Vidiauto Testovi Testirali smo... Nissan Note 1,2 Acenta 80 KS TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 20.03.2014. 10:47

Kompaktni monovolumen s 4 kamere 

Nissan Note 1,2 Acenta 80 KS TEST

Nissan Note 1,2 Acenta 80 KS TEST

Niža linija krova i strmiji vjetrobran najviše dolaze do izražaja na novom Nissanu Note, a novi su i motori. Na test smo dobili atmosferskog benzinca.

Testirao: Krunoslav Ćosić

Novi je Note u odnosu na prethodnika nešto blažih dizajnerskih linija, nema više uočljiva (i originalna) prednja i stražnja svjetla tako da je vanjski dizajn sada nešto smireniji. Dobio je grafički identitet na boku, u skvoš liniji loptice koja kreće od stražnjeg svjetla, prelazi preko kvake stražnjih vrata i ispod kvake prednjih vrata te završava na stražnjim vratima u donjem dijelu spojenim s rubnim stražnjim blatobranom. Zbog drugačije konstruiranih stražnjih svjetala novi Note sada izgleda niži u stražnjem dijelu karoserije.

I dalje to je vrlo dobro vozilo za one koji žele komforan, dovoljno velik kompaktni minivolumen koji se može i transformirati po potrebi ovisno trebate li veliki prtljažnik ili pak više mjesta na stražnjoj klupi. Ponuda motora sastoji se od samo jednog četverocilindričnog turbodizelaša te od dva trocilindrična benzinca (jedan atmosferski i jedan s kompresorom). Mi smo na testu vozili najslabiju verziju, Note benzinca s tri cilindra i s atmosferskim motorom obujma 1,2 litre koji na kotače daje snagu od 80 KS (59 kW). Mali podsjetnik: Nissan je Note predstavio prije deset godina.

Vožnja s Nissanom Note

Motor s tri cilindra trebao bi biti štedljiv i on to zaista i jeste na otvorenoj cesti i tada smo imali potrošnju od samo 3,9 litara, nakon prijeđenih nekoliko stotina kilometara. Po gradu se potrošnja dosta povećava jer motor nije baš snažan pa ako se ne želite vući kao puž potrebno je papučicu gasa ipak malo jače stisnuti, a tada potrošnja raste na 7 litara. Na autocesti pak potrošnja iznosi 6,5 litara i Note se dosta dobro drži, s obzirom na aerodinamiku (koeficijent otpora zraka je 0,30) i snagu od 80 KS. Motor se pri 130 km/h vrti na 3700 o/min.

Nissan Note 1,2 Acenta (7)

U konačnici, prosjek testa nam je bio 5,5 litara (testni model ima Start stop sustav). Pomoć pri vožnji daje Shift oznaka koja preporučuje sljedeći stupanj prijenosa, ali koji je dosta rano postavljen na 1900 okretaja. Ako biste se držali ovog savjetnika, tada je mijenjanje brzina potrebno svakih 3-4 sekunde, što djeluje dosta sporo, ali tada su moguće uštede u potrošnji. Jasno, radi toga ćete napraviti kolonu iza sebe, ukoliko ste s Noteom stali prvi na semaforu. Tu je još jedna notifikacija koja ima za svrhu što volju eko vožnju – uključivanje gumba Eco (smještenog pored ručice mjenjača ), iznad instrumenata se pojavljuje plava uska svjetlosna zavjesa i tako vam notificira vozite li se ekološki ili ste pak previše stisnuli papučicu gasa. Nadalje, moguće je aktivirati još jednu opciju, a to je pokazivač položaja vašeg stopala u odnosu na papučicu gasa – ukoliko prenaglo i previše stisnete papučicu gasa, tada ćete i taj detalj moći vidjeti unutar brzinomjera.
Sam okretomjer i brzinomjer su predivno dizajnirani – naročito noću do izražaja dolazi crna pozadina s bijelom grafikom i crvenim poljem u koje bijela kazaljka okretomjera niti ne zalazi jer se motor vrti do maksimalnih 7400 okretaja. O dizajnu instrumenata možete pročitati i na Nissan Note forumu.

