Vidiauto Testovi Testirali smo... Renault Megane Conquest TCe 160 EDC TEST

Autor: Mario Šešlek Objavljeno: 12.11.2022. 04:39

Skladan i privlačan 

TEST: 2022 Renault Megane Conquest R.S. line TCe 160 EDC

Renault Megane Conquest TCe 160 EDC TEST

Najsnažnija i najbogatije opremljena izvedba coupe SUV-a Megane Conquest je uvjerljiva, dovoljno brza a istovremeno i dovoljno ekonomična, pa se nameće kao najbolji izbor ovog nadasve zanimljivog automobila.

Kada se prvi puta pojavio u javnosti, još 2019. godine, bio je prvi kompaktni coupe SUV koji je bio dostupan i „običnim“ kupcima, odnosno kupcima koji ne kupuju premium brendove, no iako mu je danas konkurencija mnogobrojna, svojim izgledom i dalje najbolje oponaša premium modele, stoga bez problema možemo reći kako je i dalje najatraktivniji predstavnik u svojoj klasi.

2022 Renault Megane Conquest R.S. line TCe 160 EDC 10

Megane Conquest je predstavljen još u svibnju 2019. godine u Rusiji, poznat pod imenom Arkana, no on je bio postavljen na stariju platformu, dok je u proljeće 2020. godine u Južnoj Koreji predstavljen Samsung XM3 koji je donio isti izgled, no postavljen je na CMF-B platformu kakvu koriste novi Clio i Captur, a na toj se izvedbi temelji i europska izvedba.

2022 Renault Megane Conquest R.S. line TCe 160 EDC 12

Trenutno je dostupan s dva turbo benzinska blagohibridna motora snage 140 KS i 160 KS, te sa 145 KS snažnim hibridnim pogonskim sustavom. Zanimljivo je i kako u svim izvedbama serijski dolaze automatski mjenjači, a dizel motora u ponudi nema, a neće ih ni biti.

Dizajn i praktičnost

Renault je odlično pogodio dizajn ovog modela, a testna izvedba u bijelo – crnoj boji u kombinaciji s R.S. Line paketom opreme izgleda jednako elegantno i sportski. Rijetki su oni koje se nisu okrenuli za ovim automobilom, i stari i mladi, i žene i muškarci, pa Renaultovim dizajnerima treba čestitati.

2022 Renault Megane Conquest R.S. line TCe 160 EDC 16

Sprijeda i straga dizajnerska poveznica s klasičnim Meganeom je jako vidljiva. Tako su svjetla istog oblika, a prednja dolaze s karakterističnim C izgledom dnevnih LED svjetala, a u odnosu na ostale izvedbe Meganea drugačiji su jedino branici, koji moraju biti veći radi povišene karoserije.

2022 Renault Megane Conquest R.S. line TCe 160 EDC 09

Gledajući s boka, Megane Conquest izgleda odlično  ima odličan omjer lima i stakla, a uz polagano spuštanje stražnjeg prozora koji završava s povišenim stražnjim krajem i malenim spojlerom koji se nalazi na samom rubu poklopca prtljažnika, vidi se da mu je glavni adut dizajn. Megane Conquest je kombi limuzina, što znači da se prilikom otvaranja prtljažnika podiže i staklo, no začuđujuće je što nema stražnjeg brisača, a kako smo se družili s njime i po kiši, stražnji prozor je uvijek mokar, jer ga ne može očistiti ni vjetar, a ne mogu ga osušiti ni grijači. Doduše, ugradnjom stražnjeg brisača izgubile bi se čiste linije, pa ovdje treba malo zažmiriti na ovaj nedostatak. Testni model je bio opremljen 18-inčnim aluminijskim naplatcima s gumama 215/55 R18, a tamna boja naplatka s crvenim detaljom se odlično uklopila u ostatak automobila. Iako smo navikli ovaj model gledati u narančastoj boji, kombinacija testnoga u svakom detalju izgleda bolje.

