Vidiauto Testovi Testirali smo... Renault Megane Coupe R. S. 2.0T 265 S&S TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 05.11.2014. 18:21

Sportaš za sve prilike 

Renault Megane Coupe R. S. 2.0T 265 S&S TEST

Renault Megane Coupe R. S. 2.0T 265 S&S TEST

Rijetki su automobili poput Meganea R. S. koji već dugi niz godina drže titulu najpoželjnijih sportskih, svakodnevno vozivih automobila s prednjim pogonom. 

Toj popularnosti pripomaže i titula koju je Megane RS jedno vrijeme držao na poznatoj stazi Nürburgring, u inačici Trophy –R (7'54''36). Kao što je svim poznavateljima sportskih automobila poznato, Megane RS iz 2.0 turbobenzinca izvlači čak 265 KS, pri 5500 okretaja u minuti, uz 360 Nm najvećeg okretnog momenta dostupnog pri 3000 o/min. Vjerojatno su vas prošli trnci pri samoj pomisli na sjedanje u Recaro sjedala, pokretanje motora i snažni zvuk koji dopire ispod haube iz motora s četiri cilindra, uz poprečni postav motora s po 4 ventila po cilindru. Dakle, svi zahtjevi za osjećaj vožnje zvijeri su ispunjeni već na papiru, tako se Renault Megane RS ponaša i na cesti, a naročito na stazi koja je njegov najbolji teren. Pravi zvuk začut ćete iznad 4000 okretaja, naročito pri maksimumu okretaja kada slijede prave eksplozije iz auspuha, a turbina je tako optimizirana da uvijek daje dodatnu snagu, kad god nam je ustrebala.

Renault Megane Coupe R. S. (1)

U odnosu na klasični Renault Megane s troja vrata, dakle u coupe izvedbi, uživo je osjećaj drugačiji te i malom djetetu postaje jasno kako se radi o posebnom automobilu - ispušna cijev je smještena u sredini stražnjeg odbojnika, prisutni su spojleri po karoseriji i razna proširenja te krilca, aluminijske papučice, nešto drugačiji okretomjer nego kod klasičnog Meganea, crveni sigurnosni pojasevi, upravljač Sport, tamnosiva armaturna ploča s ukrasnom crvenom crtom, prednji odbojnik s oznakom GT, stražnji difuzor sive boje. Ali, njegova pojava na cesti je daleko snažnija od ovog popisa detalja. Odmah, u trenutku svima ispred i iza Meganea R. S. postaje jasno da se u njihovoj blizini nalazi "avion". Naravno, R. S. se može koristiti i kao svakodnevno vozilo za odlazak na posao, s vjerojatno vrlo jakom željom za što bržim odlaskom s posla kako biste što prije uživali u zvuku i performansama vozila. Zauzmete li položaj za ubrzavanje s mjesta, Megane će do stotke doći za 6 sekundi. Maksimalna brzina koju postiže je 254 km/h.

Dakle, sve su to fantastične brojke. Jasno, ovakav stroj ima i svoju cijenu koju je potrebno platiti, kao i cijenu svakim startanja motora jer s njim sigurno ne možete očekivati štedljivca. Mi smo testirajući Meganea imali prosjek potrošnje izvan grada oko 7 litara, pri normalnoj vožnji koja nije privukla niti jedan policijski radar niti njihovu „lizalicu“, dok je potrošnja po gradu bila 12 litara. Sve su to očekivane vrijednosti koje ćete prilikom vožnje na stazi zanemariti i nećete na njih niti paziti. Ako imate za platiti 225.900 kuna već za osnovni model, bez dodatne opreme kojom je testni Megane R. S. bio opremljen onda vas sigurno neće zanimati za koliko se lipa cijena goriva promijenila u utorak.

Megane R. S. se može voziti i normalnije, uz umjereniju potrošnju korištenjem isključenog gumba R.S. Tada su performanse motora oslabljene, odziv na papučicu gasa je manje agilan, manje se goriva ubacuje u cilindre i vožnja kao da se ne razlikuje od nekog običnog Meganea. Nema tada niti sportskog zvuka koji dolazi u kabinu iz usisa, nema pucketanja iz auspuha i trnaca koji su prolazili i nas i putnike u Meganeu R.S.