Nissan Note 1,2 Acenta (1)
Nissan Note 1,2 Acenta (2)

Novi Nissan Note može se ugodno voziti na oko 2000 okretaja, a nakon prebacivanja u sljedeći stupanj okretaji padaju na 1500 o/min, ali tada ubrzavanje nešto duže traje. Zbog toga je najbolje mijenjati na 2500 o/min, a ako poželite nešto žustrije ubrzavanje, papučicu gasa ne puštajte prije 3000 ili pak 4000 okretaja. Tada ćete začuti i zvuk motora, karakterističan za tri cilindra, ali ovaj se zvuk u vožnji uopće ne čuje ništa drugačije nego kod motora s četiri cilindra. Dok radi na leru, motor Nissana Note radi na 950 okretaja.

Iako ima nešto više težište, Note se u vožnji po zavojima jako dobro drži – nema velikih naginjanja i sigurni smo kako je stabilniji nego prethodni Nissan Note s onim karakterističnim svjetlima koja su nam se baš sviđala. Sadašnja prednja svjetla asociraju na bumerang. Naprijed je neovisni MacPherson sa spiralnom oprugom, dok je straga torzijska greda sa spiralnom oprugom.
Primjetno je kako upravljač nije baš najprecizniji i da mu treba više direktnosti, ali po gradu će sasvim biti dobar. Mjenjač s pet stupnjeva prijenosa je dosta dobar i s njim smo zadovoljni, kao i s kočnicama (naprijed su diskovi, a straga bubnjevi). Kolo upravljača i ručica mjenjača nisu obloženi kožom u paketu Acenta koji smo imali na testu. Spomenimo i kako se vozačko sjedalo podešava i po visini, kao i upravljač koji nema hod po dubini.

Nissan Note 1,2 Acenta (4)

Spomenimo kako je novi Nissan Note 2013 napredan što se tiče tehnologija – otključava se i zaključava bez upotrebe ključa, dovoljno je ključ samo imati sa sobom, a isto tako se i motor pokreće bez umetanja ključa u bravu. Dovoljno je samo pritisnuti gumb i motor se pokreće. Ima radarski nadzor mrtvog kuta tako da ova opcija zaista dobro dođe prilikom vožnje po gradu kada se često mijenjaju vozne trake. Po zavojima je potrebno biti oprezan jer sustav nije tada najučinkovitiji iz razloga što se u zavojitim cestama drugo vozilo u djeliću sekunde može pojaviti u mrtvom kutu, prije nego što dođe u područje djelovanja radara. Ako postoji vozilo u mrtvom kutu tada se pojavljuje svjetlosna notifikacija u vanjskim retrovizorima, a bit ćete i zvučno upozoreni.

Sada slijedi najzanimljiviji tehnološki detalj, a to su kamere. Ne jedna kamera, nego čak četiri kamere koje pokrivaju 360 stupnjeva oko vozila. Sustav koji smo već vidjeli na Nissanu Qashqai omogućuje da se na ekranu stvara slika iz ptičje perspektive kako biste vidjeli okruženje u kojem se Note nalazi dobro dođe prilikom prolaska pored stupova u garaži ili pak kada ste parkirani uz sam rubnik, a ne želite oštetiti naplatke. Automatski, čim se ručica mjenjača prebaci u hod za vožnju unatrag, kamere se uključuju, a postoje tri različita moda prikazivanja slike pored vozila. Zgodno je što se i nakon prebacivanja u prvi stupanj prijenosa kamera još nekoliko sekundi zadržava uključenom kako biste vidjeli polje pored kotača. U bilo kojem trenutku, dok se vozite prema naprijed, možete aktivirati kamere, ali ta je opcija dostupna samo pri malim brzinama, kada vam zaista treba pomoć. Kamere su inače smještene u vanjske retrovizore, s donje strane, zatim straga iznad registarske pločice te naprijed unutar znaka za Nissan. Dakle, kamere uopće nisu uočljive ukoliko vas je strah oštećenja od strane nepoznatih/zločestih osoba. Spomenimo i kako stražnja kamera ima mogućnost otkrivanja objekata koji se kreću, što je vrlo korisno ukoliko se, na primjer, iza vozila nalazi malo dijete. Zaista vrlo korisno i humano.