2022 Renault Megane Conquest R.S. line TCe 160 EDC 21

Ispod velikog poklopca prtljažnika nalazi se 513 litara velik prtljažni prostor, koji ima dvostruko dno, a zahvaljujući pravilnim linijama odlično je iskoristiv. S preklopljenim stražnjim sjedalima dobiva se ravna utovarna površina, no obujam od 1296 litara nije impresivan, no danak je to dizajnu, a onima koji trebaju mnogo prostora u prtljažniku ionako ne kupuju coupeovske izvedbe SUV-ova. Uostalom, osnovni obujam je i više nego dovoljan i iskoristiv, a u ovom ćete automobilu jedino teže prevesti velike kutije. No koliko ćete to puta uopće trebati napraviti?

2022 Renault Megane Conquest R.S. line TCe 160 EDC 22

Unutrašnjost

Unutarnji izgled je preuzet s novog Captura i Clia, što nije nimalo loše jer je moderniji u odnosu na unutrašnjost u Meganeu, a donosi i nove prekidače, koji su ljepši i nekako djeluju kvalitetnije. R.S. Line paket donosi i neke detalje unutrašnjosti koji dodatno podižu dojam - crvena traka koja prolazi čitavom širinom, kao i karbonski izgled površina podno nje, a tu je i karakterističan žuto-crni R.S. Logo na volanu, te crveno obrubljen Renault logo na volanu.

2022 Renault Megane Conquest R.S. line TCe 160 EDC 03

Prednja sportska sjedala presvučena Alcantarom i prošivena crvenim koncem, a kod testnog modela su bila i električno podesiva i grijana, te nadasve udobna, a mogla bi i malo bolje držati tijelo u zavojima. Prostranost sprijeda je izdašna, a tu je i prilično širok i dovoljno mekan središnji naslon za ruke. Danak Capturove unutrašnjosti je i automatski klima uređaj koji ne može biti dvozonski, pa će vozač i suvozač morati dogovoriti neku srednju temperaturu. No vozač može uživati i u grijanom volanu, pa mu nikada ne može biti hladno.

Instrument ploča je digitalna i ima dijagonalu od 10,2-inča, te donosi prilagodljivost i dovoljno dobru čitljivost, a središnji multimedijski zaslon dijagonale 9,3 inča je dovoljno brz i pregledan za lako korištenje, a šteta je što nema ni jednu fizičku tipku, barem onu za početni ekran. Šteta je samo što se instrumentna ploča ne može detaljnije podešavati, odnosno prilagođavati, no ni ovako nije teško naći idealan raspored. Podno multimedijskog zaslona su već dobro poznate ''klavirske'' tipke  prečaca najvažnijih funkcija vozila.

2022 Renault Megane Conquest R.S. line TCe 160 EDC 04

Megane Conquest nudi i mnogo načina spajanja, pa je tako u središnjoj konzoli dostupan Aux priključak, dva USB priključka te 12V utičnica, dok će putnici straga imati još dva USB priključka za punjenje te dodatnu 12V utičnicu. Za svaku pohvalu, pa svađe tko će prvi puniti uređaj neće biti. A kad smo već kod putnika na stražnjim sjedalima, očekuju ih i ventilacijski otvori, a bez obzira na kupeovsku liniju krova, straga ima iznenađujuće dovoljno prostora za putnike. Doduše, morat će malo više pognuti glavu prilikom ulaska, no kada sjednu, prostora će biti dovoljno, odnosno puno više nego očekujete od modela ovakvog izgleda. Doduše, oni viši od 190 cm će imati problema s prostorom i za glavu i za noge, no djeca i svi prosječne visine će imati i više nego dovoljno prostora.

Motor i vožnja

Za pogon se koristi 1,3-litreni turbo benzinac koji razvija maksimalnu snagu od 116 kW/158 KS pri 5500 okretaja, a nudi se i okretni moment od 270 Nm koji je dostupan od 1800 okretaja. Ovom motoru je dodan elektropokretač-generator koji je povezan s 12-voltnom baterijom, pa je riječ o blagom hibridu. Pogonski sustav je pak uparen sa 7-stupanjskim automatskim mjenjačem s dvije spojke, a koji nudi i polugice iza volana kako bi mogli ručno prebacivati brzine.