Renault Megane Coupe R. S. (2)

U vozilo smo pozvali četvoricu naših redakcijskih kolega koji su s oduševljenjem gledali u kazaljku okretomjera koja je veselo i brzo mijenjala pozadinske brojeve. Megane je i pod tim opterećenjem davao dobre performanse. Iako se u klasičnu coupe inačicu Meganea straga jedva mogu smjestiti trojica putnika, zbog klasično manjeg prostora za takav tip vozila, u R. S. izvedbu su trojica kolega ipak uspješno sjela i vozili se. Odgovor leži u Recaro sjedalima koja su daleko tanja od standardnih sjedala, ostavljajući tako više prostora straga za noge putnicima. Očekivano, sjedala Recaro su sportski profilirana, drže tijelo u zavojima onako kako i očekujemo, ali nakon duže vožnje ipak smo primijetili (očekivano) zamor u tijelu. Jasno, vjerojatno se nakon što postanete vlasnik Meganea RS naviknete i na to.

U voznom dijelu Megane RS je odličan, vrlo rado ispunjava sve naše želje, ima vrlo precizan ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa, odlične kočnice i ovjes Cup koji je tvrd, ali opet nekako zadržava onaj francuski osjećaj udobnosti, pa makar i minimalno koliko od ovakvog tipa vozila možete očekivati.

Ubrzavanja su strelovita, snažna, popraćena zvukom, a mnogobrojne performanse i podaci o vozilu tijekom vožnje se mogu pratiti na Renault Sport Monitoru. Isto tako je i kočenje dobro i sigurno tako da se s Meganeom zaista može uživati u svakom načinu vožnje, pa i u onom kada ćete možda voziti svoje dijete do vrtića, ukoliko spadate u red roditelja koji i u toj ulozi žele zadržati nešto za svoj gušt.

Iako je konkurencija u ovom dijelu ponude svedena na samo nekoliko sličnih modela (Opel Astra OPC, Peugeot RCZ R, Volkswagen Golf R, Ford Focus ST), mnogi poznavatelji ovog segmenta vozila potvrđuju naš stav kako se radi o definitivno najboljem automobilu iz ovog segmenta.

Jasno, taj gušt i košta – i prilikom kupnje vozila i prilikom svakog točenja goriva. Ali zato imate svoju igračku koja je u slučaju testiranog Meganea RS koštala 225.900 kuna plus dodatna oprema – paket podvozje Cup, paket R-link, aluminijski naplatci 19'', metalik boja, Recaro sjedala, Renault kartica za pokretanje motora bez ključa, rezervni kotač. U konačnici, cijena za Megane RS je 279.293 kuna.
Pogledajmo koliko svoju ergelu cijeni konkurencija. Ford Focus ST s 2.0 motorom snage 250 KS ima početnu cijenu 228.900 kuna. Peugeot RCZ R s 1.6 motorom snage 270 KS i jako puno opreme košta 339.934 kune. Opel Astra OPC 2.0 snage 280 KS ima početnu cijenu 222.600 kuna. Volkswagen Golf GTI ne spada u ovu klasu automobila sa svojim 2.0 motorom snage 230 KS, dok jači Golf R ima 300 KS (početna cijena je 362.183 kune.

©VidiAuto.com, 11.2014.

Tehničke karakteristike

Megane Coupe R. S. 2.0T 265
Vrsta motora: Turbo benzinski
Obujam motora: 1998 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 265 KS pri 5500 o/min
Snaga u kWh: 195 kWh pri 5500 o/min
Okretni moment: 360 Nm pri 3000 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 6,00 s
Maksimalna brzina: 254 km/h
Potrošnja (grad): 9,80 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 6,20 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (kombinarano): 7,50 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 10,00 (kWh ili l)/100 km
CO2 emisija: 174 g/km
Duljina: 4299 mm
Širina: 1848 mm
Visina: 1435 mm
Međuosovinski razmak: 2636 mm
Obujam prtljažnika: 344 l
Masa vozila: 1394 kg
Gume: 235/40 ZR19
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 279293 kn
Ključne riječi:
cijena u Hrvatskoj coupe Megane R.S. Renault test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.