Vozački je položaj u Nissanu Note dosta visok tako da je ovo pravi gradski automobil, nije predugačak, ali opet ima jako puno prostora. Zgodan je i za starije osobe koje prilikom ulaska u vozilo trebaju nešto više prostora po visini i nije im zgodno saginjanje. Sama sjedala su dosta strukirana i drže tijelo u vožnji.

3 cilindrični motor je redno postavljen, ima 12 ventila, a najveću snagu od 80 KS postiže pri 6000 okretaja. Okretni moment od 110 Nm dostupan je pri 4000 okretaja u minuti. Ima lancem pokretana dva bregasta vratila u glavi. Emisija CO2 iznosi 109 g/km.
Osim ovog 1,2-litrenog atmosferskog benzinca, novi Note dolazi s još jednim 1,2-litrenim motorom potpomognutim kompresom i snaga se tada penje na 98 KS. Ta je verzija dostupna i s automatskim CVT mjenjačem. Jedini dizelski motor je poznati 1,5-litreni koji ima snagu od 90 KS.
Prethodni Note koji smo imali na testu bio je 1,4-litreni benzinac s 88 KS, a osim njega u ponudi su bili 1,6-litreni benzinac snage 110 KS i 1,6-litreni turbodizelaš snage 86 KS.

Nissan Note test: interijer

Unutrašnjost je sada nešto drugačija nego na prethodnom Noteu, ali se i dalje koristi tvrda plastika koja je praktična za održavanje. Note ima i umetke od tekstila na vratima, koji su identični uzorku na sjedalima. Unutrašnjost podiže piano crna plastika koja se nalazi oko multimedijskog sustava, ali je istovremeno i pravi magnet za prašinu. Komande klima uređaja sada su u potpunosti redizajnirane, a ručke na vratima s unutrašnje strane su iste kao i na Qashqaiju i Jukeu.

Iznad glave vozača i suvozača se nalazi stakleni, panoramski krov koji nema mogućnost otvaranja, ali ima pokrov koji štiti od sunca. Stakleni krov je pravo osvježenje jer daje puno svjetla u unutrašnjost koja je ionako dosta osvijetljena postavljanjem A stupa prema naprijed. Dakako, najviše koristi od panoramskog krova imaju putnici straga koji imaju više svjetla za vrijeme vožnje.

Spomenuli smo kako se stražnja klupa može podešavati prema naprijed-natrag i tako podešavati potrebnu veličinu prtljažnika koji ima obujam od 325 do 411 litara, ovisno jeste li klupu gurnuli naprijed ili natrag. Obaranjem stražnjih sjedala prtljažni se prostor povećava na 929 litara, a odlučite li se napuniti svoj Note sve do krova tada ćete imati obujam od čak 1495 litara. Sve ove vrijednosti se odnose na verziju Notea bez rezervnog kotača – s rezervnim kotačem obujam je od 295 do 381 litru. Spomenimo i kako Note ima prtljažnik s dvostrukim dnom (ploča Karakuri). Komande smještene u središnjem dijelu kokpita su u narančastoj boji osvjetljenja tako da ne prate osvjetljenje predivne bijele boje na instrumentima ispred vozača.

