 emisija: 107 g/km
Duljina: 3992 mm
Širina: 1732 mm
Visina: 1467 mm
Međuosovinski razmak: 2470 mm
Obujam prtljažnika: 330 l
Masa vozila: 1054 kg
Gume: 215/45 R16
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 117191 kn
Ključne riječi:
cijena u Hrvatskoj Fabia Škoda test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 4. prosinac 1971.

12-4-1971 Najveći opoziv vozila u povijesti

Najveći opoziv vozila u povijesti

General Motors je opozvao 6.700.000 vozila zbog greške na motorima. To je bio najveći dobrovoljni sigurnosni opoziv u povijesti autoindustrije.

vs