2022 Renault Megane Conquest R.S. line TCe 160 EDC 01

Ovaj blagi hibrid ne može voziti na struju, no obogaćuje rad Start & Spot sustava, pa prilikom usporavanja prikuplja energiju, a omogućuje i gašenje motora prilikom usporavanja. Ovom sustavu se još pridružuje i pokretač-alternator koji povremeno pripomaže radu motora, a sve to omogućuje uštedu benzina, ali i manjem zagađenju.

2022 Renault Megane Conquest R.S. line TCe 160 EDC 02

Što se tiče potrošnje, nakon tjedan dana nam je prosjek bio 7,7 litara, što je sasvim dobar rezultat za ovakvo vozilo. Naravno, s njime možete voziti u prosjeku i s litru do litru i pol više ako imate iznimno teško nogu na gasu i volite uvijek biti prvi na semaforu, a opet s druge strane, možete prosjek smanjiti i na sedam litara, pa čak i manje, ako mnogo vozite otvorenom cestom. Na autocesti pri 140 km/h prosjek je 8,1 litru.

2022 Renault Megane Conquest R.S. line TCe 160 EDC 11

Bez obzira na to što je riječ o povišenoj karoseriji, Megane Conquest se vozi lako i dobro, čak i po zavojima, a udobnost je na visokoj razini, bez obzira nalazite li se na prednjim ili stražnjim sjedalima. Zvučna izolacija je također dobra, pa ćete unutar brzinskih ograničenja na autocesti još uvijek moći sasvim normalno razgovarati i teško da ćete se moći buniti na bilo kakav (pre)glasan zvuk. Svidjelo nam se i to što je upravljač teži, odnosno pruža više otpora prilikom okretanja, pa prenosi puno bolje informacije s ceste i kotača, što je itekako važno ako se volite malo brže provozati. Neki bi rekli stara škola, no nama se to sviđa. 

Zaključak i cijene

Testni 2022 Renault Megane Conquest R.S. line TCe 160 EDC s dodatnom opremom košta preko 260.000 kuna (34.500 eur) i nalazi se na samom vrhu ponude ovog modela, dok je pak na suprotnoj strani početni benzinac TCe 140 EDC sa 140 KS i početnim paketom opreme po cijeni od 211.900 kuna.

2022 Renault Megane Conquest R.S. line TCe 160 EDC 18

Cijene hibridne izvedbe sa 145 KS starta od 244.900 kuna, a sa sličnim paketom opreme nešto je skuplji od testirane izvedbe. Kako smo se s hibridom već družili, nekako nam se ova izvedba čini nekako skladnija i bolja, a potrošnja nije toliko viša da bi vam mogla isprazniti novčanik. Zato ako kupujete ovaj model, svakako predlažemo da gurnete ruku mrvicu dublje u džep i uzmete njegovu najbolju izvedbu.

2022 Renault Megane Conquest R.S. line TCe 160 EDC 07

Tehničke karakteristike

Megane Conquest R.S. line TCe 160 EDC
Vrsta motora: Turbo benzinski s blagim hibridom
Obujam motora: 1332 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 158 KS pri 5500 o/min
Snaga u kWh: 116 kWh pri 5500 o/min
Okretni moment: 270 Nm pri 1800 o/min
Mjenjač: automatski
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 9,10 s
Maksimalna brzina: 205 km/h
Potrošnja (grad): 6,60 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 4,80 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (kombinarano): 5,30 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 7,70 (kWh ili l)/100 km
CO2 emisija: 131 g/km
Duljina: 4568 mm
Širina: 1802 mm
Visina: 1571 mm
Međuosovinski razmak: 2720 mm
Obujam prtljažnika: 513 l
Masa vozila: 1422 kg
Gume: 215/55 R18
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 260718 kn
Ključne riječi:
Renault Megane Conquest R.S. line TCe 160 EDC
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 4. prosinac 1971.

12-4-1971 Najveći opoziv vozila u povijesti

Najveći opoziv vozila u povijesti

General Motors je opozvao 6.700.000 vozila zbog greške na motorima. To je bio najveći dobrovoljni sigurnosni opoziv u povijesti autoindustrije.

vs

.::.