Nissan Note 1,2 Acenta (5)
Nissan Note 1,2 Acenta (6)

Ukoliko volite multimediju tada ćete uživati u paketu Acenta koji preko Nissan Connecta donosi 5,8-inčni ekran osjetljiv na dodir (sučelje nije prevedeno na hrvatski jezik) te USB i AUX ulaze smještene u gornjem pretincu ispred suvozača. Tu je i navigacija, a zgodno je što se i za vrijeme prikazivanja karte područja kojim se krećete na ekranu prikazuju prečaci za spremljene radijske postaje. Spajanjem s pametnim telefonom dobit ćete i pristup Googleovim servisima lokalnih točaka od interesa, vremensku prognozu, cijene goriva te čak i informacije o letovima zrakoplova.

Želite li tijekom vožnje telefonirati, mobilni telefon možete upariti putem Bluetootha, inače dijelom Visia slabijeg paketa opreme. Acenta donosi automatski klima uređaj, električno podizanje stražnjih stakala, automatsko paljenje svjetala i senzore za kišu. Dodatno na paket Acenta na testu smo imali i paket Connect koji ima već spomenute navigacijski uređaj, sustav kamera za parkiranje (Arround View Monitor) te sustave za upozorenje izlaska iz vozne trake, vozila u mrtvom kutu te prepoznavanje objekata prilikom vožnje unatrag. Tu je još i audio sustav sa šest zvučnika kako biste uživali u dobrom zvuku tijekom vožnje (glasnoća zvuka se može automatski podešavati ovisno o brzini vožnje). Nećemo stati na paketu Connect jer je testni Nissan Note imao još jedan dodatni paket opreme čije smo sadržaje već spomenuli u našem testu – panoramski sunčani krov s UV zaštitom te inteligentni ključ za otključavanje/zaključavanje i pokretanje motora.

Nissan Note 1,2 Acenta (15)
Nissan Note 1,2 cijena

Novi Nissan Note dostupan je u cjenovnom rangu od 89.900 do 129.445 kuna što je jako dobra cijena s obzirom da kupnjom Notea dobivate i odličan te kvalitetan japanski brend.
Cijena za benzinski Note s atmosferskim benzinskim motorom je 89.900 kuna (oprema Visia), Acenta ima cijenu od 95.565 kuna, a Acenta Look 98.140 kuna. Testirani model u konačnici ima cijenu od 105.065 kuna (cijena za Acentu je 95.565 kuna + paket Look za 2500 kn + paket Connect za 7000 kn).
Jači benzinski kompresorski motor košta od 113.590 do 124.405 kuna, a inačica s automatskim mjenjačem ima cijenu 129.445 kuna.
Zanima li vas dizelska inačica, tada se cijena kreće u rangu od 107.931 do 121.386 kuna. Zgodno je što Nissan omogućuje kombiniranje raznih paketa opreme, dodatno na ve spomenute pakete opreme, tako da možete personalizirati svoj Note, prema svojim željama i ukusu.

©VidiAuto.com, ožujak 2014.

Tehničke karakteristike

Note 1.2 Acenta 80 KS
Vrsta motora: Benzinski
Obujam motora: 1198 ccm
Broj cilindara: 3
Snaga u KS: 80 KS pri 6000 o/min
Snaga u kWh: 59 kWh pri 6000 o/min
Okretni moment: 110 Nm pri 4000 o/min
Mjenjač: 5 stupnjeva
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 13,70 s
Maksimalna brzina: 170 km/h
Potrošnja (grad): 5,90 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 4,00 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (kombinarano): 4,70 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 5,50 (kWh ili l)/100 km
CO2 emisija: 109 g/km
Duljina: 4100 mm
Širina: 1695 mm
Visina: 1535 mm
Međuosovinski razmak: 2600 mm
Obujam prtljažnika: 411 l
Masa vozila: 1080 kg
Gume: 195/55 R16
Euro NCAP ocjena: 4
Cijena: 105065 kn
Ključne riječi:
atmosferski motor benzin cijena u Hrvatskoj Nissan Note test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 1. ožujak 1975.

3-1-1975 Honda Civic stigla u SAD

Honda Civic stigla u SAD

Hondin planetarno popularni Civic stigao je na današnji dan 1975. godine na američko tržište kao alternativa neekonomičnim automobilima tamošnjih proizvođača.

vs